Cat Is Art

Το 16ο ΥΠΕΡΙΑ στην Αιγιάλη στήριξε: Γαστρονομία, Πολιτισμό, Τουρισμό και ταινίες μικρού μήκους

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Η παράδοση καλά κρατεί στην Αιγιάλη της Αμοργού για 16η χρονιά. Το Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ και το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού έγιναν πλέον θεσμός που έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ήδη το ΥΠΕΡΙΑ που ολοκληρώθηκε (31 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2018) ήταν το 16ο, ενώ το Φεστιβάλ ταινιών ήταν το 9ο.

 

Υποδοχή των συνέδρων του 16ου ΥΠΕΡΙΑ στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων στα Θολάρια, με τοπικούς χορούς και τον Σταμάτη Γιαννακόπουλο να μαγεύει τους πάντες με το βιολί του.

 

 

Φέτος όλα ξεκίνησαν από τα Θολάρια με τη Δοξολογία στην εκκλησία των Αγίων Ανάργυρων που εόρταζαν την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2018.

Ακολούθησε περιήγηση στον οικισμό, παραδοσιακοί χοροί στην αυλή του ναού και γεύμα από τον Σύλλογο Γυναικών Αμοργού, στο Πνευματικό Κέντρο Θολαρίων.

Στη συνέχεια οι σύνεδροι και οι παριστάμενοι ακολούθησαν το πεζοπορικό μονοπάτι προς το χωριό Λαγκάδα και ήλθαν σε πρώτη επαφή με το φυσικό τοπίο, την αρχιτεκτονική και τη χλωρίδα και πανίδα της εποχής. Στη Λαγκάδα, έγινε επίδειξη παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων, από τη Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού.

 

 

Η Ελένη Κουντουρούπη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αμοργού.

 

Το απόγευμα την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ τουριστικών ταινιών με θέμα «Γαστρονομία -πολιτισμός και τουρισμός», άνοιξε η κυρία Ελένη Κουντουρούπη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αμοργού.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αμοργού, Νικόλαος Φωστιέρης, καλωσόρισε τους παριστάμενους και επισήμανε τον ρόλο του Φεστιβάλ στην ανάδειξη του πολιτισμού και του τουρισμού στην Αμοργό.

 

Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 16ου ΥΠΕΡΙΑ, κυρία Ειρήνη Γιαννακοπούλου (αριστερά), μαθαίνει τα μυστικά της κυκλαδίτικης κουζίνας στις εγγόνες της.

 

 

Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κυρία Ειρήνη Γιαννακοπούλου, παρουσίασε και χαιρέτισε τους 150 συνέδρους, κινηματογραφιστές, επιστήμονες, δημοσιογράφους, ταξιδιωτικούς πράκτορες, φοιτητές δημοσιογραφίας και κινηματογράφου, εκπροσώπους της πολιτείας, από 25 χώρες του κόσμου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο έπαρχος και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Ι. Μαργαρίτης και ο κ. Μ. Παράβαλος, διευθυντής της διεύθυνσης Κυκλάδων του Υπουργείου Τουρισμού. Η κυρία Αργυρώ Μεσημέρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αμοργού, ενημέρωσε το κοινό για την προβολή και τη θεματολογία που ακολούθησε.

 

***

 

Οι βραβευθέντες σκηνοθέτες του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού σε αναμνηστική φωτογραφία στην αίθουσα προβολών.

 

Το Φεστιβάλ άνοιξε με την προβολή 5 ταινιών του ειδικού αφιερώματος «Νέοι, Γυναίκες και εργασία» και με τις ομιλίες: «Η επιρροή του σύγχρονου πολιτισμού στη γαστρονομία, τον τουρισμό, και την επιχειρηματικότητα: ένα νέο μοντέλο που προωθεί τη γυναικεία και νεανική εργασία» της Ελένης Ράμμου και «Από το παγκόσμιο στο τοπικό: η περίπτωση των Κυκλάδων» της Άννας Μαυρουδή – εκπαιδευτικού, περιφερειακής συμβούλου Νοτίου Αιγαίου, αντιπρόεδρου Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων.

 

***

 

Φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία του, το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, φιλοξένησε μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Νέοι και εργασία, γυναίκες και εργασία».

Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν: Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος ήταν δωρεάν για το κοινό. Εξασφαλίσθηκε η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

***

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ, παρουσιάστηκαν οι ομιλίες: «Η καθημερινή διατροφή μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» του Γ. Κακαβά, διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, «Κατασκευές και κτίσματα του παραδοσιακού αγροτικού βίου και διατροφική κληρονομιά», «Η σύμβαση της UNESCO για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς» της Ελένης Μεθοδίου, αρχαιολόγου, εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού, «Γαστρονομική κληρονομιά της Αμοργού: ένα μονοπάτι για την προστασία μιας εύθραυστης ομορφιάς» του Φ. Φερρέρο, δημοσιογράφου, ιατρού διαιτολόγου (Ιταλία), «Βότανα και ευεξία – τα φαρμακευτικά φυτά της Αμοργού και η γαστρονομία» του Δ. Περδετζόγλου, φαρμακοποιού, βοτανολόγου (Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης), «Κινηματογράφος και Γαστρονομία» της Ειρήνης Καρώνη, ιστορικού, «Μαγειρεύοντας ταινίες» του Ρόμπυ Εκσιέλ, κριτικού κινηματογράφου, «Η γαστρονομία και η προοπτική τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου» της Άννας Κλαδιά, δημοσιογράφου, «Η ελιά και η παραγωγή λαδιού στην Αμοργό» της Κατερίνας Μαρινάκη, δημοσιογράφου, λαογράφου.

 

 

Ο Νικήτας Γιαννακόπουλος πανέτοιμος να ενημερώσει τους συνέδρους για τη συγκομιδή και την επεξεργασία του ελαιοκάρπου.

 

 

Τις επόμενες ημέρες οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και του Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη, το Αρχαίο Υδρομαντείο, τον ελληνιστικό πύργο της Αγίας Τριάδας και περιηγήθηκαν στο νότιο μέρος του νησιού. Επισκέφθηκαν τη Χώρα, το Αρχαιολογικό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το παραδοσιακό ελαιοτριβείο και τον ελαιώνα στην Αιγιάλη.

***

Παράλληλα, 21 φοιτητές παρακολούθησαν μαθήματα τουριστικής δημοσιογραφίας και κινηματογράφου.

 

Ο Σταμάτης Γιαννακόπουλος, τεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ με τη σύζυγό του Ελένη Κουντουρούπη, τα πέντε παιδιά τους και τη μητέρα του Ειρήνη Γιαννακοπούλου, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου και οικοδέσποινα του ξενοδοχείου Aegialis Hotel & Spa.

 

Η Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού ανέλαβε την παρουσίαση και την παρασκευή παραδοσιακών συνταγών και εδεσμάτων καθώς και κάποια από τα γεύματα που προσφέρθηκαν.

 

 

Η αίθουσα προβολών στο Aegialis Hotel & Spa και τα βραβεία για τους νικητές του Διεθνούς Φεστιβάλ Αμοργού.

 

 

Φέτος, στο φεστιβάλ υποβλήθηκαν 520 ταινίες από τις οποίες επιλέχθηκαν 200 για να διαγωνισθούν. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 26 ταινίες από 20 χώρες (Ελλάδα, Αφρική, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ρουμανία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Δανία, Περού, Γεωργία, Μολδαβία, Κόστα Ρίκα, Νορβηγία, Σερβία, Αυστρία, Γερμανία και Καζακστάν). Διαγωνίστηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες: ελληνικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και τουριστικές ταινίες.
Η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ με μέλη από Ολλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία, Αγγλία και Ελλάδα, ψήφισαν τις καλύτερες ταινίες και απένειμαν τα βραβεία σε 35 ταινίες 3 κατηγοριών, με διάφορες υποκατηγορίες: με την παρουσία των παραγωγών, σκηνοθετών και συντελεστών, μπροστά στο κοινό και την κριτική επιτροπή. Βραβεύτηκαν 35 ταινίες.

***

Το Συνέδριο Γαστρονομίας συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενώ το φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού με το Δήμο Αμοργού. Οι εργασίες διεξήχθησαν στις αίθουσες του ξενοδοχείου Aegialis Hotel & Spa.

 

***

 

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: El Amor Existe. Santiago del Teide by Carlos Hernández

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ

 

***

Tourism Section

Adventure Tourism Category

1st Prize: The Seeker – A Journey of Awakening by Neeraj Mishra & Atul Khandar
2nd Prize: Midgard Adventure – winter (South Iceland) by Miha Avguštin

Cultural Tourism Category

1st Prize: The Powerful Soul of Hong Kong by Marco Sansalone

Events, Fairs and Congress

1st Prize: Greece MERAKI 2018 – teaser by Gustavo Neves

Gastronomic Tourism Category

1st Prize: RTE From Farm to Table by João Viegas
2nd Prize: Generation with a cause by Dorian Walker

Hotels & Resorts Category

1st Prize: Love Summer by João da Silva
2nd Prize: Belvedere – Follow the wind by Theo Papadoulakis

Nature and Rural Tourism Category

1st Prize: Kazakhstan – Kyrgyzstan by Guillaume Juin
2nd Prize: Radol’ca by Rožle Brega

Sports Tourism Category

1st Prize: CARS by João Viegas

Tourism Destinations – Cities Category
1st Prize: El Amor Existe. Santiago del Teide by Carlos Hernández
2nd Prize: Flamenco Madrid by Santiago Alcazar

Tourism Destinations – Country Category

1st Prize: Dinner with Georgia by Dima Chkheidze
2nd Prize: From Cuba with Love by António Aleixo

Tourism Destinations – Regions Category

1st Prize: The route of fate by Román Parrado
2nd Prize: Madeira Pass by João Viegas

Tourism Services Category

1st Prize: Faroe Islands Translate by Rune Hørslev
2nd Prize: The Hardest Job by Nils Keller

 

***

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Tourism Destinations – Regions Category: Madeira Pass by João Viegas.

 

Documentary Section

Adventure, Expeditions & Travelling Category

1st Prize: The White Maze by Matthias Mayr
2nd Prize: Moscow: Your Survival Guide by Helen Etkina

Arts, Music & Culture Category

1st Prize: Voyager Colors of Peru by Erik Wieder

Environment & Ecology Category

1st Prize: Tubbataha: A National Treasure by Don Falsario II
2nd Prize: Once Hamoun by Mohammad Ehsani

Ethnography & Society Category

1st Prize: Kalimera Men Beirut by Rawad Germanos
2nd Prize: The Untold Story of Baralikadu by Sumant Mali

Gastronomy & Enotourism Category

1st Prize: In Vino Veritas / the History of Greek Wine by Constantinos Tseklenis

History & Heritage Category

1st Prize: CĂLĂRAȘI – A Land by the gate of heaven by Dumitru Grosei

Nature & Wildlife Category

1st Prize: Escape to Costa Rica – Jungle Story by Libor Spacek
2nd Prize: The fight for the Arctic by Andreas Ewels

Sports & Recreation Category

1st Prize: We are the Rovers by Antonin Michaud-Soret

Sustainable and Responsible Tourism Category

1st prize: Unforgettable journey #15 (A rivers trip) by Aleksey Berdennikov

*

National Section

Tourism Category

The Best Greek Film:

Greece-A 365 Day Destination by Andonis Theocharis Kioukas

Documentary Category

The Best Greek Documentary:

Corfu – Gift of Gods by Irina Khangoshvili

Tourism Category

The Best Greek Tourism Film:

Magic island Screener by Dimitris Katsimiris

 

***

ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΙΑ 2018

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΤο 16ο ΥΠΕΡΙΑ στην Αιγιάλη στήριξε: Γαστρονομία, Πολιτισμό, Τουρισμό και ταινίες μικρού μήκους

Related Posts