34.5 C
Athens
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Off-Off Athens / Θεατρική Ομάδα Overwhelmed: «Η νύχτα των δολοφόνων» είναι μια αλληγορία της σύγχρονης κοινωνίας

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Στις 10 και 11 Ιουνίου η Θεατρική Ομάδα Overwhelmed παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ την παράσταση «Η Νύχτα των δολοφόνων», στο πλαίσιο του Off-Off Athens.

Η παράσταση είναι μια διασκευή του έργου «Η Νύχτα των Δολοφόνων» του Χοσέ Τριάνα και δίνει έμφαση σε ένα από τα θέματα που έχουν φτάσει στο κόκκινο στις αναφορές στην τωρινή κοινωνία μας, την ενδοοικογενειακή βία.

Η «Νύχτα των Δολοφόνων» γράφτηκε το 1964, από τον Κουβανό συγγραφέα Χοσέ Τριάνα, πέντε χρόνια μετά τη νίκη της κουβανικής επανάστασης. Ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αβάνα το 1965, μεταφράστηκε και παίχτηκε σε πολλές χώρες του κόσμου.

Σ’ αυτό το έργο ο συγγραφέας επιχειρεί να γκρεμίσει τα αναχρονιστικά στοιχεία, τις σπασμωδικές σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Να καταστρέψει τους μύθους και τα φαντάσματα που ακολουθούν καθημερινά τον άνθρωπο, να επαναφέρει τον άνθρωπο στην κριτική του σκέψη, στη δημιουργική ενεργητικότητα, στην ελεύθερη ζωή.

«Το έργο του Χοσέ Τριάνα «Η νύχτα των δολοφόνων» είναι μια αλληγορία της σύγχρονης κοινωνίας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει καταπίεση και κακοποίηση σε όλες της τις μορφές», τονίζει η Ομάδα Overwhelmed στη συνέντευξη που παραχωρεί στο catisart.gr.

 

•Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 20:15 & Τρίτη 11 Ιουνίου στις 22:00

«Η Νύχτα Των Δολοφόνων»

Τα τρία αδέρφια Λάλο, Μπέμπα και Κούκα δημιουργούν ένα παιχνίδι στη σοφίτα του σπιτιού τους, αναπαριστώντας αντί για νεράιδες, τέρατα και πειρατές… τους ανθρώπους που τους κακοποίησαν ψυχολογικά και σωματικά στην παιδική τους ηλικία. Πρώτους πρώτους τους ίδιους τους γονείς τους. Ωστόσο κανείς στο τέλος δεν μένει αλώβητος.

Συντελεστές

Καλλιόπη Ματούλη, Απόστολος Τζίκας, Μαρίνα, Κονδάκη, Νεκτάριος Μάστορης, Χριστίνα Φυλακτοπούλου, Δάφνη Δρακούλη, Ερασμία Τσίπρα
Θεατρική ομάδα: Overwhelmed
Συγγραφέας: Χοσέ Τριάνα
Μετάφραση: Γιάννης Θηβαίος
Διασκευή: Καλλιόπη Ματούλη
Σκηνοθεσία: Απόστολος Τζίκας
Δραματουργία: Μαρίνα Κονδάκη
Σκηνογραφία και ενδυματολογία: Μαρίνα Κονδάκη
Φωτισμοί: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Ερασμία Τσίπρα
Κίνηση: Απόστολος Τζίκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Ματούλη
Σχεδιασμός αφίσας: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Σχεδιασμός τρέιλερ: Δάφνη Δρακούλη
Ερμηνεύουν: Καλλιόπη Ματούλη, Νεκτάριος Μάστορης, Μαρίνα Κονδάκη

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

∗∗∗

Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;

Overwhelmed: Το όνομα της ομάδας μας προέκυψε από την ανάγκη μας να σχολιάσουμε με έναν έμμεσο τρόπο την εποχή μας, ή τουλάχιστον τον τρόπο με τον οποίο εμείς την αντιλαμβανόμαστε και φυσικά συνδέεται με τον κεντρικό πυρήνα της παράστασής μας. Overwhelmed είναι όλοι όσοι έχουν υπερχειλίσει από σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα θετικά και αρνητικά σε τέτοιο βαθμό που αδρανοποιούνται και συνεχίζουν να ζουν διεκπεραιωτικά χωρίς να αλλάζουν ρότα ούτε κάτι ελάχιστο. Overwhelmed είναι ο Λάλο, η Μπέμπα και η Κούκα, τα πρόσωπα της παράστασής μας με διαφορετικό τρόπο αλλά για τον ίδιο λόγο.

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;

Overwhelmed: Η ιδέα της ομάδας ξεκίνησε από τη στιγμή που πρωτοβρήκαμε το Off Off Athens festival μπροστά μας. Θεωρήσαμε πως το συγκεκριμένο festival είναι το κατάλληλο για να δώσει μια στέγη στα οράματά μας. Η Καλλιόπη πρότεινε τη διασκευή της στο έργο «Η Νύχτα των Δολοφόνων» του Χοσέ Τριάνα που δίνει έμφαση σε ένα από τα θέματα που έχουν φτάσει στο κόκκινο στις αναφορές στην τωρινή κοινωνία μας, την ενδοοικογενειακή βία, κι έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα Overwhelmed. Η ομάδα μας αποτελείται από τον Απόστολο Τζίκα, την Καλλιόπη Ματούλη, τον Νεκτάριο Μάστορη και τη Μαρίνα Κονδάκη.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

Overwhelmed: Ο κύριος πυρήνας ένωσής μας είναι η κατανόηση του κειμένου και το πώς κατέληξε να μας ενδιαφέρει σε προσωπικό επίπεδο τον καθένα ξεχωριστά, σε άλλα μέλη της ομάδας περισσότερο, σε άλλα λιγότερο. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε ο ένας τον άλλον σε κάποιο βαθμό πρώτα πρώτα ως ανθρώπους κι έπειτα σαν συνεργάτες.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off Off Athens;

Overwhelmed: Ήταν πραγματικά πολύ δελεαστικό για μας να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας στο Off Off Athens γιατί είναι ένα ανοιχτό πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ που απευθύνεται σε ένα ανήσυχο καλλιτεχνικά κοινό και μας έδωσε την ευκαιρία να πειραματιστούμε τόσο ως προς τη δραματουργική επιλογή όσο και ως προς τη σκηνική φόρμα. «Η  νύχτα των δολοφόνων» έτσι όπως την οραματιστήκαμε ανταποκρίνεται απόλυτα μέσα σε αυτή τη θεατρική συνθήκη.

Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

Overwhelmed: Η παράσταση σε πρώτο επίπεδο πραγματεύεται την ιστορία τριών παιδιών, την κακοποίηση που έχουν δεχτεί από τους γονείς τους και την επιρροή που είχαν πάνω τους. Σε δεύτερο επίπεδο βλέπουμε τους ήρωες να προσπαθούν να ξεπεράσουν τον φόβο τους και να ανατρέψουν το καθεστώς. Η ατμόσφαιρα καταπίεσης τούς παγιδεύει σε έναν κόσμο ασφυκτικό, αδιέξοδο, ξένο και κλειστό. Τρία αδέρφια που επαναλαμβάνουν συνέχεια ένα αιματηρό παιχνίδι στο μυαλό τους και κατ’ επέκταση στην πραγματική τους ζωή.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;

Overwhelmed: Το έργο του Χοσέ Τριάνα «Η νύχτα των δολοφόνων» είναι μια αλληγορία της σύγχρονης κοινωνίας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει καταπίεση και κακοποίηση σε όλες της τις μορφές. Οπότε όλοι μπορούν να δουν κάτι γνώριμο στην ιστορία. Το καθιστά δυστυχώς ένα διαχρονικό έργο παρότι γράφτηκε το 1964 (πέντε χρόνια μετά τη νίκη της Κουβανικής επανάστασης). Στο έργο βλέπουμε διάφορες εναλλαγές ρόλων «θέατρο μέσα στο θέατρο».

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

Overwhelmed: Η έλλειψη δικαιοσύνης πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας και η λάθος διαχείριση της ισότητας της κοινωνίας. Ακόμα κουβαλάμε κατάλοιπα ξεπερασμένων παλιών νοοτροπιών, που μας κάνουν να μην προχωράμε μπροστά σαν βαθιά σκεπτόμενα, πνευματικά και ελεύθερα όντα.

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

Overwhelmed: Ενώ το έργο έχει βαθιά πολιτική υπόσταση, η εποχή δυστυχώς μας έκανε να επηρεαστούμε και να εστιάσουμε περισσότερο στην κακοποίηση. Κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες, άνθρωποι δέχονται κακοποίηση στο άμεσο ή έμμεσο περιβάλλον τους. Στο θέατρο και στην τέχνη γενικότερα το να δείχνεις αυτές τις καταστάσεις δεν είναι για να τις ενθαρρύνεις. Η τέχνη είναι ένα βήμα ώστε ο κόσμος να βλέπει και να έρχεται πιο κοντά στην πραγματικότητα, με οποιονδήποτε τρόπο. Μια πραγματικότητα, που για πολλούς λόγους θα κλείσουμε τα αυτιά και τα μάτια μας ή θα ξεχαστεί ή θα μείνει στο “συρτάρι”.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο «Επί Κολωνώ» και τους ανθρώπους του;

Overwhelmed: Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για τη συνεργασία μας με το θέατρο «Επί Κολωνώ». Το «Επί Κολωνώ» είναι ένας χώρος παρά πολύ ζεστός και οικείος στο θεατρόφιλο κοινό, στην καρδιά της χαοτικής και πολυβουης Αθήνας, σε μια αυλή. Αυτό το pause στο χρόνο λέει πολλά, πάνω απ’ όλα όμως το «Επί Κολωνώ» είναι οι άνθρωποί του, οι άνθρωποι που αγαπούν με πάθος τη δουλειά τους και στάθηκαν ως αρωγοί δίπλα μας σε όλα τα επίπεδα, πρακτικά και καλλιτεχνικά, σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

Overwhelmed: Θα τον συμβουλεύαμε πρώτα απ’ όλα να έχει αστείρευτη πίστη και αληθινή αγάπη για τον κόσμο του θεάτρου. Είναι ένας χώρος που έχει πληγεί πολύ τον τελευταίο καιρό και άδικα διότι διαθέτει πολλά φωτεινά άτομα που δουλεύουν με όραμα. Κατά τη γνώμη μας το μαγικό δίπτυχο «πίστη και αγάπη» οπλίζει τον καλλιτέχνη με την απαιτούμενη δύναμη για να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες που θα βρεθούν μπροστά του. Πάντα βέβαια σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά για να ευοδωθεί η καλλιτεχνική συνύπαρξη. Ο καθένας ξέρει βαθιά μέσα του τι σημαίνει σκληρή δουλειά και σε τι αυτό μεταφράζεται. Σε αυτή τη δουλειά δεν υπάρχει σωστός και λάθος δρόμος, , όλα είναι θέμα αισθητικής και σίγουρα υπάρχουν πράγματα που θυσιάζονται στην πορεία αλλά όταν η δουλειά που κάνεις σε γεμίζει, τότε το τίμημα δεν μπορεί να είναι ακριβό.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;

Overwhelmed: Μα φυσικά να συνεχίσουν να βλέπουν ασταμάτητα θέατρο όλων των τάσεων. Απ’ όλες τις παραστάσεις έχουν να αντλήσουν ενδιαφέροντα στοιχεία που δεν φαντάζονται και να συμπράξουν στη δημιουργία μιας νέας αισθητικής και πολιτιστικής ταυτότητας που έχει ανάγκη η Αθήνα μας. Το θέατρο, είτε για κάποιους λειτουργεί ως μέσο διαφυγής από την πραγματικότητα, είτε προσπαθούν να εντοπίσουν μέσα σε αυτό ένα κομμάτι της προσωπικής τους αλήθειας, σίγουρα είναι μια τέχνη που οφείλει να απευθύνεται σε όλους.

Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

Απόστολος Τζίκας: Στα επόμενα καλλιτεχνικά βήματα προς το παρόν, υπάρχει μια περιοδεία που θα τρέξει σε όλη την Αττική και εκτός από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο, μια ταινία μικρού μήκους που μόλις ολοκληρώθηκε και θα ταξιδέψει σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο και στα σκαριά η επόμενη ταινία όπου είμαστε σε συζητήσεις με υπέροχους συνεργάτες και φίλους μου.

Καλλιόπη Ματούλη: Αυτή την περίοδο υπάρχει η ιδέα της συγγραφής ενός νέου θεατρικού έργου που μέσα στα επόμενα χρόνια σκοπεύω να την υλοποιήσω και η διασκευή ενός γνωστού novel σε κινηματογραφικό σενάριο!

Μαρίνα Κονδάκη: Το καλοκαίρι θα ξεκινήσω πρόβες για το «Αναστασία: Μια μουσική παράσταση» του Χρήστου Γαβούρα που θα ανέβει τον Σεπτέμβριο με μια ομάδα νέων ηθοποιών και επίσης μαζί με τη Δανάη Παπαδάκη ξεκινάμε τη συγγραφή ενός πρωτότυπου θεατρικού, μια ακραία ηθική παραβολή για τη βία και τον εγκλεισμό.

Νεκτάριος Μάστορης: Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα υπάρχει μια περιοδεία που θα κινηθεί από την Αττική και εκτός.

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -