Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας
Μια γεύση από τον Παράδεισο την βρήκαμε επί της γης. Στη Ρόδο! Στην μη τουριστική πλευρά της πόλης στον ιστορικό «Γκρινιάρη» που είναι και στέκι των ντόπιων.
Εκεί στο παραδοσιακό καφενείο (με άρωμα γιασεμί), του αξέχαστου Γιάννη και της Κονδυλίας (Λίτσας) στην πλατεία του Αγίου Ιωάννου. Και τι δεν πέρασε από το τραπέζι μας: σουπιά με μελάνι, χταπόδι ψητό, ξιδάτο ή με μελάνι, γαρίδες ρυζότο, καλαμαράκι φρέσκο, ακόμα και σαλάτα μιρμιζέλι με κρίθινη κουλούρα, ντομάτα, ελιά και τυρί από παραγωγούς της Καλύμνου.
Και όλα αυτά με καλή έντεχνη μουσική να χαϊδεύει τα ταλαιπωρημένα μας αυτιά.
Αφήστε το γευστικότατο γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, που δεν μπορώ να σας περιγράψω το μεθυστικό άρωμά του. Αν είστε τυχεροί, κάποιες μέρες την εβδομάδα στήνουν απροειδοποίητα γλέντια με κιθάρα και ζωντανή μουσική.
Με την παραδοσιακή φλυαρία μου ξέχασα το πιο σημαντικό: Το θέμα μου αυτό έχει ως πρωταγωνιστή το «Συμιακό Γαριδάκι».
Τώρα στην περίοδο της καραντίνας σε μια επιχείρηση εκκαθάρισης βρήκα τη συνταγή που μας είχε δώσει ο Γιάννης όταν τον γνωρίσαμε την άνοιξη του 2017.
***
Το συμιακό γαριδάκι το βρίσκουμε στη θάλασσα της Σύμης, στην περιοχή από το Σεσκλί μέχρι τον Αϊ-Μιλιανό, αλλά και σε Κάρπαθο και Καστελλόριζο. Πάντα «κυκλοφορεί» σε πετρώδης περιοχές – τις τραγάνες όπως τις λένε οι ντόπιοι αλιείς – σε βάθος μέχρι και 200 μέτρα. Το «Συμιακό» γεννά όλον τον χρόνο, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση έλλειψής του. Έχει μήκος από 4 έως 6 εκατοστά. Είναι ραβδωτό και κατακόκκινο. Με μακρύ ρύγχος και λίγο γλυκιά γεύση.
***
[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].
ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
½ κιλό συμιακό γαριδάκι
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
½ φρέσκια πιπεριά
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
150 γραμμάρια σκληρή φέτα
4 – 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσίπουρο
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε με οδοντογλυφίδα την πλάτη της συμιακής γαρίδας.
Κόβουμε σε μικρά καρέ το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά.
Στον τρίφτη, τρίβουμε αρκετά την ντομάτα
Στο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά.
Ρίχνουμε το γαριδάκι. Το ανακατεύουμε λίγο και όταν αλλάξει χρώμα ρίχνουμε το τσίπουρο.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, στεγνή, χωρίς τον χυμό της.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα των συνδαιτυμόνων.
Μόλις η ντομάτα είναι έτοιμη βάζουμε στο τηγάνι και τα κομματάκια της φέτας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε 1 – 2 λεπτά το τηγάνι στη φωτιά και το αποσύρουμε…
Σερβίρουμε και …καλή μας όρεξη.
[Συνταγή, από τον «Γκρινιάρη» Γιάννη, Μάρτιος 2017].
***
Το σκίτσο του Γιάννη Καλιδώνη, είναι φτιαγμένο σε …χαρτοπετσέτα από τον – επίσης – αξέχαστο φίλο Βαγγέλη Παυλίδη.
***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«Ουζερί του Γκρινιάρη»
Πλατεία Αγίου Ιωάννη 176
Ρόδος. Τηλέφωνο: 22410-34.005