34.8 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

«Μεταμόρφωση – Προσεγγίσεις στον Κάφκα». Έλληνες χαράκτες εκθέτουν σε Πράγα και Θησείο

Πριν έρθουν τον Οκτώβριο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη» στο Θησείο, Έλληνες χαράκτες παρουσιάζουν έργα τους στην Πράγα συμμετέχοντας στο «Έτος Κάφκα».

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στα πλαίσια της συνεργασίας της με την Ένωση Τσέχων Χαρακτών διοργανώνει έκθεση χαρακτικής στην Τσεχία με τίτλο: «Μεταμόρφωση – Προσεγγίσεις στον Κάφκα».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Δήμητρα Κουμαντάκη και ο Pavel Pieκar.
Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα εκθέσεων της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών με πολιτιστικούς φορείς του εξωτερικού, προκειμένου να εμπλουτίσει την αντίληψη του κοινού για την Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη και για τη συνεισφορά των Ελλήνων Χαρακτών στην ανάπτυξη της.

Η ιδέα και η υλοποίηση του έργου γίνεται με την συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και του Τσέχικου κέντρου Αθήνας.

Η Ένωση Τσέχων Χαρακτών (HOLLAR) ανήκει στους παλαιότερους και συνάμα σημαντικότερους καλλιτεχνικούς φορείς της Τσεχίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης τσεχικής κουλτούρας. Ιδρύθηκε το 1917, ακόμη και πριν από τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Τσεχοσλοβακίας, με στόχο να υποστηρίξει την ανάπτυξη της τσέχικης τέχνης. Το όνομά της το πήρε από τον διάσημο Τσέχο χαράκτη Václav Hollar (1607–1677).

Λίγα λόγια για την θεματική της έκθεσης από την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών Δήμητρα Κουμαντάκη:

«Ο Τσέχος συγγραφέας έγραψε τη νουβέλα “Μεταμόρφωση“ το 1915, η οποία μέχρι τις ημέρες μας είναι επίκαιρη, όπως και όλο το έργο του Κάφκα.

Η μεταμόρφωση στο έργο του παρουσιάζει τις αλλαγές στον άνθρωπο εσωτερικά, αλλά ευρύτερα και στην κοινωνία. Είναι αρχικά εξωτερική, δηλαδή αφορά το σώμα, αλλά ουσιαστικά μεταμορφώνεται εντέλει σε μια αντίστοιχη εσωτερική διεργασία. Η μεταμόρφωση του αγωνιζόμενου καθημερινά ανθρώπου, για να καλύψει βιοτικές ανάγκες, τον φέρνει αντιμέτωπο με το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον, και προκαλεί νέες μεταβολές και ανατροπές όπως το βότσαλο όταν πέφτει στην ήρεμη επιφάνεια του νερού δημιουργεί ένα κυματισμό που διαρκώς απλώνεται.

Στο έργο του δεν διακρίνεται λύση, αλλά μια αλληλουχία συμβάντων που μπορεί να μας φανερώνουν τον δρόμο του αιτίου και αιτιατού. Την λύση και την διέξοδο την δίνει ο καθένας από την δική του θέση και με την φαντασία του.
Η ιστορία αυτή, επηρέασε / ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς και καλλιτέχνες. Έχουν γυριστεί πολλές ταινίες, έχουν γραφτεί βιβλία και νουβέλες σε συνέχεια της συγκεκριμένης. Επίσης μουσικές συνθέσεις, απο Rolling stones και Philip Glass, Comics, Video games.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ερμηνείες καθώς και νέες μεταμορφώσεις πάνω στο ίδιο το κείμενο της συγκεκριμένης ιστορίας.
Αυτό προκαλεί και μας, παρέχοντας την ευκαιρία να πειραματιστούμε και να δημιουργήσουμε τις δικές μας μεταμορφώσεις που μπορεί να είναι και απαντήσεις στους γρίφους της καθημερινότητας μας».

Η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί επίσης τον Οκτώβριο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη» στο Θησείο, με πρωτοβουλία του Τσέχικου κέντρου Αθήνας στα πλαίσια του εορτασμού του έτους Κάφκα.
Ο εορτασμός έχει τίτλο: Κάφκα 2024 «Τέλος η Αρχή (;)» και θα καλυφθεί από πολλούς φορείς με σειρά δράσεων αφιερωμένων στα 100 χρόνια από τον θάνατο του.

 

Ταυτότητα έκθεσης

«Μεταμόρφωση – Προσεγγίσεις στον Κάφκα»
Εγκαίνια: 1η Ιουνίου 2024 / Ώρα: 5μμ
Hollar Gallery , Smetanovo nábř. 995, 110 00 Staré Město, Πράγα/ Τσεχία.
Η έκθεση θα έχει διάρκεια μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024

Στην έκθεση συμμετέχουν:

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΤΟΥ ΕΛΕΝΗ/ ΑΝΝΙΤΣΑΚΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ/ ΑΝΟΥΣΗ ΡΕΝΑ/ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ/ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ/ ΒΑΛΕΡΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ/ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΑΡΓΥΡΗ/ ΓΙΑΛΑΜΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ/ΔΕΡΒΙΣΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ/ ΔΡΟΓΩΣΗ ΤΑΝΙΑ/ ΚΑΤΣΑΔΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ/ ΚΑΜΑΛΑΚΙΔΟΥ ΚΟΡΙΝΑ/ ΚΟΜΠΑΤΣΙΑΡΗ ΜΑΡΙΑ/ ΚΟΤΣΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ/ ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ/ ΚΩΤΣΙΟΥ ΝΤΙΝΑ/ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ/ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΒΑΝΤΑ/ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ/ ΜΟΝΟΓΥΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ/ ΜΠΑΚΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ/ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΜΑΡΙΑ/ ΜΠΙΖΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ/ ΜΠΛΙΟΥΜΗ ΛΙΑ/ΞΑΝΑΛΑΤΟΥ ΙΡΙΣ/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ/ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ/ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΜΗ/ΠΡΙΣΤΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΛΕΝΑ/ ΠΡΟΒΑΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ/ ΡΟΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ/ ΣΑΡΕΛΑΚΟΥ ΡΟΥΜΠΙΝΑ/ ΣΙΑΤΕΡΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ/ ΣΤΑΥΡΑΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ/ ΣΧΟΙΝΑ ΜΑΙΡΗ/ ΤΟΥΖΛΟΥΚΩΦ ΒΑΝΕΣΣΑ/ ΦΑΛΚΩΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ/ JUDDY ATTWOOD/ PINO PANDOLFINI/ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΛΑΜΑ/ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΡΙΒΑ/ ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΤΑΣ/ ΡΟΥΜΠΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ/ ΚΕΒΡΕΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ/ ΕΛΕΝΗ ΧΑΜΑΚΟΥ/ ΑΝΤΩΝΙΑ ΤΑΡΑΛΛΗ/ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΝΙΑΚΗ/ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΜΠΕΣΣΥ ΣΥΡΟΥ/ ΑΝΤΖΥ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ/

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -