29.4 C
Athens
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Κώστας Βασαρδάνης: Κάνω το βήμα στην «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» του Ροΐδη με δικούς μου όρους

«Νομίζω ότι δεν το βάζω εύκολα κάτω. Όταν κάτι με ενδιαφέρει, θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να το πετύχω. Δεν εννοώ καθόλου ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Μιλάω για επιμονή, εργατικότητα, παρατήρηση, υπομονή. Έχω την τάση να εξελίσσομαι».
Τα παραπάνω έλεγε ο Κώστας Βασαρδάνης στο catisart.gr και στην Ειρήνη Αϊβαλιώτου, σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο του 2010 και όσα έλεγε τα επιβεβαιώνει από τότε συνεχώς.

***

Το ίδιο κάνει και τώρα:

«Έψαχνα να βρω ένα κείμενο, δεν θα έλεγα ακριβώς για να αυτοσκηνοθετηθώ (ίσως ακουστεί βαρύγδουπο) αλλά, εν πάση περιπτώσει, να ασχοληθώ με πιο δικούς μου όρους με το ανέβασμά του και, διαβάζοντας την Ψυχολογία Συριανού Συζύγου, σκέφτηκα να κάνω το βήμα»…

Αυτά γράφει ο Κώστας Βασαρδάνης στο σκηνοθετικό του σημείωμα για την «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη, και συνεχίζει:

«Η εικόνα που είχα για τον Ροΐδη ήταν λίγο “δαντελωτή”, “αφρώδης” και “ανάλαφρη”… έναντι του “βαρέως πυροβολικού” των Βιζυηνού και Παπαδιαμάντη. Διαβάζοντας όμως κείμενά του, διέκρινα αμέσως πλάι σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά το βάθος, τη διεισδυτικότητα, τη συγκίνηση και την ευαισθησία της γραφής του. Καθώς επίσης και την έντονη θεατρικότητά της, που σχετίζεται νομίζω αφ’ ενός με την καλώς εννοούμενη υπερβολή της γλώσσας του Ροΐδη, το κύρος, το μέγεθός της και, αφ’ ετέρου, με την αμεσότητα και την ακρίβεια της σκέψης του. Η ειρωνεία του και μια υποφώσκουσα θλίψη που υπάρχουν στο έργο του είναι δύο χαρακτηριστικά του ύφους του που με γοήτευσαν επίσης».

***

Ο Κώστας Βασαρδάνης παίζει και σκηνοθετεί σε μορφή μονολόγου το σημαντικό κείμενο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας “Ψυχολογία Συριανού Συζύγου” του Εμμανουήλ Ροΐδη στο Θέατρο Σταθμός από την Τετάρτη 7 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2018 στις 8 μ.μ. και – μετά από παράταση – μέχρι το τέλος Μαρτίου (7, 14, 21 και 28), στις 7 μ.μ.

Το έργο, γραμμένο το 1894, εκδόθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα «’Αστυ». Ο Συριανός σύζυγος ερωτεύεται κεραυνοβόλα για πρώτη φορά στη ζωή του την όμορφη Χριστίνα, την οποία λίγο καιρό μετά το γάμο του αρχίζει να ζηλεύει παράφορα. Υποπτεύεται ότι τον απατά, αλλά σύντομα διαπιστώνει ότι δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο αφού η Χριστίνα δεν είναι …ερωτικά άστατη αλλά άμετρα φιλάρεσκη. Αρχίζει δε να συνειδητοποιεί ότι η αγωνία και τα βασανιστικά συναισθήματα που του γεννά ο χαρακτήρας της γυναίκας του αντί να κάμψουν την ερωτική του διάθεση προς αυτήν, την αναζωπυρώνουν. Πρόκειται για ένα ανάλαφρο, αλλά συνάμα εύστοχο και βαθύ ψυχογράφημα της ερωτικής ζωής ενός άντρα. Οι πιθανοί συμβιβασμοί που πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας, μοιάζει να μας λέει ο Ροΐδης, δεν βγαίνουν απαραίτητα σε κακό…

***

 

Πληροφορίες
Σκηνική σύνθεση / ερμηνεία: Κώστας Βασαρδάνης
Φωτογραφίες: Αντρέας Μαντάς
Μόνο για τις 4 Τετάρτες του Φεβρουαρίου.
Διάρκεια: 70 λεπτά

***

Θέατρο Σταθμός
Στη οδό Βίκτωρος Ουγκώ 55
Σταθμός μετρό «Μεταξουργείο»
Εισιτήριο: Κανονικό: 12 ευρώ, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65: 10 ευρώ, Ανέργων: 5 ευρώ.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211 -40. 36. 322
Εισιτήρια και στο viva.gr και στο 11876

***
Μια εικόνα του “Συριανού συζύγου” ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -