Halloween [Χάλογουιν]. Πώς θα φτιάξετε ένα πετυχημένο φανάρι

Η πασίγνωστη φιγούρα της κολοκύθας – φαναριού του Χάλοουιν (Halloween) –ή αλλιώς, Jack-O’-Lantern– μπορεί να φωτίσει όμορφα το βράδυ το εσωτερικό του τζακιού σας, τον κήπο σας, το τραπέζι της βεράντας, το πρεβάζι του παραθύρου, μια γωνιά του σαλονιού ή της κουζίνας σας! Για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, σκαλίστε και 2-3 κολοκύθες πιο μικρές, όχι μόνο μία μεγάλη, αν έχετε χρόνο και διάθεση!

Θα χρειαστείτε:
-Μια μεγάλη κολοκύθα
-1 κοφτερό μαχαίρι με στενή λεπίδα
-1 κουτάλι

Ξεκινάμε λοιπόν!

1. Αγοράζετε μια μεγάλη κολοκύθα από τον οπωροπώλη σας (ή από όπου αλλού ψωνίζετε), κατά προτίμηση χωρίς χαρακιές και χτυπήματα. Την πλένετε και τη σκουπίζετε καλά να φύγουν τυχόν ακαθαρσίες.

2. Με ένα μαρκαδόρο σχεδιάζετε προσεκτικά το κυκλικό περίγραμμα του «καπακιού» της κολοκύθας, στο πάνω μέρος της. Κόβετε το «καπάκι» με κοφτερό μαχαίρι ή με εργαλείο με στενή κοφτερή λεπίδα, προσεκτικά να μη σπάσει, γιατί με αυτό θα σκεπάσετε ξανά το φανάρι σας. Αν σπάσει, ενώστε το με οδοντογλυφίδες.

3. Με ένα κουτάλι και με αρκετή υπομονή αφαιρείτε σπόρια και ψίχα. Καθαρίζετε καλά την κολοκύθα μέχρι τον πάτο. Μην πετάξετε την ψίχα! Μπορείτε να φτιάξετε πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα (γλυκιά ή αλμυρή) ή κολοκυθόσουπα!

4. Μετά, σχεδιάζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Για να είναι πιο τρομακτικό το αποτέλεσμα, σχεδιάστε μάτια και στόμα τραβώντας γραμμές σαν κεραυνούς, όχι ίσιες. Τη μύτη την κάνετε τριγωνική. Κόβετε αργά, προσεκτικά και με υπομονή.

5. Τοποθετείτε μέσα στην κολοκύθα σας ένα κεράκι ρεσό ή δύο, αν χωρούν, σκεπάζετε με το «καπάκι» και ο Jack-O’-Lantern είναι έτοιμος και πολύ τρομακτικός!

Μα ποιος είναι αυτός ο Jack-O’-Lantern;

Σύμφωνα με κάποιον παλιό ιρλανδικό μύθο, ο Jack ήταν ένας μίζερος, πότης αγρότης που έκανε πλάκες σε όλο τον κόσμο, σε φίλους, στους γονείς του ακόμα και στον Διάβολο. Τον ξεγέλασε να ανέβει σε μια μηλιά και μετά κάρφωσε στις ρίζες του δέντρου σταυρούς, για να μην μπορεί να κατέβει! Του εξήγησε ότι θα τον αφήσει ελεύθερο αν του υποσχεθεί ότι δεν θα στείλει την ψυχή του στην Κόλαση όταν θα πέθαινε. Φυσικά, ο Διάβολος δέχτηκε!

Μόλις όμως ο κατεργάρης Jack πέθανε και χτύπησε τις πόρτες του Παραδείσου, ο Άγιος Πέτρος του αρνήθηκε την είσοδο γιατί όλη του τη ζωή ήταν κακός και άθλιος! Από την άλλη, ούτε στην Κόλαση μπορούσε να μπει γιατί ο Διάβολος τήρησε την υπόσχεσή του! Κι έτσι, από τότε, η ψυχή του Jack φτιάχνει αυτά τα φανάρια (lanterns) από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

Το Χάλοουιν (Halloween) γιορτάζεται πάντα τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, ενέργεια γνωστή ως «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα»). Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Χάλοουιν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά. Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας κελτικής γιορτή Samhaim. Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, και ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν και μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια παγανιστική τελετή σε ημέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.