33.5 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Οι «Χρωματιστές Ιστορίες» του Μυριβήλη στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού για μία παράσταση

 

Μια παράσταση που αγαπήσαμε όσο λίγες το χειμώνα 2019-20 επανέρχεται στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού για μία βραδιά, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020.

Πρόκειται για τις «Χρωματιστές Ιστορίες», που βασίστηκαν στα ανεπανάληπτα διηγήματα του Στράτη Μυριβήλη, «Η Ροδιά», «Ο Παντελής», «Λούλης ο γόης», «Η Καμπουρίτσα».

O συνταρακτικός λόγος του μεγάλου πεζογράφου της γενιάς του ’30 ζωντανεύει στη σκηνή για πρώτη φορά, μέσα από τέσσερις μικρές ιστορίες από τα «Χρωματιστά βιβλία» του σε μια ενιαία παράσταση. Ένα πνευματικό ταξίδι, γεμάτο συγκίνηση, χιούμορ, χρώματα και μουσική που παρασύρει τον θεατή στον μαγικό κόσμο του Μυριβήλη.

 

 

Για πρώτη φορά στη σκηνή

Τα τέσσερα αυτά διηγήματα του Στράτη Μυριβήλη βλέπουν για πρώτη φορά το φως της σκηνής. «Η Ροδιά», «Ο Παντελής», «Λούλης ο γόης», «Η Καμπουρίτσα». Τέσσερις μικρές ιστορίες από τα «Χρωματιστά βιβλία» τα οποία εκδόθηκαν σε διαφορετικές στιγμές της συγγραφικής ζωής του. Το πράσινο βιβλίο (1935), Το γαλάζιο βιβλίο (1939), Το κόκκινο βιβλίο (1952) και Το βυσσινί βιβλίο (1959). Κάθε ιστορία αντιστοιχεί σε ένα χρώμα, κι όλες μαζί ενώνονται κάτω από τη σκέπη ενός δομικού για τη φιλοσοφία του συγγραφέα έργου. Κι αυτό δεν είναι άλλο απ’ το «Το τραγούδι της γης» – το ευαγγέλιό του. Ένας ύμνος στη φύση, στη δημιουργία και στη ζωή. Ο πυρήνας μέσα από τον οποίο ξεπηδούν αυτά τα διηγήματα, τα οποία αποκαλύπτουν έναν άγνωστο, διαφορετικό Μυριβήλη, το ίδιο ανθρώπινο και συνταρακτικό, που κινείται συγγραφικά μέσα στο ευρύ φάσμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Έναν Μυριβήλη σύγχρονο, με χιούμορ, με συγκίνηση και με απέραντο σεβασμό, ακόμα και στη μικρότερη μορφή ζωής που υπάρχει στη φύση. Φέτος συμπληρώνονται εκατόν τριάντα χρόνια απ’ τη γέννησή του.

 

 

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία-Δραματουργική σύνθεση| Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια | Κατερίνα Σαβράνη
Μουσική| Χριστέλα Γκιζέλη
Φωτισμοί| Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες | Ανδρέας Σιμόπουλος
Video trailer | Θάνος Μαργαρίτης
Μακιγιάζ | Εύα Τσαλκιτζή
Γραφιστικό αφίσας | Θεοδοσία Βούρου

Παίζουν|Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος
Ινώ Μενεγάκη
Χριστέλα Γκιζέλη

 

 

Ιστορικό της παράστασης

Η παράσταση είχε την τύχη να κάνει την πρεμιέρα της στον γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, τη Λέσβο, στις 17 Ιουλίου του 2019, με ολόγιομο φεγγάρι, παρουσία της εγγονής του, ακριβώς με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τον θάνατό του.
Κατόπιν οι «Χρωματιστές ιστορίες» πραγματοποίησαν όλες τις υπόλοιπες παραστάσεις τους τον χειμώνα 2019-20 στο θέατρο Σφενδόνη κάθε Δευτέρα και Τρίτη, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού, αποσπώντας δε εξαιρετικές κριτικές. Και το ταξίδι συνεχίζεται.

 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Ανέκαθεν είχα σε μεγάλη υπόληψη τη βοήθεια της μεσίτρας λογοτεχνίας», λέει o Μυριβήλης, διηγούμενος τον ανεκπλήρωτο εφηβικό έρωτα του δεκάχρονου Τιτή (Στρατή) για την κατά δύο χρόνια μεγαλύτερή του «Ροδιά» στο ομώνυμο διήγημα.
Είναι απίστευτο πως, μέσα απ’ τις μικρές του ιστορίες, χρησιμοποιώντας έναν αριστοτεχνικά δομημένο λόγο, καταφέρνει να συμπυκνώνει όλα αυτά που ο καθένας μας έχει την ανάγκη να αισθανθεί, να αφουγκραστεί, να ομολογήσει.
Η ανάγκη αυτή του ανθρώπου να θυμηθεί τον πυρήνα των πραγμάτων που τον περιβάλλουν, και της ίδιας του της ύπαρξης, είναι ο μηχανισμός που συνδέει τα διηγήματα της παράστασης, και εκφράζεται απόλυτα μέσα από το έργο του «Το τραγούδι της γης».
Ο άνθρωπος που ζει, που επιστρέφει συχνά στον πυρήνα απ’ τον οποίο ξεκίνησε, για να επαναδιαπραγματευτεί τα «ιερά και τα όσιά» του, και μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία, να βρει τη δύναμη να συνεχίσει τη ζωή του. Ξανά και ξανά μέχρι να τελειώσει αυτό το «τραγούδι», και η ψυχή του να «εξορμήσει σαν ένα βόλι που φεύγει και σφυρίζει – σαν μια αναστάσιμη ντουφεκιά, τραβηγμένη χαρωπά στο αδειανό γαλάζιο». / Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

 

 

…Ο πάππους έλεγε ιστορίες!

Θυμάμαι τον εαυτό μου, μικρό κοριτσάκι, να κάθομαι στην αγκαλιά του, να χάνομαι στον ήχο της φωνής του και να ταξιδεύω μέσα στους κόσμους που μου περιέγραφε.
Με τη φαντασία μου ζωντάνευα τους ήρωες, τους έδινα υπόσταση και τους ξαναέβλεπα στα όνειρά μου.
Τώρα πια οι ιστορίες του παππού ζωντανεύουν μπροστά μου στη σκηνή του θεάτρου!!
Γεμίζω χαρά όταν συναντώ νέους καλλιτέχνες δημιουργούς, με έμπνευση και ταλέντο, να ανακαλύπτουν και να συγκινούνται από τον λόγο του Στρατή Μυριβήλη και να τον επικοινωνούν με μια φρέσκια ματιά, στο θεατρόφιλο κοινό.
Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, με πάθος, σεβασμό και αγάπη παίρνει αυτούσια τέσσερα διηγήματα από τα Χρωματιστά Βιβλία, τα συνδέει μαγικά με αποσπάσματα από το Τραγούδι Της Γης και τους δίνει πνοή και ζωντάνια πάνω στη σκηνή.
Μαζί του η Ινώ Μενεγάκη και η Χριστέλα Γκιζέλη, απογειώνουν τα κείμενα και μας αποκαλύπτουν πώς ένας λογοτεχνικός λόγος γίνεται θέατρο.
Το ευχαριστώ μου σε αυτήν την ομάδα είναι λίγο, ο θαυμασμός μου απεριόριστος και η συγκίνησή μου μεγάλη. / Χριστίνα Αγγελοπούλου (εγγονή του Στράτη Μυριβήλη)

 

 

*Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

  • Διαβάστε επίσης:

Βλέποντας τις “Χρωματιστές Ιστορίες” του Μυριβήλη: Ένα μάθημα γλώσσας και αισθητικής

Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος: Τα αθώα μάτια του γιου μου με κάνουν να ονειρεύομαι…

Πληροφορίες

Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020
Ώρα: 20:30
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Προπώληση & μειωμένο (άνεργοι, φοιτητικό άνω των 65, ΑΜΕΑ): 10 ευρώ

Προπώληση: Ticket Services
– Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39
– Τηλεφωνικά: 2107234567
– Online: www.ticketservices.gr
– Public

Γράφτηκε για την παράσταση

• «Να ακούς κείμενο… πόσο βασικό, πόσο σπάνιο σε μια θεατρική παράσταση».
(Νίκος Βατόπουλος – «Καθημερινή»21-11-19)

• «Μία πραγματικά σπουδαία παράσταση, όπου η λογοτεχνία αποθεώνει το θέατρο και το θέατρο τη λογοτεχνία».
(Ελένη Λιντζαροπούλου – Διάστιχο 1-12-2019)

• «Οι ηθοποιοί είναι εξασκημένοι στη σωστή εκφορά και «μπαινοβγαίνουν» αβίαστα στους ρόλους».
(Ελευθερία Ράπτου – «Αυγή» 22-11-19)

• «Μία παράσταση-ποίημα. Συστήνεται ανεπιφύλακτα».
(Ντίνα Καρρά – ONLYTHEATRE 4-12-2019)

• «Έχω μπει στην ατμόσφαιρα, αλλά αυτό που με περιμένει στη «Σφενδόνη», είναι πραγματικά κάτι μαγικό…».
(Κώστας Στοφόρος – «Ο δρόμος της αριστεράς» 26-11-19)

• «Οι Χρωματιστές ιστορίες είναι από τις πιο όμορφες και ποιοτικές δουλειές που υπάρχουν φέτος στο θεατρικό τοπίο».
(Λένα Σάββα – «θέατρο.gr» 17-12-2019)

• «Μια παράσταση-έκπληξη: Ο Μυριβήλης για την πολιτική ορθότητα, τη διαφορετικότητα, τους influencers. Τέσσερα διηγήματα και ένα λυρικό κείμενο, απόλυτα σύγχρονα και διαχρονικά, ζωντανεύουν στις «Χρωματιστές ιστορίες», μια από τις καλύτερες παραστάσεις της σεζόν».
(Γεωργία Καρκάνη – WOMANTOC 06-12-19)

• «Ένα μοναδικό μάθημα λογοτεχνίας, θεάτρου και αισθητικής».
(Ειρήνη Αϊβαλιώτου – catisart 19-11-19)

• «Ο θεατής δεν μπορεί παρά να ανακαλύψει μέσα σε αυτό το σύμπαν του Μυριβήλη, τη δική του αλήθεια και με ειλικρίνεια να τη θέσει ενώπιόν του ως συνειδησιακό καθρέφτη».
(‘Εμυ Τζάβρα-Bulloch – artandpress 14-11-19)

• «Χρωματιστές ιστορίες λοιπόν, για να γεμίσει η ψυχή μας χρώμα, μέλος, ελληνικές λέξεις και για να χορτάσουν τα μάτια μας πραγματικό θέατρο».
(Πάνος Τουρλής – koykidaki.gr 19-12-19)

  • Παραγωγή: 
    Α. ΣΑΒΡΑΝΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.
    Αγίου Δημητρίου 26,
    10554 Αθήνα

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -