10.2 C
Athens
Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

Ρυουνόσουκε Ακουτάγκαβα I Βίος και πολιτεία ενός ηλίθιου

Ο «πατέρας της ιαπωνικής διηγηματογραφίας» επιστρέφει στα ελληνικά με μια έκδοση όπου συγκεντρώνονται τα καλύτερα διηγήματά του. Από το αριστουργηματικό «Πόδια αλόγου» και το αυτοβιογραφικό «Βίος και πολιτεία ενός ηλίθιου» μέχρι τα περίφημα «Στο σύσκιο με τα μπαμπού» και «Ρασόμον», τα οποία ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα για να δημιουργήσει την ομώνυμη ταινία («Rashōmon», 1950).

Ο Χαρούκι Μουράκαμι τον κατατάσσει ―και δικαίως― στους μείζονες πεζογράφους της Ιαπωνίας. Για την ακρίβεια: ο Ακουτάγκαβα είναι ένας συγγραφέας τόσο κλασικός όσο κλασικά είναι τα παραμύθια.

Τα διηγήματα του Ακουτάγκαβα προφητεύουν τα δεινά του μέλλοντος με την απόδραση από τα δεινά του παρόντος. Πίσω από τον μύθο τους βρίσκεται η καθαρή αλήθεια, που ακολουθεί τα ανθρώπινα πάθη.

Ο Ρυουνοσούκε Ακουταγκάβα (ιαπωνικά: 芥川 龍之介‎, 1 Μαρτίου 1892 – 24 Ιουλίου 1927) ήταν σπουδαίος Ιάπωνας συγγραφέας. Το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Ιαπωνίας, το Βραβείο Ακουταγκάβα, έχει πάρει το όνομά του από αυτόν. Υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους της ιαπωνικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1892 και αυτοκτόνησε σε ηλικία 35 ετών. Στοχαστής με σπάνιο πνεύμα, γνήσιος διανοητής αρνήθηκε κάθε συμβατικότητα. Πολλά από τα θέματά του, άντλησε από μεσαιωνικές ιστορίες της πατρίδας του τις οποίες ξαναέγραψε με σύγχρονη ψυχολογία και μοντέρνα δομή. Μετέφρασε την κλασική αγγλική και γαλλική λογοτεχνία και έγραψε ένα σημαντικό αριθμό ποιημάτων. Έγινε ευρύτερα γνωστός μετά το 1950 όταν ο Ακίρα Κουροσάβα γύρισε την ταινία «Ρασομόν», το σενάριο της οποίας ήταν βασισμένο σε μια συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Ρασομόν».

Επιλογή έργων

Ρασομόν, 1914 – ελλην. μετάφραση Πόλα Ταχταλίδου (“Παρατηρητής”)
Μικάν, 1919
Άκι, 1920
Τενκίμπο, 1926
Κάππα, 1927

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ, Κουμέ Μάσαο:

Το αφήνω σ’ εσένα ν’ αποφασίσεις πότε και πού θα δημοσιεύσεις αυτό το χειρόγραφο – ή αν θα το δημοσιεύσεις γενικά.

Γνωρίζεις τους περισσότερους απ’ τους ανθρώπους που εμφανίζονται εδώ, αλλά, αν το δημοσιεύσεις, δεν θα ήθελα να προσθέσεις κάποιο σημείωμα όπου θ’ αποκαλύπτεις την ταυτότητά τους.

Βιώνω πια την πιο θλιβερή ευτυχία που μπορεί κανείς να φανταστεί. Και όμως, παραδόξως, δεν μετανιώνω για τίποτα. Λυπάμαι μονάχα όποιον είχε την ατυχία να ζήσει πλάι σε έναν τόσο κακό σύζυγο, τόσο κακό γιο, τόσο κακό πατέρα σαν εμένα. Γι’ αυτό, λοιπόν, έχε γεια. Δεν προσπάθησα –όχι συνειδητά, τουλάχιστον– ν’ αυτοδικαιωθώ εδώ πέρα.

Κλείνοντας, να πω πως σου εμπιστεύομαι αυτό το χειρόγραφο, επειδή πιστεύω ότι με ξέρεις καλύτερα από κάθε άλλον. Μπορεί να φορώ την προβιά του σοβαρού και του διανοούμενου, αλλά, με αυτό το χειρόγραφο, σου δίνω το ελεύθερο να μου τη βγάλεις και να γελάσεις όσο θες με την ηλιθιότητά μου. – Ακουτάγκαβα Ρυουνόσουκε

Πληροφορίες

Εκδόσεις Κοβάλτιο

Ιφικράτους 64 ▪ Αθήνα 116 33

Τηλ.: +30 6945731197

E-mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -