Παγκόσμια κινητοποίηση για τα βάσανα των γαϊδουριών στη Σαντορίνη

 

Την εβδομάδα από 10 έως 16 Ιουνίου 2019 η PETA, ο μεγαλύτερος οργανισμός προστασίας των ζώων στη Γερμανία, διαδηλώνει σε όλο τον κόσμο μπροστά από τις ελληνικές πρεσβείες για να επιστήσει την προσοχή σχετικά με «το θέμα των βασανιστηρίων στα οποία υποβάλλονται τα γαϊδούρια και τα μουλάρια στη Σαντορίνη», όπως αναφέρεται. Οι διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην Ουάσινγκτον, στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ, στο Παρίσι, στο Σίδνεϊ και στο Βερολίνο. Με τις διεθνείς ενέργειες διαμαρτυρίας ο οργανισμός προστασίας των ζώων καλεί την Ελληνίδα Υπουργό Τουρισμού και τον Δήμαρχο των Φηρών να απαγορεύσουν τα λεγόμενα γαϊδουράκια-ταξί.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι ακόμα και το 2019 συνεχίζεται η εκμετάλλευση των γαϊδουριών και μουλαριών στη Σαντορίνη», είπε η Jana Hoger, εισηγήτρια στην PETA Deutschland. «Καθημερινά πρέπει να μεταφέρουν επάνω και κάτω στον καυτό ήλιο βαριούς τουρίστες στα απότομα σκαλοπάτια. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η σέλα δεν τοποθετείται καλά και προκαλούνται επίπονες πληγές και εκδορές στα ζώα. Κάνουμε έκκληση στον Δήμαρχο, στην Ελληνίδα Υπουργό Τουρισμού και σε όλες τις υπεύθυνες αρχές να απαγορεύσουν οριστικά τα γαϊδουράκια-ταξί».

Αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Κάθε ημέρα σε αυτό το νησί του Αιγαίου γίνεται κακομεταχείριση των γαϊδουριών και μουλαριών σαν «γαϊδουράκια-ταξί» με το σκοπό μεταφοράς τουριστών σε πάνω από 500 σκαλοπάτια μέχρι την παλιά πόλη του λιμανιού των Φηρών. Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι απαραίτητο διότι αρκετά κοντά λειτουργεί εδώ και δεκαετίες τελεφερίκ. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες ζώων και οι αρχές, για εμπορικούς λόγους, διατηρούν την υποτιθέμενη παράδοση, και αυτό παρά τη σαφή παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας.

Τα ζώα πρέπει συχνά να ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλοπάτια έως και τέσσερις με πέντε φορές την ημέρα. Οι ιδιοκτήτες δεν επιλέγουν τους πελάτες τους, καθώς κάθε τουρίστας σημαίνει λεφτά για αυτούς. Στην πραγματικότητα τα ζώα, σύμφωνα με τις συστάσεις για την προστασία των ζώων, δεν πρέπει να μεταφέρουν περισσότερο από το 20 τοις εκατό του βάρους τους. Για τα γαϊδουράκια αυτό αντιστοιχεί περίπου στα 50 κιλά. Όσο πιο βαρύς είναι ο αναβάτης, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για την πλάτη και τις αρθρώσεις των ζώων. Αυτό έχει σοβαρά επακόλουθα. Διότι όταν τα γαϊδουράκια είναι πολύ αδύναμα και δεν κάνουν την «εργασία» τους όπως πρέπει, οι ιδιοκτήτες τα παρατάνε και τα αφήνουν στην τύχη τους.

Στις περιπτώσεις που η σέλα δεν τοποθετείται σωστά προκαλούνται σε πολλά ζώα επίπονες πληγές, συχνά στην περιοχή της ζώνης σέλας. Οι βαθιές πληγές, λόγω ανεπαρκούς κυκλοφορίας του αέρα, δεν επουλώνονται και έτσι τα γαϊδουράκια υποφέρουν μόνιμα.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλάνε για πληγές στην περιοχή του κεφαλιού των ζώων στις οποίες δεν έχει γίνει θεραπεία και υπάρχουν μύγες.

«Παρόλα αυτά τα γαϊδουράκια πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν, αντί να τους παρασχεθεί θεραπεία και προστασία τουλάχιστον μέχρι να επουλωθούν οι πληγές. Αυτό λέει πολλά για τη σχέση των ιδιοκτητών με τα ζώα», είπε η Hoger.

Το σύνθημα της PETA είναι: Τα ζώα δεν υπάρχουν για να κάνουμε σε αυτά πειράματα, να τα τρώμε, να τα φοράμε, να διασκεδάζουμε με αυτά ή να τα εκμεταλλευόμαστε με άλλους τρόπους. Η οργάνωση αντιτίθεται στον σπισισμό: μια ιδεολογία που κατατάσσει τους ανθρώπους ως ανώτερα όντα σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Εν τω μεταξύ, ένοχο μυστικό της Σαντορίνης χαρακτηρίζει η Daily Mail το θέμα με τα γαϊδουράκια στο νησί.

Περιγράφοντας τα όσα ζουν τα γαϊδουράκια καθημερινά, τα οποία υποχρεώνονται να κάνουν την 20λεπτη διαδρομή λιμάνι-Φηρά και το αντίστροφο, φορτωμένα στην πλάτη τους τουρίστες, κάτω από τον καυτό ήλιο για 10 ώρες κάθε μέρα, η Daily Mail ζητά να μπει τέλος σε αυτό το βασανιστήριο των ζώων.

Ολόκληρο το άρθρο της Daily Mail έχει ως εξής: 

Με τα κεφάλια σκυφτά, γαϊδουράκια στη σειρά περιμένουν για τον επόμενο γύρο επιβατών κρουαζιερόπλοιων που θα μεταφέρουν από το λιμάνι σε έναν από τους πιο πολυφωτογραφημένους προορισμούς του πλανήτη.

Κάθε μέρα, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης θα κάνουν τέσσερις με πέντε φορές τη διαδρομή με τα 520 σκαλιά ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί στην πόλη των Φηρών και τα γραφικά ασβεστωμένα κτήρια. Η πρακτική αυτή με τα γαϊδουράκια συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες.

Ο Γολγοθάς των γαϊδάρων, που ξεκινά από την αυγή, όταν τα παίρνουν από τα χωράφια που ξενυχτάνε για να «δουλέψουν» κάτω από θερμοκρασίες που συχνά ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου, έχει χαρακτηριστεί βαρβαρότητα και ως «βρώμικο μικρό μυστικό της Σαντορίνης».

Μερικά γαϊδουράκια, πνιγμένα στον ιδρώτα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής σταματούν για να γλείψουν κάποια πέτρα που βρίσκεται στη σκιά για να ανακουφιστούν, καθώς ελάχιστο νερό τους παρέχεται κατά τη διάρκεια της επίπονης και κοπιώδους οκτάωρης και κάποιες φορές δεκάωρης, εργασίας τους.

Εργαζόμενοι πάνω σε θέματα προστασίας των ζώων επισκέφθηκαν αυτή την εβδομάδα το ελληνικό νησί για να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες για τα ζώα και να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες τους για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ζώα που εξαναγκάζονται να διανύσουν μια απόσταση 60 μιλίων τη φορά, ακολουθώντας τα λιθόστρωτα σκαλοπάτια που παρουσιάζονται σε εκδρομικά φυλλάδια διακοπών και κρουαζιερόπλοιων.

Το «Καταφύγιο για τα γαϊδουράκια» πλήρωσε για να κατασκευαστούν τέντες στο τέλος της διαδρομής, αλλά ήταν κακώς συντηρημένες και έχουν φύγει από τη θέση τους.

«Δεν έχουν σκιά όταν περιμένουν τους επόμενους επιβάτες, απλά στέκονται κάτω από τον ήλιο», δήλωσε ο Τιμ Γουός, διευθυντής του Safe Haven for Donkeys, στο Ισραήλ, ο οποίος πραγματοποίησε μια αποστολή στη Σαντορίνη για να διερευνήσει την κατάσταση, τον περασμένο μήνα.

«Τα γαϊδουράκια υποφέρουν από μυϊκά, σκελετικά και αρθριτικά προβλήματα λόγω του βάρους των ανθρώπων που μεταφέρουν στην πλάτη τους και τον αριθμό των σκαλιών που ανεβαίνουν», σημειώνει.

«Οι αρθρώσεις τους πιέζονται με το πέρασμα του χρόνου σε σημείο που παραλύουν και οι πλάτες τους συμπιέζονται σταδιακά κάτω από τη σέλα σε σημείο που δεν μπορούν να μεταφέρουν κανέναν. Είναι ανθεκτικά ζώα και συνεχίζουν να κάνουν τη ”δουλειά τους” ξανά και ξανά μέχρι που ένα πρωί πέφτουν νεκρά. Το ότι στέκονται στη σειρά με τα κεφάλια τους κατεβασμένα, είναι σαφής ένδειξη ότι είναι δυσαρεστημένα και υποφέρουν από στρες».

Η Σαντορίνη είναι ένα πανέμορφο νησί, σχηματισμένο από ηφαιστειακή δράση, προσελκύει δύο εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και αποτελεί καθημερινή στάση για κρουαζιερόπλοια. Χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες είναι μεταξύ των 40.000 που μεταφέρονται από τα πολυτελή κρουαζιερόπλοια από το λιμάνι στη Χώρα, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.

Με το που κατέβουν από τα πλοία τους… επιτίθενται οι οδηγοί προτείνοντάς του την άνοδο στη χώρα με τα γαϊδουράκια, αντί 6 ευρώ, πριν καν ανακαλύψουν ότι υπάρχει και η εναλλακτική του τελεφερίκ που χωράει 24 άτομα.

Η θλιβερή πομπή των γαϊδάρων και των μουλαριών με τους ήχους από τις καμπάνες που έχουν κρεμασμένες στο λαιμό τους και τις φωνές των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι είναι… οπλισμένοι με βέργες και δερμάτινους ιμάντες για να τα χτυπούν, συνιστούν μια σκληρή χορωδία η οποία παίζει από τις 8 το πρωί ως το βράδυ.

«Είναι απίστευτα σκληρό. Γιατί να το κάνει κάποιος αυτό σε ένα ζώο;» υποστηρίζει το Ντέιβιντ Χάμιλτον, ο οποίος επέλεξε να ανέβει τα σκαλιά με τη σύζυγό του Ντάιαν, όταν αποβιβάστηκαν από το MSC Musica κατά την επταήμερη κρουαζιέρα τους που ξεκίνησε από τη Βενετία.

«Συγκλονιστήκαμε με αυτό που είδαμε να συμβαίνει. Δεν σκεφτήκαμε ούτε για μια στιγμή να ανέβουμε σε ένα γαϊδουράκι για να μας μεταφέρει σε αυτά τα απότομα σκαλιά, είναι τόσο άδικο για εκείνα…».

Οι προσπάθειες του φιλανθρωπικού οργανισμού του Ηνωμένου Βασιλείου για τα γαϊδουράκια  και οι τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις έχουν κερδίσει κάποιες μάχες και έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις, αλλά, παρά την αυξανόμενη πίεση, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων στο TripAdvisor όπου χαρακτηρίζουν την πρακτική βάρβαρη, δεν έχουν απαγορευτεί ακόμη οι βόλτες με τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη.

Η Κάρολιν Τιερνάν Λοκ και η Κασάνδρα Ντούγκλας εξέφρασαν στη Daily Mail τη δυσαρέσκειά τους για τα όσα είδαν στη Σαντορίνη, σε σχέση με τα γαϊδουράκια.
«Ήμασταν στο λιμάνι και πήγαμε να ρίξουμε μια ματιά στα γαϊδουράκια και κυριολεκτικά μας έσυραν σε μια ουρά και επάνω στα γαϊδουράκια προτού καταλάβουμε τι συμβαίνει. Καταλάβαμε αμέσως ότι είναι λάθος», δήλωσε η 33χρονη Κάρολιν, διευθύντρια Μάρκετινγκ από το Μπρίστολ.

«Είχα την αίσθηση σε όλη τη διαδρομή ότι είχα κάνει κάτι λάθος. Δεν συνειδητοποίησα πόση ώρα κράτησε και πρέπει να ήταν τρομερό για αυτά τα φτωχά ζώα που κάνουν αυτή τη διαδρομή κάθε μέρα το καλοκαίρι. Μακάρι να το είχαμε ψάξει περισσότερο πριν και να είχαμε αποφύγει να ανέβουμε στα γαϊδουράκια. Αλλά οι ιδιοκτήτες τους είναι πολύ επιδέξιοι στο να σε βάζουν στην ουρά, λέγοντα ότι είναι μια διαδρομή 10 λεπτών. Χρειάστηκαν όμως 20 λεπτά και τα γαϊδουράκια φαίνονταν πολύ δυσαρεστημένα. Ήμουν τόσο ευτυχισμένη όταν τελείωσε η διαδρομή που θα συμβούλευα όποιον πάει στη Σαντορίνη να μην ανέβει στα γαϊδουράκια.

Η 29χρονη Κασάνδρα, οδοντίατρος στη Βρετανία, πρόσθεσε: «Ίσως είναι το χειρότερο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου. Ήταν φρικτό. Το γαϊδουράκι που ήταν μπροστά μου κάποια στιγμή τα έπαιξε και κάθισε κάτω και ο οδηγός του φώναζε να συνεχίσει. Δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται καθόλου για το ζώο.

Η Σαντορίνη έχει μετατρέψει τα γαϊδουράκια σε επιχείρηση. Λούτρινα γαϊδουράκια, μπλουζάκια με γαϊδουράκια και άλλα μπιχλιμπίδια πωλούνται στα καταστήματα δώρων στα Φηρά. Στο νησί φτιάχνονται ακόμη και μπίρες που έχουν έμβλημά τους τον γάιδαρο!

Να σημειωθεί ακόμη ότι οι βόλτες με τα γαϊδουράκια οργανώνονται και από τουριστικά γραφεία!

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, αυξάνεται η ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και το 2017 η Γερμανίδα Σούζαν Σοπέν, τραυματίστηκε μέχρι θανάτου όταν ένα από τα γαϊδουράκια την ποδοπάτησε. Η 67χρονη η οποία βρισκόταν σε κρουαζιέρα με τον σύζυγό της και ένα ακόμη ζευγάρι, εκείνη την ημέρα είχε τα γενέθλιά της.

Τα ζώα, τα οποία κάνουν τη διαδρομή από το λιμάνι στα Φηρά και το αντίστροφο σε γκρουπ από 2 έως 10 γαϊδουράκια, συχνά πέφτουν πάνω σε τουρίστες και τους στριμώχνουν στις πλαγιές.

Στο Παρίσι

Διαμαρτυρία για την κακομεταχείριση των γαϊδουριών και των μουλαριών στη Σαντορίνη και τη χρήση τους σαν «γαιδουράκια – ταξί», πραγματοποίησαν πρόσφατα φιλόζωοι, έξω από το Προξενείο της Ελλάδας στο Παρίσι, στο πλαίσιο της παγκόσμιας διαμαρτυρίας της PETA – της μεγαλύτερης στον κόσμο οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων.

Οι φιλόζωοι που απαιτούν να σταματήσει η εκμετάλλευση των γαϊδουριών και των μουλαριών της Σαντορίνης πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία τους, τη στιγμή που ξεκινά η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα.

«Θέλουμε να ενημερώσουμε τις αρχές για ό,τι συμβαίνει στο νησί της Σαντορίνης, ένα από τα πιο τουριστικά στην Ελλάδα, όπου περίπου 100 γαϊδουράκια και μουλάρια χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των τουριστών και τα οποία κακοποιούνται καθημερινά. Ανεβαίνουν περισσότερα από 500 πέτρινα σκαλοπάτια κι αυτό 4 με 5 φορές τη μέρα μέσα στη ζέστη», δήλωσε στο AFP η Μαρί-Μόργκαν Ζανό, εκπρόσωπος Τύπου της PETA.

Για να αναδείξουν με συμβολικό τρόπο «την ταλαιπωρία των ζώων» και για να καταγγείλουν «την εκμετάλλευσή τους», οι ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν έξω από το ελληνικό προξενείο, φορούσαν μια μάσκα που απεικόνιζε το κεφάλι ενός γαϊδάρου και κρατούσαν πανό που έγραφε στα γαλλικά: «Βάλτε τέλος στην κακομεταχείριση των γαϊδουριών της Σαντορίνης» ή «Τέλος στη βία των γαϊδουριών της Σαντορίνης».

«Τα ζώα δεν έχουν νερό, ούτε τροφή και κάποιες φορές είναι τραυματισμένα εξαιτίας του ακατάλληλου εξοπλισμού κι από το βάρος των τουριστών. Ορισμένα έχουν πληγές που δεν τις έχουν φροντίσει», προσθέτει η Μαρί–Μόργκαν Ζανό.

  • Φωτογραφία: Shutterstock