18.7 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η αγαπημένη Πόρτα ανοίγει ξανά την αγκαλιά της – Αναλυτικό Πρόγραμμα 2014-2015

“Αλλιώτικη σε όσα χρειαζόταν να αλλάξουν, αλλά και γνώριμη σε όσα άξιζε να διατηρηθούν, πιο τολμηρή, ακόμα πιο φιλόξενη, με νέα οργάνωση, πλούσιες προτάσεις, με συλλογικό καλλιτεχνικό όραμα και ακόμα πιο έτοιμη να δεχθεί νέες πρωτοβουλίες ώστε να κτίσει μια κοινότητα ενθουσιωδών καλλιτεχνών που θα κάνουν το θέατρό μας ένα ζωντανό τόπο συνάντησης του κοινού, η Πόρτα ξανανοίγει.
Με επικεφαλής το σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου μας Θωμά Μοσχόπουλο και τη συνεργασία των μόνιμων και παλαιότερων, μα και με την ενθουσιώδη συμμετοχή καινούργιων συνεργατών μας, σκηνοθετών, ηθοποιών, μουσικών, χορογράφων και εικαστικών καλλιτεχνών, συγκροτήσαμε ένα φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά.
Ένα πρόγραμμα που δεν θα περιορίζεται σε ποικίλες μορφές του θεάτρου, όπως το θέατρο για παιδιά, ή και για νέους όλων των ηλικιών, το χοροθέατρο, το εκπαιδευτικό και το μουσικό θέατρο, αλλά και με τη μουσική –που θα καταλαμβάνει ιδιαίτερο χώρο στο νέο μας πρόγραμμα κάτω από την εποπτεία του Κορνήλιου Σελαμσή– και με όλες εν γένει τις μορφές έκφρασης που θα μπορούσαν να έρθουν σε διάλογο με τις παραστατικές τέχνες”.
Ξένια Καλογεροπούλου

“Προσπαθήσαμε να εκλάβουμε την «κρίση» σαν μια ευκαιρία για επανατοποθέτηση των καλλιτεχνικών μας σχεδίων, διερεύνηση των οριζόντων μας, αναζήτηση νέων δρόμων και τρόπων καλλιτεχνικής δημιουργίας επαναπροσδιορίζοντας το δρόμο του «εμείς» και του «μαζί».
Πολλοί θα χαρακτήριζαν την προσπάθειά μας Δον-Κιχωτική, υπερβολικά τολμηρή και ανεδαφική, μια και βασίζεται σε μηδαμινή έως ανύπαρκτη οικονομική βάση. Γι’ αυτό κι εμείς, σαν αντιστάθμισμα, βάζουμε εδώ και πολύ καιρό προσωπικό κόπο και χρόνο, παίρνοντας αυτό το ρίσκο με δημιουργικό κέφι και ανεξάντλητα αποθέματα φαντασίας.
Ευχόμαστε να ανταποκριθεί το κοινό καθώς και ο ευρύτερος καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος, στο νέο κάλεσμα της “Πόρτας”, στηρίζοντας ηθικά αλλά και… πρακτικά τις επιλογές μας. Κάνουμε, λοιπόν, ανοιχτή πρόσκληση σε όλους αυτούς που ενδιαφέρονται να στηρίξουν αυτή μας την προσπάθεια με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που θα τους βρούμε παρέα. Έχετε μια ιδέα που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; Πιστεύετε πως μπορείτε να συνδράμετε με τη συμμετοχή σας σε κάποια από τις λειτουργίες μας ή να προσθέσετε τις δυνάμεις σας στην προσπάθειά μας;
Έχετε μια δική σας καλλιτεχνική πρωτοβουλία που νιώθετε πως θα μπορούσε να ανοίξει δημιουργικό διάλογο μαζί μας; Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας. Και βέβαια δεν θα υποκριθούμε πως οι χορηγίες άμεσες ή έμμεσες, καθώς και οι συνδρομές, δεν είναι πάντα σημαντικές και ευπρόσδεκτες. Όπως και να ’χει, μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας! Η Πόρτα μας είναι ανοιχτή!”.
Θωμάς Μοσχόπουλος

* Αναλυτικό Πρόγραμμα 2014-2015

1. Θέατρο

Κακά αγόρια σε έργα με παράξενα ονόματα
Σλάντεκ – από 6/11
Έντεν φον Χόρβατ
                                                                         
«Στην αρχή νόμιζα ότι η ζωή χωρίς κανόνες δεν έχει νόημα.
Τώρα ξέρω ότι δεν έχει νόημα έτσι κι αλλιώς.
Κι αυτός είναι ο χειρότερος κανόνας»
(Απόσπασμα του έργου)

O Σλάντεκ είναι ένας νέος χωρίς μόρφωση και δουλειά σε αναζήτηση προσανατολισμού μέσα στις οικονομικές και κοινωνικές θύελλες του μεσοπολέμου. Μοιάζει παντελώς ανίκανος να οραματιστεί μια ειρηνική ζωή. Τελικά εντάσσεται στους κόλπους του Μαύρου Στρατού, μιας σκληροπυρηνικής φασιστικής ομάδας που εκπαιδεύει/εκτρέφει δολοφόνους για το «καλό της πατρίδας». Ένα έγκλημα γίνεται αφορμή για μια ατέρμονη αντιπαράθεση ιδεολογιών.
Το έργο του Χόρβατ είναι ένα πολιτικό υπαρξιακό δράμα, ένας προβληματισμός για την αγωνιώδη ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει, ακόμα και θυσιάζοντας την ανθρώπινή του υπόσταση. Ένα από τα λιγότερα γνωστά αριστουργήματα του σπουδαίου Γερμανο-Αυστρο-Ούγγρου συγγραφέα γραμμένο το 1929, λίγο πριν ο ναζισμός αναρριχηθεί στην εξουσία με επικίνδυνα ενδιαφέρουσες αντιστοιχίες στο σήμερα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς, Μετάφραση–βοηθός σκηνοθέτης Θεοδώρα Καπράλου, Σκηνικά–Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη, Ηχητικός σχεδιασμός Δημήτρης Καμαρωτός, Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου
Ερμηνεύουν: Αντώνης Αντωνόπουλος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κλίνης, Άρης Μπαλής, Μιχάλης Οικονόμου, Αργύρης Πανταζάρας

Λίλιομ – από 20/12
Φέρεντς Μόλναρ                                                                          

Λίλιομ μπορεί στα ουγγαρέζικα να σημαίνει κρίνο, αλλά στην ουγγαρέζικη αργκό είναι το «λουλούδι», η «μάρκα», η «μούρη», ο άνθρωπος του υποκόσμου. Ο Λίλιομ στο έργο του Μόλναρ είναι ένας γοητευτικός αλήτης, βίαιος, απρόβλεπτος, παιχνιδιάρης και ακαταμάχητα αλαζόνας. Ο κόσμος του συναρπαστικός, λαμπερός και εύθραυστος ακριβώς όπως ο γεμάτος ιλιγγιώδεις ψευδαισθήσεις κόσμος του Λούνα Παρκ της Βουδαπέστης, της οποίας είναι το απόλυτο «αστέρι». Μέχρι, που εμφανίζεται ένα κορίτσι που θα ραγίσει την επίχρυση επιφάνειά του μια για πάντα.
Το πιο γνωστό έργο του κλασικού Ούγγρου συγγραφέα –που γράφτηκε το 1909– φλερτάρει με τον εξπρεσιονισμό, το μελόδραμα, το γκροτέσκο, τη νοσταλγία, τον κυνισμό και το λαϊκό θέατρο και κάνει κοινωνικό σχόλιο χωρίς ποτέ να χάνει το λυρισμό και το χιούμορ του. Αποτέλεσε ένα από τα πιο δημοφιλή θεατρικά έργα του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα σε Ευρώπη και Αμερική, μεταφέρθηκε πολλές φορές στον κινηματογράφο (με πιο διάσημη μεταφορά του εκείνη του 1934 από τον Φριτς Λανγκ). Πολλοί διάσημοι συνθέτες, όπως ο Πουτσίνι ή ο Γκέρσουιν, θέλησαν να το μελοποιήσουν, αλλά βρήκαν μπροστά τους την αντίσταση του συγγραφέα, ο οποίος έδωσε την άδειά του τελικά μόνο το 1945 στους Ρότζερς και Χάμερσταϊν, οι οποίοι διασκεύασαν το έργο στο γνωστό μιούζικαλ «Carousel». Τους ρόλους του έργου ερμήνευσαν κατά καιρούς ανάμεσα σε πολλούς οι Σαρλ Μπουαγιέ, Άιβορ Νοβέλλο, Τσαρλς Λώτον, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Ελία Καζάν και οι δικοί μας Έλλη Λαμπέτη και Δημήτρης Χορν. Παρότι, όμως, το έργο συνέχιζε να είναι πολύ δημοφιλές σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ο υπόλοιπος κόσμος έδειχνε να έχει ξεχάσει τον Λίλιομ, έως που εντελώς πρόσφατα όλοι έδειξαν να τον ανακαλύπτουν και πάλι από την αρχή: από το εικονοκλαστικό ανέβασμα του έργου από τον Michael Thalheimer στο Αμβούργο και το μπαλέτο του John Neumeier σε μουσική του Michel Legrand στην ίδια πόλη έως το πρώτο ξανανέβασμα του έργου το 2014 έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια στη Νέα Υόρκη και τη φετεινή παράσταση του Théâtre de la Colline στο Παρίσι, όλα δείχνουν ότι ο Λίλιομ κατάφερε να ξεγελάσει τη φθορά του χρόνου και επανεμφανίζεται καλώντας μας από τους στροβίλους του Λούνα Παρκ του σε μια γύρα «αέναης επιστροφής».

Συντελεστές

Απόδοση–Σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Σκηνικά–Κοστούμια Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, Μουσική Κορνήλιος Σελαμσής, Φωτισμοί Σοφία Αλεξιάδου, Βοηθός Σκηνοθέτης Άννα Μιχελή
Ερμηνεύουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Έμιλυ Κολιανδρή, Φιλαρέτη Κομνηνού, Ηλίας Μουλάς, Κίττυ Παϊταζόγλου, Σωκράτης Πατσίκας, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου

Μότζο – από 20/2
Τζεζ Μπάτεργουερθ                                                                      

Ο Σίλβερ Τζώνυ είναι ένας ανερχόμενος σταρ της τοπικής ροκ-εν-ρολ σκηνής στο Σόχο του Λονδίνου το 1958. Τίποτε δεν δείχνει να ανακόπτει την άνοδό του εκτός από τον Έζρα, τον μάνατζέρ του και ιδιοκτήτη του Ατλάντικ-Κλαμπ, όπου εμφανίζεται. O Έζρα δεν θα παραδώσει εύκολα το «αστέρι» του στον Σαμ Ρος, τον αδίστακτο μεγαλοεπιχειρηματία της «νύχτας» που διεκδικεί συστηματικά τον Σίλβερ Τζώνυ, επαγγελματικά και όχι μόνο. Κάποια στιγμή, όμως, ο Έζρα βρίσκεται τεμαχισμένος σε δύο κομμάτια και πεταμένος σε σκουπιδοτενεκέδες έξω από το κλαμπ του, ενώ ο Σίλβερ Τζώνυ αγνοείται. Τα «πρωτοπαλίκαρα» του Έζρα βρίσκονται εγκλωβισμένα στο Ατλάντικ Κλαμπ, περιμένοντας με αγωνία την έλευση του Σαμ Ρος. Ολα δείχνουν ότι πλέον κάνει «παιχνίδι» μόνος του.
Μια ξέφρενη μαύρη κωμωδία με πυρετώδεις ρυθμούς και παραβολικές αναγωγές πάνω σε θέματα εξουσίας, ελέγχου και προδοσίας. Σαν ένα ξαναδιάβασμα πολιτικών και ψυχολογικών μοτίβων του Σαίξπηρ και του Πίντερ από τον Κουέντιν Ταραντίνο.
Ο Βρετανός Τζεζ Μπάτεργουερθ, γεννημένος το 1969, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς νεότερους συγγραφείς του αγγλόφωνου θεάτρου και έχει βραβευτεί από την Αμερικανική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών. Γνωστός και ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας “Birthday Girl”, στην οποία πρωταγωνιστούσε η Νικόλ Κίντμαν, γνώρισε πρόσφατα μεγάλη επιτυχία σε West End και Broadway με το έργο του “Jerusalem”. To “Mojo”, το οποίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον ίδιο (με τον Χάρολντ Πίντερ στον ρόλο του Σαμ Ρος), όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Royal Court του Λονδίνου το 1995, είχε αποσπάσει τα βραβεία Lawrence Olivier, Evening Standard και George Devine. Πρόσφατα το έργο γνώρισε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη αναβίωση στο Harold Pinter Theatre του Λονδίνου (2013-2014).
 
Συντελεστές

Μετάφραση–Σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Σκηνικά Ευαγγελία Θεριανού, Κοστούμια Κλαίρ Μπρέσγουελ, Βοηθός Σκηνοθέτης Άννα Μιχελή
Ερμηνεύουν: Ηλίας Μουλάς, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου

2. Θέατρο για πολύ νέο κοινό
Βρέφη / Παιδιά / Εφήβους

Αλλιώτικοι κόσμοι
Άκου – από 28/9
Μια ιδέα της Ξένιας Καλογεροπούλου                                     

To θέατρο “Πόρτα” που εισήγαγε με μεγάλη επιτυχία το «Θέατρο για βρέφη» στο ελληνικό κοινό συνεχίζει τη νέα αυτή παράδοση με την παράσταση “Άκου”.
Ένα παιδί και μια μελωδία. Το παιδί ξυπνάει, γιατί η μελωδία που τον συνόδευε, παύει. Ξυπνάει και παλεύει να τη θυμηθεί, να την ξαναφέρει πίσω, να την ανασυνθέσει. Αλλιώς το παιδί δεν θα μπορέσει να κοιμηθεί. Κι ένα μεγάλο «ταξίδι» ξεκινάει.
«Μετά από τη χαρά που μας έδωσαν το “Έλα, έλα” και το “Πού είναι;”, έπρεπε να βρούμε κάτι καινούργιο και διαφορετικό που να ενδιαφέρει εξίσου το βρεφικό μας κοινό. Την ιδέα μού την έδωσαν δυο στιγμές από το Πού είναι; Στιγμές όπου τα μωρά έμεναν άφωνα και μαγεμένα ακούγοντας απλώς κάποιες νότες μουσικής ή κάποιους ήχους. Έτσι σκέφτηκα πως το επόμενο θέαμα θα έπρεπε να λέγεται Άκου και να βασίζεται σε ήχους και σε μουσική. Όπως παρακολουθούσαν τα μωρά την ανάγκη μιας ηρωίδας να πιάσει το φεγγάρι ή μιας άλλης να ξαναδεί τη μαμά της, τώρα το θέμα να είναι η ανάγκη ενός παιδιού να ξαναβρεί μια μελωδία που το μάγεψε φευγαλέα κι ύστερα χάθηκε.
Ο Δημήτρης Καραντζάς και ο Κορνήλιος Σελαμσής αγκάλιασαν την ιδέα μου με ενθουσιασμό και φτιάχνουν τώρα τη δική τους εκδοχή που μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα». – Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς, Μουσική Κορνήλιος Σελαμσής, Σκηνικά–Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη, Ερμηνεία Κωνσταντίνος Βουδούρης
Θέατρο για βρέφη / 1–3 χρόνων                                                                      

Καταστρούπολη – από 4/10
Φίλιπ Ρίντλεϋ                                                                                 

Ο Μανώλης Μαυροματάκης σκηνοθετεί και η Ξένια Καλογεροπούλου μεταφράζει και παίζει μαζί με μια ομάδα εκλεκτών ηθοποιών σε ένα εξαιρετικά σαγηνευτικό έργο του γνωστού από θέατρο και κινηματογράφο Βρετανού συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϋ, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Hampsted Theater του Λονδίνου το 2000 με τον Τζουντ Λω σε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και έγινε παράσταση στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας το 2003 με μεγάλη επιτυχία.
Όταν ο «κόσμος» όπως τον ξέρουμε έχει καταστραφεί και όλα τα αποθέματα της μνήμης μας έχουν εξαντληθεί, από πού θα βρει η φαντασία μας να αντλήσει το υλικό που της χρειάζεται, για να σχεδιάσει τη ζωή μας παρακάτω; Οι άνθρωποι της Καταστρούπολης βρίσκονται σε αυτό ακριβώς το κρίσιμο σημείο. Όχι την ιστορία της ζωής τους, μα ούτε καν το όνομά τους δεν μπορούν να θυμηθούν. Ε, τότε… ας μπουν σε μίαν άλλην ιστορία. Στην ιστορία φερειπείν… ενός παραμυθιού! Και τότε μια γριά μάγισσα κι ένα παιδί που δεν μιλάει, ίσως, να τους βοηθήσουν να σχεδιάσουν από την αρχή μία κοινή, δική τους, νέα ιστορία. Με νέα ονόματα.

Συντελεστές

Μετάφραση Ξένια Καλογεροπούλου, Σκηνοθεσία Μανώλης Μαυροματάκης, Σκηνικά–Κοστούμια  Άγγελος Μέντης, Επιμέλεια Κίνησης Ερμής Μαλκότσης, Μουσική Sancho 003 (Κώστας Παντέλης και Φώτης Σιώτας), Φωτισμοί Αλέκος Γιάνναρος, Βοηθός Σκηνοθέτη Γιάννα Δεληγιάννη

Ερμηνεύουν
Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Αριάδνη Καβαλιέρου Άννα Καλαϊτζίδου, Ξένια Καλογεροπούλου,   Αλέξανδρος Καλπακίδης, Χρήστος Σαπουντζής

Προτεινόμενο για ηλικίες 10+
Συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών

Το μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν – από 25/10   
Θωμάς Μοσχόπουλος – Κορνήλιος Σελαμσής                   

Μετά το ιδιαίτερα ευτυχές ταξίδι της ως το «Νησί των Θησαυρών» του Μεγάρου Μουσικής, η Μπάντα των Πειρατών αλλάζει ρούχα, φοράει μεσαιωνικές στολές μενεστρέλων και τρουβαδούρων, αλλά και ιπποτών και μοναχών και έρχεται να λύσει τραγουδώντας και παίζοντας μαζί μας το «Μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν».
Ένα πρωινό (μπορεί και μεσημεράκι) του 1284, στην πολιτεία Χάμελιν (ή Χάμελν στα Γερμανικά) της Κάτω Σαξωνίας, λέει η παράδοση, ένας παράξενος αυλητής που φορούσε περίεργα παρδαλά ρούχα, έκανε όλα τα παιδιά της πολιτείας να τον ακολουθήσουν παίζοντας μια μαγική μελωδία στον αυλό του, όπως ακριβώς είχε κάνει λίγο καιρό πριν με τα χιλιάδες ποντίκια που είχαν κατακλύσει την πόλη. Τα ποντίκια έπεσαν έως το τελευταίο και πνίγηκαν (προφανώς) στον ποταμό Βέζερ. Τα παιδιά; Η πομπή έφτασε ως ένα βουνό έξω από την πόλη και μετά εξαφανίστηκαν, όλα εκτός από τρία (κατ’ άλλους ένα) που η αναπηρία τους τα εμπόδισε να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Τι συνέβη ακριβώς, ε; Ο Αυλητής τα έσωσε από την αλαζονική απληστία των γονιών τους ή επρόκειτο για εκδίκηση; Τι σχέση έχει με την υπόθεση η «Σταυροφορία των Παιδιών»; Μπορεί η ιστορία να είναι αληθινή, ή είναι απλώς ένας μύθος (ή θρύλος); Το θέμα που απασχόλησε τον Γκαίτε, τους αδερφούς Γκριμ, το Βρετανό ποιητή Ρόμπερτ Μπράουνινγκ και εκατοντάδες άλλους παραμυθάδες, λογοτέχνες, κινηματογραφιστές και μουσικούς τους επτάμισι επόμενους αιώνες ξαναζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου “Πόρτα” σε μια διαδραστική μουσικοθεατρική παράσταση με λαμπρούς ερμηνευτές που παίζουν ζωντανά μουσική επί σκηνής και αποφασίζουν μαζί με το κοινό κάθε φορά ένα από τα τρία εναλλακτικά φινάλε της ιστορίας (ή μύθου ή θρύλου). Ένα μεσαιωνικό θρίλερ με πολύ χιούμορ, για όλη την οικογένεια.

Συντελεστές

Κείμενο-Σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Μουσική Κορνήλιος Σελαμσής, Σκηνικά Ευαγγελία Θεριανού, Κοστούμια Κλαίρ Μπρέσγουελ, Kίνηση Χαρά Κότσαλη, Φωτισμοί Σοφία Αλεξιάδου, Βοηθός Σκηνοθέτης Άννα Μιχελή
Ερμηνεύουν
Άννα Καλαϊτζίδου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Γιάννης Κλίνης, Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Σωκράτης Πατσίκας, Γιώργος Σκριβάνος
                                                                                                 
Προτεινόμενο για παιδιά 6-96 ετών

Το παιδί και τα μάγια – από 6/12
Default Company                                                                           

Μια μουσικοχοροθεατρική παράσταση βασισμένη στο «Παιδί και τα Μάγια» του Maurice Ravel και της Sidonie –Gabrielle Colette. 
H Default Company, μετά την καλλιτεχνική της επιτυχία με τις «Ιστορίες Καιρού» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσιάζει στο θέατρο “Πόρτα” «Το παιδί και τα Μάγια»: Mια παράσταση εμπνευσμένη από την όπερα του Maurice Ravel και της Colette “L’ enfant et les sortileges”. Ένα εικαστικό θέαμα με κίνηση και ζωντανή μουσική που αφηγείται με χιούμορ και τρυφερότητα το όνειρο ενός αγοριού που γκρεμίζει τον κόσμο του και τον ξαναστήνει από την αρχή.
Στο πρωτότυπο κείμενο ένα «κακό» παιδί καταστρέφει τα πάντα γύρω του και πληγώνει τα δέντρα και τα ζώα του κήπου ως τη στιγμή που μέσα από τη δική του επαφή με τον κόσμο έρχεται αντιμέτωπο με τον εαυτό του, απολυτρώνεται και γίνεται «καλό». Στη δική μας εκδοχή δεν υπάρχει «κακό» και «καλό» παιδί· ο μύθος αναποδογυρίζεται.
Το αγόρι μάς υποδέχεται στον κόσμο του και η παράσταση αρχίζει.
Σ’ έναν κόσμο, όπου όλα ήταν ήδη εκεί· σ’ έναν κόσμο μέσα στον οποίο έμαθε να περπατάει όπως του έδειξαν οι άλλοι, να τραγουδάει όπως του έδειξαν οι άλλοι, να κοιτάει όπως του έμαθαν οι άλλοι. Και τι θα γινόταν αν ήθελε να αλλάξει τον κόσμο γύρω του; Να τα ξαναφτιάξει όλα από την αρχή;
Τι θα γινόταν αν ήθελε να φτιάξει από την αρχή
τον τρόπο που περπατάει;
τον τρόπο που χορεύει;
τον τρόπο που μετράει;
τον τρόπο που μιλάει με τους ανθρώπους, τα ζώα, τα δέντρα;
και αν σ’ αυτόν το δικό του ολοκαίνουργιο κόσμο,
το μπλε δεν ήταν πια μπλε;
οι ευθείες ήταν κύκλοι;
και το λάθος ήταν το σωστό;
πώς θα ήταν τότε αυτός ο ολοκαίνουργιος κόσμος;
Στο παραμύθι μας, μέσα από ένα παιχνίδι κανόνων και παραβάσεων, απαγορεύσεων και αντιδράσεων, απαιτήσεων και προσδοκιών, το παιδί πειραματίζεται με τη ζωή, κάνει λάθη, αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και έρχεται αντιμέτωπο με τις επιλογές του. Στην πορεία αυτής της διαδρομής, κάπου μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, το παιδί θα συναντήσει έναν κόσμο όπου αντικείμενα, άνθρωποι και ζωόμορφα πλάσματα συνομιλούν, το έμψυχο συνυπάρχει με το άψυχο, μεγέθη και κλίμακες ανατρέπονται, χαρακτήρες εξαφανίζονται ως «δια μαγείας», σκιές και αντικατοπτρισμοί διασταυρώνονται.
Ένα παραμύθι που μιλάει για την ελευθερία στο να φανταζόμαστε.
Ένα θέαμα όχι απλώς για παιδιά, αλλά γύρω από τα παιδιά, και τη μαγική δύναμή τους να μπορούν να ξαναγνωρίσουν και να αλλάξουν τον κόσμο.
Η default company δημιουργήθηκε από την Ξένια Θεμελή, την Αλεξία Μπεζίκη και την Καλλιρρόη Παπαδοπούλου. Τα μέλη της ομάδας σπούδασαν θέατρο και χορό στη Θεσσαλονίκη, τη Βέρνη και το Λονδίνο. Η ομάδα δραστηριοποιείται από το 2003 στο χώρο του θεάτρου, του χοροθεάτρου και της σύγχρονης performance. Προηγούμενες παραγωγές: Ιστορίες Καιρού (2012-2013), On the Run (2009), On the Blink (2007), Almost there (2006), Forced feeding (2005), Τα γενέθλια της Ινφάντα (2003).

Συντελεστές

Ιδέα Default Company, Ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά Default Company, Δραματουργία Αναστάσιος Κουκουτάς, Σκηνοθεσία Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, Ξένια Θεμελή, Αλεξία Μπεζίκη, Χορογραφία Default Company σε συνεργασία με τους χορευτές, Μουσική Δημοσθένης Γρίβας, Φωτισμοί Σοφία Αλεξιάδου, Σκηνικά Ευαγγελία Θεριανού, Κοστούμια Κλαίρ Μπρέισγουελ, Παραγωγή Default Company, Οργάνωση παραγωγής Ζωή Μουσχή
Ερμηνεύουν Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Ξένια Θεμελή, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Αλεξία Μπεζίκη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Σταύρος Σβήγκος

Προτείνεται σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών

3. Χοροθέατρο

Aφή: από το Αφη-γηματικό στο Αφη-ρημένο
Από τη δυναμική του λόγου στην ένταση των σωμάτων

Το θέατρο “Πόρτα” εντάσσει για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του ένα δίπτυχο πρόγραμμα χορο-θεατρικών παραστάσεων κάτω από τον παραπάνω κοινό τίτλο – υπότιτλο. Πρόκειται για δύο παραστάσεις χορού με αφορμή την κλασική λογοτεχνία.
Η σκέψη που οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου προγράμματος είναι, εκτός από την ποιότητα της δουλειάς των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, και η ανάγκη τους να επιστρέψουν σε ένα ξανακοίταγμα της έννοιας δραματουργική αφήγηση μέσα από το χορό και την κίνηση, αυτό δηλαδή που θα ονομάζαμε πρωτογενώς «χοροθέατρο». Ο όρος, βέβαια, έχει συχνά χρησιμοποιηθεί και σε παραστάσεις που η αφηγηματική τους αποδόμηση τις οδηγούσε σε τέτοιο βαθμό απεμπλοκής από την όποια διακριτή από το μέσο θεατή δραματουργία που το αποτέλεσμα συχνά δεν μπορούσε να προσδιοριστεί ως προς τη συνέπειά τους στην αφήγηση. Άραγε πού βρίσκεται σήμερα το όριο της αφαίρεσης της ικανής να υπηρετήσει ταυτόχρονα και την τέχνη του χορού, αλλά και αυτήν της σκηνικής αφήγησης; Η συνύπαρξη έχει λήξει ανεπιστρεπτί και είναι παρωχημένη ή έχει ακόμη δυναμική αναβίωσης και εξέλιξης; Υπάρχει ενδιαφέρουσα σχέση του «κειμένου» με τη σωματική γλώσσα;
Οι καλλιτέχνες που επιλέχτηκαν να θεμελιώσουν το φετινό χοροθεατρικό μας πρόγραμμα, εκτός από τη γλώσσα της κίνησης, γνωρίζουν πολύ καλά και την αμιγώς θεατρική γλώσσα αυτή καθ’ αυτή. Το γεγονός μας κάνει να περιμένουμε τις απαντήσεις τους στα παραπάνω ερωτήματα με επαυξημένη περιέργεια και ενδιαφέρον.

Master and Man – από 12/1
Αμάλια Μπένετ

Βασισμένη στη νουβέλα του Λέοντος Τολστόι «Αφέντης και δούλος»

Ο Αφέντης, Βασίλι Αντριέιτς Μπριεχούνοφ, μια χειμωνιάτικη μέρα ξεκινά ταξίδι για να αγοράσει ένα κομμάτι γης. Μαζί του παίρνει το Δούλο του, Νικήτα. Ο Αφέντης οδηγεί την άμαξα, όμως σύντομα χάνουν το δρόμο τους σε μια χιονοθύελλα, που μετατρέπει κάθε τι οικείο σε ανοίκειο. Ο Αφέντης, ο Δούλος, ακόμη και το άλογο προσπαθούν διαδοχικά να επαναφέρουν την άμαξα πίσω στο δρόμο, αλλά κανενός η γνώση ή το ένστικτο δεν αρκεί για να διασφαλίσει τη σωτήρια έξοδο. Θάβονται κάτω από το χιόνι και περιμένουν τη μοίρα να καθορίσει την τύχη τους. Ο Αφέντης, σε μια απόπειρα να σώσει το τομάρι του, κλέβει το άλογο και φεύγει. Καταλήγει να κάνει κύκλους που τον οδηγούν πίσω στην άμαξα…
Σ’ αυτό το κομμάτι για δύο χορευτές και έναν ερμηνευτή της viola de gamba διερευνάται η σχέση ανάμεσα σε Αφέντη, Δούλο και  Άλογο, και η εξέλιξή της στη διάρκεια του ταξιδιού τους. Εκείνος που παίρνει τις αποφάσεις, ρίχνεται σε μια κοινή αναπόδραστη μοίρα με εργάτη και υποζύγιο. Οι κοινωνικές διαφορές που αρχικά τους διακρίνουν, αποσυντίθενται. Μόνη ελπίδα για επιβίωση η φύση και η φύση τους.
H Αμάλια Μπένετ είναι χορογράφος, απόφοιτος του The Laban Centre for Movement and Dance (Λονδίνο, 1993). Ζει στην Ελλάδα, όπου και εργάζεται κυρίως. Μέχρι το 2007 συνεργάστηκε ως χορεύτρια και ως βοηθός χορογράφου στο Χοροθέατρο Οκτάνα και το Χοροθέατρο του Κρατικού Θέατρου Βόρειας Ελλάδας. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θεάτρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το The Stratford Shakespeare Festival of Canada, το Globe του Λονδίνου, το Εθνικού Θεάτρου Βελιγραδίου, το Dusseldorf Shauspielhaus στη Γερμανία και το Ricks Theatre στη Σουηδία μεταξύ άλλων. Διδάσκει κίνηση για ηθοποιούς από το 1997 στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κ.Θ.Β.Ε και τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Συντελεστές

Χορογραφία Αμάλια Μπένετ
Ερμηνεύουν Μιχάλης Κίμωνας, Μιχάλης Σαράντης
Viola da gamba Δημήτρης Τίγκας

Elvedon – από 2/3
Χρήστος Παπαδόπουλος

Μια χοροθεατρική παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ «Τα κύματα»

Η ζωή έξι φίλων από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι προχωρημένη ηλικία. Έξι ιστορίες, έξι διαφορετικές οπτικές της πραγματικότητας μέσα σε έναν κόσμο μεγάλο, ρευστό και αεικίνητο σαν τα «κύματα» της θάλασσας.
Το κύριο στοιχείο από το έργο της Γουλφ, που αποτελεί έμπνευση και θεματική της παράστασης, είναι η διαρκής συμπαντική ροή του χρόνου: μια πανίσχυρη δύναμη αλλαγής που ορίζει έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο όπου γέννηση και θάνατος, έρωτας και φιλία, ατομικό και κοινωνικό αποτελούν ενοποιημένη συνέχεια, καθώς και την έκφανση μιας αδιατάρακτης νομοτέλειας. Ζωές που έρχονται και χάνονται η μια μετά την άλλη σαν κύματα στην άμμο της ακτής, όμως το ίδιο το νερό δεν χάνεται ποτέ και αναδημιουργεί τα επόμενα κύματα.
Η κίνηση μέσα από την επανάληψη και τη σταδιακή οργανική ανέλιξή της αποτελεί το βασικό τρόπο αφήγησης της παράστασης.
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Νεμέα. Σπούδασε χορό και χορογραφία στο SNDO (School for New Dance Development Holland), θέατρο στη δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Έχει παρουσιάσει τις προσωπικές δουλειές “De Perdidos”, “Gandau” και “Counter Reset” (Melkweg Τheater Amsterdam). Σαν χορευτής έχει συνεργαστεί με τους Δημήτρη Παπαϊωάννου, Φώτη Νικολάου, Μαριέλλα Νέστορα, Alexandra Waierstall Noema Dance Company, Kirstin Andersen WEGO Company, Robert Stein, Ria Higler. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί στο θέατρο με τους Θωμά Μοσχόπουλο, Γιάννη Καλαβριανό, Γιάννη Κακλέα, Βασίλη Νικολαΐδη, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Κώστα Γάκη. Μέλος της χορογραφικής ομάδας των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων Αθήνα 2004.

Συντελεστές

Χορογραφία Χρήστος Παπαδόπουλος, Μουσική Άγγελος Τριανταφύλλου, Φωτισμοί Νίκος Βλασσόπουλος
Ερμηνεύουν Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Γιάννης Νικολαΐδης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου

4. Μουσική

Κλαβσέν, κλειδοκύμβαλα, κλαβιτσέμπαλα, κλαπατσί-μπαλα και άλλα τέτοια…
Η ιστορία του Στρατιώτη – 15 έως 19/10
Stravinsky / Ramuz                                                       
Πάνω σε ένα ρώσικο λαϊκό παραμύθι

Το σύνολο μουσικής δωματίου Kyklos παρουσιάζει το μουσικοθεατρικό έργο – ορόσημο των αρχών του Mεσοπολέμου «Η ιστορία του στρατιώτη» (1918), των Ιγκόρ Στραβίνσκι και Σαρλ Φερντινάντ Ραμύζ σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα Ω2.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης – Κώστας Κουνέλλας
Μουσική Διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης
Συμμετέχουν οι σολίστες του Kyklos Ensemble
με τους ηθοποιούς Χριστίνα Γαρμπή και Βασίλη Σαφό
Τις βραδινές παράστασεις προλογίζει, σε παγκόσμια πρώτη, το έργο του Φάνου Δυμιώτη (1965-2007) “The Soldier’s Blues”, σύνθεση εμπνευσμένη από τη μουσική της “Ιστορίας του Στρατιώτη” του Ιγκόρ Στραβίνσκι. Ενώ οι πρωινές παραστάσεις για σχολεία θα συνοδεύονται από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το έργο και τη μουσική του Στραβίνσκι.

Eταιρεία Τέχνης Kyklos Ensemble
Γενική Διεύθυνση Δημήτρης Δεσύλλας
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Γιώργος Κουμεντάκης
Διεύθυνση Παραγωγής Άγης Γυφτόπουλος

Τρίτες παράλληλες
Κύκλος Μουσικής στο θέατρο “Πόρτα”
Καλλιτεχνική επιμέλεια Κορνήλιος Σελαμσής
Κάθε Τρίτη από 28 Οκτωβρίου 2014

Οι «Τρίτες Παράλληλες» είναι ο κύκλος συναυλιών, ρεσιτάλ και μουσικών προγραμμάτων που το θέατρο “Πόρτα” παρουσιάζει στο κοινό του ακολουθώντας τον απλό άξονα: «Η μουσική χωρίζεται σε δύο είδη, την καλή και την κακή». Εμείς το δεύτερο είδος το αφήσαμε απ’ έξω. Όλες όμως οι «υποκατηγορίες» του πρώτου έχουν και θα έχουν χώρο στο πλουσιότατο πρόγραμμά μας: κλασική, σύγχρονη, πειραματική, pop, indie, ροκ, μπαρόκ, τζαζ, μεσαιωνική, φολκ, παλιά και νέα (έως πολύ νέα). Φιλοδοξία μας οι μουσικές εκπλήξεις: απρόσμενες συναντήσεις, βραδιές με χιούμορ, αναπάντεχο λυρισμό, πρώτες εκτελέσεις και παιχνιδιάρικες επανεκτελέσεις σε μια σειρά από μοναδικές και πρωτότυπες βραδιές.

28 Οκτωβρίου
Τηλέμαχος Μούσσας – Λάμπρος Φιλίππου

Σ’ ένα ρευστό διάλογο ανάμεσα στην jazz, το μπαρόκ, το παραδοσιακό, το theremin, την κιθάρα, το αναλογικό synth και το μουσικό πριόνι, τo Tilemachos Moussas Trio με την εκρηκτική παρουσία του αιρετικού performer και κόντρα τενόρου, Λάμπρου Φιλίππου, ομογενοποιεί πειστικά πολλά διαφορετικά είδη και σε παρασύρει από το πρώτο κιόλας άκουσμα. Νέες συνθέσεις από τον επερχόμενο δίσκο «Music for a While», Tilemachos Moussas Trio featuring Labros Filippou. Καρποί μιας σχέσης που αποκαλύπτεται εμπρός σας στην ωριμότερη και πιο ενθουσιώδη μορφή της. Μία συνεργασία που έχει ήδη αποδώσει καρπούς και εκτός συνόρων και μάλιστα αξιοσημείωτους, καθώς η διάσημη τσελίστα και ενορχηστρώτρια των Antony and the Johnsons, Julia Kent, ηχογράφησε μαζί τους για τη διασκευή του ηπειρώτικου «Αλησμονώ και Χαίρομαι», ενώ το ίδιο τραγούδι αποτέλεσε αιτία για τη συνεργασία των Μούσα και Φιλίππου με το Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, μιας και το κομμάτι αποτελεί μέρος της παράστασης “Addio, Addio Amore”, a solo by Daphnis Kokkinos.

4 Νοεμβρίου
Andreas Polyzogopoulos New Quartet
Roadtrip από το Oslo στη λίμνη Καϊάφα

Ο ανερχόμενος τρομπετίστας της jazz Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, που ζει μεταξύ Αθήνας και Παρισιού και καταγράφει στο ενεργητικό του συνεργασίες με μουσικούς και συγκροτήματα όπως οι Tore Brunborg, Markus Stockhausen, Michel Portal, Tony Lakatos, Gunter baby Sommer, Anne Paceο, Serge Teyssot Gay (Noir Desires),   Mode Plagal, Σαβίνα Γιαννάτου, Κώστας Θεοδώρου, Βαγγέλης Κατσούλης, Dulce Pontes, David Lynch, Σταύρος Λάντσιας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου κ.α. Έπειτα απο την κυκλοφορία του Poly Quartet – Perfumed Dreams και του Ηeart of the Sun, CD αφιερωμένο στη μουσική των Pink Floyd, εμφανίζεται στο θέατρο “Πόρτα” παρουσιάζοντας νέες συνθέσεις του, ακροβατώντας ανάμεσα στην Jazz, την Electro, τη Rock, την Drum ‘n’ Bass και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

11 Νοεμβρίου
Ensemble Όμικρον

Το Εnsemble Όμικρον είναι ένα νέο σύνολο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του φλαουτίστα Γιώργου Σκριβάνου, ενός τολμηρού μουσικού της νεότερης γενιάς. Ο βασικός προσανατολισμός του συνόλου είναι η δημιουργία συναντήσεων διαφορετικών τεχνών με τη μουσική. Έτσι κάθε έργο που παρουσιάζεται συνυπάρχει με μια οπτικοποίηση που μπορεί να σχετίζεται με το θέατρο, το χορό ή τις εικαστικές τέχνες. Στην πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο “Πόρτα” το σύνολο Όμικρον θα παρουσιάσει έργα από την αρχή έως το τέλος του 20ου αιώνα, όπως το Syrinx του Debussy και το Vox Balenae του Crumb, προσφέροντάς μας με τις συμπληρωματικές αναγνώσεις των εικαστικών και του χορού μια καινούργια ματιά που μεταμορφώνει ακόμα και τις πολύ αφηρημένες συνθέσεις της σύγχρονης μουσικής σε ευανάγνωστες και ελκυστικές μονάδες.

18 Νοεμβρίου
Sancho 003

Sancho 003 είναι το τρίο των Κώστα Παντέλη (ηλεκτρική κιθάρα), Φώτη Σιώτα (βιολί, βιόλα, πλήκτρα, φωνή) και Σωτήρη Ντούβα (τύμπανα). Δημιουργηθήκαν την άνοιξη του 2007. Το 2009 κυκλοφόρησαν με το ανεξάρτητο label Quetempo την πρώτη τους δουλειά με τίτλο “We Buy Gold”. Έχουν εμφανιστεί στο Sync Festival 2008, Video Dance Festival 2008, Festival Adriatica 2009, και σε πάνω από 50 μικρούς χώρους στην Ελλάδα και την Κύπρο. Συνεργάστηκαν με τους Erasers στην παράσταση Wave για το Φεστιβάλ Αθηνών 2010, επίσης έχουν γράψει τη μουσική για τις παραστάσεις “Ένα ακόμα και φύγαμε” Φεστιβάλ Φιλίππων 2010, “To lose lautrec” ΚΘΒΕ 2010 της ομάδας χορού Sinequanon, και «Καταστρούπολη» Φεστιβάλ Αθηνών 2014. Μέσα στο 2012 κυκλοφόρησε η δεύτερη δουλειά τους με τίτλο «Muzga». Στο θέατρο “Πόρτα” οι Sancho 003 θα παρουσιάσουν μια ρετροσπεκτίβα με μουσική από τη δισκογραφία τους, μουσικές απο παραστάσεις χορού καθώς και καινούριες ανέκδοτες συνθέσεις τους.

25 Νοεμβρίου
Artéfacts Ensemble
Αμερικάνικος Μινιμαλισμός

Το Artéfacts Ensemble, ένα δραστήριο σύνολο σύγχρονης μουσικής, παρουσιάζει το 2014-15 μια σειρά από συναυλίες που φιλοδοξούν να μυήσουν το κοινό στις πιο γοητευτικές πτυχές της μουσικής του 20ου και του 21ου αιώνα, καθώς επίσης και να δώσουν σε κάθε συναυλία τους την ευκαιρία σ’ ένα νέο συνθέτη να παρουσιάσει ένα νέο έργο του σε πρώτη εκτέλεση. Γνωστοί για τα ευφάνταστα προγράμματά τους που εκτείνονται από τη σύμπραξή τους με τον Κωνσταντίνο Βήτα ως την ερμητική πρωτοπορία του Morton Feldman, οι Artéfacts ξεκινούν τη συνεργασία τους με το θέατρο “Πόρτα” μ’ ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον αμερικάνικο μινιμαλισμό. Η μινιμαλιστική μουσική εμφανίστηκε στα μέσα της δεκατίας του ’60 στις ΗΠΑ ως αντίδραση στην πολυπλοκότητα της ακαδημαϊκής τέχνης της εποχής. Επηρεασμένη από διαφορετικούς πολιτισμούς, προσιτή σε κάθε είδους κοινό, φιλοδοξεί να υπενθυμίζει πόσο προσβάσιμη είναι η κλασική μουσική και στοχεύει περισσότερο να σαγηνεύσει, να μαγέψει τον ακροατή παρά να πείσει για την αξία της. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν έργα του Steve Reich, του Tom Johnson αλλά και του όχι Αμερικανού αλλά σαφώς επηρεασμένου από το μινιμαλισμό Arvo Pärt.

2 Δεκεμβρίου
Os Orphicum
Sfogavan con le stele / Μαδριγάλια

Το νέο φωνητικό σύνολο Os Orphicum (Στόμα του Ορφέα) που δημιούργησε ο πολλά υποσχόμενος νέος τσεμπαλίστας και βαρύτονος Ιάσων Μαρμαράς, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ολλανδία, παρουσιάζει στο θέατρο Πόρτα ένα αφιέρωμα στο Ιταλικό Μαδριγάλι του 17ου αιώνα. Κρυφές, ξεχασμένες, μυστικές ιστορίες πάθους, αγάπης, απελπισίας αφηγούνται πέντε τραγουδιστές μέσα από τις Νέες Μουσικές –όπως χαρακτηρίζονταν την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκαν– των Caccini, D’ India, Monteverdi, Notari κ.ά.

9 Δεκεμβρίου
Matchin’ Punchies

Οι Matchin’ Punchies είναι ένα ντούο. Ένα υπερβολικά νεανικό ντούο από τον δεκαεπτάχρονο Μάριο Βίττη και τον εικοσάχρονο Γεννάδιο Αρβανίτη. Οι Matchin’ Punchies φτιάχνουν τη μουσική τους μ’ ένα drum set και μία ηλεκτρική κιθάρα. Το φθινόπωρο του 2013 ηχογράφησαν στο πανεπιστήμιο του Lincoln το πρώτο τους album με τίτλο What? το οποίο θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2014. Η μουσική και τα τραγούδια τους, πολύ συχνά ατμοσφαιρικά και άλλες φορές περίπλοκα και εξαιρετικά δεξιοτεχνικά, μπορούν να χαρακτηριστούν ως post-rock αλλά εκτείνονται σε πολλά διαφορετικά ύφη που μέσα στα κομμάτια τους αναμειγνύονται με μεγάλη επιτυχία. Οι Matchin’ Punchies θα παρουσιάσουν στο θέατρο “Πόρτα” το υλικό του δίσκου τους καθώς και πιο καινούργιες μουσικές και τραγούδια που έγραψαν τη χρονιά που μας πέρασε.

16 Δεκεμβρίου
Ex Silentio
Laborintus

Το σύνολο Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio δεν χρειάζεται συστάσεις για τους φίλους της μουσικής αυτής, ο καλλιτεχνικός του διευθυντής και φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας έχει παρουσιάσει με το Ex Silentio πλήθος προγραμμάτων με μεγάλο καλλιτεχνικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον.
Στο Laborintus το σύνολο θα παρουσιάσει μεσαιωνική και πρώιμη αναγεννησιακή μουσική στη συναρπαστική και λίγο γνωστή εποχή του 14ου και 15ου αιώνα, αναδεικνύοντας αφενός σπάνια κοσμική μουσική στο μεταίχμιο ανάμεσα σε Μεσαίωνα και Αναγέννηση και αφετέρου αντιπαραβάλλοντας τη μουσική της Δύσης και της Ανατολής. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα της περίτεχνης γοτθικής πολυφωνίας των Ciconia, Du Fay, Ockeghem, μονοφωνική και αυτοσχεδιαστική μουσική της εποχής καθώς και μουσική παράδοση βάρδων της Ανατολικής Μεσογείου.     

23 και 30 Δεκεμβρίου
Κορνήλιος Σελαμσής – Κωνσταντίνος Βήτα
Κινούμενα Σχέδια

Τα τραγούδια από τις ταινίες του Walt Disney από τη δεκαετία του ’30 ως τη δεκαετία του ’50 διασκευάζει ο συνθέτης Κορνήλιος Σελαμσής για κουαρτέτο εγχόρδων σαν μια μονόχρωμη φωτοτυπία της εξαιρετικά πολύχρωμης μουσικής του παιδικού σινεμά. Ο Κωνσταντίνος Βήτα με τη σειρά του ερμηνεύει μαζί με την performer και τραγουδίστρια Χαρά Κότσαλη αυτή τη συλλογή τραγουδιών με το προσωπικό του ύφος και τη μεγάλη του ευαισθησία ξαναδίνοντάς μας αυτή τη μουσική με τρόπο απροσδόκητο και συγκινητικό.

6 Ιανουαρίου
Baroque unexpected Ι

Τον Ιανουάριο εγκαινιάζεται στο θέατρο “Πόρτα” ένας κύκλος απροσδόκητων συναυλιών. Οι μουσικοί, οι performers και το θέατρο παραμένουν δεσμευμένοι να τηρήσουν εχεμύθεια για τα περιεχόμενα της συναυλίας. Ένας επιμελητής μουσικός σχεδιάζει ένα περιπετειώδες πρόγραμμα που συνδυάζει τη μουσική με την performance art, με σκοπό να ερεθίσει την περιέργεια και τη φαντασία του κοινού. Για το φιλόμουσο κοινό η μόνη πληροφορία που δίνεται εκ μέρους του θεάτρου είναι πως οι δύο πρώτες συναυλίες σχετίζονται με την παλαιά μουσική.

13 Ιανουαρίου
Artéfacts Ensemble
Tape

Στη δεύτερή τους εμφάνιση στο θέατρο “Πόρτα” οι Artéfacts Ensemble εμφανίζονται μ’ ένα πρόγραμμα για σόλο όργανα ή ντουέττα και tapes (ή αλλιώς προηχογραφημένα μέρη με ηλεκτρονικούς ή φυσικούς ήχους ή άλλα όργανα). Μουσικές γεμάτες ενέργεια και ένταση παρουσιάζονται σε ένα πρόγραμμα που οι μουσικοί που βρίσκονται πάνω στη σκηνή έχουν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πρόκληση να ανταγωνιστούν την ακρίβεια των υπολογιστών και την ένταση των ηχείων. Στη συναυλία θα ακουστούν μεταξύ άλλων έργα των σύγχρονων συνθετών Alejandro Vinao, Edmund Campion, Javier Alvarez.

20 Ιανουαρίου
Μπάμπης Παπαδόπουλος
Aκούστικ σετ

O Mπάμπης Παπαδόπουλος ελίσσεται χρόνια στην ελληνική μουσική με επιτυχία – οι Τρύπες, ίσως η μεγαλύτερη ελληνική ροκ μπάντα, υπήρξαν η ροκ εκδοχή του, ενώ με τις κιθάρες και ενορχηστρώσεις στους δίσκους του Θανάση Παπακωνσταντίνου με τους Λαϊκεδέλικα πέρασε στη λαϊκή πλευρά με την ίδια ευκολία. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συνθέσει τη μουσική για το soundtrack της ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη «Το μικρό ψάρι», που παρουσιάστηκε στο τελευταίο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.
Το «Aκούστικ σετ» που παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα είναι μια ακόμα έκφραση της βαθιάς μουσικής του γνώσης, και μια διασταύρωση ρεμπέτικων, τζαζ και μπλουζ με τον πιο μίνιμαλ τρόπο. Ένα ακουστικό σχήμα που το αποτελούν, εκτός από τον ίδιο που παίζει ακουστική κιθάρα, ο Φώτης Σιώτας στη βιόλα, ο Μιχάλης Βρέττας στο βιολί, ο Διονύσης Μακρής στο κοντραμπάσο και ο Δημήτρης Βλαχομήτρος στο μπουζούκι. Έχουν εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία στο Womex της Θεσσαλονίκης το 2012 και στο Krems της Αυστρίας 2013. Tο σχήμα θα παρουσιάσει τα κομμάτια από τους δύο δίσκους του Μπάμπη Παπαδόπουλου («Σκηνές απο ένα ταξίδι», Puzzlemusik 2008 και «Από τη σπηλιά του Δράκου», Puzzlemusik 2010) ενορχηστρωμένα ειδικά για αυτό το σχήμα, καθώς και κομμάτια από το νέο του άλμπουμ που προβλέπεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

27 Ιανουαρίου
Γιώργος Κοντραφούρης
Solo

Ο σημαντικός Έλληνας οργανίστας και πιανίστας της τζαζ Γιώργος Κοντραφούρης εμφανίζεται στο θέατρο “Πόρτα” για μια solo συναυλία που θα ερμηνεύσει στο πιάνο μια σειρά από συνθέσεις του αλλά και κομμάτια από τη μεγάλη του δισκογραφική παρουσία, σε μια συναυλία που με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων ο ερμηνευτής πολλαπλασιάζει τη μουσική του παρουσία και μας δίνει τη δυνατότητα να ακούσουμε ένα πρωτότυπο και περιπετειώδες αποτέλεσμα.
Ο Γιώργος Κοντραφούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Στην ηλικία των 16, έστρεψε το ενδιαφέρον του στην τζαζ και παρακολούθησε μαθήματα τζαζ αυτοσχεδιασμού με τον Μάρκο Αλεξίου. Παρακολούθησε μαθήματα επίσης με τους Jim Beard και Jarmo Savolainen. Αποφοίτησε με Bachelor’s και Master’s degree in Jazz Performance από την Ακαδημία Sibelius στη Φινλανδία. Έχει συνεργαστεί ως πιανίστας ή οργανίστας με πολύ σημαντικούς και σπουδαίους μουσικούς όπως: Mark Johnson, Arild Andersen, Marcus Stockhausen, Louisiana Red, Keith Copeland, Andy Sheppard, Ralph Peterson Jr., Bob Brozman, Carla Cook, Alvester Garnett, Stepko Gut, Olivier Gatto, David Liebman, Houston Pearson, Eric Alexander, David Sills, Lou Donaldson, Sam Newsome, Jamie Hadad, Deborah Davies, Benny Golson, Tim Hagans, Bob Shepard, Carmen Lundy, Sheila Jordan, Jukkis Uotila, Wade Mikkola, Takis Paterelis, Stratos Vougas, Dimos Dimitriadis, Lydia Fylipovic, T. Spasov, A. Pacatius.

3 Φεβρουαρίου
Σίμος Κακάλας – Γιώργος Παπαγεωργίου
Bochinsky brothers present: “The dead east fiesta cantaleros grande!”

Ο Σίμος Κακάλας (ακορντεόν) και ο Γιώργος Παπαγεωργίου (κιθάρες), αφού περιπλανήθηκαν για δύο χρόνια σε βαλκανικές πόλεις και υπαίθρια πανηγύρια, συγκέντρωσαν τοπικές ιστορίες, τραγούδια της καρδιάς, ποιήματα αγνώστων Βαλκάνιων ποιητών, ματωμένες καντάδες και με μία βαλίτσα γεμάτη νοσταλγία επιστρέφουν στην Ελλάδα, τον τόπο που αγάπησαν και έκλεισαν μέσα στην καρδιά τους. Στις 3/2 σταματούν στο θέατρο “Πόρτα” για μια μοναδική εμφάνιση, μια αξέχαστη εμπειρία. Αφοπλιστικά μοναδικοί στο είδος τους θα παρουσιάσουν ένα βαριετέ για δύο.

10 Φεβρουαρίου
Baroque unexpected II

Η δεύτερη συναυλία του κύκλου των απροσδόκητων συναυλιών διατηρεί τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Το θέατρο και οι συντελεστές διατηρούν τη δέσμευση να μην αποκαλύψουν το περιεχόμενο του θεάματος. Προς ενημέρωσιν του φιλοθεάμονος κοινού καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι η συναυλία λαμβάνει χώρα την περίοδο των Απόκρεω.

17 Φεβρουαρίου
Α Queen at the Opera

Ένα ρεσιτάλ τραγουδιού με τέσσερις λυρικούς τραγουδιστές κι ένα πιάνο. Ένα γκαλά όπερας όχι tribute σε κάποια εστεμμένη, ούτε για φιλανθρωπικό σκοπό, αλλά αφιερωμένο στο σπουδαίο βρετανικό συγκρότημα των Queen. Τα τραγούδια του συγκροτήματος που στην αυθεντική τους μορφή είναι γεμάτα από μουσικότητα και δεξιοτεχνικές χορωδιακές χειρονομίες, και οπερατικό glam άρωμα, αλλάζουν ένδυμα με διασκευές που κάνει ο νέος Έλληνας συνθέτης Νίκος Γαλενιανός και παρουσιάζονται εκ νέου σε μια μορφή που συνδυάζει λυρικές κολορατούρες με rock vibrations.

24 Φεβρουαρίου
Artéfacts Ensemble
Folksongs

Στην τρίτη του εμφάνιση στο θέατρο “Πόρτα” το Artéfacts Ensemble παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με κεντρικό άξονα τα πολυπαιγμένα και ιδιαίτερα αγαπητά στο κοινό Folksongs του Luciano Berio. Μαζί με το κυρίως έργο μια ομάδα νέων συνθετών από διαφορετικές χώρες όπως ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Γαλλία και η Πολωνία, έχοντας ο καθένας το προσωπικό μουσικό του ιδιώμα συνθέτουν, ανασυνθέτουν ή ενορχηστρώνουν ένα λαϊκό τραγούδι από τη μουσική παράδοσή τους χρησιμοποιώντας τον ακριβή συνδυασμό οργάνων του έργου του Berio, δημιουργώντας ένα νέο ανεξάρτητο κύκλο λαϊκών τραγουδιών με ένα σύγχρονο βλέμμα.

3 Μαρτίου
Induolog
Blue Skies

Το Μουσικό Σχήμα Induologue, που απαρτίζεται από τον κοντραμπασίστα Βασίλη Στεφανόπουλο ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια στην Ολλανδία και την τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Λέρτα, παρουσιάζει το νέο τους άλμπουμ με τίτλο “Blue Skies”.
Κοντραμπάσο και φωνή σ’ ένα μουσικό διάλογο που ταξιδεύει τους ακροατές σε γνωστά τζαζ μονοπάτια. Η Αλεξάνδρα Λέρτα και ο Βασίλης Στεφανόπουλος δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο ντουέτο στο οποίο οι ρόλοι συνοδείας και μελωδίας συνεχώς εναλλάσσονται μεταξύ των μελών. Μέσα από αυτή τη διαλογική προσέγγιση, γνωστές τζαζ μελωδίες, όπως το Blue Skies, το Tin Τin Deo, το Bye Βye Βlackbird κ.α., παίρνουν νέα μορφή και οι ερμηνείες των κομματιών γίνονται πιο απτές, πιο προσωπικές, εκπέμποντας μια αίσθηση ηρεμίας και οικειότητας. Το άλμπουμ “Blue Skies” κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία SnipRecords.

10 Μαρτίου
Unexpected couples

Η τρίτη και τελευταία για το 2015 συναυλία του κύκλου των απροσδόκητων θα παρουσιάσει σε επιμέλεια ανωνύμου, μια σειρά από ζεύγη εν γένει καλλιτεχνών που φαινομενικά δεν θα συναντιούνταν ποτέ και καλούνται να φέρουν εις πέρας στη σκηνή του θεάτρου “Πόρτα” ένα ή περισσότερα μουσικά νούμερα. Το θέατρο δεσμεύεται να εξαναγκάσει τους συμμετέχοντες να συμπράξουν για λίγο χρόνο επί σκηνής και δεν φέρει ευθύνη για ό, τι πρόκειται να συμβεί πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Η συναυλία λαμβάνει χώρα την περίοδο της Νηστείας.

17 Μαρτίου
Ιάσων Μαρμαράς
Liederabend

Στη δεύτερη εμφάνισή του στο θέατρο “Πόρτα” ο τσεμπαλίστας και βαρύτονος Ιάσων Μαρμαράς, εγκαταλείπει το βασικό του όργανο και συνοδεύει τον εαυτό του στο πιάνο ερμηνεύοντας κύκλους τραγουδιών του 19ου αιώνα (σαν ένας… Elton John του ρομαντισμού). Τραγούδια χωρίς λόγια, τραγούδια με λόγια, τραγούδια μελαγχολικά, τραγούδια για τη χαρά εναλλάσσονται σ’ ένα πρόγραμμα με ένα μόνο ξεναγό. Στο Liederabend θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων τα Diechterliebe του Schumann και μια σειρά από Lied του Brahms.

24 Μαρτίου
Τάσης Χριστογιαννόπουλος – Κορνήλιος Σελαμσής
Προσωπογραφία

Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, βαρύτονος με διεθνή καριέρα, με πρωταγωνιστικούς ρόλους στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, έχει στο δυναμικό του ένα τρομερά πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο που περιλαμβάνει μεγάλους ρόλους της όπερας από το μπαρόκ ως τη σύγχρονη μουσική, αλλά και μία τεράστια συλλογή από τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών. Συνθέτης και ο ίδιος, ο Χριστογιαννόπουλος αντιμετωπίζει την ένωση του λόγου με τη μουσική με ένα σπάνιο βάθος. Ο Κορνήλιος Σελαμσής, συνθέτης που εργάζεται για τον κύκλο αυτών των συναυλιών, εγκαταλείπει το ρόλο του ιμπρεσάριου και αφοσιώνεται στη μακροχρόνια φιλία και συνεργασία του με τον Τάση Χριστογιαννόπουλο και τον συνοδεύει στο πιάνο σε μια ανθολογία τραγουδιών που συλλέγουν μαζί.

31 Μαρτίου
Λευτέρης Μουμτζής – Φώτης Σιώτας

O Λευτέρης Μουμτζής γεννήθηκε στη Λευκωσία. Συνθέτης, πολυοργανίστας και τραγουδιστής, με σπουδές και σταδιοδρομία στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αγγλία. Το 2005 κυκλοφόρησε τον πρώτο του σόλο δίσκο κάτω από το όνομα J. Kriste, Master of Disguise με τίτλο “This is the alternative”. Κάτω από το ίδιο όνομα ακολούθησε το “Girls, Ghosts and Gods” το 2009. Mε τον Φώτη Σιώτα δουλεύουν τα τελευταία δύο χρόνια στο πρότζεκτ J. Kriste, Master of disguise.
Ο Φώτης Σιώτας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε βιολί. Υπήρξε μέλος πολλών συγκροτημάτων της πόλης, όπως Ποδηλάτες, Boomstate και Ευοί Ευάν. Το 1993 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τόσο σε ζωντανές εμφανίσεις, όσο και στη δισκογραφία. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Γιάννη Αγγελάκα και τους Επισκέπτες, καθώς και με τον Νίκο Βελιώτη, ενώ έχει παίξει και τραγουδήσει στα μουσικά παραμύθια του Δημήτρη Μπασλάμ «Ο Γαργαληστής», «Αγισήλαγος» και «Η θυμωμένη μπετονιέρα».
Δύο φίλοι μουσικοί, οι οποίοι παίζουν περιστασιακά μαζί εδώ και μερικά χρόνια, φτιάχνουν ένα ντουέτο,  που θα παρουσιάσουν αποκλειστικά στο θέατρο “Πόρτα”. Θα ακουστούν αυθεντικές συνθέσεις και των δύο, καθώς και διασκευασμένα ελληνικά και αγγλικά κομμάτια.

Μεγάλη Εβδομάδα

Στο πλαίσιο της Μεγάλης Εβδομάδας του 2015 αφού τα θέατρα αργούν, η “Πόρτα” προσκαλεί για τρεις συναυλίες, σύνολα και σολίστες να ερμηνεύσουν μουσικές σχετικές όχι μόνο με το θρησκευτικό περιεχόμενο του Πάσχα, αλλά και μουσικές για τον στοχασμό, τη βραδύτητα και την ησυχία.

Δευτέρα 6 Απριλίου
Athens Percussion Group

Το Athens Percussion Group είναι ένα σύνολο που ξεκίνησε την πορεία του πριν από ένα χρόνο παρουσιάζοντας, σαν κουαρτέτο αποτελούμενο από δύο βιμπράφωνα και δύο μαρίμπες, μεταγραφές από σπουδαία κουαρτέτα εγχόρδων του ρομαντισμού.
Στη συναυλία τους στο θέατρο “Πόρτα” τη Μεγάλη Δευτέρα οι κρουστοί του APG θα ερμηνεύσουν μέρη από τα κουαρτέτα του Haydn «Οι επτά τελευταίοι λόγοι του Σωτήρα μας επάνω στο Σταυρό», το «Ευχαριστήριο τραγούδι για τη θεραπεία ενός ασθενούς, σε λύδιο τρόπο» του Beethoven και το κουαρτέτο του Schubert «Ο θάνατος και η κόρη».

Τρίτη 7 Απριλίου
Ensemble Όμικρον
Stillness

Στη δεύτερη εμφάνισή του στο θέατρο “Πόρτα” το σύνολο Όμικρον παρουσιάζει ένα πρόγραμμα για την ακινησία και την ησυχία με έργα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Συνθέσεις που ο ήχος εναλλάσσεται με τη σιωπή, γεννιέται από τη σιωπή, καταλήγει στη σιωπή, κάνοντας τον ακροατή να συμμετέχει μέσα στο έργο σαν μουσικό όργανο με τις ανεπαίσθητες κινήσεις του στο κάθισμα και την ανάσα του, αφού η ακουστική αντίληψή του διευρύνεται μέσα από την εναλλαγή των καταστάσεων. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων έργα του Giacinto Scelsi, του Salvatore Sciarrino, της Doina Rotaru, καθώς και ένα νέο έργο από τη Νικολέττα Χατζοπούλου γραμμένο ειδικά για τη συναυλία.

Τετάρτη 8 Απριλίου
Αντιγόνη Τσάλλα
Ερέβη

Η Αντιγόνη Τσάλλα, φλαουτίστα με ειδίκευση στο φλάουτο της εποχής του μπαρόκ, επιμελείται και ερμηνεύει με τους συνεργάτες της το καταληκτικό πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Το ημίφως και το σκοτάδι. Το ημίφως στην αίθουσα και τα Μαθήματα του Ερέβους, αλλιώς Leçons de Ténèbres, έργα γραμμένα στην περίοδο της αναγέννησης και του μπαρόκ πάνω στους θρήνους του Προφήτη Ιερεμία θα ακουστούν στο θέατρο “Πόρτα” μαζί με μια νέα σύνθεση του Μιχάλη Παρασκάκη πάνω στο ίδιο κείμενο.

5. Θεατροπαιδαγωγικά

Το μαξιλάρι σου κι απάνω στη σκηνή!

Το θέατρο “Πόρτα” εγκαινιάζει μια σειρά από δραστηριότητες με εκπαιδευτικό – διαδραστικό χαρακτήρα απαντώντας στις ανάγκες ενός σύγχρονου κοινού που αναζητά κάτι παραπάνω από τις προσεγμένες παραστάσεις του παιδικού – νεανικού για τις οποίες είναι ήδη γνωστό το θέατρο “Πόρτα”. Στόχος του προγράμματος είναι –υπερβαίνοντας την απλή ψυχαγωγία– η διαμόρφωση των αισθητικών και όχι μόνο κριτηρίων των νέων θεατών, καθώς και η άμεση εμπλοκή τους σε όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν τον κόσμο των παραστατικών τεχνών. Κάθε Παρασκευή απόγευμα, λοιπόν, οι νεαροί θεατές του θεάτρου “Πόρτα” θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια συναρπαστική σειρά παραστάσεων / μαθημάτων / δραστηριοτήτων, ανατρέποντας παιχνιδιάρικα τον παραδοσιακά αμέτοχο ρόλο του θεατή και ανεβαίνοντας πλέον επάνω στη σκηνή του θεάτρου για να γνωρίσουν από κοντά καινούργιους κόσμους.

Από τον Νοέμβριο και κάθε Παρασκευή στις 18:00 το απόγευμα επάνω στη σκηνή του Θεάτρου “Πόρτα”.

Παραμύθια με την Ξένια
Ξένια Καλογεροπούλου

Η Ξένια Καλογεροπούλου, που ο τρόπος της να λέει ιστορίες είναι ίσως ένας από τους πιο συναρπαστικούς και ζωντανούς τρόπους να γνωρίσει ένα παιδί τη μαγεία των παραμυθιών, θα αφηγείται μία φορά το μήνα ένα ασυνήθιστο παραμύθι –διαφορετικό την κάθε Παρασκευή– επιλεγμένο από την παγκόσμια προφορική παράδοση. Στο τέλος της αφήγησης και καθώς οι μικροί ακροατές θα απασχολούνται με μια δραστηριότητα εμπνευσμένη από αυτό που μόλις άκουσαν, οι γονείς τους θα μπορούν να συζητήσουν με την κ. Καλογεροπούλου για τεχνικές αφήγησης και τη σημασία της προφορικής αφήγησης παραμυθιών στα παιδιά.
Για παιδιά 4-8 χρόνων και τους γονείς τους

O Μπαλ στον αέρα
Patari project

Ο Μπαλ είναι ένα μπαλόνι που του αρέσει να ταξιδεύει. Όταν ο Μπαλ ξεφύγει από το χέρι του παιδιού που το κρατούσε για να γνωρίσει τον κόσμο, το παιδί θα τον ακολουθήσει με… απρόβλεπτες συνέπειες…
Μια Παρασκευή κάθε μήνα επάνω στη σκηνή του θεάτρου “Πόρτα” οι Patari Project ζωντανεύουν την ιστορία τους χρησιμοποιώντας την ιδιαίτερη θεατρική τεχνική της «πλατφόρμας»: σε μια εξέδρα εμβαδού 1 μ. επί 1, 60 μ., τέσσερις ηθοποιοί χωρίς σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς, μόνο με τα κορμιά, τις φωνές τους και ίσως λίγα αντικείμενα δημιουργούν εικόνες, τοπία, κόσμους ολόκληρους, με ήχους και ρυθμούς που πάλλονται, καθώς και μια σειρά ολοζώντανους χαρακτήρες.
Ένα θεατρικό ταξίδι – τονωτική ένεση στη δημιουργική φαντασία των σύγχρονων παιδιών που κινδυνεύουν να χάσουν την ικανότητα να δημιουργούν τις δικές τους εικόνες, καθώς πέφτουν θύματα βομβαρδισμού προκατασκευασμένων και τυποποιημένων προϊόντων. Στο τέλος της κάθε παράστασης μικροί αλλά και μεγαλύτεροι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν κι εκείνοι με τον Μπαλ και να ξαναζωντανέψουν τους κόσμους της ιστορίας ή άλλους, δικούς τους. Κι όλα αυτά πάνω στη μαγική πλατφόρμα!
Οι Patari Project είναι μια ομάδα ηθοποιών που έπειτα από χρόνια κοινής εκπαίδευσης και συνεργασίας ξαναβρέθηκαν μαζί το 2012 για να δουλέψουν κάτω από την επίβλεψη της Σοφίας Πάσχου (σκηνοθέτιδας της ομάδας) χρησιμοποιώντας την τεχνική της «πλατφόρμας». Έχουν παρουσιάσει τις παραστάσεις: 10 cm up (θέατρο Baumstrasse / θέατρο Rabbithole / περιοδεία σε Καλαμάτα, Πάτρα, Ζάκυνθο και Θεσσαλονίκη), 10 cm upDated (2013, Θέατρο Οlvio). Εκτός από θεατρικές παραστάσεις για ενηλίκους και παιδιά, οι κύριες δραστηριότητες της ομάδας περιλαμβάνουν θεατρικό παιχνίδι, θεατρικά δρώμενα ανοιχτού και κλειστού χώρου, workshops πειραματισμού και σεμινάρια εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Η ομάδα συνεργάζεται με ανθρώπους από το χώρο του θεάτρου και της θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αγγλία.

Για παιδιά 5-10 ετών (με ή χωρίς τους γονείς τους)

Τι ακριβώς θα κάνετε με την μπανιέρα;
Παλιά και καινούρια μουσική για νέους ακροατές

Πόσες φορές μπορείς να ακούσεις το ίδιο πράγμα μέσα σε 10 λεπτά; Ο Μπετόβεν ήταν κουφός; Πώς ακριβώς τραγουδάει μια τσαγέρα; Τι άποψη έχει ο καναπές για αυτό; Μου αρέσει ή όχι το φαγκόττο; Η σονάτα είναι κάτι κολλητικό; Υπάρχει γρήγορη μουσική; Γιατί ο Γιόχαν Σεμπάστιαν φοράει περούκα; Εγώ μπορώ να φτιάξω τη δική μου μουσική; Τι ακριβώς μπορώ να κάνω με τρία ραδιόφωνα, ένα πιάνο, ένα βιολί, 17 κομμάτια ξύλου, ένα χτυπητήρι του καφέ, μία ηλεκτρική σκούπα, ένα ποτήρι και, φυσικά, μια μπανιέρα;
Ο Κορνήλιος Σελαμσής έχοντας τις παραπάνω απορίες συναντά έναν ή περισσότερους προσκεκλημένους μουσικούς και παίζουν κανονικά ή όχι εντελώς κανονικά μουσικές που γνωρίζουμε και άλλες που μάλλον μας είναι παντελώς άγνωστες. Στο τέλος κάθε παρουσίασης το ακροατήριο συμμετέχει φτιάχνοντας ένα καινούργιο μουσικό έργο. Χρησιμοποιώντας, κυρίως, την μπανιέρα που βρίσκεται επί σκηνής.
Ένα παιχνιδιάρικα μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στη μύηση και τον προσηλυτισμό νέων ακροατών στη μουσική που ονομάζουμε κλασική με ένα διαδραστικό τρόπο. Οι συναντήσεις αυτές θα διαρκούν περίπου 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα, θα γίνονται μια Παρασκευή το μήνα, θα είναι αυτοτελείς ως προς τη θεματική τους αλλά και εξελισσόμενες, ώστε να μπορεί να τις παρακολουθήσει κανείς όλες ή τμηματικά.

Για παιδιά 8-12 χρόνων (με ή χωρίς τους γονείς τους)

Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα
Chris Cooper

Μια παράσταση – πρόγραμμα εκπαιδευτικού θεάτρου, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Χ.Κ. Άντερσεν

Mια διαδραστική παράσταση κατά τη διάρκεια της οποίας τρεις ηθοποιοί – εκπαιδευτικοί θεάτρου εναλλάσσουν τα καθαρά αφηγηματικά μέρη της γνωστής ιστορίας με δομημένες δραστηριότητες που εσκεμμένα διακόπτουν τη συμβατική ροή της. Με την ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών οι θεατές καλούνται να προετοιμάσουν μια μικρή σκηνή ή μια παγωμένη εικόνα, να  δημιουργήσουν πρωτοσέλιδα εφημερίδων, να δώσουν «σκέψεις» στους ήρωες ή φωνή σε κάποια αντικείμενα, να αυτοσχεδιάσουν την αντίδραση ενός ήρωα λίγο πριν ή λίγο μετά από μια καθοριστική στιγμή της ιστορίας, να σκεφτούν σε μικρές ομάδες και να μοιραστούν το συλλογισμό τους. Όλες οι δραστηριότητες είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να εξελίσσουν μέσα από βιωματική διαδικασία τη δημιουργική τους φαντασία και την κριτική ικανότητα που τους ωθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να διερευνήσουν και να προσδιορίσουν την προσωπική τους στάση αλλά και τη συλλογική αντίδραση απέναντι σε αυτό που συμβαίνει στην ιστορία. Να προσδιορίσουν τον κόσμο που ζουν και να βρουν μια θέση για τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο αυτόν. Στην προσέγγιση αυτή δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις. Στόχος δεν είναι να κατευθύνει τα παιδιά στο τι να σκέφτονται αλλά να τα ενθαρρύνει στο να σκέφτονται.
Το εκπαιδευτικό θέατρο είναι μια κοινωνική μορφή τέχνης με αποδέκτη τον άνθρωπο και στόχο τον ανθρωπισμό.
Ο Chris Cooper (συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας «Θεάτρου στην Εκπαίδευση» Big Brum, που ιδρύθηκε το 1982 και είναι επιδοτούμενη από το Arts Council της Αγγλίας) παρουσιάζει δια-δραστικά προγράμματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση και περιοδεύει σε σχολεία, δουλεύοντας με μαθητές ηλικίας 3 έως 17 ετών, καθώς και φοιτητές πανεπιστημίου. Διεθνώς αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο σημαντικές ομάδες στο χώρο της έχει συνεργαστεί με ηθοποιούς, δασκάλους, θέατρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ξεχωρίζουν οι αντίστοιχες ομάδες σε Ουγγαρία και Γαλλία, το Ίδρυμα Qattan στη Ραμάλα και το Εργαστήρι Θεάτρου “Πόρτα” στην Αθήνα.

Συντελεστές

Κείμενο–Σκηνοθεσία Chris Cooper, Μετάφραση Ξένια Καλογεροπούλου, Σκηνικά–κοστούμια Ceri Townsed
Ερμηνεύουν Δάφνη Δαυίδ, Αφροδίτη Σορώτου, Φλώρα Σπύρου

Η παράσταση παρουσιάστηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνδρομή του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστόπουλου σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ετών 2011-13 με μεγάλη επιτυχία.
Για  παιδιά 10-12 ετών (χωρίς τη συνοδεία γονέων ή κηδεμόνων)

Ας βάλουμε το Θέατρο σε Τάξη!
(σχολική)

Έπειτα από πάνω από 40 χρόνια κλασικών παραστάσεων παιδικού θεάτρου και μετά τα πολύ επιτυχημένα πειράματα των παραστάσεων «Μικρός Οδυσσεβάχ» και «Μίλτος» που παρουσιάστηκαν μέσα σε σχολικές τάξεις, το θέατρο “Πόρτα” παρουσιάζει ένα πλήρες πρόγραμμα παραστάσεων για διαφορετικές ηλικίες, που με ευκινησία και αμεσότητα μπορούν να παρουσιαστούν μέσα στη σχολική τάξη, από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Τις παραστάσεις

• Άκου! (βρεφονηπιακοί σταθμοί)
• Ο Μπαλ στον αέρα (Νηπιαγωγείο έως Τρίτη Δημοτικού)
• Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα (Τετάρτη με Έκτη Δημοτικού)

Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας
Εφηβικό θέατρο μέσα στην (σχολική) τάξη

Ο Βίκτωρας, όπως τόσα και τόσα παιδιά, πέφτει θύμα ενδοσχολικής βίας, χωρίς κάποιαν ιδιαίτερη αιτία. Συμμέτοχος, μάλιστα, είναι και ο «φίλος» του Γιώργος, που βοηθάει τον νταή του σχολείου Μάκη, για να μη χάσει την εύνοιά του. Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν, η Μαρία, που κι αυτή άθελά της είχε συμμετέχει στο bullying ενάντια στον Βίκτωρα, κατανοεί τις πιθανές συνέπειες των πράξεών της και παίρνει την τολμηρή απόφαση να βοηθήσει τον Βίκτωρα. Τα δύο παιδιά γίνονται ομάδα και μαζί αντιμετωπίζουν τους υπόλοιπους.
Ο κύκλος της βίας σπάει.

Συντελεστές

Κείμενο–Σκηνοθεσία Τάσος Αγγελόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη Ιφιγένεια Μπουφίδου
Ερμηνεύουν Λιάνα Ταουσιάνη, Θοδωρής Θεοδωρίδης

Μια “Πόρτα” ανοιχτή όλη μέρα

Ως τώρα το “Πόρτα” ήταν ένα θέατρο που δεχόταν το κοινό του κατά τις ώρες των προγραμματισμένων παραστάσεων. Αυτό πλέον αλλάζει. Φιλοδοξεί το αναδιαμορφωμένο κάτω από τη δραστική εικαστική πρόταση της αρχιτέκτονος – σκηνογράφου Ευαγγελίας Θεριανού φουαγέ του θεάτρου να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Να γίνει ένας ολοήμερος τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και κοινού, ένα σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, ένα στέκι για όσους αναζητούν κάτι ξεχωριστό, ζωντανό και διαφορετικό. Το καφέ-μπαρ του θεάτρου θα λειτουργεί από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ και όχι μόνο για όσους πρόκειται να παρακολουθήσουν μια παράσταση, προτείνοντας μια διαφορετική φιλοσοφία, με ιδιαίτερα προσεγμένη ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων. Φυσικά, με ειδικά προσεγμένες διατροφικά προτάσεις για τη «μερίδα του λέοντος» που αφορά το παιδικό κοινό στο θέατρο “Πόρτα”. Πριν από την παράσταση ή στα μεσοδιαστήματα θα λειτουργεί, όπως πάντα, παρέχοντας δωρεάν Wi-Fi για όσους δεν μπορούν να αποχωριστούν την τεχνολογία. Αλλά και μετά τη λήξη των βραδινών παραστάσεων με “happy hour”, όπου οι τιμές των ποτών θα είναι πολύ χαμηλότερες για όσους από το κοινό θα ήθελαν να μείνουν λίγο ακόμη, να ανταλλάξουν ίσως μια δυο κουβέντες με τους συντελεστές της παράστασης, να εμπλακούν σε μια καλλιτεχνική και όχι μόνο συζήτηση ή να κάνουν παρέα μεταξύ τους σε μια βραδιά «live» μουσικής από αυτές που θα οργανώνονται πολύ συχνά ως επίλογος μιας παράστασης. Να σημειώσουμε εδώ ότι στις μουσικές βραδιές της Τρίτης (βλ. «Τρίτες Παράλληλες») θα επιτρέπεται να πάρει κανείς το ποτό του και μέσα στον κυρίως χώρο του θεάτρου. Η σειρά των events στο φουαγέ τα οποία σκοπεύουν να μοιράζονται με τους φίλους τους είναι μεγάλη. (Ας επισημάνουμε απλώς το πρώτο: μια εικαστική δράση με τίτλo «Κάτοικος τέχνης» που οργανώθηκε από την εικαστικό Αιμιλία Μπαντούνα για να παρουσιαστεί στο φουαγέ κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών 2014 με τη συμμετοχή καλλιτεχνών επαγγελματιών και μη, όλων των ηλικιών). Για όλα αυτά θα ενημερώνετε τακτικά το κοινό μέσω του site και των κοινωνικών δικτύων.
Ένα γεγονός ακόμα θα ανατρέψει λίγο τα δεδομένα των «κυλικείων» θεάτρου. Στην ευρύτερη δημιουργική συντροφιά εντάσσεται ένας νέος, πολύ ταλαντούχος chef: ο Κωνσταντίνος Αϊβάζογλου (που το διεθνές ταξίδι του περιλαμβάνει στάση και στο περίφημο “Noma” της Κοπεγχάγης, βραβευμένο από το 2010 έως το 2014 από το περιοδικό “Restaurant” ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου). Με τις πρωτότυπες όσο και προσιτές γαστριμαργικές προτάσεις του υπόσχεται να αναστατώσει ευχάριστα τον ουρανίσκο όσων θελήσουν να «τσιμπήσουν» κάτι πριν ή μετά την παράσταση. Επίσης,  το θέατρο προετοιμάζει «θεματικές βραδιές-party» γιατί οι καλές συναναστροφές είναι βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας του.

Πληροφορίες

Θέατρο “Πόρτα”
www.porta-theatre.gr
Μεσογείων 59,
115 26 Αθήνα
Τηλ. 210 77 11 333
TEASER TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=X6NWEJC4STw
https://www.facebook.com/PortaTheatreAthens
https://twitter.com/PortaTheatre
http://instagram.com/portatheatre
https://www.youtube.com/user/PortaTheatreAthens

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -