34 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

«Προσευχή ενός άθεου» – «Hotel REX», η “εκτός των τειχών” δράση του Τεχνοχώρου

Ο Νοέμβριος έφτασε με δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις, που διοργανώνει η αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος”.
Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Ιάσονα Κοντογιάννη σε επιμέλεια Χάρη Κοντοσφύρη με τίτλο «Προσευχή ενός άθεου».
Λίγες ημέρες μετά, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, στο Παλαιό Δημαρχείο της Γλυφάδας, παρουσιάζεται η ατομική έκθεση του Γιώργου Μπούτλα “Hotel Rex”, στο πλαίσιο της «Εκτός των τειχών» δράσης του Τεχνοχώρου.

«Προσευχή ενός άθεου» | Ιάσονας Κοντογιάννης

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου και ώρα 20:00-23:00

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει τον Νοέμβριο την έκθεση ζωγραφικής του Ιάσονα Κοντογιάννη με τίτλο «Προσευχή ενός άθεου», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 στις 20:00 σε επιμέλεια Χάρη Κοντοσφύρη. Ο Ιάσονας Κοντογιάννης, αναζητώντας τον εαυτό του και την καλλιτεχνική του ταυτότητα, συνδιαλέγεται με τους προγόνους του και επιζητά τη συνάντηση με τον προσωπικό του «Θεό». Τρεις γενιές καλλιτεχνών της ίδιας οικογένειας, ο Ιάσονας Κοντογιάννης, ο Κώστας Κοντογιάννης και ο Κώστας Πλακωτάρης, διηγούνται εικαστικά την εποχή και τα βιώματά τους και μέσα από την παράλληλη προβολή των έργων τους, «αποκαλύπτουν» στον Ιάσονα τις καλλιτεχνικές και οικογενειακές του ρίζες. Όπως λέει ο ίδιος, αυτό που τον γοητεύει διαχρονικά είναι η «παρανοϊκότητα της έννοιας της παροδικότητας στην ανθρώπινη ύπαρξη» για αυτό και η συγκεκριμένη σειρά έργων έχει τον τίτλο «ασώματα», προσδίδοντας έτσι «επιπλέον βαρύτητα στην έλλειψη της χαρτογράφησης ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος» στο οποίο αναφέρεται επίμονα, «δια μέσου της απουσίας του».

Ο εικαστικός και παράλληλα επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, Χάρης Κοντοσφύρης, αναφέρει σχετικά με το έργο του Ιάσονα Κοντογιάννη: «Η ζωγραφική παρουσία του απόντος σώματος το μετατρέπει σε εσωτερική έννοια μέσα στην καθημερινότητα. Αναγνωρίσιμα σύμβολα, αρχέτυπες εικόνες που ξεπηδούν από την ίδια τη ζωγραφική παράδοση. Είναι σα να ζυγίζουν την περιγραφή, ώστε το εντυπωμένο να έχει αυτήν την απόσταση από την ουσία – απουσία για να ουσιωθεί εντέλει ως λίκνο που θα εκπέμψει αποκλειστικά το δικό του φως. Τίποτα δυσκολότερο από το να μάθουμε επακριβώς τι βλέπουμε. Ζωγραφίζει μέλη σώματος και το απόν σώμα είναι του καλλιτέχνη και στη συνέχεια του θεατή, έτσι ώστε η σύνδεση με το έργο να μην είναι μόνο οπτική αλλά και απτική, στο άφατο ή προτεταμένο σώμα. Ο Ιάσονας Κοντογιάννης, α-θεϊκά προγονολάτρης, λειτουργεί υπερβατολογικά για τη ζωγραφική του αλλά και αναστοχαστικά για τις εικόνες που διέσωσαν οι παππούδες του. Ο Ιάσονας Κοντογιάννης ζωγραφίζει το γραμμικό άκτιστο συμβολικό σώμα, ο Κώστας Κοντογιάννης ζωγραφίζει το οπτικό σώμα, ο προπάππος Κώστας Πλακωτάρης το ζωγραφικό σώμα και οι χειρονομίες και των τριών, προοιωνίζονται «γεγονοτικές» καταστάσεις».

* Ο Ιάσονας Κοντογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Το 2007 ξεκίνησε την καριέρα του ως σχεδιαστής εσωτερικών χώρων, ενώ το 2009 αποφάσισε να εγκαταλείψει το χώρο του σχεδιασμού και να ασχοληθεί με τις Καλές Τέχνες. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου ξεκίνησε να ζωγραφίζει και να μελετά Αμερικανούς καλλιτέχνες και το 2010 εισήχθη στην σχολή Kαλών Tεχνών του “La Guardia Community College”. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, αιτήθηκε την εισαγωγή του στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα “School of Visual Arts” της Νέας Υόρκης παραδίδοντας το portfolio του για αξιολόγηση και έγινε αμέσως δεκτός, παραλαμβάνοντας την ύψιστη υποτροφία του αμερικανικού ιδρύματος για όλη τη διάρκεια των σπουδών του. Μεταξύ πολλών επιτευγμάτων και διακρίσεων εντός της ακαδημίας, ο Ιάσονας Κοντογιάννης ήταν και αποδέκτης του BFA Fine Arts Departmental Grant για το 2015, ενώ η πτυχιακή του εργασία συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με τις 20 καλύτερες του Πανεπιστημίου. Ο Ιάσονας Κοντογιάννης έχει συμμετάσχει κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τις σπουδές του, σε ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, τη Ρώμη, τη Θεσσαλονίκη και τη Λαμία. Σήμερα ζει και διατηρεί το εργαστήριό του στη Λαμία, όπου και διδάσκει ζωγραφική σε τμήματα ενηλίκων στα εικαστικά εργαστήρια του Δήμου.

* Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά του οινοποιείου Παλυβός.

Διάρκεια Έκθεσης: 11 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2016
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org

[email protected]

«Hotel REX» | Γιώργος Μπούτλας

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 | Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 20:00, στο Παλαιό Δημαρχείο της Γλυφάδας εγκαινιάζεται η εικαστική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Μπούτλα με τίτλο “Hotel Rex”.
Η έκθεση διοργανώνεται από την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκτός των τειχών» και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016. Με έργα ζωγραφικά και εγκαταστάσεις, ο Γιώργος Μπούτλας μας μυεί σε έναν κόσμο υπαρκτό και αληθινό και συγχρόνως απόκρυφο και μυστηριακό.

Όπως μας «εκμυστηρεύεται» ο ίδιος, «το Hotel Rex είναι ένα επαρχιακό ξενοδοχείο, στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο κατάστημα του πατέρα μου, εκεί που σαν παιδί περνάω πολλές ώρες βοηθώντας και χαζεύοντας την κίνηση της γειτονιάς. Στα μάτια μου γίνεται η κιβωτός του αινιγματικού κόσμου των ενηλίκων, ένα μεγάλο κουτί που μέσα του μπαινόβγαιναν περίεργες γυναίκες με έντονο βάψιμο και προκλητικό ντύσιμο, βιαστικοί εμπορικοί αντιπρόσωποι με τσαντάκια δειγματισμού, πατεράδες φίλων που εξαφανίζονταν στο σκοτεινό κλιμακοστάσιο κλείνοντας το μάτι στον ξενοδόχο». Από την απόσταση της ηλικίας βλέπει σε αυτό «τα ξενοδοχεία που όλοι πέρασαν για μια βραδιά, την απελπισία της έρημης σκάλας, την ξινίλα του καπνού, το κουρασμένο βλέμμα της καθαρίστριας, κι απ’ την άλλη μια προσωρινή φωλιά, καθενός που κουβάλαγε μαζί του το σύμπαν του, κάνοντας έτσι το φτηνό ξενοδοχείο μια συλλογική μνήμη».

Η συγγραφέας, Έλενα Μαρούτσου, μεταξύ άλλων αναφέρει «…τo Hotel Rex είναι ένα επαρχιακό ξενοδοχείο. Είναι ορθάνοιχτο και μυστικό. Νόμιμο και ύποπτο. Συμβατικό αλλά περιπαθές. Το Hotel Rex είναι μια γυναίκα ξαπλωμένη στα λευκά σεντόνια. Φοράει ένα ημιδιάφανο νυχτικό και ποζάρει αισθησιακά και λυπημένα. Πίσω από τον φακό βρίσκεται ο Γιώργος Μπούτλας. Στέκεται εκεί από παιδί με ανοιχτό το διάφραγμα της φωτογραφικής του μηχανής, με ανοιχτό το διάφραγμα της αναπνοής, και εισπνέει εικόνες. Το Hotel Rex βρίκεται στη Λαμία, στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο ποτοποιείο του πατέρα του. Οι εικόνες που εισπνέει το παιδί μπερδεύονται με τις αναθυμιάσεις του αλκοόλ, γονιμοποιούνται από μια φαντασία αχαλίνωτη κι αφήνουν τα αβγά τους να εκκολαφθούν στον καμβά του τωρινού ενήλικα…
…Το Hotel Rex είναι μια κιβωτός σε τρικυμία. Οι πίνακες του Μπούτλα μοιάζουν να κλυδωνίζονται από ταραχώδη εσωτερικά κύματα που σπρώχνουν τα σώματα στα όρια της επιθυμίας και της αντοχής τους. Μέλη διογκωμένα και παραμορφωμένα, πρόσωπα πρησμένα από τη μοναχική πιεστική τους αλήθεια και κορμιά που κομματιάζονται για να συγκολληθούν παράφορα σε εφήμερες κι ανυπόφορες ενώσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, το υποσυνείδητο, αντί να λουφάζει στα βάθη σαν αιχμάλωτο ζώο, ανεβαίνει στην επιφάνεια του καμβά, και κραυγάζει στη γλώσσα των ονείρων, κάθε άρρητο φόβο, κάθε ανήκουστη λαχτάρα…».

Στο πλαίσιο των εγκαταστάσεων έχουν χρησιμοποιηθεί και εκτίθενται φωτογραφίες της φωτογράφου Αθηνάς Γκριτζάλα.

* Ο Γιώργος Μπούτλας γεννήθηκε το 1959 στη Λαμία, ενώ ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική και Φιλοσοφία της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνεχίζει τις σπουδές του στη φιλοσοφία ως υποψήφιος διδάκτορας στη Βιοηθική. Από νέος ασχολείται με τη ζωγραφική και είναι αυτοδίδακτος. Το 2010 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά με τίτλο «Αρμολογήματα» με έργα από όλη την εικαστική του διαδρομή. Έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά. Έχει εικονογραφήσει τις παραμυθένιες ιστορίες του Θανάση Δρίτσα με τίτλο «Το όνειρο της Αθηνούλας», εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος. Το 2011 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του «Το Διπλανό Σκοτάδι» από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος εικονογραφημένη με δικά του χαρακτικά.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας.

* Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά χορηγίας του Κτήματος Παλυβού.

* Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 19:00, ο καρδιολόγος, μουσικός και συγγραφέας, Θανάσης Δρίτσας, μας προσκαλεί σε μία μοναδική μουσική βραδιά στον χώρο της έκθεσης, όπου θα παρουσιάσει την συλλογή τραγουδιών του με τίτλο «Τραγούδια και Εύθραυστοι Ήχοι για φωνή και πιάνο» πάνω σε στίχους σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Τραγουδούν οι: Αθηνά Δημητρακοπούλου και ο Κύριλλος Παπαδόπουλος, στο πιάνο συνοδεύει ο συνθέτης.

Διάρκεια Έκθεσης: 16 – 27 Νοεμβρίου 2016
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 – 13:00 και 17:00 – 20:00
Σάββατο: 11:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00

Χώρος
Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας
Λεωφόρος Ποσειδώνος και Σάκη Καράγιωργα 2, Γλυφάδα

Διοργάνωση: Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

[email protected]

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -