34.8 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Το ΖΕΟΝ αποτυπώνει την καθημερινότητα στα Χανιά

Τον Ιούνιο του 2012, το ΖΕΟΝ και ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ φιλοξενούνται από την ομάδα p_public που διοργανώνει το ομώνυμο φεστιβάλ στα Χανιά, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων. Φιλοδοξούν επομένως να κινητοποιήσουν τους κατοίκους των Χανίων και τους καλούν να στείλουν φωτογραφίες από την πόλη τους, οι οποίες να αποτυπώνουν την καθημερινότητα στο πλαίσιο του Δημόσιου Χώρου που ζουν. To ΖΕΟΝ, κατά τα έτη 2011 και 2012, διοργανώνει τη νέα δράση – έρευνα με τίτλο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ. Στόχος της δράσης ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ είναι να αναδείξει μερικά τουλάχιστον από τα καθημερινά ζητήματα χρήσης του δημόσιου χώρου στις σύγχρονες πόλεις, στις σύγχρονες συνθήκες ζωής και να καταλήξει, μέσα από συλλογική προσπάθεια, σε απλές προτάσεις βελτίωσης της καθημερινότητάς μας.
Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής και σαν αρχικό στάδιο στην εξέλιξη της δράσης ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, την άνοιξη του 2011, το ΖΕΟΝ διοργάνωσε ένα φωτογραφικό δρώμενο, ανοιχτό στο κοινό, με θέμα «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν κινείστε καθημερινά στο δημόσιο χώρο της πόλης σας». Το ευρύτερο κοινό που καθημερινά κινείται στο δημόσιο χώρο της πόλης, καλείται να καταθέσει την άποψή του για τα «εν δήμω» της Αθήνας – και όχι μόνο – μέσω των φωτογραφιών που θα στείλει στο ΖΕΟΝ, βάσει του απλού θεματικού άξονα «μου αρέσει/δεν μου αρέσει». 

Το φωτογραφικό αυτό δρώμενο κατέγραψε συμμετοχή άνω των 500 φωτογραφιών όσον αφορά στην Αθήνα, ενώ παράλληλα στάλθηκαν αρκετές φωτογραφίες και από διάφορες άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σε όλες αυτές τις φωτογραφίες αναγνωρίζονται πολλά κοινά προβλήματα στη διαχείριση του δημόσιου χώρου και στον τρόπο που τον αντιλαμβάνονται οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Το φωτογραφικό υλικό που προέκυψε από την ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα του ΖΕΟΝ, αφού κατηγοριοποιήθηκε στις θεματικές ομάδες «μου αρέσει» και «δεν μου αρέσει», παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2012 στο χώρο του ΖΕΟΝ. Η έκθεση αυτή είχε σαν στόχο να αναλύσει, μέσα από τις διαφορετικές οπτικές των συμμετεχόντων στο εν λόγω εγχείρημα, τις εικόνες που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα σε πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας.
Στη συνέχεια οργανώθηκε από το ΖΕΟΝ, στο αμφιθέατρο της σχολής ΑΚΤΟ, ημερίδα με τις πρώτες αναλύσεις και ομιλίες σχετικά με το όλο υλικό της δράσης και την έννοια ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ.
Τον Ιούνιο του 2012, το ΖΕΟΝ και ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ φιλοξενείται από την ομάδα p_public που διοργανώνει το ομώνυμο φεστιβάλ στα Χανιά, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων. Το p_public και το ΖΕΟΝ, φιλοδοξώντας να κινητοποιήσουν αντίστοιχα τους κατοίκους των Χανίων, τους καλούν να στείλετε φωτογραφίες από την πόλη των Χανίων, οι οποίες να αποτυπώνουν την καθημερινότητα που βιώνουν στο πλαίσιο του Δημόσιου Χώρου που ζουν. Ο θεματικός άξονας που έχει δοθεί, με τίτλο «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν κινείστε καθημερινά στο δημόσιο χώρο της πόλης σας», αφήνει ευρεία περιθώρια επιλογών.
Πάρτε λοιπόν τις φωτογραφικές σας μηχανές, κοιτάξτε γύρω σας και πείτε στο ΖΕΟΝ «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν κινείστε καθημερινά στο δημόσιο χώρο της πόλης σας».  
Στείλτε: 
Φωτογραφίες σε μορφή jpeg και μέγεθος 13×18 σε 300 dpi. Ακόμα ένα επεξηγηματικό σχόλιο για την κάθε φωτογραφία, πού και πότε τραβήχτηκε, το όνομα του «φωτογράφου», πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του (κατά προτίμηση e-mail) και μια διαβεβαίωση ότι τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών που λαμβάνουμε ανήκουν στον αποστολέα e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή σε cd στη διεύθυνση του ΖΕΟΝ, Σαχτούρη 8-10, πλατεία Κουμουνδούρου 10553, Αθήνα. Έως και τις 31 Μαΐου 2012.
Για περισσότερες πληροφορίες σας καλούμε να επισκεφθείτε το site του ΖΕΟΝ στο: www.zeon.gr
και το: http://www.p-public.gr/el/
Το ΖΕΟΝ διατηρεί το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού στο πλαίσιο της συνολικής δράσης ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ (εκθέσεις, κατάλογοι, workshops).

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -