26.7 C
Athens
Σάββατο 13 Αυγούστου 2022
 

Τα “ναι” και τα “όχι” των βουλευτών για την κατοχύρωση της προστασίας των ζώων στο άρθρο 24 του Συντάγματος

Η ειδική διάταξη για την κατοχύρωση της προστασίας των ζώων στο άρθρο 24 του Συντάγματος, που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί παρελθόν, καθώς τη σχετική πρόταση καταψήφισαν 130 βουλευτές, ενώ 90 υπερψήφισαν και 40 δήλωσαν “παρών”, στην ονομαστική ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής, για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων αποτελούσε χρόνιο αίτημα και έναν από τους πλέον σημαντικούς στόχους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), αλλά και του φιλοζωικού κινήματος της χώρας μας.

Στόχος ήταν να ασκηθεί θεσμική πίεση ως προς την ουσιαστική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και προς τους εισαγγελείς και δικαστές, προκειμένου να δουν με διαφορετική οπτική τις υποθέσεις κακοποίησης ζώων, που φτάνουν στα δικαστήρια.

Μία ρητή συνταγματική διάταξη, υπερνομοθετικής ισχύος, πιθανώς να οδηγούσε στην εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας -υποδεέστερης στη συνείδηση πολλών- φιλοζωικής νομοθεσίας.

Η αναγκαιότητα για τη θεσμική εγγύηση της προστασίας των ζώων προέκυψε από το αρνητικό ρεκόρ κακοποιήσεων και ειδεχθών εγκλημάτων κατά ζώων που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, είτε από πρόθεση είτε λόγω ελλείμματος φιλοζωικής κουλτούρας.

«Καθημερινά έχουμε εξαιρετικά πολλές καταγγελίες κακοποίησης ζώων, εκατοντάδες έως χιλιάδες, όχι μόνο ενεργητικής αλλά και παθητικής κακοποίησης, σε επίπεδο συνθηκών διαβίωσης ακόμα και ζώων συντροφιάς», αναφέρει στο CNN.GR η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

«Το έλλειμμα φιλοζωικής κουλτούρας έχει ωθήσει τους εφαρμοστές της φιλοζωικής νομοθεσίας ακόμα και αρκετούς δικαστές και εισαγγελείς στην αντιμετώπισή της ως δευτερεύουσας σημασίας νομοθεσία και ήσσονος σε σχέση με τους λοιπούς νόμους», διευκρινίζει η κ. Μπομπολάκη.

Η πρόταση που είχε υποβληθεί στην Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, πρότεινε την προσθήκη διάταξης στο άρθρο 24Α με ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα προστασίας και ευζωίας των υπόλοιπων έμβιων όντων, ενώ έφερε την υπογραφή 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, Νίκο Παρασκευόπουλο, με τα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της διάταξης για τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας και ευζωίας των ζώων, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Χρειάζεται ένα αυστηρότερο νομικό θεμέλιο ώστε να διασφαλιστεί η αρχή της ισονομίας. H σημασία της ένταξης της προστασίας των ζώων στη διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος, θα συντελέσει ώστε η προστασία τους να αποτελέσει στόχο που πρέπει να συνεκτιμάται κατά τη διαμόρφωση και το σχεδιασμό της κρατικής δραστηριότητας σε τομείς – όπως ορίζει το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα – της γεωργίας, της αλιείας, των μεταφορών, της εσωτερικής αγοράς, της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης».

Στην Επιτροπή της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 30 Ιανουαρίου, η εν λόγω πρόταση είχε ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες, Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον ανεξάρτητο βουλευτή, Γιώργο Μαυρωτά, ενώ είχε καταψηφιστεί από Νέα Δημοκρατία, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

«Στο πλαίσιο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, μία προσπάθεια ανάδειξης και αντιμετώπισης της έλλειψης σεβασμού, της σκληρότητας και της κακομεταχείρισης προς τα ζώα, τα οποία αντιμετωπίζονται ως πράγματα», ανέφερε η πρόταση των βουλευτών.

Οι ενστάσεις οι οποίες είχαν διατυπωθεί αναφορικά με το ζήτημα, έκριναν ότι το άρθρο 24 δεν ήταν το κατάλληλο άρθρο του Συντάγματος, λόγω του «κινδύνου» να αναθεωρηθεί όλο το άρθρο στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή και να επέλθει μείωση της προστασίας του και ιδιαίτερα των δασών.

Ο Γιάννης Τσιρώνης διευκρίνισε πως υπήρχε εναλλακτική πρόταση των Οικολόγων Πράσινων -μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής όταν και οι ίδιοι ενημερώθηκαν- να μεταφερθεί η συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης ως συμπληρωματική παράγραφος άλλου άρθρου, και ειδικότερα του Άρθρου 5 που αναφέρεται στην προστασία δικαιωμάτων (στη συγκεκριμένη περίπτωση των ζώων ως αυθύπαρκτων πλασμάτων).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση και συνταγματολόγος, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε προκρίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το άρθρο 24, στην περίπτωση προσθήκης ειδικής διάταξης για τα ζώα.

«Η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων θα επηρέαζε αναπόφευκτα τους ιδιοκτήτες παραγωγικών ζώων και θα έφερνε στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», εκτιμά η κ. Μπομπολάκη, η οποία αποδίδει την καταψήφιση της πρότασης σε τοπικά μικροκομματικά συμφέροντα ενόψει εκλογών.

«Είναι χαρακτηριστική η άθλια ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυνηγητική Ομοσπονδία Ελλάδας, όπου επαίρεται για το μπαράζ επαφών που είχε προκειμένου να αποτρέψει την προστασία των ζώων και ο λόγος βέβαια είναι φαεινότερος του ηλίου», προσθέτει.

«Τα πάσης φύσεως οικονομικά συμφέροντα γύρω από τα ζώα επομένως και όχι τα κροκοδείλια δάκρυα για την προστασία του περιβάλλοντος ήταν οι λόγοι για την πρωτοφανή αυτή απόφαση της Βουλής να αρνηθεί να προστατευθούν τα ζώα μέσα από το Σύνταγμα, όταν η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία διεθνώς στην κακοποίηση και την κακομεταχείρισή τους», μας δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Οι μάσκες λοιπόν έπεσαν. Όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξαν, ότι οι φιλοζωικές τους διακηρύξεις είναι κενές λόγου».

«Αποτελεί όνειδος για το εθνικό κοινοβούλιο της χώρας, τους βουλευτές και τους υπουργούς να καταψηφίσουν την προστασία και την ευζωία των ζώων, όταν όλες οι σύγχρονες και πολιτισμένες χώρες την έχουν κατοχυρώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια», συμπληρώνει η επικεφαλής της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Τι προβλέπει ο νόμος

Στην Ελλάδα, το υπάρχον νομικό πλαίσιο για την κακοποίηση ζώων, προβλέπει ποινή φυλάκισης από ένα έως πέντε χρόνια και χρηματική ποινή από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ, όμως η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων εκδικάζεται στη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή στα πέντε χρόνια και πρόκειται για ποινές με αναστολή.

«Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις κακοποίησης ζώων να εκκρεμούν», μας εξηγεί η κ. Μπομπολάκη.

«Αντίθετα, στην Ευρώπη οι ποινές είναι σαφώς μικρότερες, της τάξεως των τεσσάρων μηνών αλλά εκτιτέες, ενώ μεσολαβεί το πολύ μία εβδομάδα για την εκδίκαση των υποθέσεων», επισημαίνει η πρόεδρος της ΠΦΠΟ.

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι κατά την ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν πέρασε η πρόταση για την κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων των ζώων και η οποία “θα καταδεικνύει την ευθύνη του Κράτους να μεριμνά για την προστασία της άγριας ζωής, αλλά και την ευζωία όλων των ζωικών ειδών, τις συνθήκες διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους, θεσπίζοντας το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και κεφαλαιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα θετική κατεύθυνση στη νομοθεσία”.

Η πρόταση είχε κατατεθεί από 54 βουλευτές, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους ανεξάρτητους, για να συμπεριληφθεί στο άρθρο 24 ως “εισαγωγή νέας διάταξης”.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επ’ αυτού;
ΝΑΙ 92
ΟΧΙ 130
ΠΑΡΩΝ 40

 

 

 

Τα ονόματα των βουλευτών εκείνων που ψήφισαν και εκείνων που δεν ψήφισαν την πρόταση:

Ποιοι είπαν “ναι”;
Από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο 61 βουλευτές (σε σύνολο 145) ψήφισαν “ναι” και συγκεκριμένα οι:

Τσίπρας  Σκουρολιάκος
Φίλης  Πάντζας
Κασιμάτη  Βερναρδάκης
Κουρουμπλής  Βαρεμένος
Γιαννακίδης  Ψυχογιός
Πάλλης  Θελερίτη
Βαγενά  Σταμπουλή
Τζαμακλής  Σαρακιώτης
Αυλωνίτου  Βέττας
Καββαδία  Βαγιωνάκη
Δριτσέλη  Λιβανίου
Ιγγλέζη  Τριανταφύλλου
Τόσκας  Μπαλάφας
Κυρίτσης  Τσακαλώτος
Μπαλωμενάκης  Λάππας
Τριανταφυλλίδης  Κατσαβριά
Ουρσουζίδης  Παυλίδης
Αντωνίου  Παραστρατίδης
Γεωργοπούλου  Σταματάκη
Μπαλαούρας  Τζάκρη
Σηφάκης  Δραγασάκης
Σκούφα  Βούτσης
Δουζίνας  Μηταφίδης
Καρακώστα  Κουράκης
Μπάρκας  Κάτσης
Κωνσταντινέας  Βαρδάκης
Θραψανιώτης  Κατρούγκαλος
Καραγιαννίδης  Καραναστάσης
Γάκης  Μιχαηλίδης
Καίσας  Κωστοπαναγιώτου
Μορφίδης

Οι ανεξάρτητοι που είπαν “ναι”:
Ψαριανός  Θεοχαρόπουλος
Αμυράς  Κατσίκης
Θεοδωράκης  Ζουράρις
Λυκούδης  Δ. Καμμένος
Μαυρωτάς  Νικολόπουλος
Δανέλλης  Κουκούτσης
Κουντουρά  Κόλλια-Τσαρουχά
Παπακώστα

“Ναι” ψήφισε από τη ΔΗΣΥ ο Αν. Λοβέρδος. Οι άλλοι βουλευτές του κόμματος δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία.

“Ναι” είπε και ο Γ. Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων. Δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι άλλοι βουλευτές του κόμματος.

Από το ΚΚΕ και οι 15 βουλευτές είπαν “ναι”:

Κουτσούμπας  Βαρδαλής
Παπαρήγα  Μωραΐτης
Συντυχάκης  Γκιόκας
Κανέλλη  Παφίλης
Τάσσος  Κατσώτης
Στεργίου  Καραθανασόπουλος
Λαμπρούλης  Μανωλάκου
Δελής

Για το ίδιο θέμα:
– Οι βουλευτές και τα κόμματα «άκουσαν» τους κυνηγούς

Αυτοί που δεν ψήφισαν την πρόταση, είτε με “όχι” είτε με “παρών”, ήταν:
-όλοι οι βουλευτές της ΝΔ
-όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής
-ο Π. Καμμένος και ο Αρ. Φωκάς από τους ΑΝΕΛ που δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία
-ο Αν. Μεγαλομύστακας της Ένωσης Κεντρώων, που απείχε, αν και είχε υπογράψει την πρόταση
-από τους ανεξάρτητους ο Στ. Παναγούλης που απείχε, ο Τ. Κουίκ, ο Ν. Μίχος, ο Γ. Λαζαρίδης, ο Β. Κόκκαλης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την πρόταση 84 βουλευτές:

Θεανώ Φωτίου  Ιωάννης Μιχελογιαννάκης
Νίκος Κοτζιάς  Νίκος Ηγουμενίδης
Αναστασία Χριστοδουλοπούλου  Νίκος Παρασκευόπουλος
Κωνσταντίνος Γαβρόγλου  Ιωάννης Αμανατίδης
Αλέκος Φλαμπουράρης  Μάρκος Μπόλαρης
Νίκος Παππάς  Σωκράτης Φάμελλος
Πάνος Σκουρλέτης  Δημήτρης Μάρδας
Νίκος Ξυδάκης  Χρήστος Μαντάς
Χριστόφορος Παπαδόπουλος  Ιωάννης Στέφος
Γιώργος Δημαράς  Μερόπη Τζούφη
Ιωάννης Θεωνάς  Ιωάννης Καραγιάννης
Χρήστος Σπίρτζης  Δημήτρης Εμμανουηλίδης
Χαρά Καφαντάρη  Γιώργος Παπαφιλίππου
Ιωάννης Τσιρώνης  Π. Βραντζά
Θεόδωρος Δρίτσας  Ολυμπία Τελιγιορίδου
Γεωργία Γεννιά  Φωτεινή Βάκη
Νίκος Βίτσας  Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Αριστείδης Μπαλτάς  Δημήτρης Δημητριάδης
Νάσος Αθανασίου  Θεμιστοκλής Μουμουλίδης
Παύλος Πολάκης  Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Ιωάννης Δέδες  Ιωάννης Θεοφύλακτος
Ιωάννης Γκιόλας  Γιώργος Ντζιμάνης
Γιώργος Παπαηλιού  Γιώργος Τσόγκας
Όλγα Γεροβασίλη  Νίκος Συρμαλένιος
Βασίλης Τσίρκας  Αντώνης Συρίγος
Σία Αναγνωστοπούλου  Νίκος Μανιός
Κωνσταντίνος Σπαρτινός  Στέλιος Αραχωβίτης
Ανδρέας Ριζούλης  Νικόλαος Παπαδόπουλος
Νίκος Θηβαίος  Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Χρήστος Μπγιάλας  Αικατερίνη Παπανάτσιου
Νεκτάριος Σαντορινιός  Συμεών Μπαλλής
Ηλίας Καματερός  Δήμητρα Μανώλη
Αναστασία Γκαρά  Παναγιώτα Κοζομπόλη
Δημήτρης Ρίζος  Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Ευάγγελος Αποστόλου  Κωνσταντίνος Σέλτσας
Γιώργος Ακριώτης  Γρηγόρης Στογιαννίδης
Αναστάσιος Πρατσόλης  Αστέριος Καστόρης
Σταύρος Κοντονής  Γιώργος Σταθάκης
Δημήτρης Μπαξεβανάκης  Ανδρέας Ξανθός
Φρόσω Καρασαρλίδου  Μουσταφά Μουσταφά
Δημήτρης Σεβαστάκης  Χρήστος Σιμορέλης
Αθανάσιος Παπαδόπουλος  Αθανάσιος Μιχελής

– Πηγές: www.press-gr.com, www.cnn.gr

  • Aρχική εικόνα: The Guardian

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art