26.1 C
Athens
Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Αισχύλεια 2017. Η Ελευσίνα άξια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Ποικίλες ποιοτικές εκδηλώσεις φιλοξενεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια, που διοργανώνει εδώ και 43 χρόνια ο Δήμος Ελευσίνας. Η αυλαία ανοίγει την Παρασκευή 18 Αυγούστου με μια βραδιά στο αρχαιολογικό χώρο, ενώ η συνέχεια δίνεται, από την Τετάρτη 23 Αυγούστου, στο Παλαιό Ελαιουργείο, το οποίο φιλοξενεί όλες τις άλλες εκδηλώσεις.

Ήδη η Ελευσίνα βαδίζει προς το 2021 όπου η πόλη θα υποδεχθεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και φέτος το Φεστιβάλ φιλοξενεί εκδηλώσεις ευρωπαϊκού χαρακτήρα, που αποδεικνύουν ότι δίκαια κατέκτησε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Από τις 9 Ιουνίου που ξεκίνησαν τα Αισχύλεια 2017 και ως τις 30 Νοεμβρίου που πέφτει η αυλαία του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν περί τις 60 εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, διεθνές συνέδριο, περφόρμανς, διαλέξεις, ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, πάρτι. Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο Παλαιό Ελαιουργείο, εκτός αν αναφέρεται άλλο σημείο διοργάνωσης. Να σημειώσουμε ότι εντός του προγραμματισμού του Φεστιβάλ ενυπάρχουν και φέτος εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε μια προσπάθεια ο πολιτισμός να ανήκει σε όλους.

 • Το κύριο μέρος του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017 ξεκινά την Παρασκευή 18 Αυγούστου, με τους Μάριο Φραγκούλη και Γιώργο Περρή, οι οποίοι θα δώσουν συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
 • Ακολουθεί στις 23 Αυγούστου συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα, ενώ στις 25 Αυγούστου η Μάρθα Φριντζήλα παρουσιάζει τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή, μια τραγωδία για τον άνθρωπο. Την Κυριακή 27 Αυγούστου η κινεζική όπερα Anhui Huangmei Opera Theater φέρνει χρώμα από την Ανατολή με την παράσταση Goddess marriage, σε σκηνοθεσία Qiao Zhiliang.
 • Η Ελευθερία Αρβανιτάκη δίνει συναυλία με τίτλο «Δεύτερη Ζωή» στις 28 Αυγούστου.
 • Στις 30 Αυγούστου έρχεται η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη που παρουσιάζει το Θέατρο Αιχμή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη.
 • Ο Σεπτέμβριος ξεκινά (Παρασκευή 1) με την παιδική παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» σε σκηνοθεσία/ διασκευή Δημήτρη Αδάμη από την ομάδα Μαγικές Σβούρες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
 • Στο ίδιο πλαίσιο ακολουθεί το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού επίσης από την ομάδα Μαγικές Σβούρες (ώρα 11:00 π.μ.). Είσοδος ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής.
 • Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου έρχονται οι Βάκχες του Ευριπίδη από το Θεσσαλικό Θέατρο σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.
 • Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Διονύσης Σαββόπουλος θα σταθμεύσει το «Φορτηγό» του στο Παλαιό Ελαιουργείο για να γιορτάσει τα πενήντα χρόνια από τη γέννησή του.
 • Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη θα πάρει η Μήδεια του Ευριπίδη που θα παρουσιάσει το Θέατρο Τέχνης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.
 • Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου η παράσταση Επιτάφιος εν Ελευσίνι του Χρήστου Δήμα. Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».
 • Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Άλκηστη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.
 • Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου μουσική παράσταση του Κώστα Λειβαδά. Συμμετέχουν οι: Γιάννης Κότσιρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Βασίλης Σκουλάς.
 • Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.
 • Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου συναυλία του Λεωνίδα Μπαλάφα στο γήπεδο μπάσκετ πλατεία Μαγούλας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
 • Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Ειρήνη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.
 • Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη Συναναστροφή της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Χριστάκη, μια παράσταση που ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με τα Αισχύλεια 2017. Πρόκειται για ένα από τα λιγότερο γνωστά -και το πρώτο της τρίπρακτο- έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, το οποίο παρουσιάζεται ξανά, πενήντα χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα (1967, Εθνικό Θέατρο – Κεντρική σκηνή), αυτή τη φορά, στην Ελευσίνα και στο Παλαιό Ελαιουργείο.
 • Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.
 • Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου Ο Γάμος του Λεπρέντη του Μιλτιάδη Χουρμούζη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου, από τη Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας.

Το εικαστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

 • Σάββατο 19 Αυγούστου: Η έκθεση της Δανάης Στράτου, σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κοροξενίδη, ανοίγει τις πύλες της – στο Παλαιό Ελαιουργείο – για να διαρκέσει ως τις 15 Οκτωβρίου. Έχει τον τίτλο «Πάνω στη γη κάτω από τα σύννεφα».
 • Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου: Εγκαίνια Έκθεσης Μουσείου Νεότερης Ελευσίνας «Γεώργιος Αμπατζόγλου» με το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Βιομηχανική Ελευσίνα. Άνθρωποι και εργοστάσια 2» που θα διαρκέσει ως τις 15 Οκτωβρίου (Διοικητήριο Παλαιό Ελαιουργείο). Είσοδος ελεύθερη.
 • Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου: Εγκαίνια έκθεσης «Στοιχεία» της Δανάης Στράτου. Διάρκεια ως τι 30 Νοεμβρίου. Πολιτιστικό Kέντρο «Λεωνίδας Kανελλόπουλος». Είσοδος ελεύθερη.

Ιδιαίτερες στιγμές των φετινών Αισχυλείων

 • Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου μια μοναδική αναβίωση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων μέσω των οπτικοακουστικών τεχνών, θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο από τις 21.00 ως τις 7.00 το πρωί της επόμενης μέρας. Πρόκειται για το Industrial Revival: See the sound / Feel the Space. Βιομηχανική Αναβίωση: Δες τον Ήχο / Νιώσε το Χώρο Audiovisual Synergy Project by Monitors. Μια δυναμική εικαστική εγκατάσταση που περιλαμβάνει Video Mapping & Video Sculpture, Vjs & Djs, Live Video Performances.
 • Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται ο 3ος ημιμαραθώνιος «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού». Μια διαδρομή 21 χλμ. από την Αθήνα στην Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού.
 • Από την Παρασκευή 22 ως την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το 4ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (4th HMO Herma Conference International Conference in Heritage Management Initiative for Heritage Conservation) (IHC).
 • Μουσικοί Κύκλοι: από τις 22 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου συναυλίες σε τζαζ, κλασικές, έθνικ και έντεχνες διαδρομές. Συμμετέχουν οι Les trois Femmes, Star Wound, String Demons, Theodore, Σtella, Απόστολος Ρίζος, Κατερίνα Μακαβού. Είσοδος 5 ευρώ.
 • Κινηματογραφικές προβολές: από τις 19 Αυγούστου ως τις 7 Σεπτεμβρίου στο θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας. Είσοδος 5 ευρώ.

Χρηστικές πληροφορίες
Εκδηλώσεις Αυγούστου /Σεπτεμβρίου

Ώρα έναρξης: 20.30
Γενική Είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο: 5 ευρώ
Κάρτες διαρκείας: ΟΜΑΔΙΚΗ (έως 4 άτομα) 120 ευρώ, ΑΤΟΜΙΚΗ 40 ευρώ, ΜΕΙΩΜΕΝΗ 30 ευρώ, ισχύουν από 23/08- 20/09 και μόνο για τις αναγραφόμενες σε αυτήν παραστάσεις. Κάθε κάρτα παρέχει στον κάτοχό της το δικαίωμα διακεκριμένης θέσης. Το προνόμιο της διακεκριμένης θέσης δεν ισχύει αν προσέλθετε μετά τις 20.30.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ
Ώρα έναρξης: 20.30
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Κάρτα Διαρκείας: 20 ευρώ για όλες τις συναυλίες
Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα Α’ – Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ώρα Έναρξης: 21.30
Γενική είσοδος: 5€ ευρώ
Χώρος: Θερινός Κινηματογράφος, Παραλία Ελευσίνας

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΠΩΛΟΥΝΤΑΙ
-Κ.Ε.Π. Ελευσίνας, Δευτέρα-Παρασκευή 8.00-20.00 και Σάββατο 8.00-13.30.Τηλέφωνο 210-55.65.613
-Διαδικτυακά μέσω viva.gr
-Κ.Ε.Δ.Ε., Παγκάλου & Κίμωνος 11, Δευτ.-Παρ. 8.00-14.00
– Παλαιό Ελαιουργείο, κατά τη διάρκεια των Αισχυλείων, 19.00-22.00.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ
Η πρόσβαση στο χώρο μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς:
– Προαστιακός: Αποβίβαση Σταθμός Μαγούλας και μετά επιβίβαση στα λεωφορεία Αρ. Γραμμής 879 ή 863 (Νοσοκομείο – Ελευσίνα).
– Σταθμός Μετρό «Αγίας Μαρίνας»: αποβίβαση στο Σταθμό «Αγίας Μαρίνας» και μετά επιβίβαση στο λεωφορείο της γραμμής 876 Σταθμός Μετρό Αγίας Μαρίνας

Λεωφορεία:
ΚΤΕΛ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Μέγαρα – Αθήνα επιβίβαση από Θησείο
881 Ελευσίνα – Ασπρόπυργος – Ρουπάκι
861 Μάνδρα – Ελευσίνα
845 Πειραιάς – Ελευσίνα (μέσω Θηβών)
871 Πειραιάς – Ελευσίνα (μέσω Λ. Σχιστού)
Α16 Πλ. Κουμουνδούρου – Ελευσίνα (μέσω Ιεράς Οδού)
876 Σταθμός Μετρό Αγίας Μαρίνας – Ελευσίνα

Στάθμευση /Αυτοκίνητο
Αν και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετές θέσεις στάθμευσης, μέσα στο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης 200 θέσεων. Η είσοδος του χώρου στάθμευσης βρίσκεται επί της οδού Δραγούμη.

Πούλμαν
Στο χώρο στάθμευσης επί της οδού Δραγούμη.
Επίσης υπάρχουν 5 Parking στο κέντρο της πόλης. Η χρησιμοποίησή τους θα σας δώσει την ευκαιρία να περπατήσετε κατά μήκος του αρχαιολογικού χώρου, στον πεζόδρομο της οδού Νικολαϊδου (απόσταση 1 χλμ. περίπου) και να αποφύγετε το συνωστισμό στο χώρο πλησίον του Παλαιού Ελαιουργείου πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων.

Κυλικεία:
Στον προαύλιο χώρο, δίπλα στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου, λειτουργεί αναψυκτήριο με ποτά, αναψυκτικά, καφέ και σνακ.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -