«Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές» σε παγκόσμια πρεμιέρα στο «Μικρό Γκλόρια»

«Η Μάργα και ο Μπαρτ, δύο απολυμένοι υπάλληλοι, αποφασίζουν να απαγάγουν τον μεγαλύτερο τραπεζίτη της χώρας, τον Ρομπλέδο, με σκοπό να απαιτήσουν ελαφρύνσεις από τις τράπεζες για όλον τον κόσμο», το απόγευμα της Τρίτης 19 Φεβρουαρίου στο «Μικρό Γκλόρια».

 

 

 

Για τον λόγο αυτό «τον κρύβουν σε ένα μυστικό δωματιάκι του διαμερίσματός τους, και αργότερα τον βάζουν να μιλήσει μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή και να καλέσει τους συναδέλφους του τραπεζίτες να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των απαγωγέων, οι οποίοι είναι καλά παιδιά. Ωστόσο, το skype μένει ανοιχτό, με αποτέλεσμα η κομμώτρια της πολυκατοικίας, η Γιασμίν, να δει τον Ρομπλέδο. Κι έτσι, η κατάσταση ξεφεύγει πια από τον έλεγχο των δύο απαγωγέων και οδηγείται σε απρόβλεπτες εξελίξεις».

 

 

 

Η Γιασμίν λέει στους απαγωγείς-φίλους της ότι θα τους βοηθήσει, ενώ ζητάει σαν αντάλλαγμα να την αφήσουν να μιλήσει στον Ρομπλέδο για το κομμωτήριό της, το οποίο κινδυνεύει να της πάρει η τράπεζα του λόγω χρέους από δάνειο. Αποκαλύπτει δε στο ζεύγος των απαγωγέων, ότι μίλησε για την απαγωγή και στον εραστή της, τον Φέλιξ, ο οποίος, λόγω της συνδικαλιστικής του ιδιότητας, πληροφορεί για την απαγωγή όλους τους γείτονες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, με σκοπό να δημιουργήσει ένα κίνημα συμπαράστασης υπέρ των απαγωγέων.

 

***

 

 

 

Είναι 24 Δεκεμβρίου. Οι απαγωγείς, μαζί με τον Ρομπλέδο, παρακολουθούν αποσβολωμένοι σε ζωντανή μετάδοση τις δηλώσεις του …Ρομπλέδο στις κάμερες, σχετικά με την περιπέτεια της εξαφάνισής του. Ο απαχθείς Ρομπλέδο εξηγεί στους απαγωγείς του ότι ο «Ρομπλέδο» που εμφανίζεται στις κάμερες είναι ο σωσίας του, πρώην κλητήρας στην τράπεζά του, τον οποίο, λόγω της εκπληκτικής τους ομοιότητας, δημιούργησε ο ίδιος, για να μπορεί να αποφεύγει τις βαρετές κοινωνικές υποχρεώσεις, και για να βλέπει τις ερωμένες του. Ο Φέλιξ παρατηρεί ότι αυτός ο Ρομπλέδο που κρατάνε όμηρο, δεν έχει καμιά αξία, αν δεν αποκαλυφθεί ότι ο άλλος Ρομπλέδο (ο σωσίας) δεν είναι πραγματικός. Αμφιβάλλει επίσης αν ο Ρομπλέδο που κρατάνε όμηρο είναι ο πραγματικός. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, όταν ο Φέλιξ δέχεται τηλεφώνημα από τον εκπρόσωπο της «επιτροπής αλληλεγγύης», που του αποκαλύπτει ότι είδαν τον Ρομπλέδο στην τηλεόραση και καταφτάνουν από στιγμή σε στιγμή στο σπίτι των απαγωγέων, για να δουν τι πραγματικά συμβαίνει.

 

 

 

 

Οι απαγωγείς διαβουλεύονται, και τελικά αποφασίζουν ότι η μόνη λύση είναι να παραδώσουν τον Ρομπλέδο στο πλήθος, όπως και κάνουν. Ο Ρομπλέδο, όμως, πείθει το πλήθος που είναι έτοιμο να τον λιντσάρει όχι μόνο ότι είναι κι αυτός ένα θύμα του καπιταλισμού, αλλά και να του δώσουν χρήματα για το ταξί. Οι αποτυχημένοι απαγωγείς ετοιμάζουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Όταν όλα είναι πια σχεδόν έτοιμα, χτυπάει το κουδούνι και εμφανίζεται ο Ρομπλέδο με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού. Ο τραπεζίτης τούς αποκαλύπτει ότι προσπάθησε να πλησιάσει στο σπίτι του, μήπως έβρισκε κάποια από τις κόρες του, αλλά τον αντιλήφθηκαν οι άνδρες της φρουράς του και τον ξυλοκόπησαν. Λέει στους απαγωγείς ότι είναι οι μόνοι άνθρωποι που έχει και τους πείθει να τον φιλοξενήσουν μέχρι να δει τι θα κάνει. Στο σημείο αυτό κάνει την εμφάνισή της μια γαλοπούλα…

 

***

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

«Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές»

Σε παγκόσμια πρώτη στο 8ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ
Των Ιγνάθιο Ντελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Σουλεϊμάν

Διαβάζουν: Ιωάννης Καπελέρης, Ευγενία Σαμαρά, Φανή Γεωργακοπούλου, Γιώργος Δάσκαλος, Βασίλης Παπαδημητρίου.

***

Μικρό Γκλόρια

Ιπποκράτους 7
Μετρό σταθμός «Πανεπιστήμιο»
Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

***

Διοργανωτές

Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας
Sólo Teatro (Αθήνα)
Συνεργαζόμενοι φορείς
Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα
Θέατρο Μικρό Γκλόρια