«Βούλα και βουλολίμνα μου κι εγώ στοιχειό της λίμνας», είπε η νεράιδα τρομαγμένη κι αμέσως η περιοχή κατακλύστηκε από νερό και βυθίστηκε όλο το χωριό.
Οι ένοχες ιστορίες του γλυκού νερού δεν επιπλέουν αλλά βυθίζονται και τα αθέατα πλάσματα που ζουν εκεί προσπαθούν να τις διατηρήσουν στην επιφάνειά του.
Αν σταθείς σιωπηλά και δώσεις χρόνο, αν κοιτάξεις προσεκτικά και ακούσεις, τα μυστικά της λίμνης αποκαλύπτονται.
***
Την ολοκληρωμένη ιστορία μπορούμε να την μάθουμε τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων [ΚΕΤ] εκεί που θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Βουλολίμνα» της Όλγας Ευαγγελίδου, της Νεφέλης Παπαϊωάννου και της Irene Ragusini.
Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ παρατηρεί τη ζωή γύρω από τις λίμνες Κουρνά και Αγυιάς του Νομού Χανίων, στο οποίο παρεισφρέει το μυθοπλαστικό στοιχείο.
Θα ακολουθήσει η προβολή συνέντευξης του καθηγητή Μιχάλη Δρετάκη, ο οποίος είναι Βιολόγος Ορνιθολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.
Η βραδιά θα κλείσει με συζήτηση και συναυλία.
Πρόγραμμα
• Προβολή της μικρού μήκους «Βουλολίμνα» (2022). Στα ελληνικά, με αγγλικούς υπότιτλους. Διάρκεια 18 λεπτά.
• Προβολή συνέντευξης με τον καθηγητή Μιχάλη Δρετάκη. Διάρκεια 15 λεπτά, στα ελληνικά, χωρίς υπότιτλους.
• Συζήτηση με τις δημιουργούς της ταινίας και το κοινό.
• Συναυλία του σχήματος «Τρεντελίνα» με πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια τα οποία μιλούν για ιστορίες γυναικών όπου η φύση γίνεται σύμμαχος στους πόνους και τις χαρές τους.
Σημείωμα της σκηνοθέτιδας Νεφέλης Παπαϊωάννου
«Κάθε μύθος έχει την αλήθεια του. Αν παρατηρήσουμε καλύτερα, μπορούμε να δούμε τη σημασία του και τη συμβολική του αξία μέσα στην πραγματικότητα που ζούμε. Η επιστήμη, σε συνδυασμό με τη μυθική πλευρά της ζωής, μας βοηθάει να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας. Όσο προσεγγίζουμε εγωκεντρικά τον τόπο που ζούμε, τόσο αυτός θα νοσεί, θα χάνει την αλήθεια του ωσότου να εξαφανιστεί στον βωμό της “ανάπτυξης”. Η φυσική ροή της άγριας ζωής διαταράσσεται, ρίχνοντας μέσα στη «Βουλολίμνα» χρυσόψαρα, αμερικάνικες χελώνες, βουβαλοβάτραχους, οικόσιτες πάπιες, τουρίστες με αντηλιακά, πλαστικά ποδήλατα, αδιαφορώντας ολοένα και περισσότερο για τους κορμοράνους, τους ερωδιούς, τις αγριόπαπιες, τα ντόπια είδη που ολοένα λιγοστεύουν. Η γυναίκα και η φύση — χωρίς να ταυτίζουμε αυτές τις οντότητες —δέχονται χαλιναγώγηση και εκμετάλλευση στο ευρύτερο σύστημα ζωής όπου υπάρχουμε και δραστηριοποιούμαστε. Η κακοποίηση της γυναίκας και η προσέγγισή της ως ερωτικό και γόνιμο ον δίχως αυτοδιάθεση και βούληση παραλληλίζεται με την εκμετάλλευση της φύσης και όλων των έμβιων όντων που την αποτελούν. Η μόλυνση του νερού, το σκάψιμο της γης για ιδιοκτησιακούς σκοπούς, ο λανθάνων τουρισμός, η επεκτατική μας τάση πάνω στα πράγματα, ο μη σεβασμός στα αθέατα πλάσματα που κατοικούν όλο τον πλανήτη έρχονται να πλαισιώσουν τον μύθο μιας γυναίκας που η ομορφιά της γίνεται κατάρα και πέφτει θύμα βιασμού του ίδιου του πατέρα της και βυθίζει ένα ολόκληρο χωριό μετατρέποντας τον εαυτό της σε λίμνη. Μια πράξη θυσίας και λύτρωσης.
Όταν πάψουμε να θεωρούμε ιδιοκτησία μας ό,τι λάμπει, όταν σεβαστούμε τη διαφορετικότητα και της δώσουμε χώρο, τότε ίσως ο πλανήτης αυτός θα σωθεί από το σκοτάδι. Ας είναι το πάτημά μας ελαφρύ, όσο σύντομο είναι το πέρασμά μας πάνω στη Γη».
Σημείωμα από το σχήμα «Τρεντελίνα»
«Το πολυφωνικό ηπειρώτικο τραγούδι γεννήθηκε, τραγουδήθηκε και εξακολουθεί να τραγουδιέται στις περιοχές της νότιας Αλβανίας και της παραμεθορίου Ηπείρου και αποτελεί παλαιότατη και ζώσα παράδοση των εκεί πληθυσμών. Τραγουδούν την ξενιτιά, την αγάπη, τον θάνατο, τη φύση, τις χαρές και τους πόνους της ζωής, συλλογικά, με την ιδιαίτερη φόρμα της ηπειρώτικης πεντατονίας. Εμείς, ως ομάδα, ερχόμενοι από διαφορετικούς δρόμους και για διαφορετικούς λόγους, βρεθήκαμε στα Εξάρχεια για να γνωρίσουμε το αρχέγονο αυτό άκουσμα, να τραγουδήσουμε τους καημούς και τις χαρές της εποχής μας, όπως τους τραγουδούν στην Ήπειρο. Προσεγγίζουμε το είδος στη βάση της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της πολυφωνικής παράδοσης».
Ταυτότητα εκδήλωσης
«Βουλολίμνα» / προβολές, συζήτηση, συναυλία
Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023
Ώρα 20:00
Είσοδος 5 ευρώ
Συντελεστές:
Σενάριο και έρευνα: Όλγα Ευαγγελίδου, Νεφέλη Παπαϊωάννου, Irene Ragusini
Σκηνοθεσία και διεύθυνση φωτογραφίας: Νεφέλη Παπαϊωάννου
Βοηθός σκηνοθεσίας και κάμερας: Γιώργος Γκουνέζος
Κοστούμι: Όλγα Ευαγγελίδου, Irene Ragusini
Νεράιδα: Irene Ragusini
Ηχοληψία μουσικής: Δημήτρης Μπαρνιάς
Μουσική επιμέλεια: Ραφαήλ Τρουλάκης
Μουσικοί: Δημήτρης Αθανασόπουλος (φλογέρα, φωνή), Κυβέλη Κουκουδάκη (στάμνα), Ραφαήλ Τρουλάκης (λαούτο, φωνή), Άννα Χατζιδάκη (μπεντίρ), Uly Odysseas Whelan (βιολί, φωνή)
Μοντάζ: Νεφέλη Παπαϊωάννου
Color: Μπάμπης Πετρίδης
Σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Λούπης, Νεφέλη Παπαϊωάννου
Μιξάζ ήχου: Χρήστος Λούπης
Επιμελήτρια: Ελένη Ρήγα
Χρηματοδότηση: Πολιτιστικό πρόγραμμα «Ανοιχτά Πανιά 2022» του Δήμου Χανίων
Για το ντοκιμαντέρ είχαν πολύτιμη συμμετοχή και προσέφεραν βοήθεια οι: Mιχάλης Δρετάκης, Ελένη Παπαδάκη, Nίκος Σαμαριτάκης, Δέσποινα Σταυρουλάκη, Richard Valentine Aristidis Gibson, Δανάη Φίλιππα, Ταβέρνα Αθήτης, η Ζαχαρένια, Αντώνης Χαμπάς, Χασάν.
Κρατήσεις απαραίτητες
ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α
11364 Κυψέλη, Αθήνα
Τηλέφωνα: 213 004 0496 και 694 534 8445
[email protected]