Ένα σαρακοστιανό πεντανόστιμο φαγάκι από το «Τετράδιο Μαγειρικής» της γιαγιάς του Λάκωνα μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού, Γιάννη Τσιγκούνη.
Η σαλάτα ονομάστηκε σαββατιανή διότι ήταν το σαββατιανό φαγητό σε πολλά χωριά της Λακωνίας όπου οι νοικοκυρές άναβαν τους ξυλόφουρνους για να ψήσουν τα ψωμιά τους και επί τη ευκαιρία έψηναν και τα υλικά της συγκεκριμένης σαλάτας.
ΥΛΙΚΑ για τέσσερα άτομα
*5 μελιτζάνες φλάσκες
*3 πατάτες μέτριες
*4 πιπεριές στρογγυλές
*3 ντομάτες μέτριες
*1 κρεμμύδι μεγαλούτσικο
*2 σκελίδες σκόρδο
* Μαϊντανό ή βασιλικό
* Αλάτι, ελαιόλαδο, ξίδι
ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
Ψήνουμε στο φούρνο ολόκληρες και με τη φλούδα τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τις πιπεριές. Οι φλούδες της μελιτζάνας πρέπει να καούν λίγο.
Βγάζουμε τις ψημένες πατάτες, μελιτζάνες και πιπεριές από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε μέσα στη σαλατιέρα σε μέτρια κομμάτια.
Κόβουμε μέσα στη σαλατιέρα τις ντομάτες, το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), το σκόρδο (ψιλοκομμένο), τον μαϊντανό ή τον βασιλικό, ρίχνουμε αλάτι, ελαιόλαδο και ξίδι και η σαλάτα είναι έτοιμη.
Ανακατέψτε την με ένα μεγάλο κουτάλι και καλή σας όρεξη.