Ο φιλέλληνας φωτογράφος Robert McCabe αποτυπώνει με σπάνια ευαισθησία τη Μύκονο του 1950. Γράφει ο ίδιος:
«Πρωτοεπισκέφθηκα τη Μύκονο το καλοκαίρι του 1955. Εκείνη την εποχή μού ήταν αδύνατο να φανταστώ τι θα συνέβαινε τα επόμενα εξήντα χρόνια στο μαγικό και ήσυχο αυτό νησί με το ένα και μοναδικό δωδεκαθέσιο λεωφορείο και την πληθώρα από γαϊδουράκια.
Την ημέρα της άφιξής μου το νησί φιλοξενούσε περίπου δεκαπέντε επισκέπτες. Μια τυπική καλοκαιρινή ημέρα του 2018, αντιθέτως, φιλοξενεί από 120.000 έως 140.000 επισκέπτες. […]
Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι η ζωή στη Μύκονο έχει αλλάξει περισσότερο τα τελευταία εξήντα χρόνια απ’ ό,τι εδώ και 3.000 χρόνια. Το νησί είχε περιορισμένες αγροτικές δυνατότητες, λιγοστό νερό, καλή αλιεία και ελάχιστους άλλους φυσικούς πόρους. Κατά κάποιον τρόπο, αντιπροσώπευε ένα ανέγγιχτο παράδειγμα ενός εξαιρετικά οργανωμένου, αυτάρκους αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού. Ζούσε σε ισορροπία με τους διαθέσιμους εδαφικούς, υδάτινους και θαλάσσιους πόρους του, συμπληρώνοντας το εισόδημά του με εξαγωγές και εμπόριο καϊκιών, καθώς και με εμβάσματα Μυκονιατών ναυτικών και μεταναστών. Πόσο τυχερός ήμουν που γνώρισα το νησί την εποχή εκείνη, όταν βρισκόταν στο κατώφλι της μελλοντικής δραματικής του αλλαγής».
Ένα ξεχωριστό φωτογραφικό λεύκωμα για το νησί που μάγεψε τον κόσμο, τη Μύκονο του ’50. Ένα λεύκωμα του διεθνούς φήμης Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe στον οποίο δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα.
Ο μεγάλος φιλέλληνας φωτογράφος, Robert McCabe, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954 ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Princeton. Επέστρεψε το 1955 ταξιδεύοντας σε όλο το Αιγαίο και φωτογραφίζοντας με μια Rolleiflex, ενώ το 1957 τράβηξε σειρά έγχρωμων φωτογραφιών στις Κυκλάδες για λογαριασμό της National Geographic Society.
Έκτοτε συνεχίζει να φωτογραφίζει την ομορφιά και την ιστορία της χώρας παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο. Ο φακός του αποτυπώνει με σπάνια ευαισθησία την αγάπη του για τους ανθρώπους και τον τόπο, διασώζοντας εικόνες του λαϊκού μας πολιτισμού και παραδίδοντας μαθήματα μνήμης.
«H Μύκονος ήταν σαν ανεξάρτητο νησιωτικό πριγκιπάτο»
Ο ίδιος ο Robert A. McCabe έχει δηλώσει: «Το 1955 η Μύκονος ήταν σαν ανεξάρτητο νησιωτικό πριγκιπάτο, με τον δικό της πολιτισμό, τους δικούς της χορούς, τα τραγούδια της, την ποίηση, την κουζίνα, τα υφάσματα, την αρχιτεκτονική, ακόμα και τη γλώσσα της. Όλα αυτά εξελίχθηκαν και διαμορφώθηκαν προσεκτικά κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, εν μέσω πολέμων, κατοχών, ξηρασιών κι άλλων καταστροφών. Το όμορφο αυτό νησί αντιπροσώπευε ένα ανέγγιχτο παράδειγμα ενός εξαιρετικά οργανωμένου, αυτάρκους αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού».
Στο λεύκωμα του Robert McCabe θα βρούμε πορτρέτα ανθρώπων του τόπου και φωτογραφικά στιγμιότυπα, που αναδεικνύουν τη ζωή του νησιού κατά τη μεταπολεμική δεκαετία του 1950.
•Ο Robert McCabe γεννήθηκε το 1934 στο Σικάγο και μεγάλωσε στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Άρχισε να φωτογραφίζει σε ηλικία πέντε ετών με μια Kodak Baby Brownie, δώρο του πατέρα του, εκδότη της New York Daily Mirror. Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1954, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Επέστρεψε το 1955 και το 1957 φωτογράφισε τις Κυκλάδες για τη National Geographic Society. Ο γάμος του με μία Ελληνίδα, την Ντίνα, σύντροφό του στη ζωή και την τέχνη, έκανε αυτή την αγάπη πιο δυνατή.
Το 2020 ο Robert McCabe τιμήθηκε ως Έλληνας πολίτης σε αναγνώριση των εξαιρετικών υπηρεσιών του προς την Ελλάδα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Το έργο του συνιστά πολιτιστική παρακαταθήκη.
Ταυτότητα έκδοσης
«Μύκονος 1955-1957»
Συγγραφέας: Robert A. McCabe
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Λεύκωμα
ISBN 9789601681733
Βάρος 1,84
Σελίδες 192
Διαστάσεις 29.5×31
Ημερομηνία έκδοσης Νοέμβριος 2018
Εκδόσεις Πατάκη
Τηλέφωνο: 210 36500 80