Η Βιρτζίνια Γουλφ σημάδεψε όσο λίγοι συγγραφείς (μαζί με τον Τζέιμς Τζόις και την Ντόροθι Ρίτσαρντσον) τη βρετανική λογοτεχνία με τις καινοτομίες που έφερε στη συγγραφή του μυθιστορήματος.
Έφυγε από τη ζωή στις 28 Μαρτίου του 1941- εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – βάζοντας πέτρες στις τσέπες της και πέφτοντας στον ποταμό Ουζ. Το σώμα της βρέθηκε αρκετές ημέρες αργότερα και ο σύζυγός της το έθαψε κάτω από το αγαπημένο της δέντρο, στον κήπο του σπιτιού τους στο Σάσεξ.
Άφησε πίσω της σπουδαία μυθιστορήματα, ανάμεσά τους τα διάσημα “Μrs. Dalloway”, “Στον Φάρο” και “Κύματα”.
Ακoλουθούν μερικά αποσπάσματα του τελευταίου, μέσα από τα οποία φαίνεται η έντονη επαφή που είχε πάντα με την ιδέα του θανάτου.
- Κάτι από φόβο παραλείψαμε, κάτι από ματαιοδοξία αλλάξαμε.
- Δεν είμαστε τόσο απλοί όσο θα θέλανε οι φίλοι μας για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Κι ωστόσο, η αγάπη είναι απλή.
- Περιμένουμε ένα κύμα να μας σηκώσει, αλλά είμαστε ασήκωτοι.
- Οι συναλλαγές μου με οδήγησαν σε παράξενους τόπους.
- Και πρέπει να σου πω πως έζησα τη ζωή μου όλα αυτά τα χρόνια –κι έχω περάσει τα τριάντα- πολύ ριψοκίνδυνα, σαν αγριοκάτσικο που πηδάει από βράχο σε βράχο.
- Το γεγονός ότι δεν γνωριζόμαστε, μας δίνει την άνεση να μιλήσουμε ελεύθερα.
- Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φτιάχνουμε τούτη τη μέρα, τούτη την Παρασκευή. Κι αύριο πάλι απ’ την αρχή, αύριο θα φτιάξουμε το Σάββατο.
- Λεπτό το λεπτό. Ώρα την ώρα. Ποιος είμαι;
- Η ζωή είναι καλή, η ζωή υποφέρεται. Η Τρίτη ακολουθεί τη Δευτέρα, και μετά έρχεται ή Τετάρτη.
- Ο θάνατος είναι ο εχθρός.
- Καταπάνω σου θα ορμήσω ανένδοτος και ανυποχώρητος Θάνατε!
H βιογραφία της
Η Βιρτζίνια Γουλφ ήταν Αγγλίδα μυθιστοριογράφος, κριτικός και δοκιμιογράφος. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους του μοντερνισμού στη λογοτεχνία, με την υιοθέτηση, μεταξύ άλλων, του λεγόμενου «εσωτερικού μονολόγου» ως αφηγηματικής τεχνικής. Μαζί με τον Μαρσέλ Προυστ και τον Τζέιμς Τζόις, συγκαταλέγεται στην τριάδα των μεγάλων καινοτόμων πεζογράφων που άνοιξαν νέους δρόμους στο ευρωπαϊκό μυθιστόρημα τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
H Άντελιν Βιρτζίνια Στίβεν γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1882 στο Λονδίνο. Ο πατέρας της Λέσλι Στίβεν ήταν κριτικός λογοτεχνίας και η μητέρα της Τζούλια Ντάκγουορθ μέλος της οικογένειας του ομώνυμου εκδοτικού οίκου. Ο θάνατος της μητέρας της και της ετεροθαλούς αδελφής της κατά τη διάρκεια της εφηβείας της, τη σημάδεψαν, προκαλώντας της περιοδικές κρίσεις κατάθλιψης.
Σπούδασε κατ’ οίκον με δάσκαλο τον πατέρα της, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα αρχαίων ελληνικών, που τη βοήθησαν στη συγγραφή του δοκιμίου «On Not Knowing Greek» (1925) ή όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά «Για την άγνοια των Αρχαίων Ελληνικών» (εκδ. Στιγμή), στο οποίο επιχειρηματολογεί για την αδυναμία του σύγχρονου Ευρωπαίου να νιώσει ένα κείμενο αρχαίο ελληνικό.
Μετά το θάνατο του πατέρα της, το 1904, μετακόμισε στην Γκόρντον Σκουέαρ του Λονδίνου, όπου το σπίτι της έγινε το κέντρο της ονομαστής καλλιτεχνικής ομάδας «Μπλούμσμπερι». Το 1912 παντρεύτηκε τον δημόσιο υπάλληλο και διανοούμενο Λέοναρντ Γουλφ (1880-1969) και μαζί του ίδρυσε το 1917 τον εκδοτικό οίκο «Hogarth Press», στον οποίο εξέδιδαν δικά τους βιβλία, έργα των Τ.Σ. Έλιοτ, Ε.Μ. Φόρστερ και Κάθριν Μάνσφιλντ, καθώς και τις πρώτες μεταφράσεις του Φρόιντ στα αγγλικά.
Τα πιο γνωστά της έργα της Βιρζίνια Γουλφ είναι τα μυθιστορήματα «Η κυρία Νταλογουέι» (1925), «Μέχρι το Φάρο» (1927) και «Ορλάντο» (1928), που την καθιέρωσαν ως κεντρική μορφή του μοντερνισμού και του φεμινισμού.
Σε μια υποτροπή της ψυχικής νόσου, από την οποία υπέφερε μετά την αποπεράτωση του μυθιστορήματός της «Ανάμεσα στις Πράξεις», η Βιρτζίνια Γουλφ αυτοκτόνησε στις 28 Μαρτίου 1941, πέφτοντας στα παγωμένα νερά του ποταμού Ουζ, κοντά στο σπίτι της στο Ανατολικό Σάσεξ. Πηγή: © SanSimera.gr
Διαβάστε επίσης:
«Ορλάντο». Με την Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου στο «Τόπος Αλλού» σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή
Βιρτζίνια Γουλφ: «Θέλω να πω πως οφείλω όλη την ευτυχία της ζωής μου σε σένα»…