25.5 C
Athens
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022
 

Το «Άσμα Ασμάτων» στο «Αναγνωστικό της Γαλιλαίας»: Μια συζήτηση με 6 ηθοποιούς του Θεάτρου Τέχνης

Το 2016, έξι ηθοποιοί απόφοιτοι του Θεάτρου Τέχνης, συμμετείχαν στην παράσταση Άσμα Ασμάτων – Μία νύχτα κάτω από τ’ άστρα σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου και μεταγραφή Γιώργου Σεφέρη.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, επιστρέφουν στο σπουδαίο αυτό κείμενο μέσα από μια ανοιχτή κουβέντα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο.

 

 

Μια συζήτηση πάνω σε ένα κείμενο που υμνεί το πάθος και τα δυνατά ερωτικά συναισθήματα «που αγγίζουν ακέρια την ανθρώπινη ψυχή», όπως αναφέρει και ο Σεφέρης στον πρόλογό του, αλλά και που ταυτόχρονα παραμένει ένα θρησκευτικό κείμενο αφού ουσιαστικά υμνεί τη βαθιά σχέση του ανθρώπου με τον Θεό.

Παράλληλα με τη βιντεοσκοπημένη συζήτηση, η Λήδα Κουτσοδασκάλου, η Παναγιώτα Παπαδημητρίου, η Νόρα Πάντου, ο Δημήτρης Τσιγκριμάνης, ο Βαγγέλης Αμπατζής και ο Ευθύμης Χαλκίδης διαβάζουν αποκλειστικά για «Το Αναγνωστικό της Γαλιλαίας» το Άσμα Ασμάτων σε μεταγραφή του Γιώργου Σεφέρη από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Διαθέσιμα και τα δύο από 15 Ιανουαρίου 2021 στο site https://toanagnostikotisgalilaias.gr

 

 

Λίγα λόγια για το «Αναγνωστικό της Γαλιλαίας»

Το «Αναγνωστικό της Γαλιλαίας» δημιουργήθηκε με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) «Γαλιλαία» και αποτελεί μια πρωτοβουλία των ηθοποιών Όλιας Λαζαρίδου, Αμαλίας Μουτούση και άλλων συναδέλφων τους καλλιτεχνών.

Οι δύο ηθοποιοί, για την πρωτοβουλία, δηλώνουν: «Είμαστε μία ομάδα καλλιτεχνών, φίλων της Γαλιλαίας. Επιθυμώντας να συνεισφέρουμε οικονομικά στο θαυμαστό έργο της, παίξαμε ως τώρα (στους δήμους των Μεσογείων, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γαλιλαίας και στην αίθουσα Φ.Σ. Παρνασσός στην Αθήνα) τις παραστάσεις “O Γάμος του Καραχμέτη” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, “Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου” του Φώτη Κόντογλου, το “Βίωμα Καλοσύνης” της Lydie Dattas και τα έσοδα προσφέρθηκαν στην Γαλιλαία. Τώρα που οι ζωντανές θεατρικές παραστάσεις δυσκολεύουν λόγω του κορονοϊού, προκειμένου να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της, δημιουργήσαμε το “Αναγνωστικό της Γαλιλαίας”: Ένα site με ηχογραφημένες αναγνώσεις κειμένων από εμάς και από συναδέλφους μας ηθοποιούς καθώς και από άλλους καλλιτέχνες, (κειμένων που αξίζει κατά τη γνώμη μας να ακουστούν, αλλά και παραπομπές σε βίντεο, εικόνες, κείμενα κλπ που θα θέλαμε να μοιραστούμε)».

  • Η Μ.Α.Φ. «Γαλιλαία» ιδρύθηκε το 2010 υπό την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής με σκοπό να φροντίζει σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά και πνευματικά ασθενείς και τις οικογένειές τους.

 

Τι είναι η Γαλιλαία
Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» φροντίζει σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά και πνευματικά ασθενείς και τις οικογένειές τους εξασφαλίζοντάς τους την ικανότητα και τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πόσο περισσότερη ζωή μπορεί να υπάρχει σε κάθε στιγμή της.

Στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» πιστεύουν ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος, αν όλοι οι ασθενείς με απειλητική για τη ζωή τους νόσο μπορούσαν να ζήσουν το περισσότερο από την κάθε μέρα που έχουν μαζί με τους ανθρώπους που αγαπούν.

Για να πετύχουν το στόχο τους προσφέρουν Ανακουφιστική Φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS):

Η Μονάδα στελεχώνεται από εξειδικευμένη Διεπιστημονική Ομάδα λειτουργών υγείας που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, προαιρετικά ιερέα και υποστηρίζεται από Διοικητική Ομάδα και εκπαιδευμένους Εθελοντές.

Έχοντας ως γνώμονα την προσφορά φροντίδας και ανακούφισης στον πάσχοντα συνάνθρωπο ανεξαρτήτως της κοινωνικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής, οικονομικής ή ασφαλιστικής του κατάστασης, η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» παρέχει τις υπηρεσίες της εντελώς δωρεάν.

Η Μ.Α.Φ. «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» ιδρύθηκε το 2010 υπό την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής υλοποιώντας το όραμα του Μητροπολίτη της κ. Νικολάου: «Σκοπός μας είναι να ανακουφίσουμε τον πόνο, να αγκαλιάσουμε τη δυσκολία, να μοιραστούμε το βάρος με τον ασθενή και την οικογένειά του και να συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό μέσο». Άλλωστε αυτή είναι και η ουσία της Ανακουφιστικής Φροντίδας, να προλαμβάνει και να ανακουφίζει τα συμπτώματα της νόσου -ψυχικά και σωματικά- να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής και να δίνει αξία σε κάθε στιγμή της.

Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» αποτελεί την πρώτη Μονάδα στην Ελλάδα που παρέχει ολοκληρωμένη Ανακουφιστική Φροντίδα στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής προσέγγισης και στοχεύει να αποτελέσει πρότυπο για τη δημιουργία αντίστοιχων μονάδων σε όλη τη χώρα.

Μέχρι σήμερα η Μονάδα έχει φροντίσει περισσότερους από 1.300 ασθενείς της ευρύτερης περιοχής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, αλλά και ολόκληρης της Αττικής, στηριζόμενη σε δωρεές και χορηγίες.

Βοηθήστε τη Μονάδα να συνεχίσει το έργο της κάνοντας μια δωρεά – «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art