33.2 C
Athens
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Αρχίζουν τα μαθήματα στο Σχολείο του Σινεμά

Πάνω: Τζον Κασσαβέτις

 

Σεμινάρια Ιστορίας και Θεωρίας Κινηματογράφου, Συγγραφής Σεναρίου και Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου ξεκινούν μέσα στον Οκτώβριο στο Σχολείο του Σινεμά. Τρεις ενδιαφέρουσες προτάσεις για την τέχνη που μας παραστέκει, την πιο δημοφιλή τεχνη και τη δημιουργία της.

* Σεμινάριο Ιστορίας και Θεωρίας Κινηματογράφου 2013-2014

Δέκα τρίωρα Μαθήματα για την Ιστορία και την Θεωρία του Κινηματογράφου. εισηγήσεις συνοδευμένες με προβολές αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες
Έναρξη: 26.10.2013 Εγγραφές έως 23.10.2013 (Προτεινόμενη Μέρα: Σάββατο)
1. Πιονέροι του Κινηματογράφου (Λυμιέρ, Μελιές, Πόρτερ, Σχολή του Μπράιτον) – Ντέιβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ, Σκανδιναβικός Κινηματογράφος,   Ρώσικη Σχολή δεκαετίας του 20 (Κουλέσοφ, Αϊζεστάιν, Πουντόβκιν, Βερτόφ, Ντοβζένκο | Το Μοντάζ, ως κύριο εκφραστικό μέσο του Κινηματογράφου | αφηγηματικό και ιδεολογικό μοντάζ | Τι είναι ο κινηματογράφος; (Τέχνη, Βιομηχανία, Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας;)
2. Εξπρεσιονισμός, Ιμπρεσιονισμός, Σουρεαλισμός, έναρξη παρουσίασης ιστορίας του ντοκιμαντέρ (Νανούκ του Βορά), Πρώτοι Μεγάλοι Κωμικοί (Τσάπλιν, Κίτον κ.α.) | Είδη και Τάσεις του Ντοκιμαντέρ | Άβαντ Γκαρντ στον Κινηματογράφο / Πειραματικός ή Πρωτοποριακός Κινηματογράφος | Οι πρώτοι θεωρητικοί του κινηματογράφου
3. Γαλλικός Ποιητικός Ρεαλισμός, Ιταλικός Νεορεαλισμός, Ιαπωνικός Κινηματογράφος (Κουροσάβα, Όζου, Μιζογκούτσι κ.α.) | Ρενουάρ “Ο Κανόνας του Παιχνιδιού”, Γουέλς “Πολίτης Κέιν”|  Φιλμ Νουάρ, Γουέστερν, Κωμωδία | Τα Είδη στον Κινηματογράφο | Ρεύματα, Σχολές, Κινήματα στον Κινηματογράφο
4. Free Cinema, Νουβέλ Βαγκ, Cinema Novo, Αμερικανικός Κινηματογράφος | Πολιτικός Κινηματογράφος, Κινηματογράφος Επιστημονικής Φαντασίας | Η Γλώσσα, η Σημειολογία, η Κοινωνιολογία του Κινηματογράφου
5. Ελληνικός Κινηματογράφος, Παλιός-Νέος-Σύγχρονος| Εξέλιξη Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (Νέος Γερμανικός Κινηματογράφος, Νέος Ιταλικός Κινηματογράφος, Νέος Αγγλικός Κινηματογράφος κ.α.)| Ευρωπαϊκός και όχι μόνο Καλλιτεχνικός Κινηματογράφος του Δημιουργού vs Αμερικανικού και όχι μόνο Εμπορικού Χολιγουντιανού Αφηγηματικού Κινηματογράφου;
6. Κινηματογράφος πρώην Σοσιαλιστικών Χωρών (Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία κ.α.) – Αντεργκράουντ Κινηματογράφος | Γιατί σχεδόν κανείς δεν βλέπει σήμερα τον Άνθρωπο από Μάρμαρο;
7. Μεγάλοι Δημιουργοί του Παγκόσμιου Κινηματογράφου (Αϊζεστάιν, Ντράγιερ, Μπρεσόν, Μπέργκμαν, Ταρκόφσκι, Αγγελόπουλος, Γκοντάρ, Γουέλς, Μιζογκούτσι, Βέντερς και άλλοι πολλοί) – Πώς να κατανοούμε καλύτερα τις κινηματογραφικές ταινίες.
8. Ιρανικός, Ασιατικός, Αφρικανικός, Λατινοαμερικανικός, Σκανδιναβικός Κινηματογράφος | Δόγμα 95 | Ανεξάρτητος-Σύγχρονος Αμερικανικός Κινηματογράφος | Που βρίσκεται σήμερα η Τέχνη του Κινηματογράφου; | Προοπτικές στη Ψηφιακή Εποχή.
9. Φεμινισμός και Κινηματογράφος, Πολιτική και Κινηματογράφος Σήμερα, Ιστορία και Κινηματογράφος, κατάληξη Ιστορίας του Ντοκιμαντέρ.
10. Λογοτεχνία και Κινηματογράφος | Ο Πειραματικός Κινηματογράφος Σήμερα; | Έλληνες Δημιουργοί του Πειραματικού Κινηματογράφου.
Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος, σκηνοθέτης, μοντέρ, κριτικός κινηματογράφου
Οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση στην πλούσια βιβλιοθήκη και βιντεοθήκη του Σχολείου του Σινεμά, καθώς και στις προβολές και διαλέξεις που πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση.
Κόστος συμμετοχής: 100€*
Μειωμένες τιμές για σπουδαστές, φοιτητές, ανέργους
Έναρξη: 26 Οκτωβρίου 2013
Πρώτη Παρουσίαση 6 Οκτωβρίου 2013
Δεύτερη Παρουσίαση Ανοιχτό Μάθημα: 19 Οκτωβρίου 2013. Έδρα του Σχολείου του Σινεμά: Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια.
Σημείωση: Το σεμινάριο απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Στο τέλος του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το “Σχολείο του Σινεμά”.

Πληροφορίες – Εγγραφές

2130159816 09.00-15.00 καθημερινές,   κιν. Τηλ: 6996112050
e-mail: [email protected]

* Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου 2013-2014

Αντρέι Ταρκόφσκι

Εργαστήρι Σεναρίου του Σχολείου του Σινεμά | από 19 Οκτωβρίου 2013 για 3 μήνες
Μία φορά την εβδομάδα, από 3 ώρες την φορά. 12 Συναντήσεις, σύνολο ωρών 36
Σεμινάριο Ιστορίας και Θεωρίας Κινηματογράφου 2013-2014 | 10 Μαθήματα για τον Κινηματογράφο
Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τα «μυστικά» της σεναριακής γραφής, να τους βοηθήσει να χειριστούν δραματουργικά τις ιδέες τους και να τους εξοπλίσει με τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να τις παρουσιάσουν σε ένα επαγγελματικό επίπεδο.
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2013-2014
Θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της δραματικής αφήγησης (από τον Αριστοτέλη μέχρι την σύγχρονη αντίληψη ενός κινηματογραφικού σεναρίου) και θα εξεταστούν ζητήματα όπως η αρχική ιδέα και το θέμα ενός σεναρίου, το ύφος και το είδος του, η δραματουργική δομή του και οι προϋποθέσεις για την δημιουργία ενδιαφέρουσας πλοκής και χαρακτήρων με βάθος. Θα αναλυθoύν επίσης η σημασία του διαλόγου, η χρήση ήχων και εικόνων, ο τρόπος οικοδόμησης του σεναρίου και η γραπτή μορφή του. Παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν παραδείγματα από κινηματογραφικά σενάρια και αποσπάσματα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών για την καλύτερη κατανόηση όλων των προς συζήτηση θεμάτων.
Συνεχείς ασκήσεις συγγραφής θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν τις ιδέες τους, ενώ το τελικό αποτέλεσμα του σεμιναρίου θα είναι η συγγραφή από κάθε συμμετέχοντα ενός ολοκληρωμένου σεναρίου μικρού μήκους.

Διάρθρωση Σεμιναρίου

1η συνάντηση: Λογοτεχνική και κινηματογραφική αφήγηση. Τι σημαίνει γραφω για ένα οπτικοακουστικό μέσο. Ποιές είναι οι ιδιαιτερότητες της οπτικοακουστικής αφήγησης. Η μορφή ενός σεναρίου και το παράδοξο ενός γραπτού κειμένου που αφηγείται μια ιστορία με εικόνες και ήχους.
2η συνάντηση: Από την αρχική ιδέα στο τελικό draft. Τα στάδια κατασκευής ενός σεναρίου. Premise, outline, step outline, treatment. Ο ρόλος των rewrites. Παρουσίαση των ιδεών των συμμετέχοντων.
3η συνάντηση: Αναπτύσσοντας μια αρχική ιδέα. Δουλεύοντας με το θέμα, ανακαλύπτοντας τους χαρακτήρες και επινοώντας την δραματική κατάσταση. Έρευνα και ερωτηματολόγια. Ιστορία ↔ Πλοκή, Θέμα ↔ Φόρμα, Είδος ↔ Ύφος.
Ανάλυση και επεξεργασία των ιδεών των συμμετέχοντων.
4η συνάντηση: Πλοκή και ανάπτυξη των χαρακτήρων. Βρίσκοντας τη ραχοκοκαλιά του βασικού χαρακτήρα. Πρωταγωνιστής και Ανταγωνιστής, επιθυμία και βαθύτερη ανάγκη των χαρακτήρων, σχέδιο του πρωταγωνιστή και επιπλοκές. Δημιουργώντας χαρακτήρες με βάθος.
Ανάλυση και επεξεργασία των ιδεών των συμμετέχοντων.
5η συνάντηση: Δραματουργική δομή. Τρίπρακτη δομή και πενταμερής δομή. Σημεία πλοκής και πορεία του χαρακτήρα από την άγνοια στη γνώση.
6η συνάντηση: Δραματουργική δομή. Ένας καταλύτης – δύο turning points – τρείς πράξεις – οκτώ σεκάνς.
7η συνάντηση: Παρουσίαση treatments και ανάλυσή τους.
8η συνάντηση: Οικοδομώντας το σενάριο: Σκηνή – σεκάνς – πράξη. Υποπλοκές και δευτερεύοντες χαρακτήρες και οι λειτουργίες που επιτελούν.
9η συνάντηση: Γράφοντας τη σκηνή. Διάλογος και δράση, χώρος και χρόνος, point of view, δραματική κατάσταση και νόημα της σκηνής. Τι ακριβώς εξυπηρετεί ο διάλογος σε ένα σενάριο; Διάλογος και υπο-κείμενο. Δουλεύοντας με εικόνες και ήχους σε ένα σενάριο.
10η συνάντηση: Ανάλυση και επεξεργασία πρώτων drafts.
11η συνάντηση: H έννοια του pitching και η παρουσίαση του σεναρίου σε έναν παραγωγό. Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δυνατότητες και προοπτικές για έναν νέο σεναριογράφο.
12η συνάντηση: Ανάλυση και επεργασία τελικών drafts.
Εισηγητής: Νίκος Λερός
Διάρκεια σεμιναρίου: 36 ώρες (12 τρίωρες συναντήσεις)
Κόστος συμμετοχής: 280€*
Μειωμένες τιμές για σπουδαστές, φοιτητές, ανέργους
Σύντομο βιογραφικό: Ο Νίκος Λερός είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στην Σχολή Σταυράκου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην σκηνοθεσία και το σενάριο στο Sheffield Hallam University. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες και video clips και εργάζεται σαν σεναριογράφος και script editor στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει διδάξει κινηματογραφικά μαθήματα σε ιδιωτικές σχολές και δημόσια ΙΕΚ. Διδάσκει σενάριο και σκηνοθεσία στο Τμήμα 3D Animation & Multimedia Production του AKTO College και στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Έναρξη: 19 Οκτωβρίου 2013 με ανοιχτό μάθημα Παρουσίαση: 6 Οκτωβρίου 2013. Έδρα του Σχολείου του Σινεμά: Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια. Εγγραφές: έως 19.10.2013
Σημείωση: Το σεμινάριο απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Στο τέλος του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το “Σχολείο του Σινεμά”.

Πληροφορίες – Εγγραφές

Τηλ. 2130159816 09.00-15.00 καθημερινές, κιν. τηλ: 6996112050, e-mail: [email protected]

* Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2013-2014 | Κάνε Τη Δική Σου Ταινία

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Καλοκαίρι με τη Μόνικα, 1952

Κάνε τη δική σου ταινία στο Εργαστήρι Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου του Σχολείου του Σινεμά | από 13 Οκτωβρίου 2013 έως 16 Φεβρουαρίου 2014
σε 4 μήνες, 2 φορές την εβδομάδα, από 3 ώρες την φορά. 33 Συναντήσεις,   σύνολο ωρών 99 
Το σεμινάριο περιλαμβάνει σε ένα πρώτο επίπεδο εισαγωγή στις βασικές αρχές της σκηνοθεσίας (γνωριμία με τη γραμματική και συντακτικό του σινεμά). Σε ένα δεύτερο επίπεδο γνωριμία με τις απόλυτα στοιχειώδεις αρχές της διεύθυνσης παραγωγής, του σεναρίου, της κινηματογραφικής υποκριτικής, της εικονοληψίας, της ηχοληψίας, της σκηνογραφίας και του μοντάζ μέσα από ασκήσεις και το γύρισμα ταινίας μικρού μήκους. Προβολή αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες με άξονα τα παραπάνω και ανάλυσή τους. Όσοι συμμετάσχουν θα περάσουν από όλα τα στάδια της παραγωγής ενός φιλμ, μπρος και πίσω από την κάμερα. Οι σκηνοθετικές ασκήσεις υλοποιούνται με γύρισμα τρίλεπτης ταινίας από τον κάθε συμμετέχοντα στο ρόλο του σκηνοθέτη και συνεργείο όλους τους υπόλοιπους.
Με τον Γιάννη Καραμπίτσο, σκηνοθέτη, μοντέρ και κριτικό κινηματογράφου ως συντονιστή του σεμιναρίου, τον Γιώργο Μουζακίτη, σκηνοθέτη και διευθυντή παραγωγής (διεύθυνση παραγωγής), τον Ντίνο Γιώτη σεναριογράφο (πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σεναριογράφων) και συγγραφέα (σενάριο) και 2 φορές κάθε μήνα θα πραγματοποιηθούν από καλεσμένους του κινηματογραφικού χώρου μαθήματα εικονοληψίας, ηχοληψίας, κινηματογραφικής υποκριτικής, και σκηνογραφίας.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση στην πλούσια βιβλιοθήκη και βιντεοθήκη του Σχολείου του Σινεμά, καθώς και στις προβολές και διαλέξεις που πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση.

Περιγραφή του Εργαστηρίου

Θα πραγματοποιούνται μαθήματα δυο φορές την εβδομάδα, διάρκειας 3 ωρών
Τρεις ώρες με πρακτική κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, με γύρισμα κινηματογραφικών ασκήσεων και ταυτόχρονη αφομοίωση της γραμματικής και των μυστικών της φιλμικής γλώσσας.
Τρεις ώρες με θεωρία και πρακτική κινηματογραφικής σκηνοθεσίας: προβολή αποσπασμάτων από ταινίες επιλεγμένων σκηνοθετών και ανάλυση της μορφής και τους ύφους τους, καθώς και εισήγηση από καλεσμένους του κινηματογραφικού χώρου για ζητήματα εικονοληψίας, ηχοληψίας, κινηματογραφικής υποκριτικής, και σκηνογραφίας. Εγχείρημα δημιουργίας συλλογικής ολιγόλεπτης ταινίας μικρού μήκους ακολουθώντας τα βασικά στάδια παραγωγής:
συγγραφή σεναρίου,
ντεκουπάζ (Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε πλάνα, αισθητικό ύφος της ταινίας),
Προετοιμασία για το γύρισμα της ταινίας, ρεπεράζ (ανεύρεση χώρων), πρόβες με τους ηθοποιούς, τεχνικές απαιτήσεις, τελικές αλλαγές στο σενάριο-ντεκουπάζ.
Γύρισμα της ταινίας,
Μοντάζ/Ολοκλήρωση
Προβολή της ταινίας
Κόστος συμμετοχής: 380€*
Μειωμένες τιμές για σπουδαστές, φοιτητές, ανέργους
Έναρξη: 13 Οκτωβρίου 2013 με ανοιχτό μάθημα Παρουσίαση: 6 Οκτωβρίου 2013. Έδρα του Σχολείου του Σινεμά: Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια. (Η πρακτική του εργαστηρίου σκηνοθεσίας- η μία μέρα από τις δύο- θα πραγματοποιείται σε συνεργαζόμενο χώρο στο κέντρο). Εγγραφές:  έως 13.10.2013
Σημείωση: Το σεμινάριο απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Στο τέλος του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το “Σχολείο του Σινεμά”.

Πληροφορίες – Εγγραφές

Τηλ. 2130159816 09.00-15.00 καθημερινές, κιν. τηλ: 6996112050,   e-mail: [email protected]

* Η τιμή σε όλα τα σεμινάρια δεν περιλαμβάνει φόρους.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
705ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -