29.4 C
Athens
Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Off Off Athens / Atropa Belladonna: Μπορεί να είμαστε όμορφες σαν ένα λουλούδι, μα δεν είμαστε μόνο αυτό

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Η Θεατρική Ομάδα Atropa Belladonna, που αποτελείται από τη Βασιλική Μανουσάκη, την Κατερίνα Κλαυδιανού, την Ειρήνη Καζαντζόγλου, τη Μαρκέλλα Κουλουμπή και τη Μαριάντζελα Κατσιαβριά, πρόκειται να παρουσιάσει την παράσταση «Όνομα μητρός Λίλιθ», στις 22 και 23 Ιουνίου, στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Off Off Athens.

«Θέλαμε να δηλώσουμε πως μπορούμε να υπάρξουμε και με άλλους όρους πέρα από αυτούς. Μπορεί να είμαστε όμορφες σαν ένα λουλούδι, μα δεν είμαστε μόνο αυτό. Αντιδρούμε, διεκδικούμε και υπάρχουμε με τους δικούς μας όρους. Γινόμαστε με λίγα λόγια επικίνδυνες για όσους περιμένουν από εμάς απλώς να υπακούσουμε. Έτσι το όνομα ενός δηλητηριώδους όμορφου λουλουδιού μπόρεσε να περιγράψει με πλήρη ακρίβεια την ομάδα μας», εξηγούν στο catisart.gr τα μέλη της ομάδας το όνομα Belladonna.

Το «Όνομα μητρός Λίλιθ» είναι μια παράσταση-ταξίδι στη φύση της γυναίκας και τα πάθη της. Οι τέσσερις παντοδύναμες Μοίρες – Κλωθώ, Άτροπος, Λάχεσις και Τύχη – δουλεύουν αδιάκοπα. Γίνονται ένα με τις γυναίκες τις ζωές των οποίων καθορίζουν. Γυναίκες που υπέφεραν, έζησαν και πέθαναν καταπιεσμένες. Γίνονται η Οφηλία, η Μήδεια, η Φαίδρα, η Κασσάνδρα. Μιλούν, φωνάζουν, σωπαίνουν και θρηνούν για εκείνες. Μα το νήμα δε σταματά ποτέ να κάνει τη δουλειά του.

•Σάββατο 22 Ιουνίου στις 20:15 & Κυριακή 23 Ιουνίου στις 22:00

«Όνομα μητρός Λίλιθ»

 

Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: Atropa Bella donna
Συγγραφέας: Μαριάντζελα Κατσιαβριά
Σκηνοθεσία: Μαριάντζελα Κατσιαβριά
Δραματουργία: Μαριάντζελα Κατσιαβριά
Σκηνογραφία και ενδυματολογία: Ειρήνη Καζαντζόγλου
Βοηθός ενδυματολόγου/Αξεσουάρ: Ζέττα Μπαρμπαρέσου
Φωτισμοί: Κατερίνα Κλαυδιανού
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Ίνα Τζαγκουρνή
Κίνηση: Μαρκέλλα Κουλουμπή
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Μανουσάκη
Σχεδιασμός αφίσας: Παναγιώτης Μητρούσης
Φωτογραφίες: Ρεγγίνα Κορκοβέλου
Βίντεο παράστασης: Ρεγγίνα Κορκοβέλου
Ερμηνεύουν: Βασιλική Μανουσάκη, Ειρήνη Καζαντζόγλου, Κατερίνα Κλαυδιανού, Μαρκέλλα Κουλουμπή

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;

Atropa Belladonna: Το όνομα της ομάδας βασίστηκε στον τρόπο με τον οποίο εκείνη δομήθηκε, τη μορφή που κατέληξε να έχει και τα ζητήματα που φάνηκαν να την ενώνουν. Πέντε γυναίκες καταλήξαμε να δημιουργούμε μια ομάδα η οποία από την πρώτη στιγμή είχε την οργανική ανάγκη να μιλήσει για αυτά που μας καταπιέζουν. Όλες μας ανεξαιρέτως υπάρχοντας ως θηλυκότητες και ειδικά σε χώρους όπως αυτοί του θεάτρου έχουμε μάθει πως οφείλουμε να είμαστε γλυκιές, όμορφες, αρεστές. Θέλαμε να δηλώσουμε πως μπορούμε να υπάρξουμε και με άλλους όρους πέρα από αυτούς. Μπορεί να είμαστε όμορφες σαν ένα λουλούδι, μα δεν είμαστε μόνο αυτό. Αντιδρούμε, διεκδικούμε και υπάρχουμε με τους δικούς μας όρους. Γινόμαστε με λίγα λόγια επικίνδυνες για όσους περιμένουν από εμάς απλώς να υπακούσουμε. Έτσι το όνομα ενός δηλητηριώδους όμορφου λουλουδιού μπόρεσε να περιγράψει με πλήρη ακρίβεια την ομάδα μας.

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;

Atropa Belladonna: Η ιδέα της δημιουργίας της ομάδας ξεκίνησε ύστερα από μια τυχαία, ίσως και μοιραία συνάντηση. Η Κατερίνα Κλαυδιανού, ηθοποιός που μόλις πριν από λίγους μήνες μετακόμισε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρό της κατέληξε μέσω μιας κοινής φίλης να γνωρίζει τη Μαριάντζελα Κατσιαβριά, θεατρικό συγγραφέα που μέχρι τότε τα έργα της ήταν απλώς νεκρά κείμενα. Και οι δύο είχαν την ανάγκη να δημιουργήσουν. Και οι δύο είχαν την ανάγκη να υπάρξουν στον χώρο που αγαπούν υπό τους δικούς του όρους. Έτσι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα με αφορμή το φεστιβάλ off off. Η ομάδα ολοκληρώθηκε με τον ίδιο μοιραίο τρόπο. Συμπληρώθηκε από τη συγκάτοικο και φίλη της Κατερίνας, Ειρήνη Καζαντζόγλου, επίσης ηθοποιό που λίγο νωρίτερα πήρε τη δύσκολη απόφαση να φύγει από τη Θεσσαλονίκη για να κυνηγήσει την τύχη της στην Αθήνα. Η ηθοποιός Μαρκέλλα Κουλουμπή, που επίσης πριν από λίγο διάστημα έφυγε από τη Θεσσαλονίκη για τον ίδιο λόγο γνωρίστηκε με την Κατερίνα εξαιτίας κάποιων όχι και τόσο ευχάριστων συναντήσεων με κάποια άτομα. Τέλος, η ομάδα συμπληρώθηκε από τη Βασιλική Μανουσάκη, γνωστή της Μαριάντζελας η οποία έχει παίξει σε αρκετές παραστάσεις φοιτητικών ομάδων με το υποκριτικό της ταλέντο να ξεχειλίζει.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

Atropa Belladonna: Μας ενώνει το ενδιαφέρον και η αγάπη για το θέατρο αλλά και πιο συγκεκριμένα η θέληση να μοιραστούμε με περισσότερους ανθρώπους όσα έχουν προκύψει στις πρόβες μας και το τελικό αποτέλεσμα, την παράστασή μας.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off Off Athens;

Atropa Belladonna: Η ομάδα δημιουργήθηκε εξαρχής με αφορμή το συγκεκριμένο φεστιβάλ. Ο λόγος που επιλέξαμε να συμμετέχουμε σε αυτό είναι αφενός η ταυτότητά του και αφετέρου η δυνατότητα ύπαρξης σε μια επαγγελματική συνθήκη. Όλες εκτιμούμε την καλλιτεχνική ταυτότητα του Θεάτρου Επί Κολωνώ εν γένει, αλλά ιδιαίτερα και παραστάσεων αυτού που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ. Πέρα από αυτό όμως η δυνατότητα που δίνεται σε νέους και όχι μόνο δημιουργούς να συνυπάρξουν για ένα μήνα σε ένα θέατρο. Παρακολουθώντας πολλές και διαφορετικές παραστάσεις από διαφορετικές αφετηρίες και ταυτόχρονα μπορώντας να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη δουλειά τους σε μια από τις σημαντικές σκηνές της Αθήνας.

Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

Atropa Belladonna: Η παράστασή μας πραγματεύεται την αντίθεση ανάμεσα στη μοιρολατρεία και στην ανάληψη δράσης ως προς το ποια ήταν, είναι και θα είναι η θέση της γυναίκας και η βιωμένη εμπειρία της μέσα σε μια βαθιά πατριαρχική κοινωνία.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;

Atropa Belladonna: Πιστεύουμε πως η παράστασή μας ξεχωρίζει τόσο για τη θεματική της όσο και για τον χαρακτήρα της. Με ένα πρωτότυπο κείμενο που γεννήθηκε από την ίδια την ομάδα, μια κοινή αισθητική και επιθυμία να μιλήσουμε για όσα έχουμε ανάγκη και με διαφορετικές καλλιτεχνικές επιρροές από τους συντελεστές της, η παράσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί αν μη τι άλλο ένα δείγμα σύγχρονου πρωτότυπου θεάτρου.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

Atropa Belladonna: Τα προβλήματα είναι πολλά και τα περισσότερα είναι διαχρονικά. Στην εποχή μας ίσως το πρόβλημα είναι η απουσία σύνδεσης. Με αυτό εννοούμε την απουσία σύνδεσης με τους άλλους ανθρώπους λόγω μη επικοινωνίας, η απουσία σύνδεσης με κοινούς σκοπούς λόγω απομόνωσης και ατομικισμού, η απουσία σύνδεσης αιτίου και αποτελέσματος όταν και η δική μας δράση είναι κομμάτι της αιτίας. Σε καταστάσεις βίαιες κι εξουσιαστικές, όπου υπάρχει συνήθως θύτης και θύμα, θεωρούμε ότι η αιτία είναι ο πρώτος και η αντιμετώπιση πρέπει να έρθει από το δεύτερο. Δεν γίνεται η σύνδεση εν τέλει με το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο λαμβάνουν χώρα αυτές οι καταστάσεις.

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

Atropa Belladonna: Η εποχή έχει επηρεάσει την παράστασή μας αναπόφευκτα. Ως γυναίκες που ασχολούνται με το θέατρο, ηθοποιοί και συγγραφέας, κάθε ερέθισμα από το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής μας είναι περισσότερο υλικό για να εμπλουτίσουμε την τέχνη μας. Ταυτόχρονα βέβαια καθορίζει και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τέχνη.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο «Επί Κολωνώ» και τους ανθρώπους του;

Atropa Belladonna: Η συνεργασία μας μέχρι τώρα με το «Επί Κολωνώ» έχει κυλήσει πλήρως αρμονικά. Το θέατρο τηρεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τις υποχρεώσεις που έχουμε σαν ομάδα απέναντι σε αυτό και σε ωθεί στο να είσαι τυπική και παραγωγική. Από την άλλη διατηρεί έναν φιλικό χαρακτήρα δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τις ομάδες. Ειδικά οι άνθρωποί του φαίνεται πως αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν, έχουν μεγάλη όρεξη για δουλειά και πίστη σε νέες καλλιτέχνιδες. Τους ευχαριστούμε για όλα.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

Atropa Belladonna: Η συμβουλή που θα δίναμε σε έναν νέο καλλιτέχνη θα ήταν να δώσει περισσότερη βάση από όλα στη δημιουργία κοινότητας και στις ανθρώπινες σχέσεις. Ένα από τα πιο μαγικά στοιχεία του θεάτρου είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται μέσα σε αυτό. Ταυτόχρονα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που σε σπάνιες και κάποιες φορές όχι τόσο δίκαιες φορές δίνει ευκαιρίες στα νέα άτομα, εν προκειμένω στους νέους καλλιτέχνες πρέπει να βρεις έναν διαφορετικό τρόπο να υπάρξεις καλλιτεχνικά. Η απογοήτευση όταν ο «παραδοσιακός» δρόμος δε σε πάει εκεί που περίμενες και η αίσθηση της αδικίας μπορούν πολύ εύκολα να σε οδηγήσουν στο να παρατήσεις το όνειρό σου. Αν δίπλα σου όμως έχεις άτομα που κατανοούν τον πόνο, τον κόπο, τον ζήλο σου δεν υπάρχει περίπτωση να χάσεις.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;

Atropa Belladonna: Κάνετε ένα τεράστιο δώρο στον εαυτό σας με το να ασχολείστε με το θέατρο. Ελπίζουμε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να αγκαλιάσουν όπως εσείς αυτή την τέχνη που μας συνδέει τελικά όλους με τον πιο ειλικρινή τρόπο.

Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

Atropa Belladonna: Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να φροντίζουμε την τέχνη μας. Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε όσο μπορούμε με το κοινό ό,τι έχουμε δημιουργήσει. Αυτά είναι τα μόνα σίγουρα. Πάντα ονειρευόμαστε μελλοντικές δουλειές και συνεργασίες αλλά προς το παρόν έχουμε επικεντρωθεί στη συμμετοχή μας στο φεστιβάλ Off Off. Από κει και μετά, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι περισσότερο θέατρο με περισσότερους καλλιτέχνες γύρω μας και δίπλα μας.

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -