H ταινία «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 19 Δεκεμβρίου 2019, θα μας διηγηθεί στη μεγάλη οθόνη τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, μιας γυναίκας εμπνευσμένης και την ίδια στιγμή βυθισμένης στα πάθη και τις αδυναμίες της.
Στο πλευρό της, οι κοντινοί της άνθρωποι, η μητέρα της Μαριόγκα, οι δύο κόρες της, Μαίρη και Καίτη, ο δεύτερος σύζυγός της, Γιώργος Παπαγιαννόπουλος και ο επιστήθιος φίλος της, Λουκάς, χάρη στους οποίους κατόρθωνε να ισορροπεί την καλλιτεχνική της διάνοια με την ανορθόδοξη για την εποχή, προσωπικότητα και ζωή της.
Ένα κορίτσι, μικροπαντρεμένο, που ταξίδεψε από το Αϊδίνι στην Ελλάδα με τη μητέρα και τις δύο της κόρες. Στο πλοίο του ξενιτεμού πήρε απόφαση να μην αφήσει τη ζωή να την προσπεράσει, αλλά να τη ζήσει όπως εκείνη ήθελε. Έγραφε ακατάπαυστα σε ό,τι έπιανε το μελάνι, από χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα μέχρι υπόλοιπα λογαριασμών. Κάπνιζε, ερωτεύτηκε με πάθος, χαρτόπαιζε με θράσος σε πολυτελή σαλόνια, αλλά και σε παράνομα υπόγεια.
Μία δασκάλα που έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια και στο θέατρο, μία ποιήτρια που έγινε η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάστηκε με όλες τις διάσημες μουσικές προσωπικότητες της χώρας, από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα, ως τον Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Ρεπάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, υψώνοντας θαρραλέα ανάστημα, σε έναν σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο.
Στον εμβληματικό ρόλο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου πρωταγωνιστεί η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη («Ο Εργένης», «Ελεύθερη Κατάδυση», τηλεοπτικές σειρές «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Ο Κίτρινος Φάκελος») και στη νεαρότερη ηλικία της στιχουργού το ρόλο υποδύεται η Κάτια Γκουλιώνη (βραβείο γυναικείας ερμηνείας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ταινία «Πολυξένη: Μια Ιστορία από την Πόλη», «Ακίνητο Ποτάμι», «Σύμπτωμα»).
Αντισυμβατική, δυναμική, ασυμβίβαστη, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ήταν μια προσωπικότητα μοναδική, όπως ακριβώς και οι στίχοι της, μια γυναίκα που άφησε το ανεξίτηλο σημάδι της στο σπουδαίο λαϊκό τραγούδι.
Η πρώτη ελληνική παραγωγή της Tanweer είναι φιλόδοξη και… μελωδική. Η «Ευτυχία», με σκηνοθέτη τον Άγγελο Φραντζή, ένα χρόνο μετά το «Ακίνητο Ποτάμι» του, αποτυπώνει τη ζωή της Ευτυχίας, το προφίλ μιας γυναίκας που θεώρησε αυτονόητο να ξεχωρίσει από την εποχή της και, ταυτόχρονα, την κοινωνική ιστορία όλης της σύγχρονης Ελλάδας.
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Κάτια Γκουλιώνη μοιράζονται την πρόκληση και την απόλαυση του να ενσαρκώσουν την πολύπλοκη, συναρπαστική ηρωίδα σε δύο ηλικίες της ζωής της. Οι δύο πρωταγωνίστριες συσχέτισαν με αρμονικό τρόπο τις ερμηνείες του και προσέγγισαν ένα ρόλο τουλάχιστον εμβληματικό.
Δίπλα στις Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Κάτια Γκουλιώνη, στην ταινία «Ευτυχία» πρωταγωνιστούν η Ντίνα Μιχαηλίδου («Πολίτικη Κουζίνα», τηλεοπτικές σειρές «Το Νησί» «Η Λέξη που δε Λες») στο ρόλο της Μαριόγκας – μητέρας της Ευτυχίας, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης («Έτερος Εγώ», τηλεοπτική σειρά «Πενήντα-Πενήντα») στο ρόλο του δεύτερου συζύγου της, Γιώργου Παπαγιαννόπουλου, ο τιμημένος με βραβείο Χορν Θάνος Τοκάκης («Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»), ο Παύλος Ορκόπουλος («Νήσος», τηλεοπτικές σειρές «Στο Παρά Πέντε», «Ντόλτσε Βίτα») στο ρόλο του Κώστα Νικολαΐδη, πρώτου συζύγου της Ευτυχίας, οι Ευαγγελία Συριοπούλου («Τέλειοι Ξένοι», τηλεοπτική σειρά «Έλα στη θέση μου») και Λίλα Μπακλέση, («Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού», τηλεοπτική σειρά «Ταμάμ») που υποδύονται τις δύο κόρες της Ευτυχίας, Μαίρη και Καίτη, και η Ευγενία Σαμαρά (τηλεοπτικές σειρές «Η Εκδρομή», «Παρθένα Ζωή») στο ρόλο της εγγονής της, Ρέας.
Μαζί τους ένα σπουδαίο επιτελείο αναγνωρισμένων ηθοποιών, όπως ο Αντώνης Λουδάρος («Μια Μέλισσα τον Αύγουστο») στο ρόλο του Μάνου Χατζιδάκι, ο Κρατερός Κατσούλης («Το Έτερον Ήμισυ», «Το Κλάμα Βγήκε απ’ τον Παράδεισο») στο ρόλο του Μανώλη Χιώτη, η Ματθίλδη Μαγγίρα («Γαμήλιο Πάρτι», «Εφάπαξ») ως Ρένα Βλαχοπούλου, η Χρύσα Ρώπα («Οι Γαμπροί της Ευτυχίας», τηλεοπτική σειρά «Οικογένεια Βλάπτει») ως Σωτηρία Μπέλλου, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου («Μικρά Αγγλία», «Το Τελευταίο Σημείωμα»), στο ρόλο του Αλεξίου και ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς ως κονφερασιέ.
Σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή («Μέσα στο Δάσος», «Το Όνειρο του Σκύλου», «Polaroid»), το σενάριο της ταινίας υπογράφει η Κατερίνα Μπέη («Θηλυκή Εταιρία»). Παραγωγός της ταινίας είναι ο Διονύσης Σαμιώτης («Πολίτικη Κουζίνα», «Βαλκανιζατέρ», «Μόλις Χώρισα») με εκτελεστές παραγωγής τους Γιώργο Κυριάκο και Κώστα Λαμπρόπουλο («Νύφες», «To Βλέμμα του Οδυσσέα», «Νοτιάς»).
Την ομάδα παραγωγής πλαισιώνουν ο Γιάννης Δρακουλαράκος («Το Τανγκό των Χριστουγέννων», «Ένας Άλλος Κόσμος», «Τζαμάικα») στη διεύθυνση φωτογραφίας, ο Λάμπης Χαραλαμπίδης («DIY», «Τετάρτη 04:45», «Το Τανγκό των Χριστουγέννων») στο μοντάζ, οι Μιχάλης Σαμιώτης («Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ», «Φτηνά Τσιγάρα», «Δεκαπενταύγουστος») και Γιάννης Παπαδόπουλος («Φτηνά Τσιγάρα») στην καλλιτεχνική διεύθυνση, η Ιουλία Σταυρίδου («Το Μικρό Ψάρι», «Μαχαιροβγάλτης», «Eduart») στα κοστούμια, η Δήμητρα Γιατράκου («Ο Εχθρός Μου», «Luton») στο μακιγιάζ, ενώ τη μουσική της ταινίας έχει αναλάβει ο Μίνως Μάτσας («America Square», «Καζαντζάκης»).
H ταινία «Ευτυχία» είναι μια παραγωγή της Tanweer Productions, με συμπαραγωγό την Viewmaster Films, η οποία έχει αναλάβει και την εκτέλεση παραγωγής. Η ταινία «Ευτυχία» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.).
***
Δείτε εδώ το teaser trailer της «Ευτυχίας»:
Η «Ευτυχία» θα βγει στις αίθουσες στις 19 Δεκεμβρίου 2019, από την Tanweer.
Η Ευτυχία Χατζηγεωργίου-Οικονόμου, αργότερα Νικολαΐδου και τελικά Παπαγιαννοπούλου (1893 – 7 Ιανουαρίου 1972) ήταν στιχουργός, μία από τις σημαντικότερες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.
Γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, αναγκάστηκε όμως να έλθει στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή.
Ζώντας μια έντονη και περιπετειώδη ζωή, στην Ελλάδα αρχικά σταδιοδρόμησε ως ηθοποιός, δασκάλα και ποιήτρια, ενώ αργότερα αναδείχθηκε σε σπουδαία λαϊκή στιχουργό. Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1948 εξαναγκαζόμενη από το προσωπικό της πάθος (χαρτοπαιξία), τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο, έναντι ευτελούς οικονομικής αμοιβής, όλους τους επώνυμους συνθέτες της εποχής της με αριστουργηματικά τραγούδια.
Πάρα πολλά τραγούδια της έγιναν επιτυχίες. Στίχους της συναντάμε σε πολλές λαϊκές επιτυχίες:
“Ηλιοβασιλέματα”, “Περασμένες μου αγάπες” σε μουσική Μανώλη Χιώτη,
“Δυο πόρτες έχει η ζωή”, “Φεύγω με πίκρα στα ξένα” που τραγούδησε ο Καζαντζίδης,
“Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά”, “Όνειρο απατηλό” σε μουσική Απόστολου Καλδάρα,
“Η διπρόσωπη” (Σβήσε με κυρά μου), σε μουσική και εκτέλεση Αντώνη Ρεπάνη
“Συρματοπλέγματα βαριά” σε μουσική Μπάμπη Μπακάλη,
“Είμαι αϊτός χωρίς φτερά” σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι,
“Πετραδάκι, πετραδάκι”, “Του ντερβίση το πιοτό” και “Τι να σου κάνει μια καρδιά” σε μουσική που έγραψε ο Αντώνης Κατινάρης και άλλα πολλά.
Με τον Βασίλη Τσιτσάνη έκανε συνολικά τρία τραγούδια “Το Ντιβάνι” (PARLOPHONE B-74344), που γραμμοφωνήθηκε το 1954 με την Άννα Χρυσάφη και τον ίδιο τον Βασίλη Τσιτσάνη, “Τα αντράκια” που γραμμοφωνήθηκε το 1957 με τον Στέλιο Καζαντζίδη και “Ο φλώρος”, πάλι το 1957, με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Γιώτα Λύδια.
Άλλα τραγούδια της είναι: «Γυάλινος κόσμος», «Στο τραπέζι που τα πίνω», «Στου Αποστόλη το κουτούκι», «Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι», «Μου σπάσανε το μπαγλαμά», «Ανεμώνα», «Αργά είναι πια αργά», «Λίγο-λίγο θα με συνηθίσεις», «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα», «Αν είναι η αγάπη έγκλημα», «Ένας αϊτός γκρεμίστηκε», «Τι έχει και κλαίει το παιδί», «Η Μαλάμω».
Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ήταν μια από τις σπουδαιότερες στιχουργούς, η οποία χάρη στο ταλέντο της τροφοδότησε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι με μεγάλο αριθμό εξαίρετων δημιουργιών, μερικές από τις οποίες θα παραμείνουν για πάντα άγνωστες, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος αυτών που έγραψε είναι καταχωρισμένο στο όνομά της. Η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την αναγνώριση του έργου της και για την είσπραξη δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα, παρά την επιτυχία των τραγουδιών της, να πεθάνει φτωχή.
Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είχε δύο κόρες, τη Μαίρη και την Καίτη. Μετά τον θάνατο της κόρης της Μαίρης το 1960, βρήκε απόλυτο καταφύγιο στη χαρτοπαιξία. Πέθανε σε ηλικία 79 ετών, στις 7 Ιανουαρίου 1972, έχοντας στο πλευρό της εγγονή της, Ρέα, που τη φρόντισε ως τα γεράματά της.