«Με δέος, σεβασμό και βαθιά συγκίνηση απέτισα σήμερα τιμή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα είναι η πιο ακραία εκδήλωση του κακού στην ανθρώπινη ιστορία και η πιο οδυνηρή κληρονομιά του εικοστού αιώνα. Ένα αποτρόπαιο έγκλημα εναντίον εκατομμυρίων αθώων, που εξοντώθηκαν όχι για κάτι που έκαναν, αλλά γι’ αυτό που ήταν, για τη φυλετική τους ταυτότητα. Μια γενοκτονία εκτελεσμένη με τη μεγαλύτερη ψυχρότητα και συστηματικότητα.
Το Ολοκαύτωμα μας αφορά όλους, όχι μόνο τον εβραϊκό λαό. Θέτει συνεχώς σε δοκιμασία την ιστορική μας συνείδηση, την ηθική μας συνείδηση. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο απέναντι στη βαρβαρότητα. Η καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης, η θωράκιση απέναντι στη ρητορική του μίσους και η επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξίας, είναι το ανάχωμά μας στην επέλαση του κακού».
***
Την παραπάνω δήλωση έκανε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων.
***
«Ολοκαύτωμα», Έργο του Ervin Abadi. Σχέδιο με μολύβι. © Photo Credit United States Holocaust Memorial Museum.
Ο Έρβιν Αμπάντι, ένας Ούγγρος Εβραίος από τη Βουδαπέστη. Γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1918. Ήταν επίδοξος καλλιτέχνης όταν ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Υπηρέτησε στην ουγγρική υπηρεσία εργασίας στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Kατάφερε να δραπετεύσει, αλλά συνελήφθη και απελάθηκε αμέσως στο Μπέργκεν – Μπέλσεν.
Όταν απελευθερώθηκε από το στρατόπεδο, η κατάσταση της υγείας του ήταν τέτοια που απαιτούσε πολύχρονη νοσηλεία. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του, δημιούργησε δεκάδες έργα τέχνης για το Ολοκαύτωμα με μολύβι, σινική μελάνη και ακουαρέλες.
Μετά την ανάρρωση, ο Abadi επέστρεψε στη Βουδαπέστη, όπου δημοσίευσε το 1946 μια συλλογή από τις υδατογραφίες του. Πέθανε στο Ισραήλ στις 3 Μαΐου 1979.