22.7 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Βόυτσεκ»: Η παράσταση σε video και συζήτηση για το διαχρονικό έργο του Μπύχνερ

 

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Ο Σάββας Στρούμπος και η Ελεάνα Γεωργούλη παρουσιάζουν την παράσταση και συνομιλούν για το έργο του Μπύχνερ.

Ο Βόυτσεκ γράφτηκε το 1836 στη Γερμανία, από τον 24χρονο Γκέοργκ Μπύχνερ. Ο Mπύχνερ πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει τον Bόυτσεκ. Κι όμως, αυτό το έργο, με τις μικρές αποσπασματικές του σκηνές, και την αινιγματική τους ακολουθία, επηρέασε όσο λίγα το θεατρικό τοπίο του 20ού αιώνα.

Η υπόθεση βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει ως εξής: Ο στρατιώτης Βόυτσεκ ξυρίζει καθημερινά τον λοχαγό του και για λίγα χρήματα κάνει το πειραματόζωο στον γιατρό του στρατοπέδου για να θρέψει την οικογένειά του. Ο Βόυτσεκ σκοτώσει τη Μαρία, τη μάνα του παιδιού του, γιατί τον απάτησε. Η φυλακή της κοινωνίας γίνεται τόσο ασφυκτική που του αφήνει μόνο μια διέξοδο, τη βία. Αυτή η μορφή βίας δεν στρέφεται ενάντια στους καταπιεστές του, αλλά ενάντια στη γυναίκα του και σε τελική ανάλυση, ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό, οδηγώντας τον στην πιο επικίνδυνη φυλακή, αυτή του μυαλού του.

Ο Βόυτσεκ, έργο τραύμα και κραυγή αγωνίας, βάζει στο μικροσκόπιο και αποδομεί ολόκληρο το θρησκευτικό, στρατιωτικό, επιστημονικό και οικογενειακό οικοδόμημα της σύγχρονης κοινωνίας, όπου η βία και η εκμετάλλευση βρίσκονται στον πυρήνα των ανθρώπινων σχέσεων κάθε είδους.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί σε ζωντανή ροή στο youtube σε λινκ που θα ανακοινωθεί σύντομα και θα υπάρχει δυνατότητα να υποβληθούν ερωτήσεις μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Ολόκληρη την παράσταση μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://vimeo.com/118295082.

Ο Βόυτσεκ περιέχει ολόκληρες ηπείρους ανθρώπινης αβύσσου, ουρανού και κόλασης σε τριάντα σύντομες σκηνές.
Η γλώσσα του αποσπασματική, εξαρθρωμένη, άγρια, τραγική, αρθρώνεται από ανθρώπινες μορφές που παλεύουν να πλησιάσουν με λέξεις αυτό που δεν ορίζεται. Είναι ένα έργο γεμάτο σιγή και τρόμο.

O Georg Buchner γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1813 στο Γκοντελάου της Γερμανίας. Ως γιος στρατιωτικού γιατρού, σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Από πολύ νεαρή ηλικία όμως γράφει ποιήματα και μικρά διηγήματα. Επηρεασμένος από την παρισινή εξέγερση του 1830 ιδρύει την “Εταιρεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” (1834) και εκδίδει παράνομα το επαναστατικό φυλλάδιο “Ο Κήρυκας της Έσσης” που φωτίζει τον αγώνα της γερμανικής αστικής τάξης ενάντια στην απολυταρχία του φεουδαρχισμού. Το φυλλάδιο κατάσχεται αμέσως από τις αρχές και ο ίδιος, για να αποφύγει τη σύλληψη, δραπετεύει στο Στρασβούργο (1835) και κατόπιν στη Ζυρίχη, όπου γίνεται δεκτός στο πανεπιστήμιο ως διδάκτωρ (1836). Στις 19 Φεβρουαρίου 1837 πεθαίνει από τυφοειδή πυρετό. Το θεατρικά έργα του Μπύχνερ προπορεύονται κατά πολύ της εποχής τους και δικαίως θεωρείται σήμερα μείζων πρόδρομος του θεατρικού εξπρεσιονισμού και εξέχουσα μορφή της γερμανικής λογοτεχνίας.

Ο Γκέοργκ Μπύχνερ αποτελεί μοναδική περίπτωση στη γερμανική λογοτεχνία. Πρόκειται για έναν αναμφισβήτητα πρόωρα μοντέρνο συγγραφέα, που επηρέασε όλο το θέατρο των τελευταίων 150 ετών, και τον διεκδικούν οι νατουραλιστές, αλλά και οι εξπρεσιονιστές, το πολιτικό θέατρο, αλλά και το θέατρο του παραλόγου. Φιλοσοφικά είναι υλιστής και πολιτικά είναι επαναστάτης. Με το πρώτο του έργο, “Ο Κήρυκας της Έσσης” (1834), ο Μπύχνερ καλεί τους αγρότες της περιοχής να εξεγερθούν, με σύνθημα «Ειρήνη στις καλύβες! Πόλεμος στα παλάτια!». Καταδιώκεται με ένταλμα σύλληψης, καταφεύγει αρχικά στο Στρασβούργο και κατόπιν στη Ζυρίχη, όπου θα γράψει και τον ημιτελή, αλλά αριστουργηματικό Βόυτσεκ.

Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Σημείο Μηδέν
Μουσική: Δαυίδ Μαλτέζε
Σκηνική εγκατάσταση – κοστούμια: Γιώργος Κολιός
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κατασκευή σκηνικού: Χαράλαμπος Τερζόπουλος
Επιστημονική συνεργάτης: Έλενα Τσιόλκα
Χειριστής φωτός: Δημήτρης Σταμάτης
Photo credits: Χρήστος Κυριακόγγονας
Video & trailer credits: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Διανομή

Ελεάνα Γεωργούλη: Μαρία
Δαυίδ Μαλτέζε: Αρχιτυμπανιστής, Λοχαγός
Μιλτιάδης Φιορέντζης: Βόυτσεκ
Δέσποινα Χατζηπαυλίδου: Αντρές, Γιατρός, Θεατρίνος

 

 

 

  • Διαβάστε επίσης:

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -