18.1 C
Athens
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

Ο Θοδωρής Βουρνάς και ο Τσιμάρας Τζανάτος ζητούν να μάθουν «πόσα ζώα χωράει ένας άνθρωπος»;

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

– Όχι δεν έχω κατοικίδιο. Εγώ είμαι το κατοικίδιό μου. Ξέρετε τι ευθύνη μού δημιουργώ; Δεν μπορώ να έχω και άλλο. Πόσα ζώα να χωρέσει ένας άνθρωπος;!

Αυτή την απάντηση είχε δώσει ο ηθοποιός και συγγραφέας Τσιμάρας Τζανάτος στην ερώτηση «αν έχει κατοικίδιο» που του είχε κάνει η Ειρήνη Αϊβαλιώτου σε συνέντευξη για το catisart.

Η απάντηση αυτή περιείχε το τίτλο του έργου «Πόσα ζώα χωράει ένας άνθρωπος:», που ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και για μία μόνο παράσταση τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 στις 7.30 μ.μ. σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά.

Και πάλι στο catisart ο Θοδωρής Βουρνάς έλεγε: «Έχω την τάση να φαντάζομαι κάποιο ζώο όταν βλέπω έναν ηθοποιό επάνω στη σκηνή. Είτε είναι μια κίνηση που κάνει πολύ προσεγμένα ώστε να μου θυμίζει μια γάτα. Είτε είναι μια κίνηση την οποία την κάνει πολύ άγαρμπα ώστε να μου θυμίζει ένα σκύλο. Έχω ακόμη την τάση όλο αυτό πολλές φορές να το εξωτερικεύω σαν σκέψη, που άλλες φορές έχει αντιμετωπιστεί με χιούμορ, άλλες φορές έχει αντιμετωπιστεί με ένα ερωτηματικό… Αλλά πιστεύω στα ζώα, σαν άνθρωπος που τα αγαπάει. Έχοντας μεγαλώσει με ζώα και έχοντας γενικά ζώα στο σπίτι, είναι πολύ λογικό να ταυτίζομαι μαζί τους, με τις κινήσεις και τη συμπεριφορά τους».

 

Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Βουρνάς (στο κέντρο), στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά με τους συνεργάτες του, στις πρόβες για το “Πόσα ζώα χωράει ένας άνθρωπος”.

 

Αυτοί οι δύο ευαίσθητοι καλλιτέχνες, ο Τσιμάρας και ο Θοδωρής, συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν το «Πόσα ζώα χωράει ένας άνθρωπος» στο πλαίσιο του προγράμματος «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο» στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
Ήδη περισσότεροι από 7 χιλιάδες θεατές όλων των ηλικιών, παρακολούθησαν το παραπάνω πρόγραμμα στη διάρκεια τριών μηνών (Μάρτιος –Απρίλιος – Μάιος) το οποίο ολοκληρώνεται με παραστάσεις και θεατρικά αναλόγια ανοιχτά στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.

***

«Ένα δωμάτιο, ένας Άνθρωπος, μία Κατσαρίδα και μια Γάτα. Η αρχή ενός φιλοσοφικού διαλόγου, χωρίς τέλος. Οι ήρωες μπλέκονται σε μία σειρά καταστάσεων με τέτοια σφοδρότητα, που το ξε-μπλέξιμο μοιάζει πλέον αδύνατο. Η ταυτότητα αμφισβητείται, η αίσθηση της λογικής χάνεται και οι σταθερές που οικοδομούν την κοινωνία και τον άνθρωπο, τίθενται στο μικροσκόπιο. Τι σημαίνουν έννοιες όπως «αλήθεια» και σεξουαλικότητα, τι είναι η γλώσσα, ποια η θέση του ανθρώπου μέσα στο περιβάλλον του και ποιες οι προθέσεις του απέναντί του; Αυτά αναρωτιούνται οι ήρωες και μαζί τους οι θεατές. Το έργο ακολουθεί τη ροή του συνειρμού και το παιχνίδισμα του ονείρου, με άφθονο χιούμορ αλλά και δόσεις μελαγχολίας, καθιστώντας το έργο μία ιδιαίτερη, σουρεαλιστική κωμωδία».

***

 

Ο ηθοποιός και συγγραφέας Τσιμάρας Τζανάτος.

 

Συντελεστές

Κείμενο: Τσιμάρας Τζανάτος
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη
Βίντεο: Γιώργος Τσιρογιάννης
Σχεδιασμός αφίσας και φωτογραφίες: Μαρκέλλος Πλακίτσης
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί
Στέλιος Γιαννακός, Μάριος Ράμμος, Νίκος Βατικιώτης.
(Όπως τους βλέπουμε στη βασική φωτογραφία, από αριστερά προς τα δεξιά).

***

Πληροφορίες
Ημέρα και ώρα παράστασης:
Δευτέρα 21 Μαΐου στις 19.30 μ.μ.
Ελεύθερη είσοδος
Διάρκεια: 50 λεπτά

***

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32

***

Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ, ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ CATISART, ΕΔΩ

***

Ο ΤΣΙΜΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΤΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ CATISART, ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -