27.8 C
Athens
Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Ο Luiz Veloso στην Οικία Κατακουζηνού

Tο Σάββατο 2 Ιουλίου, στις 14.00, στην Οικία Κατακουζηνού, ο Luiz Veloso θα μιλήσει για τις φωτογραφίες του. Τα ταξίδια με την οικογένειά του στην πατρίδα του, τη Βραζιλία, καθώς και οι μετέπειτα περιηγήσεις του στον υπόλοιπο κόσμο, τον εφοδίασαν με πλούσιες εμπειρίες που βρήκαν έκφραση σε μία πλούσια και μοναδική φωτογραφική συλλογή από εικόνες και τοπία. Όταν εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, του δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσει φωτογραφικό αρχείο της καθημερινής ζωής και να παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας στη Sony. Οι φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί σε διαδικτυακούς τόπους, στην Ελβετία και στις ΗΠΑ. Από το 2011 ζει στην Αθήνα και συνεχίζει το καλλιτεχνικό του έργο.
Αναφερόμενος στη φωτογραφία που εικονίζεται δεξιά του κειμένου, ο Luiz Veloso έχει πει:

“The blue one was taken from the Likabitos and it is a view of Athens. The title (I will remember you) refers to how our memories tend to get foggy as times passes by, as everything gets mixed in our minds. However, the light blue paint kind of floating above the landscape is there to reminds us the memories will actually last forever. I consider that a tribute to Athens and a good reminder of the wonderful time I had here”.

Καπνός, αέρας, μουσική, ανοιχτά παράθυρα: Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι

Γράφει η Σοφία Τσούρτη (επικοινωνιολόγος)

O Λούι Βελόζο προσγειώθηκε στην πόλη της Αθήνας ύστερα από μια εκτεταμένη περίοδο συνεχούς κίνησης: Σάο Πάολο, Άμστερνταμ, Γενεύη, Άμστερνταμ, Αθήνα. Ανάμεσα σε αυτές τις στάσεις κατεγράφησαν πολλές, εκατοντάδες λήψεις, λήψεις δρόμων, κεντρικών αρτηριών, αστικών τοπίων, συνοικισμών. Μακρινές, πανοραμικές λήψεις σε τοπία που ο άνθρωπος ενυπάρχει μόνο ως υποψία, ως μνήμη. Κι ωστόσο ο Λούι Βελόζο δεν ενδιαφέρεται για την αρχιτεκτονική ή τη ρυμοτομία της πόλης όσο για τη μνήμη των ανθρώπων, την ανάμνηση του πλήθους. Εκεί που αναδεικνύονται οι διαδρομές των ανθρώπων, οι καθημερινές πορείες τους, οι περιπλανήσεις ή ο περίπατός τους, τα μικρά και μεγάλα ταξίδια τους, ο Λούι Βελόζο βλέπει την ομορφιά αυτής της ζωντανής ενότητας που διαμορφώνει ο δεσμός του τοπίου με τη συλλογική εμπειρία.
(Διότι) ο δημιουργός δεν φοβάται να χαθεί, δεν φοβάται το ενδεχόμενο να αφανιστεί μέσα στο πλήθος. Όταν κανείς έχει επίγνωση της ταυτότητάς του, των επιδιώξεών του, του τρόπου με τον οποίον επιθυμεί να σχετίζεται, δεν κινδυνεύει από τον θόρυβο, ούτε από τον συνωστισμό. Ο έχων επίγνωση εαυτού μπορεί να ρισκάρει ακόμα και μια βουτιά σε ανθρωποθάλασσα, ειδικά όταν βιώνει την πόλη σαν δυνητικό συναυλιακό χώρο.

Ο Λούι Βελόζο βλέπει τα αδιόρατα και φωτογραφίζει πυκνοκατοικημένες περιοχές σα να πρόκειται για το σκηνικό κινηματογραφικής υπερπαραγωγής.
Δεν του χρειάζεται μια επιτηδευμένη σκηνογραφική προσέγγιση για να αισθανθεί οικεία, εμβάλλεται στο χώρο έτσι κι αλλιώς με την ικανότητα να νιώθει την ομορφιά της ανωνυμίας, της ελευθερίας κίνησης, την ομορφιά του να κυλά κανείς σαν υγρό στοιχείο ανάμεσα σε ανθρώπους, κτήρια και βιομηχανικούς ήχους.

Στα έργα του Λούι Βελόζο διακρίνει κανείς με δυσκολία την καταγωγική περιοχή των οντοτήτων. Άνθρωποι, κτήρια, δρόμοι και ουρανός γίνονται μια ουσία, μία απόχρωση του αποτυπώματος της συλλογικής μνήμης. Όμοια με τις προηγούμενες δουλειές του (opertus) που οι μαύρες ζώνες θα μπορούσαν να είναι είτε μεταξωτά πανιά είτε κενός χώρος, στη σειρά «….» τα σημάδια που βλέπουμε μέσα από τις λήψεις του θα μπορούσαν να είναι τα σπίτια, οι άνθρωποι, ο δημόσιος χώρος ή μια σύνθεση με lego που κάνει ένα μικρό παιδί για να αναπαραστήσει όλα τα παραπάνω, Ο Λούι Βελόζο διάλεξε να μη φοβάται ούτε καν την παρερμηνεία. Απέναντι στις ερμηνευτικές βεβαιότητες ενός κόσμου που κουβαλά τα αναλυτικά εργαλεία του σαν μηχανισμούς passe partout για τη λύση πάσης φύσεως προβλημάτων, ο ίδιος προτάσσει τις χαραμάδες, τα κενά, τα σημεία που είτε ένα ανθρώπινο σώμα είτε ο κορμός μιας πόλης χάσκει, τα παράθυρα μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να ξεφύγει σαν καπνός.
Μόνο έτσι, σαν καπνός, αέρας και μουσική μπορεί κανείς να αντέξει αυτήν την εποχή που η γλώσσα έχει χρεοκοπήσει, ο λόγος έχει εξαντλήσει τα όριά του, οι χειρονομίες δεν αναγνωρίζονται πάντα, και το μόνο ταξίδι που μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια είναι αυτό στον βυθό μιας εικόνας. Ο Λούι Βελόζο όμως δεν έχει ανάγκη καμία εγγύηση για κανένα δίχτυ ασφαλείας, απολαμβάνει με την κάμερα ανά χείρας τη χαρά του να γίνεσαι «κανένας» ή «τίποτα». Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίον δεν φοβάται ούτε το εκτυφλωτικό φως ούτε το σκοτάδι. Τόσο η αποκάλυψη όσο και η συγκάλυψη έχουν σημασία για όποιον αναμένει από το βλέμμα του άλλου να υπάρξει. Κι ο Λούι Βελόζο δεν είναι το μοντέλο κανενός. Ακόμα κι αν εκατομμύρια γίγαντες έλθουν και ισοπεδώσουν την πόλη, θα έχει προλάβει να διαφύγει. Αλλιώς θα έχει προλάβει να δει ότι στην πραγματικότητα οι γίγαντες είναι ανεμόμυλοι, δίχως να πληγώσει τα ζωτικά ψεύδη των αθώων. Καπνός, αέρας, μουσική κι ανοιχτά παράθυρα, αντίδοτο σε έναν κόσμο που εξαντλεί τις δυνάμεις του προσπαθώντας να βρει τον μυστικό συνδυασμό και να ανοίξει μια κλειστή πόρτα.

* Ο Luiz Veloso (Λουίζ Βελόζο) γεννήθηκε το 1968, στα υψίπεδα του Minas Gerais στη Βραζιλία. Καθώς η οικογένειά του ταξίδευε συνεχώς στην τεράστια χώρα της Βραζιλίας, αυτή η εμπειρία τον εφοδίασε με μία πλούσια και μοναδική συλλογή από εικόνες και τοπία, αλλά και του προκάλεσε μια έντονη περιέργεια να εξερευνήσει και άλλες κουλτούρες.

Το 1987, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Μπραζίλια, όπου η μοντέρνα αρχιτεκτονική του Oscar Niemeyer πυροδότησε το ενδιαφέρον του για τις τέχνες και τον οδήγησε στην τέχνη της φωτογραφίας.

Το 2007, ο Luiz μετακινήθηκε στην Ελβετία, όπου του δόθηκε το κίνητρο να δημιουργήσει φωτογραφικό αρχείο της καθημερινής ζωής και ακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στη Sony, ενώ οι φωτογραφίες του έλαβαν βραβεία σε ιστοσελίδες της Ελβετίας και των ΗΠΑ. Από το 2011, ο Luiz ζει στην Αθήνα, όπου η πληθωρική εναλλαγή των δρώμενων στην πολιτιστική σκηνή, λειτούργησε καταλυτικά στην επιθυμία του να εργαστεί αποκλειστικά με τη φωτογραφία ως Τέχνη.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -