Άνγκελα Μέρκελ. Αποχαιρετισμός μετά μουσικής…

50

Η Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια αποχωρεί από την κεντρική πολιτική σκηνή. Τηρώντας τη παράδοση επέλεξε τρία τραγούδια γι αυτόν τον αποχαιρετισμό.
Οι επιλογές της όμως, κυριολεκτικά …κατέπληξαν και εξέπληξαν.

«Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ»

Λάτρης της μουσικής η ίδια – κυρίως της κλασικής – και τακτική επισκέπτρια του Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, η Άνγκελα Μέρκελ ξένισε επιλέγοντας ως ένα από τα τρία τραγούδια που θα ακουστούν προς τιμήν της το «Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ» (Du hast den Farbfilm vergessen).
Το τραγούδι είχε κάνει τεράστια επιτυχία στην Ανατολική Γερμανία και όχι μόνο, όταν το ερμήνευσε η Νίνα Χάγκεν το 1974, με το συγκρότημα Automobil.
Μιλά για ένα αγόρι που πήγε διακοπές με την κοπέλα του, αλλά πήρε ασπρόμαυρο φιλμ για την φωτογραφική του μηχανή.
«Κανείς δεν θα πιστέψει πόσο όμορφα ήταν εδώ» ακούγεται στους στίχους, σε μια προφανή αναφορά στον «ασπρόμαυρο» κομμουνιστικό κόσμο της Ανατολικής Γερμανίας.
Μέρκελ και Χάγκεν δεν έχουν πολλές κοινές αναφορές. Μάλιστα, είχαν συγκρουστεί σε ένα τοκ σόου το 1992, με θέμα τα ναρκωτικά.
H Χάγκεν γεννήθηκε στη συνοικία Φρίντριχσχαϊν του τότε Ανατολικού Βερολίνου και θεωρείται η νονά της πανκ. Το 1976, έπεσε σε δυσμένεια από το ανατολικογερμανικό καθεστώς και απέδρασε στη Δύση. Επέστρεψε στη Γερμανία το 1986.
Η επιλογή του τραγουδιού, λοιπόν, εντυπωσίασε τους Γερμανούς, καθώς είναι μια απόδειξη της όχι και τόσο εκτιμημένης αίσθησης χιούμορ της Μέρκελ…

***
«Σε υμνούμε»
Αναμενόμενη επιλογή θεωρείται ο χορωδιακός εκκλησιαστικός ύμνος «Ύψιστε Θεέ, σε υμνούμε» του Γιόχεν Ρίγκερ, που επέλεξε η Μέρκελ, κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη – σχολίασε το ΒΒC – αφού μιλάμε για την κόρη ενός Λουθηρανού πάστορα.

***
«Κόκκινα τριαντάφυλλα»
Τέλος άλλη μία αναμενόμενη επιλογή της Μέρκελ θεωρείται η μπαλάντα της Βερολινέζας Χίλντεγκαρντ Κνεφ (1925-2002), με τον τίτλο «Για μένα θέλω να βρέχει κόκκινα τριαντάφυλλα».
Η Κνεφ έκανε μεγάλη καριέρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν από τις λίγες Γερμανίδες ηθοποιούς που κατέκτησαν το Χόλυγουντ.
Στα τηλεοπτικά σόου μιλούσε για τη σχέση της με την Μέριλιν Μονρόε, τον Μάρλον Μπράντο και την Μαρλέν Ντίτριχ. Δεν ήταν όμως μόνο ηθοποιός και τραγουδίστρια, αλλά και συγγραφέας.
Γνωστές έχουν μείνει οι ατάκες της, όπως αυτή που λέει ότι «οι Γερμανοί άνδρες έχασαν έναν πόλεμο και τώρα θέλουν να τον κερδίσουν στην κρεβατοκάμαρα»…

Πηγή: DW, BBC