Cat Is Art

Τα πρώτα πατατάκια chips φτιάχτηκαν στις 24 Αυγούστου 1853 στο ξενοδοχείο «Moon’s Lake House»

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Στις 24 Αυγούστου 1853 στο ξενοδοχείο «Moon’s Lake House» [στη βασική φωτογραφία] στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, έγινε ένας τρικούβερτος καβγάς.

Στην όχθη της λίμνης Σαρατόγκα και μεταξύ των οδών Curto Dr. και Spring Water Dr. βρίσκεται και σήμερα το ξενοδοχείο που έμεινε στην Ιστορία κυρίως λόγω μιας διαμάχης.

Ένα ιδιόρρυθμος πελάτης δεν ήταν με τίποτα ευχαριστημένος και συνέχεια ζητούσε κάτι διαφορετικό. Απαιτούσε να του φέρουν «κάτι πιο εκλεκτόν» και είχε σπάσει τα νεύρα στον σερβιτόρο. Ό,τι και να του πήγαιναν εκείνος γκρίνιαζε. Πελάτης και σερβιτόρος κόντεψαν να έρθουν στα χέρια. Οι φωνές τους έφθασαν στην απέναντι όχθη της λίμνης, εκεί που είναι ο «Ναυτικός Όμιλος» ενώ οι πελάτες των διπλανών τραπεζιών ήταν έτοιμοι να τους χωρίσουν στην περίπτωση που ο ένας θα έκανε επίθεση στον άλλο.

 

Στον George Crum χρωστάμε αυτό τον μοναδικό γευστικό πειρασμό που τον έφτιαξε για πρώτη φορά στις 24 Αυγούστου 1853 στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Moon’s Lake House»

***

 

Το τελευταίο πιάτο που ζήτησε ο πελάτης ήταν «πατάτες τηγανιτές». Όμως τότε έγινε η μεγάλη έκρηξη. Όταν άρχισε να δοκιμάζει άρχισε τις φωνές επειδή όπως έλεγε: «Ήταν χοντροκομμένες και μαλακές».

 

***

 

Οι τηγανιτές πατάτες έφθασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1802 όταν ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τόμας Τζέφερσον πρόσφερε για πρώτη φορά αυτό το έδεσμα στους καλεσμένους ενός επίσημου δείπνου. Στο μενού αυτές οι πατάτες είχαν το επίθετο «γαλλικές». Ο λόγος ήταν απλός: Ο Τζέφερσον γεύτηκε για πρώτη φορά τις τηγανητές πατάτες το 1786, όταν ήταν πρεσβευτής της χώρας του στο Παρίσι, σε δείπνο που του παρέθεσε υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης.

Ενθουσιάστηκε και ζήτησε τη συνταγή. Έτσι το 1802 ζήτησε από τους μάγειρες του Λευκού Οίκου να του ετοιμάσουν μια… τηγανιά πατάτες ακολουθώντας τη συνταγή που είχε φέρει μαζί του από τη γαλλική πρωτεύουσα. Όταν οι καλεσμένοι του τον ρώτησαν πώς ονομάζεται το συγκεκριμένο έδεσμα απάντησε: «Πατάτες που προέρχονται από τη Γαλλία».

 

***

 

Αυτές τις «γαλλικές πατάτες» τις πέταξε από το τραπέζι του στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Moon’s Lake House» ο δύστροπος πελάτης. Έσπευσε τότε ο διευθυντής Cary Moon και ο σεφ George Crum και προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν. Αυτός όμως ήταν ανένδοτος. Τότε ο σεφ έτρεξε στην κουζίνα και έδωσε εντολή στην αδελφή του Kate Weeks να φτιάξει άλλη μια τηγανιά πατάτες:

-Αυτή τη φορά θα τι κόψεις ψιλές. Να είναι σχεδόν διαφανείς έτσι ώστε να μην μπορεί να τις πιάσει ούτε με το πιρούνι. Θα τις τηγανίσεις σε καυτό ελαιόλαδο και μετά θα τους ρίξεις αλάτι με τις χούφτες…

 

***

 

Αυτό ακριβώς έκανε η Kate. Ακολούθησε πιστά τη συνταγή του αδελφού της. Όταν ετοιμάστηκαν αυτές οι περίεργες ψιλοκομμένες πατάτες τις σέρβιραν σε ένα πολυτελές πιάτο και το πήγαν στον γκρινιάρη πελάτη…

 

***

 

Ο Crum μάλιστα όταν πήγε στον πελάτη είπε ότι αυτό το πιάτο λέγεται Saratoga Chips.
Ο σεφ ήταν σίγουρος ότι αυτό το πιάτο θα προκαλέσει την απόλυσή του. Τότε όμως έγινε η μεγάλη ανατροπή: Το νέο έδεσμα ενθουσίασε τον δύστροπο πελάτη.
O Crum γεννήθηκε ως George Speck. Άλλοι λένε ότι γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1824 (Saratoga Springs New York), άλλοι υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε το 1831 και κάποιο λιγότεροι το 1832. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πέθανε στις 22 Ιουλίου 1914 (Malta New York).

 

 

 

Ο πατέρας του Speck ήταν επιτυχημένος τζόκεϊ. Γι’ αυτό ο μικρός άλλαξε το επώνυμό του και το έκανε Crum. Με αυτό το επώνυμο έγινε διάσημος σεφ και μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχαν οι Saratoga Chips έφυγε από το ξενοδοχείο και άνοιξε δικό του εστιατόριο το 1860.
Ο Κραμ συνέχισε να ξεπουλάει τα τσιπς του, έγιναν τοπική σπεσιαλιτέ ως την Ποτοαπαγόρευση, αλλά ο Κραμ δεν σκέφτηκε να κατοχυρώσει τη συνταγή του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την εκμεταλλευτεί εμπορικά.

 

Έτσι ένας άλλος επιχειρηματίας πήρε το προϊόν και το πουλούσε σε όλο τον Νότο των ΗΠΑ. Το πιάτο έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στην περιοχή και ξεκίνησε η μαζική παραγωγή για κατανάλωση. Ωστόσο, επειδή αποθηκευόταν σε βαρέλια ή τενεκέδες, τα πατατάκια μπαγιάτευαν. Όλα όμως άλλαξαν το 1920 όταν ο Λάουρα Σκούντερ δημιούργησε το αεροστεγές σακουλάκι από δύο κομμάτια από κερωμένο χαρτί και έτσι κρατούσε φρέσκο αυτόν τον μοναδικό πειρασμό…

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΤα πρώτα πατατάκια chips φτιάχτηκαν στις 24 Αυγούστου 1853 στο ξενοδοχείο «Moon’s Lake House»

Related Posts