Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Η Τάνια Κουταλά (κείμενο – σκηνοθεσία – σύλληψη, ηθοποιός) από την Ομάδα Flowers for your grave μιλά στο catisart.gr για την παράσταση «Από μέσα πεθαμένος» που θα παρουσιαστεί στις 13 και 14 Ιουνίου στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ στο πλαίσιο του φεστιβάλ Off Off Athens.
Στην ομάδα συμμετέχουν επίσης οι Μαριλένα Βουγίδη (ηθοποιός), Φανή Γεωργακάκη (ηθοποιός), Γιάννης Ντάσιος (ηθοποιός).
Βασισμένη σε ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες και δημοσιεύματα της εποχής, η παράσταση ρίχνει φως στην ιστορία των φυματικών της Αθήνας του Μεσοπολέμου. Η ομάδα δημιουργεί μια θεατρική σύνθεση με στοιχεία από το θέατρο ντοκουμέντο, με ξεχασμένες ιστορίες ανθρώπων αλλά και κείμενα που προέκυψαν από την πρόβα ενώ θέτει καίρια ερωτήματα για το στίγμα της ασθένειας και τον θάνατο στο μακρινό τότε αλλά και στο δικό μας σήμερα.
«Θεωρούμε ότι αρχικά είναι μία ιστορία που ο πολύς κόσμος αγνοεί, αλλά ωστόσο στιγμάτισε στα αλήθεια τη χώρα και την πόλη της Αθήνας. Η ιστορία των φυματικών είναι αρκετά σκληρή» μας λέει η Τάνια Κουταλά.
Όσο για το όνομα της ομάδας, εξηγεί: «Το Flowers for your grave, δηλαδή λουλούδια για τον τάφο σας, έχει μέσα του την έννοια της μνήμης, της συμφιλίωσης με κάτι παλιό και μία δόση αντίδρασης. Έχει επίσης μία δόση χιούμορ το οποίο είναι μακάβριο και εγώ με το μακάβριο νιώθω πολύ άνετα».
Παρασκευή 13 Ιουνίου στις 20:15 & Σάββατο 14 Ιουνίου στις 22:00
«Από μέσα πεθαμένος»
Ο Ιπποκράτης βάφτισε τη φυματίωση, «φθίση» από το ρήμα «φθίνω», δηλαδή ελαττώνομαι, εξαιτίας του μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Πώς οι «ευρισκόμενοι εις το κατώφλι του θανάτου» φθισικοί, έχτισαν με τον ελάχιστο εαυτό τους έναν μικρόκοσμο μέσα στο σανατόριο και πώς ο έρωτας συμπορεύτηκε με τον αιώνιο εχθρό του, τον θάνατο, αποδεικνύοντας ότι ο πόθος είναι πιο ισχυρή δύναμη και από τη χειρότερη επιδημία που χτύπησε τη χώρα.
Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: Flowers for your grave
Συγγραφέας: Tάνια Κουταλά
Σκηνοθεσία: Τάνια Κουταλά
Δραματουργία: Η ομάδα
Σκηνογραφία και ενδυματολογία: Η ομάδα
Φωτισμοί: Η ομάδα
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Μάριος Νάρης (aka Bone brokk) & Tάνια Κουταλά
Κίνηση: Eλένη Ζαφείρη
Φωτογραφίες: Άγγελος Δελής
Ερμηνεύουν: Μαριλένα Βουγίδη, Φανή Γεωργακάκη, Γιάννης Ντάσιος, Τάνια Κουταλά.
Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά
Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;
Τάνια Κουταλά: Το Flowers for your grave, δηλαδή λουλούδια για τον τάφο σας, έχει μέσα του την έννοια της μνήμης, της συμφιλίωσης με κάτι παλιό και μία δόση αντίδρασης. Έχει επίσης μία δόση χιούμορ το οποίο είναι μακάβριο και εγώ με το μακάβριο νιώθω πολύ άνετα. Θεατρικά ως προς τους στόχους της ομάδας αυτό μεταφράζεται ως η επανεξέταση της μνήμης, μία συναισθηματική πράξη και μία πράξη αντίδρασης. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πιο κατάλληλο όνομα πιστεύω με βάση αυτή τη θεατρική κίνηση.
Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;
Τάνια Κουταλά: Το Flowers for your grave, δεν είναι ακριβώς ομάδα με την κλασική έννοια. Είναι ένα καλλιτεχνικό project δικό μου, κατά βάσιν θεατρικό, σε δικά μου κείμενα και σκηνοθεσία, με στόχο τη συνεργασία με διάφορους καλλιτέχνες. Λειτουργεί με μέλη, μόνιμα και φιλοξενούμενα. Οι Μαριλένα Βουγίδη, Φανή Γεωργακάκη και Γιάννης Ντάσιος, ήταν οι πρώτοι καλεσμένοι μου και πλέον μόνιμα μέλη.
Τι είναι αυτό που σας ενώνει;
Τάνια Κουταλά: Κοινή αντίληψη για το θέατρο και την υποκριτική, αρκετές κοινές αξίες και πολύ κοντινή αισθητική. Καταλαβαινόμαστε αρκετά θεατρικά αν και δουλεύουμε όλοι μαζί λίγο καιρό. Τα παιδιά μού έδειξαν τυφλή εμπιστοσύνη στην πρώτη μου αυτή σκηνοθετική απόπειρα και μία όμορφη καλλιτεχνική αθωότητα. Εγώ προέρχομαι από πιο άγρια ας πούμε θεατρικά τοπία (γέλια) και είχα ξεχάσει ότι υπάρχει ένα τέτοιο πλαίσιο δουλειάς. Τους είμαι ευγνώμων για αυτό και νιώθω τυχερή που είμαστε μαζί σε αυτό το project.
Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off–Off Athens;
Τάνια Κουταλά: Το Off–Off Athens είναι ένα αξιόπιστο φεστιβάλ με συνέπεια και κύρος. Τι καλύτερο πλαίσιο για μία πρώτη εμφάνιση;
Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;
Τάνια Κουταλά: Ασχολούμαστε με την πανδημία της φυματίωσης στην Αθήνα του Μεσοπολέμου και κυρίως με τους ασθενείς του πρώτου σανατορίου της πρωτεύουσας, του «Σωτηρία». Ταυτόχρονα θέτουμε ερωτήματα για τις δύο βασικές αγωνίες των ανθρώπων, τον έρωτα και τον θάνατο, με αυτό το φόντο. Η παράταση είναι επηρεασμένη από το θέατρο ντοκουμέντο σε ένα βαθμό και βασιζόμαστε σε αληθινές μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία. Υπάρχει ωστόσο και μυθοπλασία μέσα στο κείμενο και στοιχεία από διάφορα θεατρικά είδη.
Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;
Τάνια Κουταλά: Θεωρούμε ότι αρχικά είναι μία ιστορία που ο πολύς κόσμος αγνοεί, αλλά ωστόσο στιγμάτισε στα αλήθεια τη χώρα και την πόλη της Αθήνας. Η ιστορία των φυματικών είναι αρκετά σκληρή. Πέρα όμως από τις ιστορικές πληροφορίες, η παράσταση αναδεικνύει κοινωνικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η προκατάληψη, το κοινωνικό στίγμα, η κρατική ανικανότητα και η διαφθορά. Θέματα που μας απασχολούν ακόμα ως κοινωνία και μάλιστα πολύ έντονα.
Ταυτόχρονα προβάλλονται υπαρξιακά ζητήματα και βέβαια η αναγκαιότητα του έρωτα ως βαθιά ανθρώπινη ανάγκη.
Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;
Τάνια Κουταλά: Όλες οι εποχές είναι προβληματικές γιατί αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη φύση. Θα αναφερθώ στην καθημερινότητα και όχι σε πολιτικά ζητήματα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι πλέον δεν πολυθέλουν να σκεφτούν, έχουν αφήσει την κριτική σκέψη στην άκρη και αναμασάνε έτοιμα πράγματα. Σε αυτό σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η χρήση των social media. Η πολιτική ορθότητα επίσης είναι ένα ζήτημα που μας προβληματίζει και συνδέεται με το παραπάνω. Το σύνδρομο των ανθρώπων που τρέχουν ασταμάτητα επίσης (Τι κάνεις; Εδώ τρέχω) αλλά δεν πάνε πουθενά. Κανείς δεν πεθαίνει για κάτι πια, όλα είναι πιο διεκπεραιωτικά.
Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;
Τάνια Κουταλά: Ναι, είναι όλα ιδωμένα από το σημερινό πρίσμα οπότε σχολιάζουμε και πολλά σημερινά φαινόμενα. Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι από την εποχή μας, είμαστε παιδιά της.
Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;
Τάνια Κουταλά: Μέχρι στιγμής έχουμε μία πολύ ομαλή συνεργασία και διακρίνουμε πολλή διάθεση και αγάπη για εμάς και το θέατρο. Είναι πολύ μεγάλη μας χαρά που είμαστε μέρος αυτού του φεστιβάλ.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;
Τάνια Κουταλά: Ωχ, δεν είμαι καλή στις συμβουλές ζωής, με κάνουν να νιώθω πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη αλλά καθόλου σοφή για να πω κάτι χρήσιμο. Θα δώσω απλώς μια ευχή: Καλή τύχη από καρδιάς!
Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;
Τάνια Κουταλά: Σας περιμένουμε με πολύ μεγάλη χαρά στο φεστιβάλ και θέλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι θα γελάσετε πολύ, παρόλο το βαρύ ζήτημα.
Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;
Τάνια Κουταλά: Θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυτήν την παράσταση, να την ξαναπαρουσιάσουμε και να την εξελίξουμε. Νιώθουμε ότι μόλις αρχίσαμε! Και μετά θα έρθουν κι άλλες.