34.5 C
Athens
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Off Off Athens / ομάδα Trance Moiroloi: Το θέατρο είναι καθρέφτης της ζωής και της κοινωνίας

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Η θεατρική ομάδα Trance Moiroloi παρουσιάζει την παράσταση «Breaking the Borders» το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουνίου στην κεντρική σκηνή του Επί Κολωνώ στο πλαίσιο του φεστιβάλ Off Off Athens.

Το Breaking the Borders είναι μια mixed media performance αποτελούμενη από έξι διαφορετικές αυτοτελείς ενότητες. Εστιάζει στη διαδρομή του ανθρώπου προς την απελευθέρωση από δεσμά τα οποία έχει επιβάλει ο ίδιος στον εαυτό του, κόντρα στη φύση του. Κάθε ενότητα είναι μια ρωγμή, ένα βήμα, μια ανάσα πιο κοντά στην ελευθερία και την κάθαρση.

Όπως τονίζουν τα μέλη της ομάδας Trance Moiroloi στο catisart.gr, η performance «αποτελεί μια ξεχωριστή και διαφορετική εμπειρία». «Ο θεατής -μας λένε- βυθίζεται σε μια οπτικοακουστική εμπειρία της οποίας την πορεία δεν μπορεί να προβλέψει, βιώνει μαζί μας τη διαδρομή μας και ελπίζουμε πως βγαίνει πλήρης, προβληματισμένος και καθαρμένος όσο και εμείς, συνοδοιπόρος και συμμετέχων».

«Γνωριστήκαμε στη χορωδία Chores ως τέσσερις χορωδοί που τυχαίνει να είναι και ηθοποιοί», εξηγούν.

«Το θέατρο είναι καθρέφτης της ζωής και της κοινωνίας. Στηρίξτε το θέατρο, παρακολουθώντας παραστάσεις και υποστηρίζοντας τοπικές και παγκόσμιες θεατρικές παραγωγές», καταλήγουν.

•Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 20:15 & Σάββατο 16 Ιουνίου στις 22:00

«Breaking The Borders»

 

Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: Trance Moiroloi
Συγγραφέας: Trance Moiroloi
Σκηνοθεσία: Trance Moiroloi
Δραματουργία: Trance Moiroloi
Σκηνογραφία και ενδυματολογία: Trance Moiroloi
Φωτισμοί: Trance Μoiroloi
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Trance moiroloi
Κίνηση: Trance Moiroloi
Video art: Φανή Λύκου
Σχεδιασμός αφίσας: Τζούλιο Σκιάου
Φωτογραφίες: Τζούλιο Σκιάου
Video trailer παράστασης: Αρετή Κατσούλα

Ερμηνεύουν:
Δανάη Γκανάσου, Φανή Λύκου, Ιόνυ Μοσχοβάκου, Ειρήνη Πετράκη

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά

***

Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;

Trance Moiroloi: Tο όνομα της ομάδας προέκυψε από την παράσταση Breaking the Borders που θα παρουσιάσουμε και στο Off-Off Festival. Η παράστασή μας έχει έντονες επιρροές από το ελληνικό μοιρολόι, καθώς η θεματολογία της σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με αυτό. Όσο για το trance, όπως έχει στοιχεία μοιρολογιού, έτσι και εκστατικά στοιχεία καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Το μοιρολόι και η έκσταση (trance) είναι δύο πολύ έντονα συναισθηματικά και σωματικά φορτισμένες καταστάσεις που έχουν διαχρονικό χαρακτήρα τόσο για την παράσταση «Breaking the Borders», όσο και για μελλοντικές θεατρικές δουλειές της ομάδας μας.

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;

Trance Moiroloi: Γνωριστήκαμε στη χορωδία Chores ως τέσσερις χορωδοί που τυχαίνει να είναι και ηθοποιοί. Καθώς περνούσε ο καιρός και γνωριζόμασταν καλύτερα, ανακαλύψαμε πως όλες έχουμε την ανάγκη για δημιουργία και για να ανήκουμε σε μια ομάδα ανοικτή στις ιδέες, στα διαφορετικά είδη θεάτρου, και στο δικό μας προσωπικό θέατρο που μας αγγίζει και το αγγίζουμε.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

Trance Moiroloi: Μας ενώνει το κοινό μας background ως ηθοποιοί και μουσικοί, η αγάπη μας για μια τέχνη που ενώνει και αφυπνίζει, που είναι κοινωνική και επιδραστική, και η επιθυμία μας να μπορέσουμε να το εκφράσουμε μέσα από τη θεατρική και μουσική μας υπόσταση στο κοινό του σήμερα, μέσα από μια απόλυτα προσωπική και ταυτόχρονα οικουμενική performance.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off Off Athens;

Trance Moiroloi: Οι λόγοι που επιλέξαμε το Off Off Athens είναι πολλοί και σημαντικοί. Είναι ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ θεάτρου και performance στην Αθήνα, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους. Το φεστιβάλ είναι ανοιχτό σε κάθε μορφή θεάτρου και προς όλες τις δημιουργικές προσεγγίσεις. Έχει φιλοξενήσει εξαιρετικές και σοφά επιλεγμένες παραστάσεις κατά τα προηγούμενα έτη. Τέλος, οι καλλιτέχνες που διακρίνονται στο φεστιβάλ έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του θεάτρου Επί Κολωνώ, προσφέροντας μια σημαντική προβολή και ευκαιρία ανάπτυξης για το έργο τους.

  1. Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

Trance Moiroloi: Η performance «Breaking the Borders» πραγματεύεται την απελευθέρωση του ανθρώπου από τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς, συνδυάζοντας παραδοσιακές έννοιες της αρχαιότητας με σύγχρονες τεχνολογίες. Μέσα από έξι ενότητες, εξετάζει τη ρευστότητα του χρόνου και του χώρου, την επιρροή των κοινωνικών περιορισμών στο ανθρώπινο σώμα και στην ψυχολογία, την ανθεκτικότητα της φύσης σε περιορισμους, την ανθρώπινη ενότητα και την τελική κάθαρση, αναδεικνύοντας τη μεταμορφωτική δύναμη της ανθρώπινης φύσης.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;

Trance Moiroloi: Το Φεστιβάλ προσφέρει ένα πρόσφορο και γόνιμο έδαφος σε νέους καλλιτέχνες. Με αυτή την ευκαιρία δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες όπως η δική μας να εκφράσουμε στο ευρύ κοινό το καλλιτεχνικό μας όραμα. Θα προτείναμε στο κοινό να παρακολουθήσει την performance μας καθώς αποτελεί μια ξεχωριστή και διαφορετική εμπειρία. Ο θεατής βυθίζεται σε μια οπτικοακουστική εμπειρία της οποίας την πορεία δεν μπορεί να προβλέψει, βιώνει μαζί μας τη διαδρομή μας και ελπίζουμε πως βγαίνει πλήρης, προβληματισμένος και καθαρμένος όσο και εμείς, συνοδοιπόρος και συμμετέχων.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

Trance Moiroloi: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας, και κάτι που πραγματευόμαστε και στην performance μας, είναι ο όγκος της πληροφορίας που καταναλώνουμε κάθε μέρα και η απευαισθητοποίηση που αυτή επιφέρει. Ιδιαίτερα με τη βοήθεια των social media, τα οποία λειτουργούν και ως μεγεθυντικός φακός, αυτού του είδους ο βομβαρδισμός της πληροφορίας γίνεται καθημερινότητα, ένα απλό «σκρολάρισμα», όπου όλα έχουν την ίδια σημασία και αξία, αποξενώνοντάς μας από τη συναισθηματική εμπλοκή, την ενσυναίσθηση αλλά και την κριτική σκέψη. Η τέχνη, που αναζητά ακριβώς να ανακινήσει όλα τα παραπάνω, μπορεί να λειτουργήσει στον αντίποδα αυτού του προβλήματος.

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

Trance Moiroloi: Η εποχή έχει επηρεάσει βαθιά το «Breaking the Borders». Στην εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και των κοινωνικών μεταβολών, η παράσταση αντλεί έμπνευση από τις σύγχρονες προκλήσεις και δυναμικές της. Εξερευνούμε κοινωνικά ζητήματα, τη σχέση μεταξύ ανθρώπινου σώματος και τεχνολογίας, τους κοινωνικούς περιορισμούς και την ανθρώπινη ανθεκτικότητα σ’ αυτούς. Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με παραδοσιακές έννοιες της αρχαιότητας, δημιουργούμε έναν διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, υπερβαίνοντας τα όρια του χρόνου και του χώρου.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;

Trance Moiroloi: Η συνεργασία με το θέατρο Επί Κολωνώ είναι μια εξαιρετική εμπειρία. Οι άνθρωποι του θεάτρου είναι παθιασμένοι και αφοσιωμένοι, δημιουργώντας ένα φιλόξενο και συνεργατικό περιβάλλον που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα. Η υποστήριξη του θεάτρου βοηθά τους καλλιτέχνες να εξελιχθούν και να πειραματιστούν. Αποτελεί μια αγκαλιά για τον χώρο του θεάτρου και προσωπικά, για τη δική μας performance.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

Trance Moiroloi: Να είναι αυθεντικός/η ό,τι και να σημαίνει αυτό. Να παραμένει αφοσιωμένος/η στο πάθος του, καθώς στη δύσκολη, από τόσες πολλές απόψεις, εποχή που ζούμε το να  είσαι ηθοποιός στην Ελλάδα του σήμερα προαπαιτεί να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις. Επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά… Ε, και λίγο τύχη για να είμαστε ειλικρινείς.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του catisart.gr;

Trance Moiroloi: Ως ομάδα και ως καλλιτέχνες θέλουμε να εκφράσουμε πως το θέατρο είναι ένας μοναδικός κόσμος όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε νέες προοπτικές, να μοιραστούμε συναισθήματα και να εμπνευστούμε. Το θέατρο είναι καθρέφτης της ζωής και της κοινωνίας. Στηρίξτε το θέατρο, παρακολουθώντας παραστάσεις και υποστηρίζοντας τοπικές και παγκόσμιες θεατρικές παραγωγές. Μέσα από την τέχνη αυτή, μπορούμε να εμπλουτίζουμε τις ζωές μας και να δημιουργούμε σημαντικές συνδέσεις με τον κόσμο γύρω μας.

Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

Trance Moiroloi: Το ταξίδι του «Breaking the Borders» δεν τελειώνει εδώ, αντιμετώπιζουμε αυτό το project ως έναν ζωντανό οργανισμό που μεταβάλλεται και αναπροσαρμόζεται στα νέα δεδομένα καθώς βασίζεται απόλυτα στο «σήμερα» και σαφώς επηρεάζεται από τις μεταβολές της κοινωνίας και των γεγονότων. Ωστόσο, η ομάδα μας Trance Moiroloi, έχει στα σκαριά και νέα projects για την επόμενη σεζόν τα οποία θα παρουσιαστουν σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Stay tuned!

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -