Ύμνος στο στιφάδο από τον Guardian

Η εφημερίδα Guardian φιλοξενεί ένα αφιέρωμα-ύμνο για ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά φαγητά, το στιφάδο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ταξιδιωτική συντάκτρια, Susan Smillie: «Το καλύτερο γεύμα που είχα ποτέ στην Ελλάδα δεν το διάλεξα εγώ. Ήταν του φίλου μου, Νικ. Δοκίμασα μια μπουκιά και άφησα το δικό μου πιάτο για το κουνέλι στιφάδο του».

Η Susan ανακάλυψε τη συνταγή σε πρόσφατο ταξίδι της με ιστιοπλοϊκό στη Ζάκυνθο: «Τα μπαχαρικά και η ισορροπία των γλυκών και ξινών γεύσεων καθιστούν το στιφάδο ένα αγαπημένο γεύμα για το οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής».

Μάλιστα, αναφέρει πως η καλύτερη συνοδεία είναι με τηγανητές πατάτες, επισημαίνοντας μάλιστα πως το στιφάδο δεν εμφανίζεται συχνά σε τουριστικά εστιατόρια. «Χρειάζεται χρόνος για να μαγειρευτεί καλά και το συγκεκριμένο φαγητό έκανε τις αισθήσεις μου να “εκραγούν”», γράφει ανάμεσα στα άλλα.

Η Susan επισημαίνει επίσης πως κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει και τη δική της συνταγή για στιφάδο. «Κάθε περιοχή και οικογένεια έχει το δικό της στιφάδο και όλοι υποστηρίζουν την τεχνική τους. Κρεμμύδια, αλλά τι είδους; Κρασί, αλλά πόσο γλυκό;».

Τέλος, η συντάκτρια δεν παραλείπει να γράψει τη συνταγή για ένα πετυχημένο στιφάδο τονίζοντας ότι χρειάζονται πολλά κρεμμύδια και εξωτικά μπαχαρικά, όπως κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλα.

 

 

 

Κι εμάς όμως όταν ακούμε για φαγητό με κουνέλι ή λαγό, πού πάει το μυαλό μας; Ναι, ακριβώς· η πρώτη σκέψη είναι να το κάνουμε στιφάδο!
Το κουνέλι στιφάδο είναι ένα φαγητό μόνο για καλοφαγάδες, γλυκό σαν αμαρτία και γευστικό όσο δεν παίρνει.

Ο πιο κλασικός τρόπος να τα μαγειρέψουμε.
Με μπόλικο σπιτικό ξύδι, καλό κρασί και μπαχαρικά, γίνεται να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Κουνέλι ή λαγός στιφάδο – Συνταγή

ΥΛΙΚΑ
1 κουνέλι
1,5 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου (κοκκάρι)
1 σκελίδα σκόρδο
1 ψιλoκομμένο μέτριο κρεμμύδι
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 συσκευασία κονκασέ ντομάτα ή 2 φρέσκιες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας πελτέ (αν έχουμε χειροποίητο ακόμα καλύτερα)
1 κούπα ξύδι για το μαρινάρισμα του κουνελιού
2 ποτήρια κρασί κόκκινο ξηρό
4 φύλλα δάφνη
2 ξυλαράκια κανέλα
4 γαρίφαλα
αλάτι
πιπέρι
ελάχιστη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουµε το κουνέλι σε μερίδες και το βάζουμε μέσα σε μπολ με 4 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι κρασί και 1 κούπα ξύδι, 2 φύλλα δάφνης (σπάμε το ένα), αλατοπίπερο. Το αφήνουμε 20 λεπτά έως 3 ώρες (δε χρειάζεται όλη νύχτα). Εν τω μεταξύ, βράζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο νερό και ρίχνουμε τα κρεμμύδια ακαθάριστα. Τα αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα καθαρίζουμε. Καθαρίζουμε και το σκόρδο. Στραγγίζουμε το κουνέλι και το στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κουνέλι και το ροδίζουμε ολόγυρα. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μαραίνουμε κι αυτό. Σβήνουμε με 1 ποτήρι κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα (πελτέ και κον κασέ). Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπασμένο, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, μην παραμαλακώσει όμως γιατί θα βράσει και με τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και λίγο επιπλέον αλατοπίπερο. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και αν χρειάζεται επιπλέον νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να ετοιμαστεί το κρέας. Από την ώρα που θα μπει το κοκκάρι χρειάζεται περίπου 50-60 λεπτά βράσιμο σε σιγανή φωτιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια ανακατεύουμε, αλλά με την κατσαρόλα, όχι με κουτάλα για να μη σπάσουν τα κρεμμύδια και ξεψαχνιστεί το κρέας. Το αποτέλεσμα είναι ένα πεντανόστιμο, αλλά ελαφρύ στιφάδο.

Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο βαρύ, βάζουμε και 4 κόκκους μπαχάρι (αλλά η γιαγιά λέει όχι). Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή απλώς με μπόλικο ψωμί (ελαφρύ είπαμε, όχι διαίτης)

Καλή όρεξη!

  • Πίνακας: Pierre-Auguste Renoir – Onions (1881)

Πηγές πληροφοριών: In.gr – Φάρμα Αλεξανδράκης