24.4 C
Athens
Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Η Κική Σπανού και ξέρει, και μπορεί, και αξίζει…

Του Παναγιώτη Μήλα
panmil2003@yahoo.gr

Οι δημοσιογράφοι είναι ένα από τα επαγγέλματα που αντιμετωπίζουν πολλά και ποικίλα προβλήματα με την υγεία τους, σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας της εντατικής εργασίας και των εξαιρετικά στρεσογόνων συνθηκών. Μάλιστα ένα από τα πολλά μας ελαττώματα είναι η αδιαφορία σχετικά με την πρόληψη αλλά και η σιγουριά πως είμαστε  άτρωτοι.
Αυτό το μειονέκτημα προσπάθησε να διορθώσει πριν από χρόνια ο Αλέκος Φιλιππόπουλος, τότε διευθυντής στην εφημερίδα «Έθνος». Είχε καθιερώσει μια στήλη, στο φύλλο του Σαββάτου, με τον τίτλο: Ο γιατρός του «Έθνους», με τον Βασίλη Σπανό. Είχα την επιμέλεια αυτής της ύλης και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον Βασίλη Σπανό. Ήταν ο γιατρός που κρατούσε πάντα την πόρτα του ανοικτή και συμπαραστεκόταν στους δημοσιογράφους, όχι μόνον επιστημονικά, αλλά και ως άνθρωπος, κοντά μια 40ετία (στο Ταμείο Υγείας, μετέπειτα ΕΔΟΕΑΠ) χωρίς ποτέ να κουραστεί. Πάντα με το χαμόγελο έδινε κουράγιο και ελπίδα σε όσους είχαν ανάγκη. Όταν συνεργάστηκα μαζί του ήταν αρχίατρος στον ΕΔΟΕΑΠ. Η προσφορά του Βασίλη Σπανού προς το δημοσιογραφικό επάγγελμα δεν περιορίστηκε μόνο στην παροχή ιατρικών συμβουλών και φροντίδων. Ενδιαφέρθηκε πρώτα για τον άνθρωπο δημοσιογράφο που καθημερινά ζούσε και ζει κάτω από το άγχος και την τρομερή πίεση που το ίδιο το επάγγελμα μάς υποχρεώνει. Και ήταν αποφασιστική η συμβολή του στην έρευνα για την επικινδυνότητα.
Στο σημείο αυτό είναι πολύ εύκολο να πω τη γνωστή κοινότοπη φράση ότι «πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια γυναίκα». Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Η Κική Σπανού (*) ήταν ο άνθρωπος που φρόντιζε για τη θεματολογία αυτής της στήλης. Συνομιλούσε με τους αναγνώστες της εφημερίδας, συγκέντρωνε τα ερωτήματά τους και προγραμμάτιζε –ανάλογα και με την εποχή του χρόνου– τα πιο ενδιαφέροντα θέματα. Ο Βασίλης Σπανός κατάφερε με τα επιστημονικά του άρθρα να αποβάλει την κακή συνήθεια της μη πρόληψης που είχαμε τότε. Τα τηλεφωνήματα που δεχόμουνα καθημερινά στο γραφείο μου για τη στήλη του γιατρού ήταν δεκάδες. Παρέπεμπα τους αναγνώστες στην κυρία Σπανού η οποία κατέγραφε τα ερωτήματα και τα προβλήματά τους, αλλά και έλυνε τις όποιες απορίες τους στηριζόμενη στα ήδη δημοσιευθέντα κείμενα.

Θυμήθηκα όλα τα παραπάνω όταν πληροφορήθηκα πως η Κική Σπανού θα ήταν υποψήφια στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Υποψήφια στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών στην Περιφέρεια Αττικής με τον συνδυασμό «180ο – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» του Γιώργου Κουμουτσάκου. Χάρηκα γιατί έβλεπα πως η Κική Σπανού, ένας άνθρωπος που ξέρει, που θέλει, που μπορεί και που αξίζει, διεκδικεί την ψήφο μας.
Ας συνεχίσω όμως το θέμα με τις συμβουλές του Βασίλη Σπανού. Μια μέρα δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τη Νέα Ζηλανδία. Ήταν ένας Έλληνας μετανάστης που είχε διαβάσει στο «Έθνος» το άρθρο του Β. Σπανού με τον τίτλο «Γύρω από την άμβλωση» και ζητούσε κάποιες διευκρινίσεις. Τον παρέπεμψα στην κυρία Σπανού και έπειτα από 15 ημέρες διάβασα με έκπληξη το άρθρο που σας παραθέτω σήμερα με τον τίτλο «Παλεύουμε με το θάνατο». Η απλή διευκρίνιση μετατράπηκε σε επιστημονικό άρθρο. Κάπως έτσι γινόταν κάθε φορά αφού η Κική Σπανού συγκέντρωνε σαν τη μέλισσα τις πιο χρήσιμες απορίες και ο σύζυγός της Βασίλης Σπανός τις μετέτρεπε σε οδηγίες ζωής.
Ακριβώς την ίδια μέθοδο χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί η Κική Σπανού στο δημόσιο βίο, από όποια θέση κι αν τον υπηρέτησε. Διετέλεσε ειδικός συνεργάτης – σύμβουλος των υπουργών Αθλητισμού, Υγείας-Πρόνοιας και Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αντιπρόεδρος Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Δήμου Αθηναίων. Αντιπρόεδρος στο Ειδικό Νοσοκομείο “Οφθαλμιατρείο Αθηνών”.
Να θυμίσω εδώ πως το Οφθαλμιατρείο είχε πληγεί σε τέτοιο βαθμό από τον σεισμό του 1999, ώστε ήταν αδύνατη η χρήση του από το έμπειρο και ικανότατο προσωπικό για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στον οφθαλμικό ασθενή. Μέχρι το 2007 υπολειτουργούσε, ενώ αρκετές υπηρεσίες του είχαν βρει στέγη σε κτήρια που ενοικιάσθηκαν. Το 2007 με υπουργό Υγείας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και σε συνεργασία με το Δ.Σ. του Οφθαλμιατρείου υπό την πρόεδρο Αλεξάνδρα Δρεν, άρχισαν οι διαδικασίες για την επισκευή και την επαναλειτουργία του. Η Κική Σπανού, ως αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, συνέβαλε με την καθημερινή της δράση και με την αποφασιστική συμμετοχή της στη λήψη των αποφάσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάθεση του έργου της αποκατάστασης του νοσοκομείου από τους σεισμούς.
Ήδη το έργο ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες και οι υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη πραγματοποιούνται στους ιδιόκτητους χώρους του. Έτσι το Οφθαλμιατρείο αποκαταστάθηκε πλήρως και κοσμεί το κέντρο της πόλης. Είναι από τα κτήρια της τετραλογίας των Δανών αρχιτεκτόνων αδελφών Θεόφιλου και Χριστιανού Χάνσεν, μαζί με το Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία και τη Βιβλιοθήκη στο κέντρο των Αθηνών.
Η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 1847 βάσει σχεδίων του Θεόφιλου Χάνσεν (1813-1891). Είναι ένα σπάνιο δείγμα ρομαντικού οικοδομήματος βυζαντινού ρυθμού. Η ιδιορρυθμία του όλου έργου συνιστά μια αξιοσημείωτη αντίθεση προς τον επιβλητικό νεοκλασικισμό της παρακείμενης “Αθηναϊκής Τριλογίας” (Ακαδημία, Πανεπιστήμιο, Βιβλιοθήκη).
Παρόμοια αποτελεσματικότητα υπόσχεται να δείξει η Κική Σπανού και στην Περιφέρεια Αττικής.
Αυτόν το δύσκολο καιρό που ο λαός υποφέρει και η πολιτική απαξιώνεται, πιστεύω πως αυτούς που πρέπει να εμπιστευθούμε στις εκλογές του Μαΐου είναι οι νέοι, οι άφθαρτοι και οι αποδεδειγμένα ικανοί.
Τις ιδιότητες αυτές συγκεντρώνει η Κική Σπανού. Έχοντας για πολλά χρόνια εργασθεί σε πολλούς τομείς ευθύνης, ως στενή συνεργάτιδα υπουργών, αποφάσισε να προσφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες της, εντασσόμενη στο ψηφοδέλτιο του κ. Κουμουτσάκου ως υποψήφια για τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (Δήμοι: Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης και Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας). ΄
Στόχος του Γιώργου Κουμουτσάκου και των συνεργατών του είναι ναι κάνουν άλλη μια προσπάθεια για το αύριο των παιδιών μας, για να ζωντανέψει η ελπίδα και η προοπτική ξανά.

(*) Η Σπανού Σπυριδούλα Κυριακούλα (Κική) είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, στο συνδυασμό «Η Αττική 180ο» του Γιώργου Κουμουτσάκου.
Η κυρία Σπανού είναι εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών “Παναθηναϊκή” όπου προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της.
Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών “Παναθηναϊκής”, μέλος του Συλλόγου LIONS, των Φίλων της Ογκολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εστίας και μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Φωτογραφίες

1. Ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνομιλεί με τον αρχίατρο του ΕΔΟΕΑΠ Βασίλη Σπανό (δεξιά) και τη σύζυγό του Κική Σπανού.
2. Η στήλη με τις ιατρικές συμβουλές του Βασίλη Σπανού στην εφημερίδα «Έθνος».
3. Στιγμιότυπο από την τιμητική τελετή στο κτήριο του ΕΔΟΕΑΠ όπου δόθηκε η ονομασία «Αίθουσα Αρχιάτρου Βασιλείου Σπανού», επί υπουργίας της κυρίας Φάνης Πάλλη – Πετραλιά. Αριστερά η κυρία Κική Σπανού.
4. Μερικά χρόνια πριν, σε ιατρικό συνέδριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο αείμνηστος αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ Βασίλης Σπανός (αριστερά), με τη σύζυγό του και τον κύριο Θανάση Αβραμόπουλο.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
705ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art