28.8 C
Athens
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Στην Κατερίνα Ευαγγελάτου το βραβείο “Ελευθερία Σαπουντζή”

Στην ταλαντούχα σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάτου, για τη θεατρική της δημιουργική πορεία, απονεμήθηκε το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» για το 2011. Η 6η κατά σειρά εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας τιμώντας τη μνήμη της ηθοποιού Ελευθερίας Σαπουντζή.
Η νεαρή ηθοποιός και σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου διακρίθηκε ανάμεσα στις Μαρίνα Ασλάνογλου, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα και Αργυρώ Χιώτη.
Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν η Νικαίτη Κοντούρη, ο Γιώργος Δεπάστας, η Ελένη Μποζά, ο Λέανδρος Πολενάκης και ο Νίκος Χατζόπουλος, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε η Μπέτυ Αρβανίτη.

Η Ελευθερία Σαπουντζή, που φέτος θα γινόταν 40 χρόνων,  είχε αποφοιτήσει από το Εργαστήριο Υποκριτικής Τέχνης του «Αμφι-Θεάτρου» του Σπύρου Ευαγγελάτου και από το τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ενώ είχε πραγματοποιήσει σπουδές υποκριτικής και στο Βερολίνο, στην Hochschule der Kunste, με υποτροφία του γερμανικού κράτους.
Ως ηθοποιός συμμετείχε σε αρκετές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων «Δυσδεμόνα ή Έργο για ένα μαντίλι», σε σκηνοθεσία Κοσμά Φοντούκη και «Ο Δον Ζουάν έρχεται από τον πόλεμο», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καταλειφού. Ακόμα συνεργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με τη Νικαίτη Κοντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό. Το 1993 εξεδόθη η ποιητική της συλλογή «Κλινήρης Δευτέρα» από τις εκδόσεις “Καστανιώτη”. Ακόμη, μετέφρασε και σκηνοθέτησε τα έργα «Φωτιά στο πρόσωπο», στο «Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας» και «Ο Θεός είναι D.J.» στο «Θέατρο του Νότου». Το 2000 ανέλαβε τη συνδιεύθυνση του «Θεάτρου του Νότου» μαζί με τους Γιώργο Χουβαρδά και Θωμά Μοσχόπουλο. Στις 22 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή κατά τη διάρκεια προβών στο θέατρο “Αμόρε”, σε ηλικία μόλις 29 ετών. (Στη φωτογραφία η Ελευθερία Σαπουντζή με τον Θωμά Μοσχόπουλο και τον Γιώργο Χουβαρδά στο θέατρο “Αμόρε”).
Το επαμειβόμενο βραβείο (συνοδεύεται από 3.000 ευρώ) που απονέμεται κάθε δύο χρόνια, θεσπίστηκε στη μνήμη της το 2001 και φέρει το όνομα της ηθοποιού. Από τότε έχουν βραβευθεί πέντε νέες γυναίκες δημιουργοί του θεάτρου (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μεταφράστριες), η Άννα Μάσχα (2001), η Αγγελική Παπαθεμελή (2003), η Φένια Παπαδόδημα (2005), η Ελένη Μποζά (2007) και η Γαλήνη Χατζηπασχάλη (2009).

* Η Κατερίνα Ευαγγελάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Σπούδασε επίσης Φιλοσοφία στο τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κλασική κιθάρα στο Ελληνικό Ωδείο. Μεταπτυχιακά σπούδασε: Σκηνοθεσία Θεάτρου (Master of Arts), με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση στο Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε με διάκριση (Distinction). Σπούδασε επίσης στη Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης GITIS της Μόσχας, στο σκηνοθετικό τμήμα του Λεονίντ Χέιφιτς, όπου ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών της αριστούχος.
Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με το Αμφι-Θέατρο στις παραστάσεις Ευγένα, Μάνφρεντ, Μήδεια (σκηνοθ. Σπ. Ευαγγελάτος) και με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στις παραστάσεις “Αγάπης Αγώνας Άγονος”, “Αυτό που δεν τελειώνει”, “Μήδεια” (σκηνοθεσία Στάθης Λιβαθινός). Το καλοκαίρι του 2006, προσκεκλημένη της Θερινής Ακαδημίας του Εθνικού Θεάτρου, σκηνοθέτησε και έπαιξε στην performance “Ίχνος” με θέμα τη ζωή της μεγάλης πρωταγωνίστριας Κυβέλης Αδριανού.
Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις “Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω” (Άσκηση Φαντασίας), “Πλαστελίνη”, “Wolfgang” (Εθνικό Θέατρο), “Η Ερωτευμένη Νεκρή”, “Η Λέσχη της Αυτοκτονίας”, “Eκδίκηση” (Αμφι-Θέατρο), “Χρυσός Δράκος” (Εθνικό Θέατρο).
Το Δεκέμβριο του 2009 τιμήθηκε από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με την Τιμητική Διάκριση Νέου Θεατρικού Δημιουργού για τη Σκηνοθεσία της στα έργα “Wolfgang” και “Η Λέσχη της Αυτοκτονίας”, καθώς και για την ελπιδοφόρο παρουσία της στη θεατρική τέχνη.
Από το 2006 έχει διδάξει Υποκριτική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο και σε Δραματικές Σχολές στην Αθήνα.
Φέτος, μετέφρασε και σκηνοθέτησε για το θέατρο «Θησείον» το έργο του τριαντάχρονου Μάικ Μπάρτλετ «Cocκ» με θέμα το σεξ, τη συντροφικότητα και το ζήτημα της σεξουαλικής ταυτότητας. Ένα προκλητικό και βραβευμένο έργο (βραβείο Olivier) που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές όταν ανέβηκε σε θέατρο του Λονδίνου το 2009. Ζωντανεύει με χιούμορ την ιστορία ενός νέου που διχάζεται ανάμεσα στον ερωτικό του σύντροφο και σε μια γυναίκα που εισβάλλει στη ζωή του. Πρωταγωνιστούσαν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Μοθωναίος, Μάκης Παπαδημητρίου, Ιωάννα Παππά και Γιώργος Κοτανίδης. Τη χειμερινή περίοδο 2011-12 (πρεμιέρα το Νοέμβριο του 2011) θα ανεβάσει στο θέατρο “Δημήτρης Χορν” το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς “Γυάλινος κόσμος”. Το ρόλο της Αμάντα θα ερμηνεύσει η Ναταλία Τσαλίκη.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -