Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 1989, στις 7.58 το πρωί, δολοφονήθηκε, καθώς πήγαινε στο γραφείο του. Τρεις ένοπλοι πυροβόλησαν με δύο 45άρια πιστόλια και τραυμάτισαν θανάσιμα τον Παύλο Μπακογιάννη, στην είσοδο του γραφείου του στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι. Ο βουλευτής μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου εξέπνευσε μία ώρα αργότερα. Ήταν 54 ετών.
Το προηγούμενο βράδυ είχε ξενυχτήσει σε συζητήσεις με τον «Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου». Πρόεδρος του Συνασπισμού ήταν τότε ο Χαρίλαος Φλωράκης (ΚΚΕ) και Γραμματέας του ο Λεωνίδας Κύρκος (Ε.ΑΡ).
Για τον λόγο αυτό ο Μπακογιάννης επέμενε να ξεκουραστεί ο άνδρας της συνοδείας του που είχε ταλαιπωρηθεί πλάι του και έτσι ήταν μόνος όταν οι ένοπλοι που στάθηκαν απέναντί του τράβηξαν την σκανδάλη.
Οι δολοφόνοι ανήκαν στην τρομοκρατική οργάνωση της «17 Νοέμβρη». Για την ανθρωποκτονία του Παύλου Μπακογιάννη στη δίκη κρίθηκαν ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Ηρακλής Κωστάρης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.
Στις εκλογές του Ιουνίου του 1989, ο Παύλος Μπακογιάννης εκλέχθηκε Βουλευτής στη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας.
Ήταν από τους πρωτεργάτες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού της Αριστεράς.
Το καλοκαίρι του 1989, εισηγήθηκε το Νομοσχέδιο για την Εθνική Συμφιλίωση.
***
Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε στη Βελωτά της Ευρυτανίας στις 10 Φεβρουαρίου 1935. Ο πατέρας του ήταν παπάς και είχε υπηρετήσει στην Επισκοπή, την Ανιάδα, τα Εσωχώρια, τη Βελωτά, τον Ασπρόπυργο. Δημοτικό Σχολείο πήγε στη Βελωτά, τον Ασπρόπυργο και τη Σαρκίνη. Εξαιτίας του Εμφυλίου, πήγε Γυμνάσιο στο Αγρίνιο, το Θέρμο, το Καρπενήσι, και τελείωσε στην Πάτρα.
Σπούδασε και πήρε το Πτυχίο της Παντείου, ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο Λιμενικό Σώμα. Αμέσως μετά, πήγε στην τότε Δυτική Γερμανία, όπου σπούδασε Πολιτική Οικονομία και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, του Τίμπινγκεν και της Κονστάντσας. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κονστάντσας.
Δίδαξε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Επί δέκα χρόνια, διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας της Βαυαρίας, του οποίου τα σχόλια και οι ειδήσεις μεταδίδονταν και από την Ντόιτσε Βέλε. Στην περίοδο της επταετίας, του αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης και του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Το 1974, παντρεύτηκε την Ντόρα Μητσοτάκη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα. Στην περίοδο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ήταν Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του τότε ΕΙΡΤ. Αργότερα, εργάστηκε ως πολιτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Το Βήμα» και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά ιδρύματα και έντυπα εξωτερικού. Το 1982, ανέλαβε την ευθύνη για την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ», όπου εργάστηκε ως εκδότης – διευθυντής μέχρι το Φεβρουάριο του 1985.
Από το Νοέμβριο του 1985 μέχρι το Νοέμβριο του 1986, ήταν πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Εκτός από το πλήθος άρθρων και αναλύσεων που δημοσίευσε τόσο στην ελληνική όσο και στη γερμανική γλώσσα, έγραψε και ειδικές μελέτες πολιτικής και κοινωνικής ανάλυσης.
***
Το παραπάνω κείμενο με τον τίτλο «Η Ένωση Συντακτών τιμά τον δημοσιογράφο και αγωνιστή της Δημοκρατίας Παύλο Μπακογιάννη», δημοσιεύθηκε την 29η Ιανουαρίου 2019 με την υπογραφή της ΕΣΗΕΑ. Αφορμή ήταν η εκδήλωση που είχε οργανώσει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ για τα 30 χρόνια μετά το θάνατό του.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 μίλησαν: Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας, μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, Ελένη Τορόση, συγγραφέας, Γιάννης Βλαστάρης, δημοσιογράφος και Μίμης Ανδρουλάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας.