35.1 C
Athens
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
 

Χίτσκοκ, Μπέργκμαν και Φασμπίντερ, χωρίς διάλειμμα αλλά με μάσκα και αντισηπτικό στα θερινά σινεμά

Θεατές που προσέρχονται μαζί, μπορούν να καθίσουν μαζί σε ομάδες των τεσσάρων. Αυτή είναι η βασική οδηγία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του υπουργείου Υγείας για τη σωστή λειτουργία των θερινών κινηματογράφων από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020.
Επίσης η λειτουργία κυλικείου / bar θα επιτρέπεται πριν και μετά την προβολή. Δεν θα υπάρχει διάλειμμα προκειμένου να είναι εφικτή η τήρηση των αποστάσεων σε περιορισμένους χώρους και να αποφευχθεί η συγκέντρωση πολλών ατόμων στο ίδιο σημείο.

***

Αναλυτικά η πλήρης λίστα οδηγιών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του υπουργείου Υγείας για τη σωστή λειτουργία των θερινών κινηματογράφων αναφέρει τα εξής:
«Η επιστροφή στη νέα κανονικότητα θα γίνει με μικρά βήματα, με γνώμονα την ασφάλεια του συνόλου και την προστασία της υγείας του ατόμου.
Προτείνεται λοιπόν μέγιστη πληρότητα 40%, με τη μέγιστη δυνατή απόσταση μεταξύ των θεατών. Ο κανόνας ενδέχεται να τροποποιηθεί σε περίπτωση νεότερων οδηγιών από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας. Στην περίπτωση αυτή θα εκδοθεί νέα εγκύκλιος. Θεατές που προσέρχονται μαζί, μπορούν να καθίσουν μαζί σε ομάδες των τεσσάρων.

Ο διαχειριστής του κινηματογράφου θα πρέπει να αξιολογήσει τις δυνατότητες διαχείρισης κοινού και να ορίσει τον μέγιστο αριθμό θεατών που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια.
Στους κλειστούς χώρους των κινηματογράφων θα πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις με διάλυμα χλωρίνης 10:1, δηλαδή 9 μέρη νερό και 1 μέρος χλωρίνης, πριν και μετά από κάθε προβολή. Αυτό ισχύει και για τους χώρους υγιεινής. Για επιφάνειες που είναι πιθανό να καταστραφούν από τη χρήση υποχλωριώδους νατρίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αιθανόλη συγκέντρωσης 70%. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως πόμολα, διακόπτες, κουπαστές κ.ο.κ.

***

Τα τραπέζια και οι καρέκλες θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση.

***

Στους κινηματογράφους θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο αντισηπτικό αλκοολούχου διαλύματος (70%).

***

Η λειτουργία κυλικείου/bar πριν και μετά την προβολή ή κατά τη διάρκεια διαλείμματος δεν επιτρέπεται προκειμένου να είναι εφικτή η τήρηση των αποστάσεων σε περιορισμένους χώρους και να αποφευχθεί η συγκέντρωση πολλών ατόμων στο ίδιο σημείο.
Η πώληση ατομικών σφραγισμένων αναψυκτικών, ποτών, νερού και σφραγισμένων συσκευασιών σνακ στους θεατές μπορεί να πραγματοποιείται μόνο εφόσον υπάρχει η δυνατότητα το προσωπικό του κινηματογράφου να τα διανείμει στους θεατές. Σε αυτή την περίπτωση το προσωπικό θα πρέπει να φορά γάντια και προστατευτική μη ιατρική μάσκα.

***

Μάσκα και αντισηπτικό

 

Οι θεατές συστήνεται να φορούν μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (70%).
Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί ως προς τη ροή του κοινού κατά την είσοδο και έξοδό τους από τον κινηματογράφο. Κατά την είσοδο και έξοδο θα πρέπει να τηρούνται ουρές με αποστάσεις 1,5 μέτρου. Προτείνεται η σταδιακή είσοδος και έξοδος ανά σειρά, με τον συντονισμό ταξιθετών.
Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση διαλείμματος. Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται η παράταση του διαλείμματος ακριβώς επειδή η διαδικασία θα απαιτεί περισσότερο χρόνο και προκειμένου να είναι εφικτή η χρήση των χώρων υγιεινής.

***

Ως προς τα εισιτήρια προτείνεται:

Εκτεταμένη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ανέπαφος έλεγχος εισιτηρίων (με scanner). Τοποθέτηση χωρισμάτων σε ταμεία και γκισέ. Στα ταμεία θα πρέπει να τηρείται ουρά με αποστάσεις 1,5 μέτρου. Αποφυγή δυνατότητας αγοράς εισιτηρίων επιτόπου – επιθυμητή είναι η προαγορά, καθώς αλλιώς θα καταστεί δυσχερέστερο το έργο της ταξιθεσίας αλλά και θα παρατηρηθούν μεγάλες ουρές στα ταμεία. Ανέπαφες συναλλαγές όπου απαιτούνται (χρήση POS)

***

Μετά το τέλος της παράστασης όλα τα προστατευτικά είδη μιας χρήσεως, τα ατομικά μπουκάλια κ.ο.κ. θα πρέπει να απορρίπτονται σε ειδικές στεγανές συσκευασίες και να πετιούνται.

***

Ασφάλεια εργαζομένων

Όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κ.ο.κ) θα πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και γάντια.
Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται θα πρέπει πριν τοποθετηθεί στον χώρο να έχει απολυμανθεί με τον ενδεικνυόμενο από τον κατασκευαστή τρόπο.
Οι χρησιμοποιημένες από τους εργαζόμενους υφασμάτινες μη ιατρικές μάσκες θα πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες, να πλένονται στους 60 βαθμούς και να σιδερώνονται.

***

Το ΥΠΠΟ επισημαίνει επίσης ότι τα παραπάνω μέτρα είναι ενδεικτικά και ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί μέχρι πότε θα ισχύσουν. Θα εξαρτηθεί τόσο από τα εγχώρια επιδημιολογικά δεδομένα όσο και από τα διεθνή, και την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης.

***

Στη βασική φωτογραφία ο ιστορικός κινηματογράφος «Ζέφυρος» στα Άνω Πετράλωνα.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art