Του Παναγιώτη Μήλα
Ένα πολύ θερμό, καλοκαιρινό απόγευμα στα μέσα …Οκτωβρίου έβγαινα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας όταν η περιοχή πλημμύρισε από χαρούμενες φωνές και πολλά χρώματα.
Έξι κορίτσια έμπαιναν μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Ήταν ντυμένες λες και πήγαιναν στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παγγαίου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα.
Μάσκες, μπουφάν, μπότες σκι, γάντια, πέδιλα σκι, σανίδες και snowboard ήταν στην ημερησία διάταξη κι ασφαλώς σε πλήρη αντίθεση με το καλοκαιρινό σκηνικό της πόλης.
Μπήκα στον πειρασμό να ρωτήσω αυτά τα κορίτσια ποιος είναι ο προορισμός τους. Αν και η εμφάνισή τους θύμιζε γυναίκες στα χιόνια, η απάντησή τους με εξέπληξε:
«Είμαστε ηθοποιοί και πηγαίνουμε για πρόβα στο Θέατρο Κουίντα. Εκεί θα ανεβάσουμε το έργο του Αντώνη και του Κωνσταντίνου Κούφαλη “Γυναίκες στα χιόνια”.
Στον πεζόδρομο της Εθνάρχου Μακαρίου, λίγο πιο πάνω από το Μουσείο με περίμενε μια έκπληξη: Ένα θέατρο “τσέπης”, το φιλόξενο Κουίντα. Εκεί είχα την ευκαιρία και τη χαρά να συνομιλήσω με τις έξι ηθοποιούς …πριν πάνε στα χιόνια.
***
Άρχισα με την «Ηρώ», το …μοντέλο της παρέας. Την «Ηρώ» που είναι παθιασμένη με τη μόδα, είναι ένα fashion victim με τα όλα του και για ένα διήμερο στην Αράχωβα μια ντουλάπα ρούχα δεν της είναι αρκετή. Η «Ηρώ» είναι ένας καλός έντιμος και συγχωρητικός χαρακτήρας.
Όμως καλύτερα να ακούσουμε τη Βίκυ Φανέλη που υποδύεται την «Ηρώ» στο έργο του Αντώνη και του Κωνσταντίνου Κούφαλη. Τη Βίκυ που μας μιλάει για τούς «Δαίμονες» του Lars Noren, για το «Εμπρός», για την Αράχωβα, την τέχνη, το θέατρο και τα όνειρά της για το μέλλον.
***
Πού γεννηθήκατε και ποια είναι η καταγωγή σας;
*Γεννήθηκα στην Καβάλα.
Τι κρατάτε ως ευχάριστη ανάμνηση από την παιδική σας ηλικία;
*Οι πιο ευχάριστες στιγμές από την παιδική μου ηλικία είναι εκείνες οι στιγμές δίπλα στη θάλασσα.
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποφασίσετε ότι o σωστός δρόμος για σας ήταν το θέατρο;
*Οι πρόβες για μία παράσταση του Λυκείου με έβαλαν στη διαδικασία να το σκέφτομαι. Μετά τη λήξη της πρώτης παράστασης το είχα πια αποφασίσει.
Ποια θεατρική εμπειρία έχει αποτυπωθεί μέσα σας και τι πιστεύετε ότι λείπει σήμερα από τον θεατρικό χάρτη της Αθήνας;
*Μία παράσταση που δεν θα ξεχάσω νομίζω πότε είναι οι «Δαίμονες» του Lars Noren σε σκηνοθεσία του αξέχαστου Δημήτρη Γιαμλόγλου και μετάφραση – διασκευή και στο ρόλο του Φράνκ από τον Πάνο Παπαγεωργόπουλο. Επίσης αξίζει εδώ να αναφέρω κάτι που έχει προστεθεί στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας και είναι πολύ αισιόδοξο: Το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός».
Την ημέρα της πρεμιέρας μιας παράστασης στην οποία συμμετέχετε ποιο συναίσθημα κυριαρχεί μέσα σας;
*Την ημέρα της πρεμιέρας, νομίζω ότι πάντοτε επικρατεί το εποικοδομητικό άγχος.
Σαν καλλιτέχνης, νιώθετε ότι θέλετε να παίρνετε την επιβεβαίωση των άλλων;
*Αν έλεγα πως δεν τη χρειαζόμουν νομίζω πως θα απείχα πολύ από τον όρο «καλλιτέχνης».
Τι σημαίνουν για σας τέχνη και θέατρο;
*Η τέχνη είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητά μου. Είναι η διέξοδος, η εκτόνωση και η έμπνευσή μου. Είναι τρόπος ζωής.
Μπορεί να υπάρξει τέχνη εμπνευσμένη από τη βία και το μίσος;
*Ασφαλώς και μπορεί.
Υποδύεστε την Ηρώ. Ποια φράση του ρόλου σάς έχει συγκινήσει;
*Δεν έχω αποφασίσει ακόμη πια φράση με συγκινεί περισσότερο. Σίγουρα, γελάω σε κάθε πρόβα με την απάντηση που δίνει η Ηρώ για την πτώση του Τείχους.
Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο χτίσιμο του χαρακτήρα ενός fashion victim όπως είναι η Ηρώ;
*Για μένα, που η σχέση μου με τη μόδα δεν είναι και η καλύτερη, ναι σίγουρα έκρυβε μια δυσκολία αυτός ο ρόλος…
Τι σημαίνει το πάθος για τη μόδα στις μέρες μας;
*Στις μέρες μας πιστεύω ότι πορεύεται χέρι χέρι με τον υπερκαταναλωτισμό και την ψευδαίσθηση που δημιουργούν όλα τα social.
Ένας έντιμος και συγχωρητικός χαρακτήρας – όπως είναι η Ηρώ – τι τύχη μπορεί να έχει στη σημερινή εποχή;
*Αναμφισβήτητα στη σημερινή εποχή δυσκολεύεται να επιβιώσει συναισθηματικά τουλάχιστον άλλα ανεξαρτήτως εποχής μπορεί να είναι περισσότερο ισορροπημένος.
Η μετατροπή του νυφικού σε βραδινό φόρεμα τι σημαίνει για την Ηρώ;
*Είναι μια καταστροφή. Γκρεμίζεται η φαντασίωσή της.
Αν ανοίγατε τώρα το παράθυρό σας θα προτιμούσατε την Αράχωβα όπως η Ηρώ ή κάποιο άλλο τοπίο;
*Θάλασσα. Θα προτιμούσα θάλασσα…
Μελλοντικά ποιους ρόλους ονειρεύεστε να παίξετε;
*Δεν ονειρεύομαι πια ρόλους. Θεωρώ ότι όλοι οι ρόλοι κρύβουν μια ίντριγκα και ένα ενδιαφέρον.
Τι σας κάνει να θυμώνετε και με τι γελάτε περισσότερο;
*Η αδιαφορία με θυμώνει. Γελάω πολύ με τις κολλητές μου
Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό τον καιρό;
*Αυτό το καιρό …διαβάζω μόνο τον ρόλο μου.
Ποια είναι η σχέση σας με τα ζώα; Υπάρχει κάποιο κατοικίδιο με το οποίο συμβιώνετε;
*Τα αγαπώ πολύ αλλά δεν έχω τον χρόνο να τους προσφέρω τη φροντίδα που χρειάζονται για αυτό και δεν συμβιώνω μαζί τους. Επίσης θεωρώ ίσως πιο σωστό για εκείνα, να μεγαλώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Βίκυ, ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση.
*Κι εγώ ευχαριστώ το Catisart για τη φιλοξενία.
***