15.6 C
Athens
Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Από τα παιδικά χρόνια του Μότσαρτ ως την περιπέτεια της κυρίας Παρτιτούρα…

Του Παναγιώτη Μήλα
[email protected]
 
Σε δύσκολα χρόνια, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, τα ραδιόφωνα ήταν είδος εν ανεπαρκεία και η κλασική μουσική μόνο για ελάχιστους. Η ψυχαγωγία για τα μικρά παιδιά περιοριζόταν  σε κάποιες σπάνιες εξόδους στον κινηματογράφο «Σινεάκ» (στο υπόγειο του σημερινού θεάτρου “Ρεξ”) όπου οι «Χονδρός και Λιγνός», το «Τρίο Στούτζες» και ο Μίκι Μάους με την παρέα του είχαν τον πρώτο λόγο.

Για προσιτό ποιοτικό διάβασμα υπήρχε «Η εφημεριδούλα της θείας Λένας», της θρυλικής Αντιγόνης Μεταξά. Έτερον ουδέν. Τότε βρέθηκε, από το πουθενά, μια παράσταση για παιδιά και… οδηγηθήκαμε να την παρακολουθήσουμε ύστερα από πρωτοβουλία του Δήμου της Αθήνας και των υπευθύνων της Παιδικής Χαράς του Νέου Κόσμου (Καλλιρρόης και Μεναίχμου). Οδηγηθήκαμε λοιπόν στο Θέατρο Κυβέλης. Στην αρχή της οδού Μητροπόλεως, λίγο πριν από τη γωνία με την οδό Φιλελλήνων. Εκεί είχε ανεβεί το έργο «Τα παιδικά χρόνια του Μότσαρτ» με πρωταγωνιστή το παιδί – θαύμα, όπως έλεγαν τότε, τον Νίκο Πιλάβιο, τον μετέπειτα πασίγνωστο τηλεοπτικό «Παραμυθά». Ο Πιλάβιος άρχισε να παίζει στο θέατρο όταν ήταν οκτώμισι χρονών. Αντίθετα με τον Γιάννη Καλατζόπουλο και τον Βασιλάκη Καΐλα, που έπαιξαν σε πολλές ελληνικές ταινίες, ο Πιλάβιος έπαιξε μόνο δύο φορές: Η πρώτη το 1955, στην ταινία «Η άγνωστος», όπου πρωταγωνιστούσε η Κυβέλη και η δεύτερη το 1959, στην ταινία «Ερόικα», σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη.

Στα «Παιδικά χρόνια του Μότσαρτ» λοιπόν είχα την ευκαιρία, για πρώτη φορά, να ακούσω μερικά από τα μεγάλα έργα του συνθέτη. Έργα όπως: Ο Μαγικός αυλός, Δον Τζοβάννι, Γάμοι του Φίγκαρο, Έτσι κάνουν όλες, Ιδομενέας, Απαγωγή από το σεράι, Λεύκιος Σύλλας κ.λπ. κ.λπ. που μέχρι και σήμερα, όταν τα ακούω, μου προσφέρουν γαλήνη ψυχής και πνεύματος. Η παράσταση αυτή άνοιξε νέους ορίζοντες στη μετέπειτα πορεία μου επειδή με έφερε κοντά στον άγνωστο -για μένα- μέχρι τότε κόσμο της κλασικής μουσικής.
Είναι περίεργο αλλά το ίδιο ακριβώς συναίσθημα ένιωσα και στο κηποθέατρο του Δήμου Παπάγου όταν πήγα να δω την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013 την παράσταση με τον τίτλο «Η περιπέτεια της κυρίας Παρτιτούρα». Ένα έργο που χαρίζει στα παιδιά γνώσεις και ψυχαγωγία.
Ήταν μια γιορτή της μουσικής όπου τα παιδιά –αν και του Δημοτικού– παρακολουθούσαν με σεβασμό τα δρώμενα στη σκηνή και συμμετείχαν όταν και όπου το ζητούσαν οι ηθοποιοί. Η Κατερίνα Σαβράνη (ως κυρία Παρτιτούρα) και ο Πατρίκιος Κωστής (ως μαέστρος Μπαγκέτα) είχαν το διπλό ρόλο του παιδαγωγού και του ηθοποιού. Δύσκολη αποστολή που την έφεραν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία, όπως φάνηκε και στο χειροκρότημα.
Μουσική, τραγούδι και διάσημοι συνθέτες είχαν αναλάβει δράση και η μουσικοθεατρική παράσταση απογείωνε τα παιδιά ενώ παράλληλα διασκέδαζε και τους γονείς. Πρόκειται για μια ιστορία με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και χιούμορ. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα όργανα της ορχήστρας και παίρνουν πληροφορίες για τη ζωή διάσημων συνθετών. Γνωρίζουν με διασκεδαστικό τρόπο τον κόσμο της μουσικής με μελωδίες ερμηνευμένες ζωντανά από το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών «Χρώσεις», που αποτελείται από επαγγελματίες μουσικούς της Λυρικής Σκηνής και της Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το κείμενο και τη σκηνοθεσία έχει υπογράψει ο Δημήτρης Δημόπουλος, ενώ την επιμέλεια ενορχηστρώσεων και την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Αντώνης Καρατζίκης.
Η κυρία Παρτιτούρα θέλει να τραγουδήσει στο μπάνιο, το αγαπημένο της τραγούδι, όμως ανακαλύπτει πως κάποιος έχει κλέψει όλες τις νότες! Έτσι, ξεκινά ένα απίθανο ταξίδι με οδηγό γνωστά, κλασικά μουσικά θέματα, ώστε να ανακαλύψει πού έχει κρύψει τις νότες ο μαέστρος Μπαγκέτα. Πρόκειται για ένα μοντέρνο παραμύθι που ψυχαγωγεί και ενημερώνει. Η παράσταση αυτή, στα μέτρα του 2013, θα μπορούσα να πω ότι φέρνει τα ίδια αποτελέσματα όπως εκείνη που περιέγραψα στην αρχή του κειμένου.

Αυτό το θεατρικό έργο -που διαρκεί μία ώρα- θα παρουσιάζεται αυτό τον χειμώνα σε σχολεία. Για τους εκπαιδευτικούς παρέχεται φάκελος εργασίας με θέματα και μουσική από την παράσταση. Τον φάκελο αυτό έχουν επιμεληθεί καταξιωμένοι μουσικολόγοι και συνθέτες.
(Υπεύθυνη επικοινωνίας είναι η κυρία Ελένη Μολύβα στο τηλέφωνο 6949-116.770).
Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο βλέπετε το Θέατρο Κυβέλης, στην πλατεία Συντάγματος. Τον Νίκο Πιλάβιο στο ρόλο του Μότσαρτ. Το εξώφυλλο του βιβλίου «Τα παιδικά χρόνια του Μότσαρτ» (που υπάρχει ακόμη στα παλαιοβιβλιοπωλεία) και σκηνές από την παράσταση στο Κηποθέατρο Παπάγου με την Κατερίνα Σαβράνη, τον Πατρίκιο Κωστή και το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών «Χρώσεις».

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -