Ο Θοδωρής Βουρνάς μας μιλά για το “Tape”, τη νέα του παράσταση που έρχεται τον Νοέμβριο στο “104”

Το “Tape”, που πρόκειται να μας παρουσιάσει ο Θοδωρής Βουρνάς από τον Νοέμβριο του 2019 στο θέατρο «104», σε μετάφραση Εμμανουέλας Αλεξίου, είναι ένα αγωνιώδες θεατρικό έργο υψηλής στάθμης που εξετάζει θέματα όπως η μνήμη, η αλήθεια και η αντίληψη, τα κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και κυρίως το ακανθώδες θέμα του βιασμού.
Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και σεναριογράφου Stephen Belber παίχτηκε για πρώτη φορά στο Actors Theatre του Λούισβιλ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Humana το 2000. Αργότερα γυρίστηκε σε ταινία από τον Richard Linklater με πρωταγωνιστές τους Ethan Hawke, Robert Sean Leonard και Uma Thurman.
Ως έργο ακολουθεί μια κλασική ενότητα δράσης, χρόνου και χώρου με εντυπωσιακό κρεσέντο. Τρεις χαρακτήρες έρχονται αντιμέτωποι με τις διαφορετικές οπτικές του παρελθόντος, σε μια αδιάσπαστη περίοδο πραγματικού χρόνου.
Άλλο ένα έργο για ανθρώπους που αναμασούν τις μνήμες τους, μπορεί να μου πείτε, αλλά το «Tape» ξεπερνά τα κλισέ και φτάνει σε απροσδόκητες καταστάσεις.
Στην παράσταση του Θοδωρή Βουρνά πρωταγωνιστούν οι Κώστας Κάππας, Δημήτρης Λιακόπουλος, Εμμανουέλα Αλεξίου και η παραγωγή είναι της ANDRODELY p.c.
Έτσι ποιος έχει δίκιο; Ποιος είναι λάθος; Τι συνέβη πραγματικά; Ποιος είναι ο ορισμός του βιασμού;
Εκτός από το λεπτό και επικίνδυνο θέμα τού πότε δεν είναι βιασμός ένας… βιασμός, το έργο διερευνά μια σειρά από απρόσμενα θέματα, όπως τη φιλία, τη μνήμη, την ανταγωνιστικότητα, την κατάθλιψη, τη βία και το ερώτημα αν μπορεί κανείς ποτέ να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής του ή είναι ουσιαστικά παγιδευμένος από το πεπρωμένο του.

 

 

Μια φιλία

«Πρόκειται για μια δυνατή και μακρόχρονη φιλία δύο ανδρών, που παρά τα όσα έχουν συμβεί μεταξύ τους στο παρελθόν δεν χάνουν το χιούμορ τους ούτε τη μεταξύ τους οικειότητα», μας δήλωσε αποκλειστικά για το catisart.gr ο Θοδωρής Βουρνάς.
Και για το γυναικείο χαρακτήρα, την Έιμι, τι έχεις να μας πεις;
«Πρόκειται για μια δυνατή γυναίκα που δεν θυματοποιείται».
«Παρά την τάση που επικρατεί στην εποχή μας, η γυναίκα να εμφανίζεται ως θύμα και παρά την οπτική των ανδρών που θέλουν να τη δουν θυματοποιημένη, η ηρωίδα του “Tape” ορίζει μόνη της και την προσωπικότητά της, και τις αποφάσεις της, και τις επιλογές της αλλά και τον τρόπο που θα τη δουν οι άνδρες», συμπληρώνει ο Θοδωρής Βουρνάς.

Η υπόθεση

Στο μικρό δωμάτιο ενός μοτέλ στο Μίτσιγκαν, δύο παλιοί φίλοι και συμμαθητές, ο Βίνσεντ και ο Τζον, συναντιούνται, με αφορμή την προβολή της ταινίας του Τζον σε ένα τοπικό κινηματογραφικό φεστιβάλ. Μέσα από μία σύντομη ανασκόπηση της μέχρι τότε πορείας τους, αρχίζουν να αναμοχλεύουν το παρελθόν. Όταν όμως ο Βίνσεντ κατηγορεί τον Τζον για βιασμό της πρώην κοπέλας του, Έιμι, πιέζοντάς τον με κάθε τρόπο να το παραδεχτεί, το περιστατικό θα πάρει διαστάσεις προσωπικής κόντρας.

H Έιμι, προσκεκλημένη από τον Βίνσεντ, θα μπει αναπάντεχα στο δωμάτιο, για να δώσει τη δική της, διαφορετική εκδοχή. Πώς αντιλαμβάνεται και πώς αναπαράγει ο κάθε χαρακτήρας, ένα περιστατικό που ανήκει στο παρελθόν και με ποιον τρόπο ο χρόνος διαστρεβλώνει τις θέσεις του;

Η πορεία του έργου

Το “Tape” (1999) του Stephen Belber, ανέβηκε για πρώτη φορά, στο Actors Theatre του Louisville, στο πλαίσιο του “Humana Festival of New American Plays”, ενώ το 2001 η ταινία του Richard Linklater, σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα, ξεχώρισε με πρωταγωνιστές τους Ίθαν Χοκ, Ούμα Θέρμαν και Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ.
Αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, η ταινία ακολούθησε μια επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία, ενώ η Ούμα Θέρμαν προτάθηκε ως υποψήφια καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα “Film Independent Spirit Awards” (2002).

  • Στο Θέατρο 104, από τις 23 Νοεμβρίου 2019

***

Διαβάστε αναλυτικά:

Το “Tape” του Stephen Belber σκηνοθετεί ο Θοδωρής Βουρνάς στο 104