Αρχική Θέατρο, περισσότερο θέατρο… Fast-art «Σκακιστική Νουβέλα». Ένας μονόλογος του Στέφαν Τσβάιχ που εξερευνά τα όρια...

«Σκακιστική Νουβέλα». Ένας μονόλογος του Στέφαν Τσβάιχ που εξερευνά τα όρια του ανθρώπινου μυαλού

Κοντά στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα πλοίο ταξιδεύει στον Ατλαντικό. Μεταφέρει Ευρωπαίους επιβάτες που φεύγουν μακριά από τη βία και τη σύγχυση του ναζισμού αναζητώντας καταφύγιο στην Αργεντινή ως τόπο εξορίας και ελπίδας.

Ο ήρωας του έργου, ο Δρ. Μπ., πρώην κρατούμενος των ναζί, που, στην απομόνωση, για να μη χάσει τα λογικά του, έμαθε να παίζει σκάκι με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του, θα αντιμετωπίσει τώρα σε μια αληθινή παρτίδα –παραβιάζοντας τις ιατρικές απαγορεύσεις– τον σκοτεινό πρωταθλητή Μίρκο Τσέντοβιτς. Μπορεί όμως ένας άνθρωπος να ξεπεράσει τα σημάδια του παρελθόντος;

Ένα μινιμαλιστικό θρίλερ εσωτερικής καύσης με φιλοσοφικές προεκτάσεις γύρω από τη φύση του νου, της ύλης, του ανήκειν, της ελευθερίας, του πολέμου, του χρήματος, της επιθυμίας για επικράτηση.

Όλα τα γεγονότα είναι ρεαλιστικά, αλλά η ιδιαίτερη φύση τους τα κάνει να μοιάζουν συμβολικά καθώς αποκτούν μια απόκοσμη συμμετρία. Ο πόλεμος γίνεται σκάκι, το παιχνίδι του σκακιού πόλεμος και η εξωτερική συνθήκη μιας Ευρώπης διχασμένης και αγριεμένης γίνεται εσωτερική συνθήκη ενός ανθρώπου που δεν καταφέρνει να κρατηθεί από την λογική του, παρά διχάζεται με τον πιο ύπουλο τρόπο.

 

***

 

 

Η «Σκακιστική Νουβέλα», που πρωτοπαίχτηκε το 2013 και στο Φεστιβάλ Αθηνών, αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές, επανέρχεται στο «Θέατρο Άλμα», από την 1η μέχρι τις 20 Απριλίου, για 9 παραστάσεις, (Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00 και Σάββατο στις 18:15).

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου, μετατρέπει το ομώνυμο κλασικό κομψοτέχνημα του Στέφαν Τσβάιχ σε θεατρικό πολυφωνικό μονόλογο, με ερμηνευτή τον Γιάννη Νταλιάνη.

 

***

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Η σκακιστική νουβέλα»
Του Στέφαν Τσβάιχ

Σκηνοθεσία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Με τον Γιάννη Νταλιάνη

*

Συντελεστές

 

Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Θεατρική Διασκευή: Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιάννης Νταλιάνης, Θοδωρής Τσαπακίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Ηχητικός Σχεδιασμός: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Παραγωγή: Zero Gravity, 5η Εποχή
*
Παραστάσεις: Δευτέρα – Τρίτη στις 21.00, Σάββατο στις 18.15
Εισιτήρια: 13 ευρώ Κανονικό – 10 ευρώ Μειωμένο

Προπώληση

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

 

***

Θέατρο Άλμα
Ακομινάτου 15 – 17
Αθήνα 104 37
Τηλέφωνο: 210-522.01.00
Μετρό σταθμός «Μεταξουργείο»

Cat Is Art