«Οι Μυκήνες στις φλόγες», ο θησαυρός και όλα όσα λένε [ή δεν λένε] οι φωτογραφίες…

ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÇÓ ÕÐ.ÐÏËÉÔÉÓÌÏÕ ËÉÍÁÓ ÌÅÍÄÙÍÇ ÓÔÏÍ ÁÑ×ÁÉÏËÏÃÉÊÏ ×ÙÑÏ ÔÙÍ ÌÕÊÇÍÙÍ (EUROKINISSI/ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÓ ÂÁÓÉËÇÓ)

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την προσωπική σελίδα στο Facebook του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.
Η φωτογραφία συνοδεύεται και από το παρακάτω σχόλιο:

«Οι εικόνες από την πρωτοφανή καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών που κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλούν θλίψη σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Η στάση της κυβέρνησης όμως, προκαλεί οργή.
Σε ένα ακόμα ζήτημα, αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και καταφεύγει ξανά στην παραποίηση της πραγματικότητας.
Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τη δοξάζουν γιατί δεν έγινε στάχτη όλος ο χώρος, ενώ η Υπουργός δηλώνει ότι «οι επισκέπτες απλά θα δουν λίγα καμένα χόρτα».
Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε».
Αλέξης Τσίπρας / 31 Αυγούστου 2020

 

***

 

Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενη από τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα και τους τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού Γιάννη Ραγκούση και Πάνο Σκουρολιάκο προκειμένου να διαπιστώσουν την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στα μνημεία του.

*Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ όπως δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Η Αυγή»:

 

http://www.avgi.gr/article/10964/11411960/stis-mykenes-antiprosopeia-tou-syriza

 

***

 

Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, ο Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Πάνος Σκουρολιάκος απευθυνόμενος στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Είστε η υπουργός που επί θητείας της κάηκαν οι Μυκήνες».

 

*Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ όπως δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Η Αυγή»:

 

http://www.avgi.gr/article/10964/11412030/p-skouroliakos-se-l-mendone-eiste-e-ypourgos-pou-epi-theteias-tes-kaekan-oi-mykenes

 

***

 

Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Η Αυγή» είχε τον τίτλο: «Η πυρκαγιά στις Μυκήνες έκαψε ξανά την ενημέρωση».

 

*Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ όπως δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της εφημερίδας:

 

http://www.avgi.gr/article/10811/11410154/e-pyrkagia-stis-mykenes-ekapse-xana-ten-enemerose

 

***

 

Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εξέδωσε ανακοίνωση την οποία φιλοξενεί η εφημερίδα “Αυγή” με τον τίτλο: «Η υπουργός ξέχασε να εξηγήσει πως μεταδόθηκε η φωτιά εντός των τοιχών  της μυκηναϊκής ακρόπολης».

 

*Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ όπως δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Η Αυγή»:

 

http://www.avgi.gr/article/10812/11411763/-e-ypourgos-xechase-na-exegesei-pos-metadotheke-e-photia-entos-ton-toichon-mykenaikes-akropoles-

 

***

Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020, με το παρακάτω πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί «Η Αυγή» με τον τίτλο «Αιδώς Αργείοι».

 

 

***

 

*Αναζήτησα αποκαλυπτικές φωτογραφίες που να αποδεικνύουν ότι «κάηκαν οι Μυκήνες» σε όλα τα παραπάνω θέματα, από το βασικό σχόλιο του κ. Τσίπρα μέχρι και το άρθρο της εφημερίδας «Η Αυγή». Οι φωτογραφίες ήταν από τα λεγόμενα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ…

*Αναζήτησα αποκαλυπτικές φωτογραφίες που να αποδεικνύουν ότι «κάηκαν οι Μυκήνες» στο θέμα από την επίσκεψη στις Μυκήνες του κ. Ραγκούση και του κ. Σκουρολιάκου. Ουδεμία! Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μου… Πιστεύω όμως, επειδή το φωτογραφικό ρεπορτάζ είχε αναλάβει ένα κορυφαίο ελληνικό πρακτορείο, ότι σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους και θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της φθοράς.

*Αναζήτησα αποκαλυπτικές φωτογραφίες που να αποδεικνύουν ότι «κάηκαν οι Μυκήνες» στο άρθρο του Συλλόγου των Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Ήμουν βέβαιος 1.000% ότι τουλάχιστον αυτοί ως καθ’ ύλην αρμόδιοι θα είχαν αποδεικτικό φωτογραφικό υλικό. Όμως μάταια…

 

***

 

Τελικά από όλα τα παραπάνω δεν είναι φανερό πως «κάηκαν οι Μυκήνες». Τόσοι έσπευσαν προς αναζήτηση θησαυρού αλλά απέτυχαν. Αν είχε συμβεί κάτι τόσο τραγικό οι φωτογραφίες θα ήταν στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η Αυγή» αλλά και ολούθε, σκέπτομαι…

Άνθρακες τελικά ο φωτογραφικός θησαυρός των Μυκηνών για όσους τον αναζητούσαν αγωνιωδώς.

 

***

 

ΥΓ. Παραλίγο να το διαπράξω: Ξέχασα να πω ότι η Μαρέβα είναι υπέρκομψη ακόμα και όταν είναι ηλιοκαμένη…