Ο Πολυχώρος VAULT διοργανώνει το φωτογραφικό project “Seven” και προσκαλεί τους φωτογράφους της Αθήνας (κι όχι μόνο) να συμμετάσχουν. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Project που περιλαμβάνει 7 εκθέσεις φωτογραφίας εμπνευσμένες από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα.
Τι σημαίνουν η Οκνηρία, η Ζηλοφθονία, η Λαιμαργία, η Λαγνεία, η Απληστία, η Οργή και η Αλαζονεία για τον Νεοέλληνα του 2016 και πώς μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης τα συγκεκριμένα “αμαρτήματα” για έναν καλλιτέχνη που ζει και διάγει στην Ελλάδα σήμερα;
Το Project θα διαρκέσει 7 μήνες (Οκτώβριο με Απρίλιο) όπου κάθε μήνα θα παρουσιάζεται για 7 ημέρες στον Πολυχώρο VAULT, και μία έκθεση φωτογραφίας όπου οι φωτογράφοι της θα εμπνέονται από κάποιο από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα.
Οκτώβριο η Οκνηρία, Νοέμβριο η Ζηλοφθονία, Δεκέμβριο η Λαιμαργία, Ιανουάριο η Λαγνεία, Φεβρουάριο η Απληστία, Μάρτιο η Οργή, Απρίλιο η Αλαζονεία. Τα εγκαίνια κάθε έκθεσης θα γίνονται στις 7 του μήνα και ώρα έναρξης 7:00 το απόγευμα.
Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα είναι:
Οκνηρία = φυγοπονία, τεμπελιά
Ζηλοφθονία = φθόνος, ζήλια. Όταν κάποιος ενοχλείται με την επιτυχία των άλλων.
Λαιμαργία = βουλιμία, κατάσταση στην οποία ένας άνθρωπος τρώει πολύ, ασταμάτητα και γρήγορα
Λαγνεία = φιληδονία, κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος δεν ελέγχει τις σεξουαλικές του επιθυμίες
Απληστία = πλεονεξία, κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος θέλει όλο και περισσότερα.
Οργή = θυμός, μνησικακία και εκδικητική συμπεριφορά
Αλαζονεία = υπεροψία, το να θεωρεί κανείς τον εαυτό του ανώτερο των άλλων
Η Αλαζονεία θεωρείται η μητέρα όλων των αμαρτιών.
* Μία επιτροπή από 7 διακεκριμένους φωτογράφους (συν τρεις guest κάθε μήνα) θα επιλέγει κάθε φορά τις 7 καλύτερες από τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων (οι οποίοι μπορούν να παίρνουν μέρος με μία έως τρεις φωτογραφίες ανά αμάρτημα).
Αυτές οι 49 φωτογραφίες θα εκτεθούν όλες μαζί το Μάιο στο VAULT και θα εκδοθούν σε φωτογραφικό λεύκωμα από γνωστό εκδοτικό οίκο. Στο νικητή ο πολυχώρος VAULT θα αναλάβει να του διοργανώσει και την ατομική του έκθεση φωτογραφίας την επόμενη χρονιά.
Η επιτροπή αποτελείται από τους:
Γιώργος Αλεξανδράκης (Φωτογράφος, αρχισυντάκτης στο City Code Magazine),
Νίκος Βαρδακαστάνης (Φωτογράφος / Studio 112 photography),
Άγγελος Καλοδούκας (Φωτογράφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος στο Left.gr),
Παναγιώτης Κασίμης (Φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας / Κέντρο Δημιουργικής φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ),
Στέφανος Πάσχος (Φωτογράφος)
Τάσος Σκλαβούνος (Φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας / Studio Μελενίκου),
Γιώργος Στριφτάρης (Φωτογράφος, ηθοποιός, casting director)
* Οι guest θα είναι άνθρωποι που ασχολούνται και με άλλες μορφές τέχνης, όχι μόνο με τη φωτογραφία.
* Από 3/8/2016 μέχρι 20/9/2016 γίνονται δεκτές συμμετοχές από φωτογράφους (επαγγελματίες κι ερασιτέχνες) που θέλουν να συμμετάσχουν στο Project στο e-mail: [email protected]
Για τη συμμετοχή σας αποστείλατε
1. Βιογραφικό και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο – e-mail).
2. Φωτογραφικό υλικό από προηγούμενη δουλειά σας.
* Ο Πολυχώρος VAULT, ένας πολυμορφικός χώρος τέχνης, με δύο πλήρως εξοπλισμένες θεατρικές σκηνές, γκαλερί και φουαγιέ – cocktail bar, που άνοιξε τον Μάρτιο του 2012 στο Βοτανικό (κάτω από την πλατεία του Κεραμεικού στο Γκάζι) από τον ηθοποιό – σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζιά και τον μουσικοσυνθέτη Μάνο Αντωνιάδη, με στόχο να αποτελέσει ένα σημείο έκφρασης, δημιουργίας και συνάντησης των καλλιτεχνών της πόλης, μετράει ήδη τέσσερα χρόνια λειτουργίας.
Το VAULT, με πυρήνα το Θέατρο, στεγάζει καθημερινά παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ συχνά φιλοξενεί δράσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα: ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, μουσικές βραδιές και live, bazaar, παρουσιάσεις βιβλίων, θεματικές ημερίδες, ενώ γύρω στις 20 θεατρικές παραστάσεις παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της θεατρικής σεζόν.
Πληροφορίες
Πολυχώρος VAULT
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472
FB Page: https://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1
* Στη φωτογραφία ο μνημειώδης πίνακας του Μπος “Τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα και τα Τέσσερα Τελευταία Πράγματα” (1500-1525).
* Ο Ιερώνυμος Μπος (Hieronymus Bosch, παρωνύμιο του Hieronymus van Aecken) ήταν Ολλανδός ζωγράφος. Γεννήθηκε στο Χερτόγκενμπος το 1450 και πέθανε το 1516. Οι ελάχιστες πληροφορίες που υπάρχουν για αυτόν ανάγκασαν τους ιστορικούς να καταφύγουν μόνο στα έργα του για να ανασυνθέσουν την παράξενη και μοναδική προσωπικότητά του. Το 1488 είχε δικό του εργαστήριο.
Έζησε σε μια εποχή γεμάτη αγωνίες, η πανώλη θέριζε, οι θρησκευτικές και κοινωνικές ταραχές είχαν φουντώσει και οι άνθρωποι πίστευαν σε φυσικές εκδηλώσεις του διαβόλου, όπως οι μάγισσες. Μια αστρολογική πρόβλεψη του 1499 είχε αποφανθεί ότι το 1524 θα ερχόταν το τέλος του κόσμου. Ο Μπος έδειξε πως οι παραδόσεις και τα επιτεύγματα της ζωγραφικής που είχαν επινοηθεί για να παραστήσουν την πραγματικότητα όσο γινόταν πιο πειστικά, μπορούσαν να αντιστραφούν, για να μας δώσουν μια εξίσου απίστευτη εικόνα πραγμάτων που δεν είχε αντικρίσει ποτέ ανθρώπου μάτι. Ο Μπος έγινε διάσημος για τις τρομαχτικές του απεικονίσεις των δυνάμεων του Κακού. Δεν είναι τυχαίο που ο μελαγχολικός ηγεμόνας της Ισπανίας, ο Φίλιππος Β’, είχε ιδιαίτερη προτίμηση για τα έργα του, που τόσο τον απασχολούσε η ανθρώπινη κακία.
Το γεγονός ότι υπήρξε μέλος του αδελφάτου της Παναγίας, που επεδίωκε την κάθαρση των θρησκευτικών ηθών και αγωνιζόταν εναντίον της διαφθοράς του κλήρου, αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για τον καθορισμό της πολιτιστικής του θέσης και για την ερμηνεία ορισμένων τουλάχιστον δεσμών της ζωγραφικής του, εμπνευσμένης από τις λαϊκές δοξασίες, από τα μυστήρια και από τις παράξενες εορτές των τρελών, με τη μυστικιστική φλαμανδική λογοτεχνία του 14ου και του 15ου αιώνα. Ήδη στα πρώτα έργα του «Η θεραπεία της τρέλας», «Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα», «Ο εν Κανά Γάμος», διακρίνεται η απομάκρυνση από το πνευματικό κλίμα των μεγάλων κέντρων της Φλάνδρας, όπου επικρατούσε η αυστηρή θρησκευτικότητα της σχολής του βαν Άυκ και η τάση να εκφράσει, με τη ζωγραφική ιδιοφυΐα του, την πλούσια χρωματική ευαισθησία και την άρνηση των αυστηρών μορφολογικών κανόνων, ένα διαφορετικό κόσμο συναισθημάτων και προθέσεων.
Ο πίνακας με τίτλο “Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα” είχε τοποθετηθεί στο δωμάτιό του Φίλιππου Β’. Αναγράφει μάλιστα την αινιγματική προειδοποίηση: «Προσοχή, ο Θεός βλέπει». Αλλά είναι αμφίβολο αν ο Φίλιππος είδε κάτι. Πιθανόν δεν κατάλαβε τίποτε από την τέχνη του Μπος που στηλίτευε τις πρακτικές της Ρωμαϊκής Εκκλησίας, όπως μέσα από την αξέχαστη εικόνα μιας γουρούνας με πέπλο καλόγριας και δίπλα της έναν άνδρα που παραχωρεί τα εγκόσμια αγαθά του στην Εκκλησία προκειμένου να σώσει την ψυχή του και να αποφύγει την κόλαση.