32.2 C
Athens
Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
 

Καλό καλοκαίρι με το «Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης» του Οργανισμού Safe Water Sports

***

•Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως στη λίστα με τις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (13.676 χλμ.)
•Κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται ενώ κάνουν θαλάσσια σπορ
•Στη χώρα μας σημειώνονται κατά μέσο όρο 348 θανάσιμα ατυχήματα στις θάλασσες
•Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πνιγμός θεωρείται μια από τις πέντε κύριες αιτίες θανάτου από ατύχημα σε παιδιά ηλικίας 1-14 ετών και η 3η στον γενικό πληθυσμό ανεξαρτήτου ηλικίας.

Για τους παραπάνω λόγους ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports δημιούργησε το «Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης» για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (3 μηνών έως 12 ετών).

Αυτό το «Πρόγραμμα» έχει στόχο να αναβαθμίσει την ποιότητα της εκπαίδευσης της κολύμβησης στις μικρές ηλικίες. Παράλληλα συνδυάζει την απόκτηση βασικών γνώσεων τεχνικής διαφόρων κολυμβητικών στυλ, την ανάπτυξη ψυχοσυναισθηματικών στοιχείων για την απόλαυση στο νερό, μέσα από παιγνιώδη μάθηση και παράλληλα την ανάπτυξη θεωρητικών γνώσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την ασφάλειά τους στο νερό.

Σχεδιάστηκε από ερευνητές, προπονητές κολύμβησης, Ολυμπιονίκες αθλητές και την Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος και αφορά στους προπονητές κολύμβησης. Τα παιδιά θα διδάσκονται τα στυλ κολύμβησης, θα αυξήσουν την αντοχή τους στο νερό, θα αναπτύξουν γνώσεις για τους βασικούς κανόνες στο υδάτινο περιβάλλον και δεξιότητες αυτοδιάσωσης.
Ο σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης σ’ αυτές τις ηλικίες είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας και επάρκειας, στοχεύοντας στην πρόληψη των πνιγμών, στην εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο, στην απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και στην ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας, παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.

Για τη δημιουργία του Προγράμματος υπήρξε συνεργασία και υποστήριξη από το Υπουργείο Παιδείας, από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας και την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.

***

*Στην παρουσίαση του προγράμματος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «Είναι αδιανόητο να καταγράφουμε ως χώρα κάθε χρόνο θλιβερούς αριθμούς. Είναι εγκληματικό να μένουμε αδρανείς, αφήνοντας νέους ανθρώπους, τις επόμενες γενεές μας να χάνονται άδικα, όταν έχουμε τα εργαλεία και τη γνώση να προλαβαίνουμε δυσάρεστες καταστάσεις».
*Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Κόπτσης, επισήμανε: «Φροντίζουμε για τον διορισμό περισσότερων Γυμναστών, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αθλητισμός βοηθά και το μυαλό και την ψυχή μας και τέτοιο σχολικό περιβάλλον επιδιώκουμε».

Η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Safe Water Sports Ελίζα Καραμπετιάν – Νικοτιάν.

*Ο Πρόεδρος του Safe Water Sports, Παναγιώτης – Μιχαήλ Πασχαλάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία του: «Το Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που πρώτη φορά παρουσιάζεται στη χώρα μας και το οποίο πιστεύουμε θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της κολυμβητικής δεξιότητας στη Ελλάδα καθώς και στη μείωση των πνιγμών».
*Ο Πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Κυριάκος Γιαννόπουλος, υπογράμμισε: «Θέλουμε για το αύριο όλο και περισσότερα παιδιά να φορούν το σκουφάκι τους και να κολυμπούν, επιδιώκοντας και να μοιάσουν στην Άννα Ντουντουνάκη και στον Γιάννη Φουντούλη».
*Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, Δημήτρης Γρηγοριάδης, σημείωσε: «Οι Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής θα υιοθετήσουν τις πρακτικές του προγράμματος, θα τις μεταδώσουν στα παιδιά ώστε να γίνει η ασφάλεια στο νερό τρόπος ζωής για όλα τα Ελληνόπουλα».

*Τέλος, ο ασημένιος Ολυμπιονίκης, αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας πόλο, Γιάννης Φουντούλης και η πρωταθλήτριά μας, Άννα Ντουντουνάκη, στάθηκαν στο πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία εξοικείωση με το υγρό στοιχείο, να έρθουν πιο κοντά στον αθλητισμό και να εκπαιδευτούν για τη συμπεριφορά τους μέσα στο νερό και την απόλαυσή του, από ανθρώπους που ξέρουν να διδάξουν σωστά.

*

Την παρουσίαση του Προγράμματος Ασφαλούς Κολύμβησης έκανε ο δημοσιογράφος Αντώνης Κατσαρός και την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης και του 17ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων, συλλόγων και κολυμβητηρίων, αθλητές και εκπρόσωποι ΜΜΕ.

*Χορηγός του προγράμματος ασφαλούς κολύμβησης: Εθνική Τράπεζα, Arena.
*Βranding του προγράμματος ασφαλούς κολύμβησης: MullenLowe Athens.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art