Από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2023 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το WOW Foundation, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα.
Το WOW Aθήνα, το οποίο στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το British Council και με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, περιλαμβάνει ομιλίες με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoringsessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και πολλά άλλα, σε μία μεγάλη διοργάνωση με σκοπό να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις θηλυκότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες που συναντούν καθημερινά και να γιορτάσει τις νίκες που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα καθώς και τα πρόσωπα και τις ιστορίες που εμπνέουν. Πολυσυλλεκτικό και διαθεματικό, το φεστιβάλ εστιάζει στην ελληνική πραγματικότητα σήμερα, αλλά, ταυτόχρονα, στρέφει το βλέμμα και στα κοινά ζητήματα και τις προκλήσεις που απασχολούν όλη την υφήλιο.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW Aθήνα, το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τις Guerrilla Girls, μία διεθνώς αναγνωρισμένη κολεκτίβα ανώνυμων καλλιτέχνιδων ακτιβιστριών που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους και όλα τα φύλα. Από τις 27 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου, στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), παρουσιάζεται, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και σε επιμέλεια Ερατώς Κουτσουδάκη, η έκθεση με τίτλο The Art of Behaving Badly|Η Τέχνη της Κακής Συμπεριφοράς με 38 έργα συνολικά από όλα τα πρότζεκτ των Guerrilla Girls (αφίσες, δράσεις, αυτοκόλλητα, καρτ-ποστάλ, βίντεο) που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα διακρίσεων ευρύτερα και ειδικότερα στον χώρο της Τέχνης.
Παράλληλα, τη Δευτέρα 3 Απριλίου στις 18.30 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος οι Guerrilla Girls θα μιλήσουν για τις φυλετικές και εθνοτικές προκαταλήψεις καθώς και για τη διαφθορά στον χώρο της Τέχνης αλλά και πέρα από αυτόν. Τόσο η ομιλία όσο και η έκθεση ανιχνεύουν την ιστορία της ομάδας μέσω των παρεμβάσεων και των «Ανακοινώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας» (“Public Service Announcements”) που έχουν κάνει από το 1985 ως το 2015.
Λίγα λόγια για τις Guerrilla Girls
Οι Guerrilla Girls αποτελούνται από ανώνυμες ακτιβίστριες, οι οποίες υιοθετούν ονόματα νεκρών γυναικών καλλιτέχνιδων και φορούν μάσκες γορίλα για να κρύψουν την ταυτότητά τους και να κατευθύνουν το ενδιαφέρον στα ζητήματα για τα οποία αγωνίζονται. Η ομάδα τους συγκροτήθηκε τη δεκαετία του 1980 και αυτοαποκαλούνται «η συνείδηση του κόσμου της τέχνης». Χρησιμοποιούν συνταρακτικούς τίτλους, προκλητικές εικόνες και αποκαλυπτικά στατιστικά στοιχεία για να αναδείξουν τις διακρίσεις λόγω φύλου ή εθνοτικής καταγωγής, αλλά και τη διαφθορά στην τέχνη, τον κινηματογράφο, την πολιτική και την ποπ κουλτούρα. Πιστεύουν σε έναν διαθεματικό φεμινισμό και αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Υπονομεύουν την ιδέα ενός κυρίαρχου αφηγήματος αποκαλύπτοντας το υποδόριο, το υπόρρητο, το παραγνωρισμένο και το κατάφωρα άδικο.
Οι Guerrilla Girls έχουν υλοποιήσει εκατοντάδες project σε όλο τον κόσμο. Πραγματοποιούν παρεμβάσεις και εκθέσεις σε μουσεία τέχνης, χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους τους τοίχους για να καταγγείλουν την κακή συμπεριφορά τους και τις πρακτικές διακρίσεών τους – μια τέτοια δράση ήταν η λαθραία προβολή στην πρόσοψη του Μουσείου Whitney στη Νέα Υόρκη σχετικά με την εισοδηματική ανισότητα και τον σφετερισμό της τέχνης από τους υπερ-πλούσιους.
Οι αναδρομικές και οι περιοδεύουσες εκθέσεις τους έχουν προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες. Το τελευταίο τους βιβλίο, Guerrilla Girls: The Art of Behaving Badly, συγκεντρώνει εκατοντάδες έργα τους που υλοποιήθηκαν από το 1985 ως το 2020 και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία τέχνης του 2020 από τους New York Times και τους Los Angeles Times. Πρόσφατα, έργα τους εκτέθηκαν στους εξής χώρους: Tate Modern και Whitechapel Gallery στο Λονδίνο, Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο, Μπιενάλε της Βενετίας, Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας στη Δρέσδη, Art Basel στο Χονγκ Κονγκ και αλλού. Το σύνθημά τους: «Κάνε κάτι. Αν πετύχει, κάνε κάτι άλλο. Αν δεν πετύχει, κάνε και πάλι κάτι άλλο. Συνέχισε το πελέκημα!».
Πληροφορίες
WOW Αθήνα 2023
1-3 Απριλίου 2023
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
Guerrilla Girls: Έκθεση
The Art of Behaving Badly | Η Τέχνη της Κακής Συμπεριφοράς
Σχεδιασμός – Επιμέλεια: Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων μουσειολόγος
27 Μαρτίου – 20 Απριλίου, 10.00 – 21.00
Αίθριο 4ου ορόφου, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ)
Είσοδος ελεύθερη
Guerrilla Girls: Artist Talk
Δευτέρα 3 Απριλίου, 18.30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Εισιτήρια: 15€, 10€ (μειωμένο)
Προπώληση:
- Ηλεκτρονικά στον ιστότοπο www.ticketservices.gr
- Τηλεφωνικά στο τηλέφωνο της Ticket Services 210 7234567
- Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ snfcc.org/WOW και στις σελίδες του στα social media @SNFCC.
GUERRILLA GIRLS YouTube Channel
Σχετικά με το The WOW Foundation
Το WOW Foundation ιδρύθηκε από την Jude Kelly CBE το 2018 για να διαχειριστεί το παγκόσμιο κίνημα WOW – Women of the World Festivals. Τα Φεστιβάλ ξεκίνησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010, με το πρώτο φεστιβάλ να διοργανώνεται από την Kelly στο Southbank Centre του Λονδίνου, όπου η ίδια ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια, προς τιμήν των γυναικών και κοριτσιών, εξετάζοντας με ειλικρίνεια τι τις εμποδίζει να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους, ευαισθητοποιώντας ένα παγκόσμιο κοινό για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια και συζητώντας μαζί για τις λύσεις.
Μέχρι σήμερα, το WOW έχει φτάσει να αριθμεί πέντε εκατομμύρια άτομα σε 30 τοποθεσίες σε έξι ηπείρους, μεταξύ των οποίων: Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Αίγυπτος, Φινλανδία, Νεπάλ, Νιγηρία, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Σομαλιλάνδη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Στη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών, τα Φεστιβάλ απέκτησαν τη φήμη ενός θεσμού που φιλοξενεί παγκοσμίως γνωστούς/ες καλλιτέχνες/ιδες, ακτιβιστές/ριες και στοχαστές, μεταξύ των οποίων η Angela Davis, η Malala Yousafzai, η Annie Lennox, ο Patrick Stewart, η βαρόνη Doreen Lawrence και η Salma Hayek, μαζί με χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια που δεν είναι δημόσια πρόσωπα αλλά κάνουν εκπληκτικά πράγματα. Το WOW παρέχει πλατφόρμες για κάθε είδους ανθρώπους, αλλάζει στάσεις, φέρνει κοντά διαφορετικές κοινότητες και προσφέρει ένα μοναδικό χώρο όπου οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν την ισότητα των φύλων στις δικές τους κοινότητες. Ένα παράδειγμα του αντίκτυπου που έχει το φεστιβάλ σημειώθηκε το 2015 με την ίδρυση του Κόμματος Ισότητας των Γυναικών από τις Sandi Toksvig και Catherine Mayer.
Το 2018 η Kelly παραιτήθηκε από το Southbank Centre προκειμένου να αφιερωθεί αποκλειστικά στο WOW Foundation ως κοινωφελές ίδρυμα που εργάζεται για την οικοδόμηση, τη σύγκληση και τη διατήρηση ενός παγκόσμιου κινήματος που πιστεύει ότι ένας κόσμος ισότητας των φύλων είναι εφικτός και επιθυμητός, μέσω των φεστιβάλ και της ενδυνάμωσης γυναικών και κοριτσιών. Το μοναδικό μοντέλο του φεστιβάλ ανοίγει πολλούς δρόμους για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε έργα του WOW, την προώθηση των δικών τους σκοπών ή την εκκίνηση νέων πρωτοβουλιών με μεγάλο αντίκτυπο σε επιμέρους κοινότητες. Είναι το μεγαλύτερο, το πιο συμπεριληπτικό και το σημαντικότερο φεστιβάλ που εστιάζει στην παρουσίαση του έργου των γυναικών και στην προώθηση της ισότητας για τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Τα φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις του WOW παρουσιάζονται κατόπιν συνεννόησης με το Southbank Centre.
Σχετικά με το Southbank Centre
Το Southbank Centre είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην καρδιά της πιο δραστήριας πολιτιστικής συνοικίας του Λονδίνου, στη Νότια Όχθη του Τάμεση. Λόγος ύπαρξής μας είναι να παρουσιάζουμε σπουδαίες πολιτιστικές εμπειρίες που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους, και αυτό το επιτυγχάνουμε παρέχοντας στους καλλιτέχνες τον χώρο για να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν την καλύτερη δουλειά τους, καθώς και δημιουργώντας έναν χώρο όπου μπορούν να συνευρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι προκειμένου να βιώσουν τολμηρά, ασυνήθιστα και αφυπνιστικά έργα. Θέλουμε να βγάζουμε τους ανθρώπους από την καθημερινότητά τους, κάθε μέρα. Η τοποθεσία του κέντρου έχει μια εκπληκτική δημιουργική και αρχιτεκτονική ιστορία, με απαρχή το Φεστιβάλ Βρετανίας του 1951. Το Southbank Centre αποτελείται από το Royal Festival Hall, το Queen Elizabeth Hall, το Purcell Room και την Hayward Gallery, ενώ στεγάζει επίσης την Εθνική Βιβλιοθήκη Ποίησης (National Poetry Library) και τη Συλλογή του Καλλιτεχνικού Συμβουλίου (Arts Council Collection). Επιπλέον στεγάζει έξι μόνιμες ορχήστρες (Aurora Orchestra, Chineke! Orchestra, London Philharmonic Orchestra, London Sinfonietta, Orchestra of the Age of Enlightenment και Philharmonia Orchestra).
Σχετικά με το British Council
Το British Council είναι ο διεθνής οργανισμός της Βρετανίας που προωθεί τις πολιτισμικές σχέσεις και παρέχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Δημιουργούμε ένα φιλικό περιβάλλον γνώσης και κατανόησης ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν στη Βρετανία και τις άλλες χώρες. Αυτό το πετυχαίνουμε με σειρά προγραμμάτων συνεργασίας με τη Βρετανία και άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε τις ζωές των ανθρώπων δημιουργώντας ευκαιρίες, οικοδομώντας σχέσεις και καλλιεργώντας την εμπιστοσύνη. Βρίσκουμε νέους τρόπους επαφής και κατανόησης μέσω των τεχνών και του πολιτισμού, χτίζοντας δημιουργικές και συνεργατικές παγκόσμιες κοινότητες που εμπνέουν την καινοτομία, τη γνώση, την ευημερία και την ειρήνη.
Συνεργαζόμαστε με περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο στους τομείς των τεχνών και του πολιτισμού, στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας, στην εκπαίδευση και την προαγωγή της κοινωνίας των πολιτών. Είμαστε ένας βρετανικός φιλανθρωπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1934, που διέπεται από τους κανόνες του Βασιλικού Καταστατικού και υπάγεται στο βρετανικό δημόσιο.
Σχετικά με το ΚΠΙΣΝ
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμος δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συνολικού ύψους €618 εκατομμυρίων ($750 εκατομμυρίων). Σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το RPBW, παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2017. Περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Μέσα από τη συνεχή υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους.
- To τρέχον ωράριο λειτουργίας είναι:
o Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: καθημερινά: 06.00-22.00
o Κεντρική Υποδοχή: καθημερινά 09.00-21.00
o Υποδοχή Κέντρου Επισκεπτών: καθημερινά 10.00-14.00 και 17.00-21.00
- Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
- Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1.000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
- Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
- Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
- Στο 5ο επίπεδο του κτηρίου της ΕΛΣ λειτουργεί το βραβευμένο -με δύο MICHELIN Αστέρια στον Οδηγό της Αθήνας για το 2022 και ένα MICHELIN Green Αστέρι για τη Βιώσιμη Γαστρονομία- εστιατόριο DELTA.
- Στο ΚΠΙΣΝ λειτουργεί το SNFCC Store με μία μεγάλη και διαρκώς εξελισσόμενη συλλογή από χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα.
- Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτήριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτήρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτήριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.