Ψωμί με προζύμι: Αποτέλεσμα μαγείας!

  • Πηγή: Betty’s Bakery – Αληθινό Ψωμί

Το ψωμί είναι αποτέλεσμα μαγείας! Παίρνεις αλεύρι και νερό και χωρίς να το πολυσκεφτείς καταφέρνεις να γευτείς την τροφή αυτή που έχει μεγαλώσει όλη την ανθρωπότητα. Η διαδικασία της παρασκευής του προζυμιού, το ζύμωμα, το πρώτο γίνωμα, η υπομονή να πάρει το ζυμάρι την πρώτη του δύναμη, τα διπλώματα, το επόμενο γίνωμα, το φούρνισμα, η αγωνία για το αν όλα έγιναν σωστά και το ψωμί μας θα φουσκώσει όπως περιμένουμε, ο κούφιος ήχος του ψωμιού όταν θέλει να μας πει ότι είναι έτοιμο να βγει από τον φούρνο, τα αρώματα που κατακλύζουν τον χώρο όταν κόβουμε την πρώτη φέτα από το φρεσκοψημένο ψωμί που μόλις φτιάξαμε.

 

 

Για να φτιάξουμε το φυσικό προζύμι μας χρειαζόμαστε περισσότερες από 100 ώρες ταΐσματος των μικροοργανισμών του, πολλή υπομονή, φροντίδα και σταθερή θερμοκρασία. Στην ουσία αυτό που κάνουμε είναι να προσθέτουμε καθημερινά νερό και βιολογικό αλεύρι στο μίγμα μας μέχρι να αρχίσει να έχει το χαρακτηριστικό άρωμα του προζυμιού και να δούμε τις φουσκάλες που μας υποδεικνύουν ότι το προζύμι μας έχει γίνει πια και μπορεί να λειτουργήσει ως ‘μάνα’ για τα ψωμάκια μας. Η μάνα ως ζωντανός οργανισμός, συνεχίζει να θέλει καθημερινή φροντίδα με τάισμα και ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, μόνο έτσι μπορούμε διασφαλίσουμε το απαραίτητο PH που θα δώσει άρωμα, γεύση και φούσκωμα στο ψωμί μας.

 

 

Τι είναι το προζύμι

Η επιστημονική απάντηση είναι ότι το προζύμι είναι μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών, η οποία ζυμώνει αλεύρι και νερό με τελικό αποτέλεσμα της ζύμωσης αυτής το ψωμί.

Η δική μας απάντηση όμως είναι ότι το προζύμι είναι αυτό το μυστικό συστατικό που μεταμορφώνει το ψωμί, του δίνει βάθος, χαρακτήρα και την όξινη γεύση, που αντηχεί αιώνες παράδοσης. Το προζύμι είναι αυτό που κάνει το ψωμί ένα αντικείμενο αγάπης, κάτι παραπάνω από το αποτέλεσμα μιας βιομηχανοποιημένης διαδικασίας. Το ψωμί γίνεται αποτέλεσμα μαγείας.

 

 

Γιατί προτιμάμε το προζύμι

1. Περισσότεροι μύκητες

Η μαγιά αποτελείται από τον μικροοργανισμό Saccharomyces cerevisiae – τον ίδιο συναντάμε και στην μπίρα – ενώ το προζύμι αποτελείται ουσιαστικά από ένα κοκτέιλ μικροοργανισμών οι οποίοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες – saccharomyces, lactic acid bacteria, acetic acid bacteria.

  1. Πιο γευστικό ψωμί

Αυτό ακριβώς το κοκτέιλ είναι που δίνει τον έντονο χαρακτήρα στο ψωμί που φτιάχνεται με προζύμι: ιδιαίτερη, κάπως όξινη γεύση, έντονη μυρωδιά, πληθωρική εμφάνιση και αυτό το τόσο χαρακτηριστικό, ηδονικό ήχο, που κάνει η κόρα του προζυμένιου ψωμιού όταν σπάει.

  1. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Τα οξέα που προκύπτουν από τη ζύμωση με προζύμι κάνουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων οργανισμών ιδιαίτερα δύσκολη, με αποτέλεσμα να μην μπαγιατεύει τόσο γρήγορα όσο το συνηθισμένο ψωμί.

  1. Μοναδικά αποτελέσματα

Η ζύμωση με μαγιά είναι μια διαδικασία επαναλαμβανόμενη, προβλέψιμη, όπως και το ψωμί που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία. Για αυτό ακριβώς, η ζύμωση με μαγιά χρησιμοποείται στη βιομηχανική παραγωγή ψωμιού. Το ζύμωμα με προζύμι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάθε ζύμωμα είναι διαφορετικό, με τον καιρό, τη θερμοκρασία, την υγρασία να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Όταν ζυμώνεις με προζύμι, τα πάντα παίζουν το ρόλο τους, αλλά αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι αγάπη και φροντίδα για το ψωμί.

 

 

Προζύμι και υγεία

Εκτός από φανταστική γεύση και μυρωδιά, το ψωμί που ζυμώθηκε με προζύμι ξεχωρίζει και για τις ιδιότητές του που αφορούν την υγεία μας.

  1. Μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη

Η γλουτένη που υπάρχει στα ψωμιά με προζύμι έχει αποδειχθεί εμπειρικά ότι είναι πιο ανεκτή από εκείνους που πάσχουν από δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Ο λόγος; Τα ένζυμα που εκκρίνονται από τα βακτήρια του προζυμιού εξουδετερώνουν ένα μεγάλο μέρος της γλουτένης που περιέχεται στο ψωμί.

  1. Μειωμένος γλυκαιμικός δείκτης (gi) – πιο ανεκτά από όσους πάσχουν από διαβήτη

Τα οξέα που παράγονται στη ζύμωση με προζύμι διατηρούν τον γλυκαιμικό δείκτη σε χαμηλά επίπεδα για πολλές ώρες μετά την κατανάλωση κατά πάσα πιθανότητα επειδή καθυστερεί η γαστρική κένωση και αναστέλλονται τα αμυλολυτικά ένζυμα. Αντίθετα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται απότομα με την κατανάλωση ψωμιού ή άλλων αμυλωδών.

  1. Μεγαλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Όταν το ψωμί έχει ζυμωθεί με προζύμι, επιτρέπει την απορρόφηση βιταμινών και στοιχείων που περιέχονται στο ψωμί, όπως σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Επίσης, οι φυτάσες, ουσίες που περιέχονται στο προζύμι, διασπούν το φυτικό οξύ, που συναντάμε σε όλα τα άλευρα, οξύ που εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του ψωμιού από τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

Η ιστορία του προζυμένιου ψωμιού

Η ιστορία του ψωμιού ξεκινάει κάπου στην Αρχαία Αίγυπτο. Μέχρι τότε, ο άνθρωπος κατανάλωνε άγρια δημητριακά, τα οποία έψηνε πρώτα στη φωτιά. Στις χιλιετίες που χρειάστηκαν για να εξαπλωθεί η καλλιέργεια της γης ως πρωταρχική πηγή τροφής για τον άνθρωποι, τα δημητριακά αυτά, σε μορφή συνήθως χυλού, έγιναν η βασική τροφή. Στην Αίγυπτο όμως υπάρχουν οι πρώτες αποδείξεις ότι ο άνθρωπος αρχίζει να ψήνει σε φούρνους ζυμάρια. Προσοχή όμως! Το πρωταρχικό αυτό ψωμί δε θύμιζε σχεδόν σε τίποτα το ψωμί που όλοι ξέρουμε, καθώς δεν ήταν φουσκωμένο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έμοιαζε κάπως με το σκέτο καλαμποκίσιο ψωμί που φτιάχνεται παραδοσιακά στην Ήπειρο.

 

 

Κάποια στιγμή όμως ανακαλύφθηκε το προζύμι. Πώς ακριβώς, δεν ξέρουμε. Η πιο κοινώς αποδεκτή θεωρία είναι πως ζυμάρι που έμεινε για μερικές μέρες σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασίας (όπως στον πάτο ενός κλειστού πιθαριού) χωρίς να ψηθεί, “φούσκωσε”, κι έτσι έγινε το πρώτο προζυμένιο ψωμί.

 

 

Η παραγωγή του ψωμιού έχει εξελιχθεί πολύ από τότε, αλλά το προζύμι παρέμεινε μια μαγική ουσία για αρκετές χιλιάδες χρόνια. Μόλις τον 19ο αιώνα ο Louis Pasteur κοίταξε ένα ζυμάρι μέσα από το μικροσκόπιο του και συνάντησε για πρώτη φορά τους μικροοργανισμούς που φουσκώνουν το ζυμάρι και το μετατρέπουν σε ψωμί.

***

  • Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών: hello@bettysbakery.gr

Στο Betty’s Bakery – Αληθινό Ψωμί ό,τι ψωμί περισσεύει ή δεν είναι εμφανισιακά όπως θα το ήθελαν οι παρασκευαστές για να σας το προσφέρουν, δίνεται στο Μπορούμε, όπου φροντίζουν να πάει στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

 

 

Περισσότερα αναζητήστε εδώ:
https://bettysbakery.gr/