28.2 C
Athens
Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

“Διαβατήριο: Ένα πράσινο κουμπί”. Μια γυναίκα με μόνες αποσκευές τις αναμνήσεις της

Μια γυναίκα, μετανάστης από τη Βουλγαρία, περνά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέσω Τουρκίας και δύο Έλληνες συνοριοφύλακες τη συλλαμβάνουν. Παρά την εμφανή ταλαιπωρία της, οι συνοριοφύλακες της περνούν χειροπέδες και την ανακρίνουν. Μέσα από την ανάκριση, τους διηγείται όλη την ιστορία της σχετικά με το πώς έφτασε μέχρι τον Έβρο μαζί με άλλους. Στη διάρκεια της αφήγησης οι συνοριοφύλακες συνειδητοποιούν ότι όλο της το βιος είναι ένας σωρός κασέτες, που τις έχει κατάσαρκα δεμένες σφιχτά πάνω στο σώμα της. Είναι όλη η περιουσία της στην ξενιτιά που επέλεξε να πάει και η ταυτότητά της. Χωρίς άλλες αποσκευές παρά μόνο τις αναμνήσεις της και με ένα πράσινο κουμπί ραμμένο πάνω της για διαβατήριο έρχεται σε μια ξένη χώρα και μην έχοντας τίποτα άλλο, καταθέτει αισθήσεις και μνήμες.
Βάζοντας τη μία πίσω από την άλλη τις κασέτες στο κασετόφωνο, ζωντανεύουν πρόσωπα, γεγονότα και ιστορίες. Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες ζωντανεύει η ιστορία της Ελλάδος από 1945 και μετά και η ιστορία της μετανάστευσης σε ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου. Έτσι η σκηνή γίνεται χώρος μαρτυρίας όπου με ποιητικό τρόπο διαγράφεται η μεταναστευτική περιπέτεια της Ελλάδας και της Ευρώπης και ο σπαρακτικός άγριος αποχωρισμός οικογενειών, από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Το “Faidra” αποτελεί το αποτέλεσμα μιας πανευρωπαϊκής παραγωγής με τη συμμετοχή 6 χωρών και επτά θεατρικών-πολιτιστικών οργανισμών.
Το “Τόπος αλλού” και ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής συνεργάστηκαν και συντόνισαν έξι θεατρικούς οργανισμούς-εταίρους από την Ιταλία «Teatro Dei Venti», τη Σουηδία «Teatre «Sagohuset», τη Ρουμανία «Artemis», την Πολωνία «Dobra Wolla», τη Βουλγαρία «Pro-Rodopi Foundation» και τον Ελληνικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό «Πρίσμα».
Ολόκληρη η παράσταση, με τίτλο “Διαβατήριο: Ένα πράσινο κουμπί”, στηρίχθηκε σε πραγματικές ιστορίες μεταναστών που συνέλεξαν οι 7 οργανισμοί ύστερα από συντονισμένες συνεντεύξεις με πραγματικούς πρόσφυγες σε όλες τις χώρες των εταίρων. Στην παράσταση συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί. Ο καθένας θα παίζει στη γλώσσα του και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα αντίστοιχα σημεία.

 • Creative Europe Program 2016
  Το 2016 το μόνο project που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe ήταν το “Faidra”.
  Εμπνευστής και leader το Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου και το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
  Συντονιστής ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής
 • Το θέμα του προγράμματος είναι η μετανάστευση. Και η Ελλάδα γνωρίζει το θέμα πολύ καλά μια που υπήρξε χώρα μεταναστών και επανειλημμένων μεταναστεύσεων.
 • Το FAIDRA περιλαμβάνει παραστάσεις, workshops, εκθέσεις, εκδόσεις στην Ελλάδα και στις χώρες των εταίρων.
  Κεντρική εκδήλωση η παράσταση
  Διαβατήριο: Ένα πράσινο κουμπί
  Πρεμιέρα 3 & 4 Ιουνίου 2017 (9.15 μ.μ.) στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου.
  Είσοδος Δωρεάν

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο/σκηνοθεσία παράστασης: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ (Project manager)
Σκηνικό: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ-MIKA ΠΑΝΑΓΟΥ
Κοστούμια – κατασκευή αντικειμένων: ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Μουσική σύνθεση/Επιμέλεια: ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

VIDEO (Greek-Bulgarian part) ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Πρόσωπα και ηθοποιοί: Εύα Γαλογαύρου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Αντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος, Λαμπρινή Θάνου, Δήμητρα Μυφτάρι, Desislava Mincheva, Veselina Babadzhankova, Anna Giniewska, Marek Kosciolek, Sonja Lindblom, Davide Filippi, Valentina Parisi, Ivan Thedor

 • Η παράσταση μετά την πρεμιέρα στις 3 και 4 Ιουνίου 2017 στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου θα ταξιδέψει στη Βουλγαρία και τη Σουηδία.
  Για κρατήσεις θέσεων: 2108656004, 2108679535

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -