Του Παναγιώτη Μήλα
[email protected]
Μεγάλωσε σε μια οικογένεια που όλοι ήταν αγαπημένοι. Πατέρας, μάνα και δυο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Οι γονείς αγαπούσαν τα παιδιά και τα δύο αδέλφια ήταν περισσότερο φίλοι. Ο Τίμος από μικρός έδειξε πως είχε έφεση στα γράμματα. Ακόμη ήθελε πάντα να είναι νικητής. Πάντα πρώτος. Και η γονείς του, αλλά και η αδελφή του, στήριζαν τις επιλογές του και τον βοηθούσαν όσο πιο πολύ μπορούσαν για να πετυχαίνει τους στόχους του. Σε κάθε του βήμα, σε κάθε του σκέψη, σε κάθε του απόφαση ο μικρός Τίμος είχε ακόμη ένα φίλο και σύμβουλο. Είχε το αγαπημένο του αρκουδάκι. Ένα κατάλευκο, χνουδωτό, ζουμερό και χαμογελαστό αρκουδάκι. Το είχε και στο γραφείο του όταν διάβαζε, και στο κρεβάτι του όταν πήγαινε για ύπνο. Το είχε για γούρι στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Στους πρώτους μαθητικούς διαγωνισμούς που πήρε μέρος και νίκησε. Μαζί με το αρκουδάκι ήταν και στο Πανεπιστήμιο και στο μεταπτυχιακό και στο ερευνητικό κέντρο, εκεί που άρχισε να εργάζεται μόλις τέλειωσε τις σπουδές του. Αντικείμενο των ερευνών του; Τι άλλο από την αρκούδα!
Ο θαυμασμός της οικογένειας, των συγγενών και των φίλων έφτασε στα ύψη. Ο Τίμος έγινε ο αγαπημένος όλων και κυρίως των κοριτσιών. Έτσι δεν άργησε να παντρευτεί. Άργησε όμως να βάλει στο καθημερινό του πρόγραμμα και τις όποιες οικογενειακές υποχρεώσεις. Μοναδικό του ενδιαφέρον ήταν η αρκούδα. Πώς γεννιέται, πώς μεγαλώνει, πού και πώς ζει. Από ποιους κινδυνεύει και ποιοι την απειλούν. Τι προτιμά να τρώει, τι αποφεύγει και πώς ζει το χειμώνα με την περίφημη και πασίγνωστη χειμερία νάρκη. Το παιδικό του παιχνίδι είχε μεταβληθεί σε επιστημονικό αντικείμενο έρευνας.
Βρισκόμαστε στη σκηνή του θεάτρου «Επί Κολωνώ». Σε λίγο θα παρακολουθήσουμε την παράσταση “Ο υπέροχος κόσμος της αρκούδας beta”. Κελαϊδίσματα πουλιών μας κάνουν να νιώσουμε πως βρισκόμαστε σε κάποιο δάσος του Βορρά. Αριστερά, σε τρεις καρέκλες, κάθονται δύο κοπέλες και ένα νέος, Στο κέντρο, σε μια μεγάλη οθόνη, προβάλλονται εικόνες από τη ζωή της αρκούδας beta. Δεξιά, σε ένα τραπέζι που φωτίζεται από ένα πορτατίφ, μια κοπέλα διαβάζει αποσπάσματα από ένα βιβλίο το οποίο γράφει τα πάντα για την αρκούδα. Σε ένα μικρόφωνο σχεδόν στο κέντρο της σκηνής παίρνουν το λόγο διαδοχικά η αδελφή του Τίμου Γκριν, ένας πιλότος, η πρώην γυναίκα του και ένας συνάδελφός του ερευνητής αρκουδοβιολόγος. Στο κέντρο κινείται, καταγράφοντας όσα λέγονται, ένας κάμεραμαν. Ο ερευνητής Γκριν απουσιάζει. Σε μια αποστολή χάθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τίποτα δεν βρέθηκε από τον άριστο επιστήμονα. Τίποτα δεν είχε αφήσει πίσω του, όπως είχε κάνει το 1998 ο καθηγητής Δημήτρης Λιαντίνης που χάθηκε στον Ταΰγετο. Η αγαπημένη αδελφή του Τίμου περιγράφει με τρυφερότητα τα χρόνια που έζησε δίπλα του από τότε που ήταν παιδιά. Η πρώην σύζυγός του με χρώματα μελανά ζωγραφίζει τις δύσκολες μέρες της κοινής τους ζωής, μέχρι να αποφασίσει πως μόνο το διαζύγιο θα τη σώσει. Ο πιλότος του ελικοπτέρου μιλάει για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έκανε τα ταξίδια μαζί του αλλά και τις απεγνωσμένες προσπάθειες για να βρει τον Τίμο μετά την εξαφάνισή του. Ο συνάδελφός του δεν μπορεί να δώσει μια λογική εξήγηση για όσα συνέβησαν ενώ ο κάμεραμαν όταν διακόπτει το «γύρισμα» και παίρνει στα χέρια το μικρόφωνο μιλάει σαν να είναι αυτός ο χαμένος ερευνητής. Μια παράσταση που με τις ερμηνείες των ηθοποιών καταφέρνει να δημιουργήσει εικόνες αγωνίας αλλά και εικόνες έντονου προβληματισμού. Οι σκέψεις που βασανίζουν το θεατή είναι πολλές και κυρίως εκείνη που αναφέρεται στην υπέρβαση του ανθρώπου. Την υπέρβαση του ερευνητή που επιλέγει –στην προκειμένη περίπτωση– να ρίξει όλο το βάρος του στην επιστήμη και όχι στη ζωή και στον άνθρωπο. Εγκαταλείπει τα γήινα για να αφοσιωθεί στο μεγαλείο της δημιουργίας. Πρόκειται για μια θεατρική διήγηση πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ φαντασίας που παρουσιάζει, σχολιάζει και κριτικάρει ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη πέρυσι στις 6 Οκτωβρίου του 2013.
“Ο υπέροχος κόσμος της αρκούδας beta” δίνει μια καταπληκτική αφορμή για μελέτη, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτό το άλυτο μυστήριο της ζωής, το μυστήριο που προσπάθησε να ανακαλύψει ο Τίμος Γκριν. Μια ενδιαφέρουσα παράσταση που γεννά αμέτρητα ερωτήματα και με τον τρόπο της λειτουργεί θετικά στην αγωγή της ψυχής.
Όταν έπεσε η αυλαία και άναψαν τα φώτα όλοι οι θεατές πήγαμε και για να συγχαρούμε τους συντελεστές αλλά και για να κάνουμε μια αρχή στη συζήτηση που προκάλεσε η προσπάθεια του Τίμου Γκριν να βρει το αγαπημένο του αρκουδάκι…
* Παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ Off Off Athens.
Συντελεστές
Θεατρική Ομάδα deconstrAction
Κείμενα/Σκηνοθεσία: wishfool
Σκηνικά/Κοστούμια: deconstrAction
Μουσική: deconstrAction
Φωτισμοί: Βαγγέλης Παναγιωτόπουλος
Video: Μικρού Ελπινίκη, Έλλη Οικονομίδη
Έπαιξαν: Δύο Δέλτα, Ελπινίκη Μικρού, Μπέτυ Μιχαλοπούλου, Έλλη Οικονομίδη, Χρήστος Παπαδόπουλος, Φιλιώ Σταματοπούλου.
* Στις φωτογραφίες το αρκουδάκι που χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα deconstruction στις τέσσερις παραστάσεις που δόθηκαν στο θέατρο «Επί Κολωνώ».
Πληροφορίες
“Επί Κολωνώ”
Τηλ. 210 – 51.38.067
Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94
Κολωνός
Στάση μετρό Μεταξουργείο και μετά περίπου 8 λεπτά με τα πόδια.