22.4 C
Athens
Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

Στο θερινό Βοξ: «Ρασομόν» και το βιβλίο – έμπνευση για τον Κουροσάβα

Οι Εκδόσεις Κοβάλτιο παρουσιάζουν τη συλλογή διηγημάτων «Βίος και πολιτεία ενός ηλίθιου» του Ρυουνόσουκε Ακουτάγκαβα στον θερινό κινηματογράφο Βοξ (Θεμιστοκλέους 82 – Εξάρχεια), την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018, στις 8.30 μ.μ.

Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Ρασομόν» του Ακίρα Κουροσάβα, η οποία είναι βασισμένη σε διηγήματα του Ιάπωνα συγγραφέα.

Για την ταινία και το βιβλίο θα μιλήσουν οι Άκης Καπράνος (κριτικός κινηματογράφου – μουσικός) και Αγγελική Κορρέ (μεταφράστρια).

  • Είσοδος ελεύθερη.

***

Ο «πατέρας της ιαπωνικής διηγηματογραφίας» Ρυουνόσουκε Ακουτάγκαβα επιστρέφει στα ελληνικά με μια έκδοση όπου συγκεντρώνονται τα καλύτερα διηγήματά του. Από το αριστουργηματικό «Πόδια αλόγου» και το αυτοβιογραφικό «Βίος και πολιτεία ενός ηλίθιου» μέχρι τα περίφημα «Στο σύσκιο με τα μπαμπού» και «Ρασομόν», τα οποία ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα για να δημιουργήσει την ομώνυμη ταινία («Rashōmon», 1950).

Η πλοκή της ταινίας τοποθετείται στον 15ο αιώνα, στην Ιαπωνία. Ένας ληστής ακινητοποιεί έναν σαμουράι, για χάρη της όμορφης γυναίκας του, την οποία θέλει να κάνει δική του. Ο σύζυγος τελικά βρίσκεται νεκρός. Η ταινία αφηγείται τέσσερις διαφορετικές και αντικρουόμενες ιστορίες για το πώς έγινε η δολοφονία.

Το «Ρασομόν» κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα, το 1951. Το 1952, πήρε και Τιμητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία. Σήμερα θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -