3.1 C
Athens
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται την «Πράγα» και τον Javier de Dios στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

«Ελάχιστοι τολμούν να δουν, αν και πολλοί κοιτάζουν»

***

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, ο Ισπανός συγγραφέας Javier de Dios θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το έργο του «Πράγα».

Ο Ισπανός συγγραφέας Javier de Dios γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1966.

Μετά το τέλος της παράστασης ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον σκηνοθέτη Θέμη Θεοχάρογλου, τη μεταφράστρια του έργου Μαρία Χατζηεμμανουήλ αλλά και με τους θεατές στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Η «Πράγα» του Javier de Dios είναι μια τρυφερή κωμωδία αποκαλύψεων για τη γονεϊκότητα, τις μνήμες, τη συντροφικότητα, τον χρόνο που αφήνει τα σημάδια του, τη μοναξιά, το φως και τα σκοτάδια που μας συντροφεύουν.

***

Ο Μπένι και ο Χάρης, ένα ζευγάρι που διανύει ήδη τα δεκαπέντε χρόνια σχέσης, ετοιμάζουν ένα δείπνο για να υποδεχτούν τη Σουζάνα, την αγαπημένη τους φίλη από το παρελθόν, που επέστρεψε στη Μαδρίτη έπειτα από καιρό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, ξετυλίγονται μνήμες, εκφράζονται επιθυμίες, αποκαλύπτονται αλήθειες και μυστικά, που κλονίζουν τις σχέσεις των τριών φίλων.
Με αφορμή τη διαφωνία των δύο αντρών γύρω από το θέμα της υιοθεσίας ενός παιδιού -μία απόφαση που τους φέρνει αντιμέτωπους με την υπαρξιακή ανάγκη για συνέχεια, την ανάληψη ευθυνών, τον φόβο της μετάβασης σε μια διαφορετική καθημερινότητα, το πέρασμα στη συνθήκη της γονεϊκότητας- ο συγγραφέας αναδεικνύει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως φωτίζονται μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα σημερινά αδιέξοδα.

Ο Χαβιέρ δε Διός (Javier de Dios) θέτει ερωτήματα γύρω από τους αναγκαίους συμβιβασμούς μέσα στις σχέσεις που διαρκούν αλλά και γύρω από τις δυνατότητες κατανόησης του εαυτού και του άλλου μέσα από τα μεταβατικά στάδια ενηλικίωσης, στο πέρασμα προς την ωριμότητα. Οι τρεις φίλοι αναμετρώνται με τον εαυτό τους, με τον χρόνο, με τις σταθερές της ζωής τους, δοκιμάζουν τα όρια της σχέσης τους και της αγάπης τους, προσπαθούν να κατανοήσουν τους άλλους, να ρίξουν τις άμυνές τους και να υπερασπιστούν τις επιλογές που θα διαμορφώσουν το μέλλον τους. Η γλώσσα τους κουβαλάει αλήθειες, πληγώνει, τραυματίζει. Πώς αντιδρούν οι χαρακτήρες στις αλήθειες αυτές; Αμύνονται, δραπετεύουν ή επιμένουν και επαναδιαπραγματεύονται τη ζωή και τα όριά τους;

Η «Πράγα» ανέβηκε για πρώτη φορά το 2013 στη Μαδρίτη. Οι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, η δυνατή πλοκή του έργου, ο τρόπος που το χιούμορ και η ελαφρότητα συνδυάζονται με την πιο πικρή πλευρά της ζωής, δημιουργούν ένα κείμενο ευχάριστο και τολμηρό που υπενθυμίζει την κρυστάλλινη ευθραυστότητα αλλά και ανθεκτικότητα των ανθρώπινων σχέσεων και ψυχισμών. Την ισορροπία ανάμεσα σε ό,τι αντιστέκεται στον χρόνο και σε εκείνο που η ίδια η ζωή δεν αφήνει αναλλοίωτο.

Καλλιτεχνικό σημείωμα

«Πότε πήγαμε στην Πράγα; Θυμάσαι;»

Ο Μπένι και ο Χάρης είναι ένα ζευγάρι που μετρά δεκαπέντε χρόνια κοινής πορείας. Μια πορεία που τώρα έχει αρχίσει να κάνει «νερά» και να χάνονται οι ισορροπίες, μιας και τα «θέλω» τους παίρνουν χωριστούς δρόμους. Ο Μπένι θέλει να αποκτήσει ένα παιδί κάτι που ο Χάρης αποφεύγει ακόμη και να το συζητήσει. Ενώ από την άλλη ο Χάρης θα ήταν ικανοποιημένος και θα ένιωθε ολοκληρωμένος αν ο Μπένι δεχόταν απλώς να τον παντρευτεί και να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή ως το δυναμικό «ντουέτο» που ήταν πάντα.
Η ιστορία μας διαδραματίζεται σε ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε μια νύχτα. Οι δυο τους ετοιμάζονται να υποδεχτούν μια πολύ καλή τους φίλη, τη Σουζάνα, για ένα δείπνο που ίσως και να τους αλλάξει όλη τους τη ζωή. Μια βραδιά γεμάτη αποκαλύψεις, όνειρα, εφιάλτες, μοναξιά, συντροφικότητα, κρυφά σχέδια για το μέλλον και «ένοχα» μυστικά του παρελθόντος. Τρεις άνθρωποι «μόνοι-μαζί» που προσπαθούν να επαναδιαπραγματευθούν τις ζωές τους καθώς και όρους όπως η αγάπη, η φιλία, η γονεϊκότητα, το «τότε» και το «τώρα».
Σκηνικός χώρος και πλατεία ενώνονται σε μια εικαστική συμμετοχική εγκατάσταση αποτελούμενη από διαφορετικές καρέκλες που η κάθε μια φέρει μια διαφορετική ταυτότητα, μνήμη και σωματικότητα. Τα φιλοξενούμενα άτομα προσκαλούνται να αφήσουν τα παλτό τους σε stand ρούχων, έτσι ώστε τα καθημερινά προσωπικά τους στοιχεία συμμετέχουν με έναν ιδιότυπο τρόπο στο συνολικό εγχείρημα. Σφαιρική-περιμετρική όραση 360 μοιρών. Αφήνοντας τον χώρο να μιλήσει με αυτονομία και εμπνεόμενα από την ημικυκλική του μορφή, φέρνουμε στο φως όλες τις πλευρές του. Εδώ σκοτεινά σημεία δεν υπάρχουν, όλα είναι συμπεριληπτικά. Ένας από τους στόχους της εικαστικής εγκατάστασης είναι η βιωσιμότητα και η DIY πρακτικές μέσω της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης των ήδη υπαρχόντων υλικών του Κρατικού Θέατρου. Μια ιδιότυπη συνεργασία είναι αυτή με τον δημιουργό Άγγελο Μέντη και η χρήση ενός συγκεκριμένου αριθμού (7) σκηνικών κατασκευών του, οι οποίες μετατράπηκαν σε μια άλλη μορφή και επεξεργάστηκαν καλλιτεχνικά.

«Δεύτερη έκπληξη του έρωτα» του Μαριβώ (2021). Φυτά από διαφορετικά σημεία της πόλης αναδεικνύουν την περμακουλτούρα με τελική ευχή, μετά την ολοκλήρωση του πρότζεκτ τα φυτά να γίνουν κομμάτι φροντίδας του κτιρίου και των ατόμων που δραστηριοποιούνται στον Οργανισμό. Η εικαστική εγκατάσταση είναι συμπεριληπτική και επιθυμεί να αναπτύξει ετερόκλητους διαλόγους με τα άτομα το χώρο και το κτίριο.
Τι όμως είναι η Πράγα γι’ αυτούς τους ανθρώπους; Η Πράγα συμβολίζει το ιδανικό, το απόλυτο, τον έρωτα στα καλύτερα του… το κάθε πέρσι και καλύτερα! Συμβολίζει την εποχή που ανακάλυπτες τον έρωτα με την ίδια όρεξη και τον ενθουσιασμό που είχες να ανακαλύψεις μια νέα πόλη, μια νέα χώρα, έναν άλλο πολιτισμό. Να βγεις από το σπίτι σου, από τη μικρή προστατευμένη σου φωλιά, και να γνωρίσεις το κάτι καινούργιο, το κάτι διαφορετικό. Αυτό το διαφορετικό που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι «ζεις» και όχι ότι απλώς υπάρχεις. Αυτό το ιδανικό που σε κάνει να θες να «δεις» σε βάθος και όχι απλώς να «κοιτάξεις».
Το έργο αναμετράται με διάφορα ζητήματα στο φάσμα της ανθρώπινης ύπαρξης, τη σπουδαιότητα του «τώρα» και τη νοσταλγία του «τότε». Το «αύριο» φαντάζει ουτοπικό δίχως την ύπαρξη του «τώρα» και το «τώρα» φαίνεται λίγο μπροστά στη μεγαλοπρέπεια του «τότε».

Η ομόφυλη καθώς και η μονογονεϊκή τεκνοποίηση και τεκνοθεσία είναι ένα βασικό ζήτημα που έρχεται να υπογραμμίσει το αίσθημα της μοναξιάς αλλά και τη δυσκολία στην επικοινωνία των χαρακτήρων. Πόσο σημαντικό είναι τελικά να έχεις κάτι σπουδαίο να αναπολείς, προκειμένου να βρεις τη δύναμη να προχωρήσεις μπροστά;
Και στο βάθος ένα ραδιόφωνο που φέρνει τον έξω κόσμο μέσα. Ένα ραδιόφωνο με ιστορίες της πόλης που σε κάνουν να πιστεύεις πως τελικά δεν είσαι μόνο… Είμαστε όλα μόν@…

•Με το πρόγραμμα της παράστασης κυκλοφορεί ολόκληρο το έργου του Χαβιέρ δε Διός σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ.

***

Στο πλαίσιο της οικολογικής πολιτικής του ΚΘΒΕ, τα προγράμματα των παραστάσεών μας πωλούνται σε e-book, στο μισό της τιμής του εντύπου.
Βρείτε τα στη διεύθυνση: fylatos.com/product-category/κθβε

Ταυτότητα παράστασης

«Πράγα»
Του Javier de Dios
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία -Δραματουργική επεξεργασία: Θέμης Θεοχάρογλου
Εικαστική εγκατάσταση- Σχεδιασμός κοστουμιών: Νεφέλη Μυρτίδη
Μουσική: Σπύρος Παρασκευάκος
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίσσυ Θεοφίλου
Βοηθός Σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Σόνια – Μαρία Καϊτατζή
Οργάνωση Παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λουκία Βασιλείου (Σουζάνα), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Χάρης), Γιάννης Τομάζος (Μπένι)

Πληροφορίες
Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2)
Θεσσαλονίκη 546 21
Τηλέφωνο: 231 520 0000

Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19:00
Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00 & 21:00
Κυριακή: 19:00

Προπώληση

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

Πληροφορίες – κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 45 λεπτά

Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8 ευρώ (Φοιτητικό- Μαθητικό, πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό, Εκπαιδευτικών)

Πέμπτη στις 9 μμ και Σάββατο στις 6 μμ
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8 ευρώ (Φοιτητικό- Μαθητικό, πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό, Εκπαιδευτικών)
ΑΜΕΑ: Δωρεάν (απαιτείται η τηλεφωνική κράτηση)
ΑΝΕΡΓΩΝ: Δωρεάν 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στο Φουαγιέ της ΕΜΣ (απαιτείται η τηλεφωνική κράτηση)
Ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.
Κατόπιν της εξαντλήσεως των θέσεων τιμή εισιτήριου 5 ευρώ

Προσφέρεται «Εισιτήριο της παρέας» για 3 άτομα 25 ευρώ και 4 άτομα 30 ευρώ
(απαιτείται η αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά)

Φοιτητικό εισιτήριο: από 3 έως 6 άτομα, τιμή 7 ευρώ / άτομο. Άνω των 10 ατόμων, τιμή 5 ευρώ / άτομο.

Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων): 2315 200 011 & 2315 200 012

Loyalty Club
Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty Club του ΚΘΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια.

Loyalty Card ΑΠΛΗ: 100 ευρώ, Loyalty Card EXTRA: 200 ευρώ, Loyalty Card VIP: 300 ευρώ

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art