24.6 C
Athens
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Τo Επιδημικό Κρυπτοσπορίδιο άρχισε τον Ψυχρό Πόλεμο με τις «Πρακτόρισσες» στο Vault…

Του Παναγιώτη Μήλα

Εκεί που είχαμε ησυχάσει με την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο και τη μετέπειτα διακοπή του Ψυχρού Πολέμου έγινε ξαφνικά η μεγάλη ανατροπή.
Στον Βοτανικό τρεις φίλοι τίναξαν στον αέρα τις αποφάσεις των δύο υπερδυνάμεων ανάβοντας το πράσινο φως για την έναρξη νέων διπλωματικών επεισοδίων. Μάλιστα όλα αυτά διαδραματίζονται ήδη στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας και πιο συγκεκριμένα στα σαλόνια της αμερικανικής πρεσβείας. «Εγκέφαλος» αυτού του σχεδίου είναι ο Γιάννης Καλαβριανός με εκτελεστικό όργανο τον Αυγουστίνο Ρεμούνδο. Στα δίχτυα της αράχνης έμπλεξαν και τον κατά τα άλλα φιλήσυχο Δημήτρη Καρατζιά ο οποίος τελικά συμφώνησε να φιλοξενήσει το επιτελείο των δύο πρώτων στο θέατρο “Vault”. Ασφαλώς θα θυμάστε ότι πάντα μπροστά από τρεις επιτυχημένους άντρες βρίσκονται τρεις εξίσου επιτυχημένες γυναίκες, που δεν είναι άλλες από τις «Πρακτόρισσες». Υπάρχουν όμως άλλες τέσσερις γυναίκες: Η Ζαμπίνε, το δεξί της χέρι (που μερικές φορές γίνεται αριστερό), μια Τσέχα αρσιβαρίστρια (Δήμητρα Κολλά) και η Σαπφώ Νοταρά…
Αυτοί είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές του δράματος. Μόνο που η συνεργασία όλων αυτών αντί για πολιτικό θρίλερ δημιουργεί μια ξέφρενη κωμωδία.

Ας δούμε όμως με δυο λόγια την υπόθεση: Η θρυλική εγκληματίας, η διάσημη δολοφόνος Λουκρητία Στρογκανώφ (αγνώστων λοιπών στοιχείων) απήγαγε τον Τσέχο Βιολόγο επιστήμονα Κονσταντίν Κονσταντίνοβιτς που ανακάλυψε το Επιδημικό Κρυπτοσπορίδιο. Πρόκειται για το πιο επικίνδυνο βακτήριο που εμφανίστηκε ποτέ στον πλανήτη. Ολόκληρη η ανθρωπότητα κινδυνεύει. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και σε όλες τις Μυστικές Υπηρεσίες έχει σημάνει συναγερμός. ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους. Κανείς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τη σατανική Λουκρητία. Η Ζαμπίνε, αρχηγός της Ρωσικής Ακαδημίας Κατασκόπων, βρίσκει τη λύση. Καλεί τις θρυλικές Πρακτόρισσες και τις υποχρεώνει να πάρουν και πάλι τα όπλα τους ύστερα από πέντε χρόνια απραξίας. Πρόκειται για τη Λευκορωσίδα Γαβριέλα Ουζμπεκιστάν, την Ιταλίδα Μικαέλα Μπελούτσι (που είναι πρώτη εξαδέλφη με τη Μόνικα) και την Ελληνοπόντια Συμέλλα Τσανταμπασίδου (με το κινητό συνέχεια ανοικτό, ακόμη και την ώρα της παράστασης). Μέσα στα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν άλλαξαν πολλά: Η Γαβριέλα είναι χορεύτρια στύλου σε καμπαρέ, η Μικαέλα βιβλιοθηκάριος στο Βατικανό και η Συμέλλα παντρεμένη νοικοκυρά. Η Ζαμπίνε είναι σίγουρη ότι οι μαθήτριές της θα καταφέρουν να βρουν πάλι τη φόρμα τους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σώσουν τον κόσμο; Οι ρωσοσπουδαγμένες «Πρακτόρισσες», οδηγούν μηχανές, αυτοκίνητα, γαϊδούρια, παίρνουν το μετρό, το λεωφορείο, το αεροπλάνο, εισβάλλουν από πόρτες, από παράθυρα και από τουαλέτες προκειμένου να βρουν τη σατανική Λουκρητία Στρογκανόφ και να τα βάλουν με την ομάδα της, τους φοβερούς «Μαύρους Αγγέλους».

Επιστροφή στων πρακτόρων τη σχολή

Εκεί αρχίζει η δράση. Τέτοια δράση που και ο πρώτος Τζέιμς Μποντ και ο τελευταίος σίγουρα θα αναγκάζονταν να ξαναπάνε στων πρακτόρων τη σχολή που, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι χρήσιμη πολύ. Δεν συζητώ για τους «Άγγελους του Τσάρλι»… Ούτε πτυχίο νηπιαγωγείου δεν έχουν μπροστά στις «Πρακτόρισσες».
Βέβαια αυτές οι τρεις κυρίες εκτός από δορυφορικά τηλέφωνα, μυστικές φόρμουλες, μικροβόμβες, δηλητήρια και περίστροφα – μονόπετρα, διαθέτουν και κάτι άλλο: Έχουν σε κάθε τους κίνηση, σε κάθε τους ατάκα, σε κάθε σκηνή δράσης, τη μουσική υποστήριξη από τον -εντελώς διαφορετικό αυτή τη φορά- Μάνο Αντωνιάδη. Όμως το όλον σχέδιο συμπληρώνουν με μοντέρνο και εντυπωσιακό τρόπο ο Τάσος Σκλαβούνος (Σχεδιασμός φωτισμού) και η Τόνια Αβδελοπούλου (Κοστούμια – Σκηνικά).
Πριν πω για την ομάδα των ηθοποιών δεν πρέπει ξεχάσω τους δημιουργούς του video Γιώργο Συμεωνίδη και Άρτεμη Σταθάκου, οι οποίοι όχι μόνο έκαναν μια πολύ δυναμική εικαστική παρέμβαση στην παράσταση αλλά κυρίως κατάφεραν να πείσουν τη… φημισμένη Τσέχα αρσιβαρίστρια να πάρει μέρος στο γύρισμα…
Και τώρα η ομάδα:
– Ευγενία Αποστόλου, η Ζαμπίνε. Άρτι… αφιχθείς (όπως λένε στα κανάλια), από τη Ρωσική Ακαδημία Κατασκόπων. Και τι δεν κάνει. Και τι δεν μηχανεύεται. Σκέτη απόλαυση. Πραγματικό κόσμημα.
– Χριστίνα Δενδρινού, σε άλλο θέαμα θα ήταν το κορίτσι – λάστιχο. Εδώ τα κάνει όλα κρατώντας όμως πολλούς άσους στο μανίκι που δεν έχει. Εξαιρετική παρουσία. Πολύ κεφάτη. Ηθοποιός – ορχήστρα.
– Μάρα Δαρμουσλή, η βιβλιοθηκάριος Μικαέλα. Σίγουρα η εξαδέλφη της Μόνικα Μπελούτσι θα τη ζήλευε, μιας και η Μάρα εκτός από όμορφη είναι και ηθοποιός. Το σημαντικότερο δηλαδή. Χάζευες κάθε της κίνηση. Ακόμη και τις σιωπές της.
– Αλκμήνη Σταθάτου, η νοικοκυρά Συμέλλα. Παίζει όταν δεν μιλάει στο κινητό με τον άντρα της. Όταν όμως παίζει είναι σαρωτική. «Σκοτώνει» και με το χαμόγελό της.
– Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη, η χορεύτρια Γαβριέλλα. Παρασύρει τους πάντες και τα πάντα στο πέρασμά της. Χάρμα οφθαλμών και (φυσικά) ερμηνείας.
– Πωλ Ζαχαριάδης, όλοι τον ξέρετε ως male contralto. Ε! λοιπόν ξεχάστε τον. Ο Πωλ σε αυτή την παράσταση είναι κάτι άλλο. Το κάτι άλλο. Όπως πάντα μαγεύει, εδώ όμως είναι κάτι παραπάνω. Ευτυχώς που υπάρχουν καλλιτέχνες σαν τον Ζαχαριάδη
– Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Δεν φτάνει που έχει σκηνοθετήσει το έργο με τόση μαεστρία, θέλει να παίζει κιόλας ώστε να ελέγχει τα πάντα επί σκηνής. Έδωσε λοιπόν και στον εαυτό του ένα ρολάκι. Για μια ακόμη φορά είναι ένα διαμάντι ερμηνείας.
Μη με ρωτήσετε για τη Σαπφώ Νοταρά. Εμφανίζεται και είναι όπως ακριβώς την ξέρατε. Και θεία… και θεά.
Θα με ρωτήσετε ασφαλώς ποια υποδύεται τη Λουκρητία Στρογκανώφ. Λογική απορία. Όμως ας μην τα πούμε όλα. Ο Καλαβριανός έφτιαξε ένα έργο που, αν ήμασταν στην Αγγλία, θα παιζόταν για χρόνια.
Το πιο καλό σε αυτή την παράσταση είναι πως όλοι οι ηθοποιοί με την ερμηνεία τους δεν μας αφήνουν περιθώρια να θυμηθούμε άλλες εμφανίσεις τους, σε άλλες παραστάσεις, σε άλλους ρόλους. Αν και δεν τους λείπει η σκηνική εμπειρία, εν τούτοις έχουν έναν πρωτόγνωρο ενθουσιασμό και ένα δυναμισμό λες και είναι η πρώτη τους εμφάνιση. Τυχερός ο σκηνοθέτης που είχε αυτά τα παιδιά. Τυχερός ο συγγραφέας που είδε το κείμενό του να το κάνουν φύλλο και φτερό και να το χαρίζουν στον κόσμο. Τυχεροί οι θεατές που… βρίσκουν θέση για να δουν από απόσταση αναπνοή τις «Πρακτόρισσες». Τυχερός και ο Δημήτρης Καρατζιάς που συνέβαλε στην… αναθέρμανση του ψυχρού πολέμου. Σε όλους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.
– Στις φωτογραφίες, που ανήκουν στο θέατρο “Vault” και στη Νικολέττα Γιαννούλη, βλέπετε, στην πρώτη, όλο τον θίασο. Από αριστερά: Μάρα Δαρμουσλή, Ευγενία Αποστόλου, Χριστίνα Δενδρινού, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη, Αλκμήνη Σταθάτου, Πωλ Ζαχαριάδης.
Στη δεύτερη: Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Αλκμήνη Σταθάτου, Χριστίνα Δενδρινού.
Στην τρίτη: Οι τρεις «Πρακτόρισσες» με τον Πωλ Ζαχαριάδη.
Και τέλος στην τέταρτη: Αλκμήνη, Τριανταφυλλιά και Μάρα πριν δώσουν το τελικό χτύπημα στη Λουκρητία Στρογκανώφ.

«Πρακτόρισσες» – Οι συντελεστές

Συγγραφέας: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Παίζουν: Ευγενία Αποστόλου, Μάρα Δαρμουσλή, Χριστίνα Δενδρινού, Πωλ Ζαχαριάδης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Αλκμήνη Σταθάτου, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη
Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Τάσος Σκλαβούνος
Κοστούμια – Σκηνικά: Τόνια Αβδελοπούλου
Video: gcl dp Γιώργος Συμεωνίδης – Άρτεμις Σταθάκου
Στα video παίζουν: Τόνια Αβδελοπούλου, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Μάνος Αντωνιάδης, Σπύρος Βάρελης, Γιέλενα Γκάγκιτς, Μάρα Δαρμουσλή, Χριστίνα Δενδρινού, Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, Βικτώρια Καλυβιάρη, Δημήτρης Καρατζιάς, Αγγελική Καρποδίνη, Δήμητρα Κολλά, Μούκος Κοπαράνης, Νίνα Ντούνη, Άγγελος Παπαδάτος, Άρτεμις Σταθάκου, Αλκμήνη Σταθάτου, Γιώργος Συμεωνίδης, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη, Ευδοκία Τσοτάκου, Έλσα Χωριανοπούλου και τα παιδιά: Παναγιώτα Παπαθεοχάρη και Σοφία Φονικάκου.
Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννούλη
Trailer: gcl dp
Αφίσα: Αλέξανδρος Βενιέρης
Πολεμικές τέχνες: Τάσος Δαρδαγάνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης

Γενικές πληροφορίες

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο: 9 μ.μ. και Κυριακή 6 μ.μ.
Τελευταία Παράσταση: Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016
Διάρκεια: 90′
Διάλειμμα: 10′
Τιμές Εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ, Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ
Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 5 ευρώ,
Προπώληση από το viva.gr με 10 ευρώ.
Πολυχώρος Vault Theatre Plus
Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός, κοντά στο μετρό Κεραμεικός
Τηλέφωνα: 213-035.64.72 και 6949-534.889

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -